SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kentin Göbeğindeki Okulu Yıktılar, Unuttular; Yeri Mezbelelik Oldu!

Kentin Göbeğindeki Okulu Yıktılar, Unuttular; Yeri Mezbelelik Oldu!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın İzzetiye Mahallesi'nde bulunan ve şehrin köklü öğretim kurumlarından biri olan Hasan Varol İlkokulu ve Hasan Varol Ortaokulu binalarının, 24 Ocak 2020'deki Elazığ- Sivrice merkezli depremlerde hasar gördüğü gerekçesiyle, bu tarihten iki yıl sonra boşaltılarak yeni bina yapmak üzere yıkım kararı verilmesinin ardından, boş binaların mezbeleliğe dönmesine yönelik çevre halkı tepki gösterirken, eski binaların yıkımı yapılmadan yaşanan 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yıkımın yapılması sonrası, yeni bina için bugüne kadar herhangi bir girişimin olmaması çevre halkının tepkilerine yol açıyor.

17 ay önceki Kahramanmaraş merkezli depremlerine boşaltılmış haliyle yakalanan, ancak ayakta kalan boşaltılmış okul binaları, bu depremden sonra yıktırıldı. Sadece çevre duvarları kalan okulun arsası tam anlamıyla mezbeleliğe dönerken, bölgede yaşayan vatandaşlar, bu arsanın özellikle geceleri şüpheli şahıslar tarafından kullanılması nedeniyle ciddi güvenlik endişesi de yaşadıklarını bildirdiler. Vatandaşlar, çok büyük bir depremin ardından, özellikle ilk etapta kamuya ait, gerektiğinde sığınılacak okul vs. binalarının bir an önce yapılmasının, stratejik bir öncelik taşımasına rağmen, Hasan Varol okullarının yeniden inşa edilmemesi ve son halinin, Malatya'yı yönetenlerin duyarsızlığını gösterdiğini öne sürdüler.

Malatya'nın İzzetiye Mahallesi'nde bulunan, ilkokul kısmı 1959'da, ortaokul kısmı da 1962 ve ek binası 1970'lerde bir Cumhuriyet Aydını olan Malatyalı iş adamı Hasan Varol tarafından yaptırılan okul binaları da, 24 Ocak 2020'deki depremin ardından iki yıl ‘güvenli (!)’ eğitim ve öğretim yapıldıktan sonra, 2021- 2022 eğitim- öğretim yılının sonunda, depreme dayanıksız oldukları gerekçesiyle, 'yıkım' gündemine alınmıştı.

70 yıla yaklaşan tarihi boyunca 10 binlerce kişiye eğitim ve öğretim verilen Hasan Varol'un ilkokul kısmındaki öğrenciler yakındaki Hayrettin Sönmezay İlkokulu'na, ortaokul kısmındaki öğrenciler ise Derme Ortaokulu'na geçici olarak nakledilmişlerdi. Öğrenciler halen bu okulda eğitimlerini sürdürüyor.

Boşaltılan bina, bir süre sonra bölge için ciddi bir asayiş sorunu oldu. Camlar- çerçeveler kırılıp, çevresi çöplüğe dönüşen okul geceleri 'bimekan takımı' denilen mekansızların, kanunsuzların mekanı olmuştu.

Okulla ilgili yıkım kararının verilmesinden sonra yeni yapılacak okulun 'İmam Hatip' yapılmasına Hasan Varol'un mirasçıları karşı çıkınca, bu düşünce gerçekleştirilememiş, iddiaya göre okulun yapımı bunun da etkisiyle 'öncelik' olmaktan çıkarılmıştı.

O dönemde, Malatya'da depreme dayanıksız oldukları gerekçesiyle yıktırılan bazı okulların yerine yaptırılan binaların başka isimlerle açılması da tepki toplamıştı. Malatya'nın en önemli eğitim kurumlarından Sümer İlk ve Ortaokulu binalar da aynı gerekçeyle yıkıldıktan bir süre sonra, okul binasını yeniden yaptıran işadamı Ahmet Çalık'ın annesi 'Diniye Çalık'ın adı verilerek açılmıştı. Sümer okullarının mezunları, okullarında 'Sümer' adını tekrar görmek istediklerini belirtmelerine karşın, Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, konuya bugüne kadar duyarsız kaldılar ve özelleştirme gerekçesiyle kapatılarak yıktırılan yerine de AVM yapılan Sümerbank Fabrikası'nn kampüsunda bulunan, çevredeki binlerce çocuğa uzun yıllar eğitim hizmeti veren okullardaki 'Sümer' adının da yok edilmesine sessiz kalmışlardı.

malatyahaber.com

KAPAK FOTO: Hasan Varol okullarının bulunduğu alanın mezbelelik halini gösteren son görüntüsü

ARŞİV FOTOĞRAFLAR: Ocak 2020'deki Elazığ depreminde hasar gördüğü gerekçesiyle bir süre sonra boşaltılan Hasan Varol İlk ve Ortaokulu'nun bulunduğu kampüsten..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • En Has Malatyalı (5 ay önce)
    Çocukken bahçesinde koşar oynar, giriş kapısının oradaki eğimli beton korkuluktan kayardım. O zamanki evimiz okulun tam karşısındaydı. Şehir sahipsiz, yazık...
    0
    0
    Yanıtla
  • Tahsin (5 ay önce)
    Okula yeni müdür atanan ramazan doğan hocaya kolay gelsin hayırlı olsun. Okul binasının yapılması için yetkili kişilerle görüşsün inşallah.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Yazıktır günahtır. Çocukların suçu ne. Aynı okulda 3 okul okuyor. Temizlik çok zor oluyor okullarda. Çocuklar temiz yerde eğitilmeli. Yeni atanan ramazan hoca gitsin vekillerle görüşsün. Gerekse ankaraya gitsin. İhale mi yapılır iş adamlarına mı yaptırılır bunu büyüklerimiz halletsin. Bülent tüfekçi ve veli ağbaba ve celal fendoğlu etkili vekiller. Bunlara söylensin. Battalgazi ilçe müdürü de bu okul için uğraşsın bunu istiyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (5 ay önce)
    Keşke milli eğitim müdürlüğü ile görüşüp bilgi aldıktan sonra haber yapsaydınız daha iyi olurdu, çünkü geçerli bir neden olmasa ihalesi yapılırdı, şehrimizin her bölgesinde okul inşaatları hızla devam etmektedir, okulların çoğu yeni eğitim ve öğretim yılına inşallah yetişecektir.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Ekap doğrudan teminden ,malatyada ki okul projelerinin etüt çalışmasını görürsünüz. Bilgi alın bakalım kaç proje bitti ,Kaçı iptal edildi
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Byconan (5 ay önce)
    Okulların ne önemi var,varsa yoksa çarşı ve konut yapımı.Bu okulun yanı sıra yıkılmayı bekleyen Cumhuriyet lisesi,yapılmayı bekleyen Gazi lisesi,Kemal Özalper ilköğretim okulu,peşkeş çekilmek istenen ŞKÖ meslek lisesi vb.Eğitim düzeyi çok yüksek olan 2 cumhurbaşkanı ve sayısız bilim adamı çıkarmış Malatya’dan cahil Malatya’ya doğru hızla gidiyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Anonim (5 ay önce)
    Malatyada okulların kiymeti yok.Ekap üzerinden yapılan ihaleler teker teker iptal ediliyor.Malatya her zaman ki giibi ,iş bilmeyen idare yönünden 4 ay kaybetti.Meb bu işi yapamıyor
    %67
    %33
    Yanıtla