Malatya il merkezi alt yapı sistemi arızaları nedeniyle adeta köstebek yuvasına döndü. 2007 yılında 8 bin civarında olan su ve kanalizasyon şebeke - abone arızaları 2011’de 15 bine ulaşırken, 2015 yılında ise günde 82 arıza ile 30 bini buldu. Arızalar ağırlıklı olarak kapasite yetmezliği, aşırı yük, şebeke hatlarında kullanılan malzemenin kalitesizliği, hatlarda oluşan deformasyon gibi nedenlerden oluştu.
Battalgazi ve Yeşilyurt ilçe sınırlarına dahil olan il merkezindeki içmesuyu ve kanalizasyon şebekelerinde meydana gelen arızalar hız kesmiyor. Geçtiğimiz Pazartesi günü meydana gelen şebeke arızası nedeniyle Hükümet Konağı çevresindeki birçok mahalleye uzun süre içmesuyu verilemedi.
HANGİ YIL NE KADAR ARIZA?
* 2015 yılı su ve kanalizasyon arızaları
içmesuyu arıza sayısı: 10.995 adet
Kanalizasyon arıza sayısı: 18.351 adet
* 2011 yılı su ve kanalizasyon arızaları
İçme suyu arıza sayısı: 4.803 adet
Kanalizasyon arıza: 10.499 adet
* 2007 yılı su ve kanalizasyon arızaları
İçme suyu arıza sayısı 3.550 adet
Kanalizasyon arıza: 4.500 adet
YÜZDE 94'Ü 'İÇ ETKENLER' YÜZÜNDEN!.
Su ve Kanalizasyon hatlarında meydana gelen arızaların yüzde 94 gibi (28.834 arıza) ezici çoğunlukla iç etkenler denilen, verilen meclis kararları ile artan aşırı yükü taşıyamama, kapasite yetersizliği, kalitesiz malzeme kullanımı ve ucuz işçilik, hatlarda meydana gelen deformeler gibi değişik nedenlerden oluşan arızalar oluşturdu.
2015 yılında Belediye, yüklenici, doğalgaz, TEDAŞ, TOKİ, Telekom, Emniyet gibi kurumların altyapı şebeke hatları döşenmesi sırasında meydana gelen ve dış etkenler denilen arıza sayısı ise 512.
512 arızadan 201 adedi Büyükşehir Belediye Fen İşleri ile Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri neden olmuş. Müteahhitlerin neden olduğu arıza sayısı ise 103. Doğalgaz hatlarının döşenmesi sırasında meydana gelen arıza sayısı ise 97. Diğer arızalar ise, TEDAŞ,TOKİ, Emniyet, Telekom gibi kurum ve kuruluşların çalışmaları yol açmış.
BELEDİYE MECLİSİ'NİN DUYARSIZLIĞI..
Bu arada, giderek artan arızalarla ilgili uzmanlarca yapılan değerlendirme ve eleştiriler şöyle:
“Kent sıkıştı. Yeni merkezler açılmıyor. Buna rağmen Belediye Meclisi, ağırlıklı olarak bireysel istemli yoğunluk artırıcı imar maddeleri ile toplanıyor. Yakın bir zamana kadar bu talepler hep olumlu karşılanıyordu. Düşünün, konut alanı olan bir bölge, ticari alana, ticari alan olan bölge, eğitim tesisi veya sağlık tesisi alanına veya turistik tesis alanına dönüştürülüyor. Konut alanı ile ticari tesis alanının veya ticari tesis alan ile eğitim-sağlık-turistik tesis alanının insan ve araç sirkülâsyonu aynı olabilir mi? Üstelik bunların hepsi de merkezde. Bu anlayış sürdükçe bu tür arızaların önlenmesi mümkün değildir. Belediye meclisi birkaç vatandaşı mağdur etmeyeyim diyor, ama verdiği kararlarla ezici çoğunlukta olan vatandaşları mağdur ediyor ve bunu yaparken de kent yaşamını çekilmez hale getirdiğinin farkında olmuyor.”
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- malatyayorum44.com