SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kernek Camii'nde Yıkım Yeniden Başladı

0
Güncellendi - 2019-01-16 03:08:41
Kernek Camii'nde Yıkım Yeniden Başladı
A- A+ PAYLAŞ

Kernek bölgesinin sembol yapılarından 66 yıllık Kernek Camii'nin, yenisinin yapılmakta olduğu gerekçesiyle mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararıyla Aralık ayında durdurulan yıkım işlemi, bu kararın kaldırılmasıyla yeniden başladı.

Kernek Meydanı’nda yıktırılan eski halk kütüphanesi yerine yenisinin temeli atıldıktan sonra geçtiğimiz Aralık ayında yıkımına başlanan 66 yıllık Kernek Camii’nın yıkım işlemi mahkeme kararıyla durdurulmuştu. Bölgedeki bir esnafın, yıkımın durdurulması istemiyle Malatya İdare Mahkemesi’ne açtığı davada, mahkeme davacının talebini yerinde bularak, caminin yıkım kararı ve yıkım işlemine ilişkin olarak yürütmenin durdurulması kararı çıkmıştı.

Kernek Camii’nin yıprandığı, cemaate yetmediği, miadını doldurduğu ileri sürülerek caminin yıkılması ve yakınındaki bir alanda daha büyük bir cami inşa edilmesi yolunda bazı çevreler tarafından harekete geçilmiş, yeni cami, bir süre önce yıkılan eski Halk Kütüphanesi’nin yıkılan binasının yerinde inşa edilmeye başlanmıştı.

Yapımı üstlenen aile tarafından bir başka yerde yeni bir cami yapılması daha uygun iken, Kernek’te mevcudun yıkılıp yerine yaptırılması kararlaştırılan caminin Ekim ayında temeli törenle atılmış, bu törenin ardından da yıprandığı ve cemaate yetmediği gerekçesiyle, Malatya kent hafızasının yokedilme kararı verilen sembol yapılarından biri olan 66 yaşındaki Kernek Camii’nin yıkımına başlanmıştı.

Ancak cami cemaatinden olan semtteki bir esnaf, “Yeni cami inşaatı tamamlanmadan mevcut caminin yıkılmasında kamu yararı bulunmadığı, bu durumun bölge sakinlerine zarar vereceği, büyük ekonomik kayıplar yaşanacağı, mevcut caminin erken yıkılmak istendiği” iddiasıyla, yürütmenin durdurulması için Malatya İdare Mahkemesi’ne dava açmış, Malatya İdare Mahkemesi, verdiği ara kararında, yürütmenin durdurulmasına, davalı Battalgazi Belediyesi, Battalgazi Kaymakamlığı ve Malatya Valiliği’nden caminin yıkım gerekçesinin sorulmasına karar vermişti.

Caminin yıkımıyla ilgili belediyenin onayına yönelik yürütmenin durdurulması kararı veren mahkeme, Malatya Valiliği ve Battalgazi Kaymakamlığı’ndan cami ve eklentilerinin yıkılmasına ilişkin hukuki gerekçenin mahkemeye gönderilmesini isterken, Battalgazi Belediyesi’nden de, yıkımla ilgili alınan bir karar olup olmadığı konusunda bilgi istemişti.

Konuya ilişkin olarak Battalgazi Belediyesi’nde kayıtlı tüm evrak, bilgi ve belgelerin bir nüshasının gönderilmesini isteyen Malatya İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması kararında şu görüşlere yer vermişti:

“..Davaya konu yıkım işleminin, uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olması ve uygulanması halinde giderilmesi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olması nedeni ile davalı idarenin birinci savunması alındıktan ve ara kararı geregi yerine getirildikten ya da savunma konusu işlemin teminat aranmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, 2577 sayılı idari yargılama usulü kanununun 20. ve 27. maddeleri uyarında savunma ve ara kararına cevap verme süresinin 10 gün olduğunun belirlenmesine, ara gereğinin yerine getirilmesinin yasal bir zorunluluk olduğunun davalı idarelere tebliğine oy birliği ile karar verildi.”

