Türk Ceza Kanunu (TCK) uyum yasa teklifinin Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tartışması damgasını vururken, tartışmalar üzerine komisyon toplantısı bayram sonrasına ertelendi.
Adalet Komisyonu, TCK uyum yasa teklifi görüşmelerini bugün de sürdürdü. