SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kent Merkezinin Yüzde 10'u Rezerv Alan İçerisinde..'

Beylerderesi 2. Viyadüğü 2025’de ihale ediliyor. Trambüs Hattı, İkizce’ye kadar uzatılıyor. MASKİ, ikinci bir atıksı tesisi kuruyor. Büyükşehir Kentsel Dönüşüm Şirketi kuruluyor. Tramvay ve Banliyo hattı fizibilitesi hazırlanıyor. Güney ve Kuzey Kuşak Yolları açılıyor. Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ile ihalesi yapıldı. Hurdaya çıkartılan 45 otobüs tamir edilerek yeniden hizmete sunuldu. Kaptajın suyu Konak'ta inşa edilen ana depoya aktarılıyor. Deprem enkazı ayrıştırılıyor. Kapıkaya katı atık tesisine başlanıyor. Malatya Sofrası daha açılıyor. Yeni Buğday Pazarı yapılıyor.

'Kent Merkezinin Yüzde 10'u Rezerv Alan İçerisinde..'
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediye Başkanı Saim Er, düzenlediği basın toplantısında kentsel dönüşüm ve konutlarla ilgili son durumu, tamamlanan yatırımlar, devam eden yatırımlar ve  yatırıma hazır projeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Başkan Sami Er, son 6 ay içerisinde Malatya’ya 15 milyar TL tutarında bir kaynak kazandırıldığını belirterek, “Malatya sahipsiz” söylemlerine tepki gösterdi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Saim Er’in basın toplantısındaki konu başlıkları şöyle:

-Nasıl bir şehir inşa ediyoruz? Planlı ve düzenli, Altyapısı güçlü, Binaları sağlam, Çok merkezli, Ulaşımı kolay, Kimlikli, Çevreci ve temiz, Sosyal ve kültürel zenginlik içinde huzurlu ve güvenli bir şehir.

-Rezerv alan büyüklüğünde Malatya'mız 1. Sırada. Kent merkezinin %10'u rezerv alan içinde. Toplam 400 hektarlık Alanda 49 adet rezerv alana sahibiz.

-Merkez-1 kent merkezinde binalar hızla yükseliyor. 1. etap 1 kısım teslimler başlıyor.  yeni yılın ilk çeyreğinde: 1300 dükkan, 763 ofis ve  134 konutu teslim ediyoruz.

-Kent merkezinin alt yapısı yeniden inşa edildi. 2. etap ve 1. etap zemindeki suyunu Çarmuzu Deresine aktarıyoruz. 300 kilometre uzunluğunda 12 bin adet fore kazıkla zemini iyileştirdik.

-60.708 konut ve iş yerinin ihalesi yapıldı. Şehir merkezi konut ve iş yeri 24.301 adet   yeni yerleşim yeri 23.767 adet, kırsal konut sayısı
12.640 adet.  Merkezdeki ihalesi yapılan 24 bin 128 konut ve işyerinden biz göreve geldiğimizde Ocak ve Mart 2024 tarihinde 1.873 adeti ihale edilmişti. 30 Mart yerel seçimleri öncesinde bizden önce Büyükşehir ile ilçe belediyeleri arasında  iletişim kopukluğu vardı.  Eğer iletişim sağlanmış olsaydı şimdi müteahhitler tarafından yapılan binlerce konutun  yükselmesi gerekiyordu. Biz ilçe belediyelerimiz ile anlaşarak  kentsel dönüşüm düzenlemelerini hızlandırdık. Yerinde dönüşümü teşvik için imar düzenlemeleri yaptık. Evini kendisi dönüştürmek isteyenler için meclis kararları aldık. Şimdiye kadar 6 adet imar düzenlemesi yaptık. Mimarlar ve mühendisler oda katkı verdi.

-Kentsel Dönüşüm Şirketi kuruyoruz. Yerel müteahhitlerimiz ile  vatandaşımız arasında köprü olacağız.

-Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Malatya ile yakından ilgileniyor. Zaman zaman arayıp, Malatya’daki çalışmalar hakkında bilgi alıyor. Zaman zamanda gidip Malatya’daki çalışmalar hakkında bilgi arz ediyorum.

- Ulaşım Master Planı’nı güncelliyoruz. Anayollar ve bağlantı yolları, Sinyal optimizasyonu, Yaya yolları, Otopark ana planı, 30 kavşakta  30 koridorda Geometrik düzenleme.  Tramvay ve Banliyo hattı fizibilitesi hazırlıyoruz.

