SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kentsel Dönüşüm İçin Uzlaşmayanların Hissesi Satılacak

0
Güncellendi - 2020-11-08 03:34:33
Kentsel Dönüşüm İçin Uzlaşmayanların Hissesi Satılacak
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar başkanlığında toplanan Yeşilyurt Belediye Meclisi, Kasım Ayı 2.Oturumunda komisyon raporları ve teklifleri karara bağlayıp, Kasım ayı çalışmalarını tamamladı.

Yeşilyurt Belediye Gedik Kültür Merkezi Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıda, açılış ve yoklamanın ardından Kasım Ayı 1.Oturum Toplantısının karar özeti kabul edildi.

Yeşilyurt Belediye Meclisi, Yeşilyurt Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün ‘ 2020/2409 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamında riskli alan ilan edilen  Turgut Özal ( Çilesiz) Mahallesinde hak sahipliği tespiti ve uzlaşma sürecinde belediye ile uzlaşmaktan imtina eden hisselerin satışına dair’ teklifini görüşüp oy birliğiyle kabul etti.

Yeşilyurt’un tüm bölgelerinin depreme dayanıklı ve sağlıklı alanlara sahip olmasına çok büyük önem verdiklerini belirten Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ Ülkemizde son yıllarda yaşanan deprem felaketlerinde ne yazık ki çok sayıda vatandaşımızı kaybettik. 24 Ocak Elazığ-Malatya Depremi ve ardından İzmir’de yaşanan depremde çok sayıda vatandaşımızı kaybettik, ayrıca şu anda hastanelerimizde tedavi gören yaralılarımız var. Deprem gibi doğal afetlerde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumak adına Yeşilyurt Belediyesi olarak çok hassas ve duyarlı bir hizmet anlayışına sahibiz. Vatandaşlarımızın sağlığından asla taviz vermedik, vermeyiz de. Yeşilyurt’umuzun tüm yaşam alanlarının depreme dayanıklı, sağlam ve güvenli olabilmesi adına yapı stoklarımızın düzenlenmesi, yeni yaşam alanlarının daha güvenli ve sağlıklı olabilmesine büyük bir ayrıcalık gösteriyoruz. Hoca Ahmet Yesevi Mahallesinde TOKİ ile birlikte yaptığımız Kentsel Dönüşüm Projemizden sonra geçtiğimiz Nisan ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın onayladığı Turgut Özal Mahallesinde 1,52 Ha’lık alanı kapsayan Kentsel Dönüşüm Projesini ise belediyemizin gücü ve imkânlarıyla yapacağız. Şehrimizin de birinci derece deprem kuşağında yer alması nedeniyle bu tür dayanıklı ve sağlam yapılaşmaları içerisine alan Kentsel Dönüşüm Projelerimizi hayata geçirmek içinde ciddi adımlar atıyoruz. Projeyi gerçeğe dönüştürmek içinde mahalle sakinlerimizle çok faydalı görüşmeler yaptık, %98 seviyesinde anlaşma sağladık, bu çok ciddi başarıdır.  Riskli Alanlarda 6306 Sayılı Kanun Kapsamında 2/3 oranında uzlaşma sağlanması halinde kalan kısmın diğer hak sahiplerine satışına ilişkin Meclis kararı gerekiyordu. Meclisimizde oy birliğiyle kabul etmesi neticesinde açık artırma usulüyle çözüme kavuşmayan hisselerin satışını diğer hak sahiplerine yapacağız. Kentsel dönüşüm zor ve sıkıntılı bir süreçtir, yaklaşık 2 yıldır bu çalışmayı yürütüyoruz. Burası Nisan ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edildi, bizlerde Nisan ayından bugüne kadar uzlaşma görüşmelerimiz devam ediyor, kanunlar ne diyorsa onları yerine getirdik, kanun kapsamında hak sahipliği uzlaşma süreçleri tamamlanmış ve uzlaşma sağlanmayan diğer maliklere ilişkin yasal süreç takip edilmiştir. Bizler tüm vatandaşlarımızın memnuniyetini alarak bu projeyi gerçeğe dönüştüreceğiz. Uzlaşma sağlanamayan yüzde bir veya yüzde iki hisse içinde oradaki binaları kaderine terk etme şansımız yoktur. Depremlerin ve artçı sarsıntıların çok olduğu bir dönemdeyiz, çok ciddi kayıplar verdik, yüreğimiz yandı. Projemiz tamamlandığı zaman; sağlam ve kaliteli binalarıyla, çocuk oyun alanlarıyla, çevre düzenlemeleriyle, yeşil alanlarıyla, otoparklarıyla çok farklı bir Turgut Özal Mahallesi ortaya çıkacaktır. Kentimizin içerisinde sıkışık bölgelerde bulunup, sosyal yaşam ve mimari dokuya yakışmayan şartlara sahip bu tür alanların dönüşümünü sağlayarak depreme dayanıklı ve güvenilir yaşam alanlarımızın sayısını artıracağız.” diye konuştu.