1953 yılında yapılan caminin yıkımı girişiminin ardından, mahkemece verilen yürütmeyi durdurma kararı, semtin sembolik bir yapısının yok edilmekten kurtarılmasını savunanlarca olumlu bulunurken, mahkemenin yıkım gerekçesiyle ilgili belge ve bilgi istediği resmi makamların, yıkım yönünde görüş bildirdikleri, bu nedenle yıkıma yeniden başlandığı bildirildi.

Semtin adını taşıyan 66 yıllık "Kernek Camii" yıkılırken, yan tarafında eski kütüphanenin bulunduğu alanı da kapsayan arsada temeli geçtiğimiz aylarda atılan caminin, inşaatı üstlenen ailenin adını alacağı öğrenildi.

Bu arada, yıkılmakta olan 66 yıllık camiinin bazı çevreler tarafından iddia edildiği gibi, camiyi yeniden inşa ettirme işini üstlenen aile tarafından yaptırılmadığı, söz konusu ailenin yıktırılmakta olan caminin sadece şadırvanını yaptırmış olduğu iddia ediliyor.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • Süleyman Özerol (4 yıl önce)
    Kütüphaneyi yıkın, yenisini yapmayın, caminin bahçesine katın. Aman evinizde namaz kılarsanız Allah görmez! Bu cehalete kimse yetişemeyecek...
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (5 yıl önce)
    Bu tarz yıkımlar akp iktidarında değilde başka bir iktidarda olsa idi kıyamet kopar Din elden gidiyor diye ne kadar cüppeli sarıklı peçeli varsa sokaklara dökülürdü.Bu riyakarlıklığı bize hizmet yada islam diye yutturamayacaksınız..
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman Özerol (4 yıl önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna
    Ne camisi, ne dini ne imanı; siyasetten başka bir şey yok ortada. Cahiller ne diyordu "dinimizi koruyor." Demek ki dininiz mal mülk, para imiş...
    0
    0
    Yanıtla
  • Songul (5 yıl önce)
    Istanbulda ikamet ediyorum yaz aylarında memlekete gelince kernekte namaz için bu camiye girmistim okadar bakımsız dıki içim acıdı şehri n merkezinde ustelik.depreme dayanıklımı dayaniksizmı bilmem ama malatya da şehrin sembolü olacak bakımlı temiz camilere ihtiyaç var
    0
    0
    Yanıtla
  • Bir Bilen (5 yıl önce)
    Memleketin bir başından bir baaşına bir birinin kopyası, Mimar Sinan taklidi camiler... Ben korumaco bir insanım, bir şehir plancısıyım. Tüm ekonomik israfların da karşısındayım. Lakin bu cami can güvenliğini tehdit ediyordu... Yenisi nasıl olır bilmem ama eskisi kesinlikle güvenli değildi. Umarım orijinal/özgün bir mimari olur.. İçinde Namaz kılan inşaallah gerçekten felah bulur..
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (5 yıl önce)
    Mimar Sinan İyi ki Bu Dönem de yaşamamış. Allah 'ın evini neden yıkıyorsunuz. Bu camiyi başka yere de yapabilirdiniz. Vakit namazına gelen kişi sayısı kaç ki. Bu cami yetersiz kalıyor. Yazıklar olsun diyorum. Gösterişi ve riayı bu ülkeye yaşatıyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • aytalam (5 yıl önce)
    Kütüphane önce tadilat tan gecirildikten sonra onca para harcandiktan sonra yıkıldı. Ben o paralar bosa gittigi icin cok üzülüyorum. Hepimizin parası ve buna bu kadar para harcadıktan sonra yıkanlardan hesabı sorulmadı
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan (5 yıl önce)
    bunu chp li belediye yapsaydı yandıydı şimdi
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Muhtar (5 yıl önce)
    Dünyadaki en vahşi kapitalizm Malatya da uygulanıyor. Yazıklar olsun.....
    0
    0
    Yanıtla
  • İsimsiz malatyaperver (5 yıl önce)