-Yol ağımızı genişletiyoruz, kuşak yollarında sona geldik. Kuzey kuşak yolunu bitirmemize sayılı günler kaldı.  30 metre genişliğinde, 2x3 şeritli yol, 13 adet menfez ve  25 bin metreküp taş duvar yapıldı.  Kuzey kuşak yolu ile kuzey çevre yolu şehir trafiğini çok rahatlatacak. Güney kuşak yolu en prestijli yollarımızdan biri olacak. 2025' in ilk çeyreğinde tamamlanacak olan güney kuşak yolunda: 36 bina kamulaştırması, sulama kanalı deplasesi, 50 metre genişliğinde yol, 2x3 şeritli yol, bisiklet yolları, aydınlatma, yeşil bant ve  30 bin metreküp taş duvar yapıldı.

- 670 km yol çalışması yaptık. Mahalle ve mezra yolları dahil 460 km asfaltlama, 210 km yol iyileştirme, 4.540 noktada yama çalışmaları,  600 kım stabilize kaplama, 82 km yol açma, 92 km yol genişletme, 26 bin metreküp kaldırım onarım. 886 milyon TL harcama yapıldı. 65 milyon TL ise MASKİ tarafından ise yolarda alt yapı çalışması yapıldı.

-Kışla ve İnönü Caddesi prestij cadde projesi var. Cadde 30 metre genişletilecek.  Caddenin ortasında raylı sistem geçecek.

-Beylerderesi'ne 2. Viyadüğü inşa edeceğiz. Yaklaşık: 5,5 km uzunluğunda 2x3 genişliğinde yol açıyoruz. 2025 yatırım programına alındı. 1/5000'lik plan Meclisimizden geçti.

- Trambüs hattını ikizce’ye uzatıyoruz. 20 uzunluğunda 25 araçlık yeni bir hat projesi.  Maliyet 40 milyon Euro.  5 yıl ödemesiz, 20 yıl vadeli 40 milyon Euro kredi alınıyor. Proje çalışmaları başlatıldı.

- 20 otobüs alımı ile araç filomuzu güçlendirdik. Araç filomuz 236 otobüse ulaştı. Günde yaklaşık 150 bin yolcu taşıyoruz. Yatırım maliyeti 152 milyon TL. Bakım onarımla 45 otobüsü yeniden filoya dahil ettik. 45 adet atıl durumdaki otobüsün ağır bakımlarını yaparak filoya dahil ettik. 50 milyon TL harcadık.

- Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ile  yol güvenliğini sağlamak amacıyla 6 koridorda ortalama hız tespit sistemi 8 kavşakta kırmızı ışık ihlal tespit sistemi ve 14 noktada park ihlal tespit sistemi kurulacak. EDS ihalesi yapıldı.

-Malatya merkez arıtma tesisimizi yeniden işletmeye aldık. Depremde devre dışı kalan merkez arıtma tesisini 100 milyon TL. harcayarak yeniden hizmete aldık. Tarımsal hizmetlerde kullanılmak üzere projemiz de hazır.

-141 kilometre içmesuyu şebekesini bitirdik.

- ilçelerimizdeki altyapı yatırımlarımızı güçlendiriyoruz. Kale ve Kuluncak ilçelerimize arıtma tesisi kazandırıyoruz. Darende ilçemizde kollektör hattını yeniliyoruz. Kuluncak ta 40 km isale hattı inşaatına başladık. Maliyet 450 milyon TL.

-120 kilometre kanalizasyon şebekesini bitirdik.

- 4.212 köy konutunun 1.298’inin  su ve atık su altyapısı tamamladı.

- İçmesuyu depoları ile isale hatlarını yeniliyoruz. 38 km içme suyu hattı 24 depo bakım onarımı,  6 adet yeni su deposu ile Depremde zarar gören İçmesuyu depolarını ve hatlarını yeniliyoruz. Battalgazi ve Yeşilyurt Maliyeti 1.5 milyar TL.

- Kaptaj suyunu Konak'ta inşa ettiğimiz ana depoya aktarıyoruz. 20 bin tonluk ana depo ve 9,5 km isale hattı inşaatı devam ediyor. Yatırım tutarı 800 milyon TL.

- İkizce'ye dev arıtma tesisi yatırımına başladık. 200 bin nüfusun atık suyunu 30 km kollektör hattı ile ileri derece arıtma tesisini yapıyoruz. Yatırım tutarı 2.2 milyar TL.

-İçme suyunda yüzde 10 indirim. İçme suyuna kademeli uygulama ile yaklaşık 10 indirim kararımızı bugün meclise sunuyoruz.