Özal (Cihadiye) mahallesinde bulunan Rezerv Yapı Alanı içerisinde mülkiyeti Yeşilyurt Belediyesine ait taşınmazların satışına dair alınan 07/07/2020 tarih ve 182 sayılı Meclis kararının revizesi talebine dair Plan ve Bütçe Komisyonu Raporunu görüşüp onaylayan Yeşilyurt Belediye Meclisi, gündemdeki imar maddeleri ve bazı teklifleri, ilgili komisyonların raporu doğrultusunda Aralık Ayı toplantısında görüşmek üzere ertelenmesini kabul etti.

Kasım Ayı çalışmalarını tamamlayan Yeşilyurt Belediye Meclisi, Aralık Ayı Toplantısını 1 Aralık 2020 Salı günü saat 14:00’de gerçekleştirecek.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Hakan (4 yıl önce)
    Villa projesinden vazgeçip Battalgazi Belediyesi Saray mahallesi Beşkonaklar Fuzuli İnönü Caddesi tekrardan alt yapısı ile kentsel bir dönüşüme almalı ve merkeze nefes aldırıp yaşanabilirlik açıdan tekrardan imar edilmeli. Daha sonrasında Akpınar caddesi ve Cezmi Karatay yenilenmeli. Aslında büyük iş Battalgazi belediyesine düşmekte. Bunları yaparsa Osman başkan Büyükşehir belediye başkanı olur ileriki dönemlerde
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (4 yıl önce)
    Ranta dayalı kentsel dönüşüme hayır. Adamın bir dairesi var, kentsel dönüşümde dairesine karşılık daire alması gerekirken, dairenin değerini az gösterip ,üstüne yüklü bir para talep ederek yeni daire ancak verileceğini söylüyorsunuz, adam nerede bulacak o parayı. bunu düşünen yok. sosyal devlet daireye karşılık daire ile kentsel dönüşüm yapmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal Öğretmen (4 yıl önce)
    Yeşilyurt sınırlarında o kadar riskli yer varken, gidip çilesizde tek katlı yapıların olduğu yeri riskli bölge ilan edip kamulaştırıyorsunuz. Vatandaştan üç liraya alıyorsunuz evini ama müteahhitle vatandaş kendisi anlaşırsa 2 dairesi olacak. Aradaki fark nerde¿ kimin cebine girecek. Eğer samimiyseniz neden Kaynarca çarmuzu, İnönü mahallesinde yapmıyorsunuz bu kentsel dönüşümü. Vatandaş hakkını atamadığı sürece maalesef böyle idarecilere ve uygulamalara maruz kalmaya devam edeceğiz
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasir (4 yıl önce)
    Bu mudur sosyal belediyecilik, yoksa kanun eliyle zorbalık.. .... Efendiler pek açsınız, bu çehrenizde bellidir Yiyin, yemezseniz bugün, yarın kalır mı kim bilir? Bu nadi-i niam, bakın kudumunuzla müftehir! Bu hakkıdır gazanızın, evet, o hak da elde bir… Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin! ... Elbette ki önlemler alınacak, ama yılların emeğini o Eve yatırmış olan insanların (istisnalar hariç) haklarını kanun eliyle almak zorbalık değilmidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemil (4 yıl önce)
    Yeşilyurt belediyesi kentsel dönüşümde çok farklı.turgut ozalda oturan bi vatandaş olarak umudum yoktu ama dün evimi boşalttim.profosyonel adaletli ve hakkaniyetli ekipleri var.galiba %99 anlaşma oranı ile bunu ispatladılar.tesekkurler yeşilyurt
    0
    0
    Yanıtla
  • Erkan (4 yıl önce)
    Aynı çalışmayı Battalgazi Belediyesinden de bekliyoruz. Özellikle Kernek Saray Fırat Mahallelerinde bulunan binaların büyük bir bölümü depremle çok daha riskli olmuş bir çoğu Allah göstermesin ama yine aynı bir büyüklükte depremi kaldırabilecek mi soru işareti iken kentsel dönüşümün bu bölgelerde zorunlu olarak yapılması gerekmektedir. Ekonomik ömrünü tamamlamak üzerinde bina yaşları çok yüksek olan birçok binanın kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilerek çalışmaların yapılması gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (4 yıl önce)
    Bu kararı almaya Belediye'nin hakkı var mıdır, bilmiyorum. Mülkiyet hakkı öyle sıradan, kolayca esnetilebilecek bir hak değildir. Ha, çözüm için iyiyse uygulansın, orası ayrı. Zira büyükşehirlerde bu uzlaşma sorunu yüzünden nice çürük bina ne yazık ki yıkılmak şöyle dursun, el değiştiriyor veya yeni kiracılar geliyor. Belediyenin işi, çürük binayı yıkmaktır. Tespit yaparsın, çürükse oturanlara ve mal sahiplerine süre verirsin. Süre dolunca da polis zoruyla kepçeyle gelip yıkarsın. Hak sahipleri de ne yaparsa yapar. Sen onlara usule ve teknik şartlara uygun imar verebilirsin, o kadae Belediye budur. Halka hoş görünmek, oy almak için belediyeler belediyeliğini unuttu. Belediye yıkar yani arkadaşım, yıktıktan sonra da yıkım parasını tahsil eder bir güzel. Çürük binada Allah'a emanet oturtmaz.
    0
    0
    Yanıtla