SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kent Hafızasından Dev Bir Kayıp Daha.. Derme Okulu da Yıkıldı

Kent Hafızasından Dev Bir Kayıp Daha.. Derme Okulu da Yıkıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın en eski eğitim kurumlarından 1908 kuruluşlu, çeşitli isimlerden sonra en son 'Derme' adını alan okulunun depremde ağır hasar gören binası da yıkıldı.

Nasuhi Caddesi'nde bulunan, ahşap olan ilk binası 1976 yılında yıkılarak, betonarme binası inşa edilen Derme Okulu'nun binası 6 Şubat depremlerinde ağır hasar görünce yapılan incelemelerin ardından yıkım kararı alındı. Malatya'nın en eski ve köklü eğitim kurumlarından olan, bir asrı aşkın faaliyeti sırasında on binlerce öğrenciyi mezun eden okul, iki yıl önce ilkokuldan imam hatip ortaokuluna dönüştürülmüştü.

En son 250 öğrencisi bulunan okulun, Malatya'nın eski yerleşim yeri Eskimalatya'daki kaleden nakledilen taş kemerli kapısı da, il merkezindeki özgün ve özellikli eserlerden biriydi.

Yenisinin inşa edilmesi kararıyla yıkım müteahhidi tarafından yıkımına başlanan okulla birlikte, Malatya il merkezinin en önemli 'kent hafızası' eserlerinden biri daha tarihe karışıyor.

OKULUN TARİHÇESİ..
1907 yılında kerpiç ve ahşap yapı olarak inşa edilen ve 1908'de 'Kızlar Mektebi' adıyla eğitim ve öğretime açılan okulun tarihçesi ile ilgili kayıtlarda şu bilgi yer alıyor:

"Okul, 1907 yılında yapılmaya başlanmış 1908 yılında “Kızlar İlkokulu” adını alarak eğitim – öğretime açılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra kız ve erkek öğrenci karma olarak öğretime başlamıştır.1927 yılında “Yeniyol İlkokulu” adını almıştır. 1935 yılında “İnönü İlkokulu” adını almış bu tarihten sonra Malatya’daki yalnız trahomlu (göz hastalığı olan) öğrenciler öğrenim görmüştür. 1945 yılında “Derme İlkokulu” adını almıştır. 1976 yılında iki katlı olan ahşap bina yıkılarak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından şimdiki bina yaptırılmıştır. 1977–1978 Eğitim-öğretim yılında yeni binada öğretime başlanmıştır.

Okul, Battalgazi İlçesi Hamidiye Mahallesi , Nasuhi Caddesi ,Derme sokak yerleşkesinde bulunmaktadır. Kuzeye bakan dış kapısı tarihi eser niteliğinde, kapı taşları Eski Malatya’nın kale kapısı olup, taşlar numaralandırılmak suretiyle sökülüp aslına uygun şekilde yapılmıştır. Tarihi kapı halen kullanılmaktadır. Okulda; 18 derslik, Konferans salonu ve İdare odaları bulunmaktadır."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Malatya (1 yıl önce)
    Bizler tozdan dumandan kanser olup öleceğiz siz kalkmış tarihi okulun peşine düşüyorsunuz
    %0
    %100
    Yanıtla
  • MUSTAFA ÇELİK (1 yıl önce)
    1983-1986 yılları arasında Derme İlkokulunda Öğretmenimiz Fahrettin Kaya idi. Öğretmenimi geçen hafta emeksizde gördüm kendisi halen sağlıklı sıhhatli yolda yürüyordu. Derme İlkokulu Malatya'da tarihi geçmişi anısı olan bir okuldu. Yıkılması çok üzücü ve hüzün verici.Allah bir daha memleketimize ve insanlarımıza bu acıyı yaşatmasın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Demekki benim sınıf arkadasimsim
    0
    0
    Yanıtla
  • fırat (1 yıl önce)
    Yerine okul inşa edilmese dahi tarihi kapı bir kültür hazinesi olarak restore edilip, korunmalı.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • İlhan (1 yıl önce)
    61 yaşındayım.Büyükannem bu okuldan mezun olduğunu söylüyordu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Taha Yunus Alpaslan (1 yıl önce)
    En güzel anılarımın olduğu yer. En saf duygularla yaşadıklarımız. Bir anı defteri daha arka raflara kalktı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bnito (1 yıl önce)
    güzel bir haber
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Aspuzulu (1 yıl önce)
    Eskiden büyüklerimiz körler okulu derdi.Bu okulda okuma ve Nevzat KARAMAN gibi bir öğretmenin öğrencisi olma şerefine nail oldum. Nur içerisinde yatsın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • serdar karatepe (1 yıl önce)
    Babam, ben ve kardeşim bu okulda okuduk mezun olduk. Hem öğretmenim hem o dönem müdürüm ve beni elimden tutup her gün okula götüren annem depremde ebediyete intikal etti. Okulda veli olarak çok emeği bulunan dedem de depremden sonra kahrından vefat etti. Diyeceğim şu ki bu deprem sadece deprem değildi. Bizim sadece anamızı canımızı değil tüm hatıralarımızı da götürdü. Malatya artık malatya değil başka bir şehir olacak artık tüm hatıralarımız bu depremle göçüp gitti.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Polat (1 yıl önce)
    1990da başlamıştım ilkokula Derme de. Çok severim çok güzel anılarım var ancak o kadar kalabalık bir noktada herhangi bir eğitim kurumu olmamalı.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • İlhan (1 yıl önce)
    Hey gidi hey ilkokuldayken 3 sene dermede okumuştum 1986 yılında 1E Yavuz Badıllı çok iyi öğretmendi iyi bir okuldu çok güzel 3 yılım geçti iyi arkadaşlarla, yıkılışı hüzünlendirdi...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    Tarihi kapıyı da yıkacak kadar kafasız olduklarını düşünmüyorum ama pek de emin değilim
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Vay be ilkokulu burda okumuştum anılarımızda yıkıldı gitti fatma çetindi öretmenimiz ortaokuluna almamıştı beni hep anarım kendisini
    %72
    %28
    Yanıtla