-Kapalı ve açık tarımsal sulama yatırımımız 303 milyon TL. Kapalı ve açık sulamada 20.2 km açık, 3.6 km kapalı sulama sistemi ile 6 havuz inşa ettik. Toplam 46 km sulama kanalımız devam ediyor. Akçadağ, Pütürge, Hekimhan, Darende, Doğanşehir de 7.600 dönüm araziyi kapsayan sulama projemiz sürdürüyoruz.

-İnşaat ve yıkıntı atıkları ayrıştırma işlemine başlıyoruz. 10 milyon ton enkaz dönüştürülecek. Tahmini demir oranı yüzde  2,5, Agrega kazanımı yüzde  60-70. Proje maliyeti 10 milyon Euro.

- Kapıkaya katı atık tesisine başlıyoruz. Tesis saatte 40 ton kapasiteyle plastik hurda, yanabilen yanmayan ve organik maddeler ayıracaktır. Proje maliyeti 30 milyon Euro.

- Malatya Sofrasını halkın hizmetine kazandırdık. Ekonomik olmasının yanında lezzetli, sağlıklı ve kaliteli yemekler ile her kesime hitap edecek Malatya Sofrasının ilkini Millet Bahçesi’nde hizmete açtık. Adliye önü, Kernek Teras ve Sümerpark yakında hizmete girecek.

- Yeni Buğday Pazarıı hububat sektörüne değer katacak bir yatırım. 40 adet 4 bin tonluk silo tesisi. 20 ofis. Karma yem tesisi.  Valslı un değirmeni. Hububat selektör. Maliyeti 59 milyon TL.