    Malatya 'nın kent hafızası yıllardır beceriksiz , dirayetsiz , basiretsiz ve ferasetsiz akp'li idareciler tarafından yok edilmiştir . Bunlardan eb önemlisi ise kernek'in halkın hafızasına kazınan eski halinin tamamen yok edilip yerine suni , eskisi ile hiçbir alakası olmayan bir kernek oluşturulmasıdır . Ancak bu işin en hazin ve korkunç tarafı ise malatya halkının bunun farkına varamaması ve yapılan bu saçmalıklar karşısında hüçbir tepki göstermemesidir . Yine tüm bunların yanında en vehim durum ise idareciliğe hiçbir istidatı olmayan kişileri mütemadiyen yönetici seçmeleridir .
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (5 yıl önce)
    CEHAPE Camii Yıkıyor Millet duyan duymayana söylesin. Türk-İslam geleneğinde hayrat ve vakıf malı emanetine sahip çıkmak milli bir görevdir. Caminin yapımında hayır yapmak için destek veren insanlarının katkısını yok edenler belli ki haksız kazançlarını temizlemek için kendi adlarına cami yapacaklar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    66 yil once dedesi tarafindan yaptirilan camiiyi yetersizligi ve hizmet suresinin dolmasi itibariyle(betonarme yapi yorgunlugu)simdi torunu tarafindan yenisi hemen yaninda yapilarak ve eski camii yeri avluu olmak kaydiyla cok guzel bir camii yapilacak..camiyi yaptiran dedesi yenileyen daha guzelini insaa ettiren torunu bunun neyi sizi rahatsiz ediyor??
    0
    0
    Yanıtla
  • Kernek camisi bahsettiğiniz aile tarafından değil mahallelinin önde gelenlerininde katkısıyla yaptırılmıştır.Bunlardan birisi bahsettiğinizailedendir.mahallenin eskilerinden sorarsanız size söylerler.Ayrıca bu sitede kernek camisi diye ylazıp aradığımda yıktıkları bu caminin yerine yapılcak yeni caminin temel atma töreninde konuşan bu ailenin mensubunun yıkılan camiyi yaptırdığını söylediği ve dedem diyerek söylediğizat adına yine bu aile tarafından Çevreyolunda yaptırnılan talebe yurdu 15 temmuzdan sonra FETö nedeniyle kapatılmıştır.Cami töreninde dedem dedikleri zatın adınadır bu yurtta.Allah hepinize mübaret etsin!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Özgur (5 yıl önce)
    YAPILMAKTA OLAN YENİ CAMİ İBADETE AÇILANA KADAR ESKISI YIKILMASA İYİ OLURDU.
    0
    0
    Yanıtla
  • bora (5 yıl önce)
    Haber içeriğine bakıldığı zaman , eski camiye haksızlık yapılmış gibi yazmışsınız ; Hayatınızda kaç sefer bu camide namaz yada bir ibadet yaptığınızı da yazsaydınız keşke!!!! Eski cami pisliğinden ve bakımsızlığından mahvolmuş bir halde , eski mimari ile düzensiz , plansız ve depreme dayanıksız bir şekilde imar edilmişti... Kerneğin sembolü olmasıda mecburiyetten. Madem Kerneğe bukadar önem ve değer veriyorsunuz ; Daha güzel ve düzğün bir cami yapılması için çaba gösterin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (5 yıl önce)
    Kernekteki camii yazdığınız gibi 66 yıllık bir eser ise ve bu eserin yıkılmasında ne mahsur var anlamadım birde bunu mahkemeye veren esnafa aynı yerde bir mekan tekrar verselerdi acaba mahkemeye verirmiydi yeni camii kim yaparsa yapsın allah razı olsun demekten başka birşey düşmez
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    66 yıllık, özellikli bir mimarisi olmayan yapıya tarihi eser muamelesi yapıp kentin sembol hafızası diye nitelemekte bir enteresan olmuş. Size göre Malatyada herşey tarihi eser o zaman.
    0
    0
    Yanıtla