-Son 6 ay içerisinde Malatya’ya 15 milyar lira tutarında bir ödenek  kazandırdık.  Hani Malatya sahipsizdi? Açıkladığım projelerin hiç birisi hayali değil.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • smh (1 ay önce)
    proje önemli
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (1 ay önce)
    Allah aşkına 2 yıl olacak hemen hemen.merkezde sadece kuyumcular,bakırcılar etap 1 yapılmış oda 2025 mart diyorsunuz.diğer merkezdeki yerler sarayı temel kazdınız.istiklal valilik arkası olduğu gibi duruyor.bir an önce istiklal mahallesinde çevirip 3.etapı başlatın lütfen.çok yavaş ilerliyorsunuz.il dışında yuaşıyorum.artık memlektime evimi yapında dönelim memlektimize.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mahir (1 ay önce)
    Herkese hayırlı günler dilerim. Trambüs hattı Malatya için uygun değildir. Malatya deprem yaşamış ve artçı depremler yaşayan bir şehir direklerden geçen akım voltajı oldukça yüksek bu nedenle bir kaza olsa bir direk dahi devrilirse riski büyüktür. Trambüs yerine monoray veya elektrikli otobüs tercih edilmelidir. Trambüs hattının uzatılması hem trafiği aksatacak hem de olası büyük riskler yaratmaktadır. Elektrikli otobüs ya da metrobüs olabilir. Hem gelecek hem canlılar hem de insan sağlığı açısından en yararlısı olacaktır. Beylerderesi Viyadüğü dar ve uzun duruma uygun olmaz köprü battı çıktı konumunda banliyö treniyle aktarım sağlanarak şehir merkezindeki istasyona gelinerek ring araçlarıyla daha rahat ulaşım sağlanabilir. Monoray sistemi de uygun olacaktır. 100000 üstünde insan İkizce ‘de yaşayacak ve 2.ci Üniversitede orada. Tramvay hattı yeni köprü düşünülerek belli bir noktaya kadar banliyö hattı getirilerek yapılabilir. Trambüs eski zamandaki adı troleybüstür. İETT açılımı İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleridir. Troleybüsün adına uygun olarak bu ad verilmiştir. Elektrikli metrobüs ve belirtilen seçenekler en doğrusudur.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Geçen bir yorum gördüm ismi Abuzer isimli bir arkadaşın.. yorumundaki cumlelere hayran kaldım.. diyor ki cahil olmak kötü dur. Cahilin cahili olmak daha kötüdür ama en kötüsü cahilin uyanigidir. Dogruyu bildiği halde sırf kendi nandigi doğrudan ayrılmamak adına insanlari manipule eder diyor.. ne kadar doğru söz.. lafım size değil size eksi veren cahillere.. Konya orda, kayseri orda.. hala trambus ikizceye uzatilsin diyen var.. sağlı sollu her yer direk tel mi olsun.. yorumunuz da kesin çözüm yazılmış. Aynen haklısınız ve doğru.. şehir içine tramvay olur.. ama raylı sistem zor çünkü 5 vagonlu bir araç oraya sokulmaz.. raylı sistem cevreyoluna yapılır.. çünkü hem yolu düz.. hem hızlı gidecektir.. amaçta bu hızlı konforlu ve fazla yolcu kapasiteli.. bunun için yolun ortasi mutlaka acilmali. Yan yollar ana yola katılmalı.. alt gecitler ya doldurup tersi alt geçit olmalı yada altgecit tek seride dusurulmeli.. zaten ana yola katılan yolda eklenince 4x4 olacaktır..
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Oğuz (1 ay önce)
    Trambüs hattını biran önce ikizceye kadar uzatın sayın başkan
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Her yer direk her yer elektrik teli olsun diyorsun yani:)
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Malatya (1 ay önce)
    Öncelikle herkesin evini eski yerine yapsaydınız olmazmıydı, rezev alan ilan etmede kriterleriniz neydi acaba, İnönü mahallesi canpaş sitesinde bulunan 80 dairelik alanı bütün uğraşlara ragmen rezev alan içine aldıramadık sonuç ver elini cafana dağlarına.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Şöyle yapsak? (1 ay önce)
    Trambusun ortaya alınması maalesef mümkün değil. Çünkü battı çıktı diye adlandırılan alt geçitler bunu imkansız kılıyor. İnönü kışla arası böyle bir durum olmadığından oraya yapmak istiyorlar anladığım kadarıyla. Yürüme mesafesinde diyen hemşerim haksız sayılmaz ama kışladan devam edip çöşnüke kadar uzatılırsa olabilir bence. Ama oraya kadar yol genişletme yapmak gerekir. Trambusun mevcut haliyle çok fayda sağlamadığı görülüyor (özellikle ayrı yolu olmadığı için) ama epey bir yolcu taşıma kapasitesi olduğu da bir gerçek. Kaldırılması düşünülüyorsa benim önerim havalanı yoluna alınmasıdır. Orada yolun ortasına hat döşenip direkleriyle beraber oraya alınabilir. Hem karayolunda herhangi bir daralma ya da aksama olmaz hem de havaalanı ulaşımı şık bir yapıya dönüşür. Ne dersiniz?
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Cevreyolu yan yollarini ana yola katip alt geçit tek şerit yapılir olur biter.. raylı sistem sehrin gelecegidir.. öncelik o.. ha şu da var.. ben başkan olsaydim cevreyolu 2x2 yapılan alt gecitlerinin yerini degistirip tam tersi istikamet alt geçit yapar kalan kısmı doldurup cevreyolunu eski haline getirirdim..
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Başkan senden rica ediyoruz şu trambusu uzatma.. tamamen ya kaldır yada yol ortasına al.. bana kalırsa malatyamiza bir damga vur.. yol ortasıni ac raylı sistem kur.. trambusu de ilçelere hediye et orda calissin...bir malatya sevdalısı olarak duy sesimizi... kayseri gibi istiyoruz lütfen..
    %33
    %67
    Yanıtla
  • New malatya (1 ay önce)
    Sayın başkan seçim vaadinde inönü üniversitesi-ikizce arası tramvay dedi şimdi iş inönü caddesine döndü hiç yapmayın daha iyi sıkıntı zaten üniversite ikizce arasında. Siz yürüme mesafesi olan inönü caddesine tramway yaparak sadece iş yapmış olmak için yapıyorsunuz bu şehrin trafik sorunu var bunun çözümüde ışıklara takılmayacak bir tramway sistemidir bu plan değiştirilerek üniversite ikizce arasında olmalıdır göstermelik iş yapmayın
    %89
    %11
    Yanıtla
  • kaplan44 (1 ay önce)
    çarşı merkez emeksizde dükkanım var 2 yıl geçti hiç birşey yapılmadı .ne zaman başlanacak ..3 yıl daha rahat geçer diyorlar etti size 5-6 yıl yazık değilmi bize
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Battal (1 ay önce)
    Hem trambüs hattı uzatılacak hem de tramvay için çalışmamız devam ediyor diyor sayın başkan... Cadde bu şekilde genişletilip Malatya nın merkezi yeniden inşaa ediliyorken büyükşehir'de yapmalı tramvayı.. Malatyamıza çok yakışır ve Sami Er'i efsane başkan yapar..
    %84
    %16
    Yanıtla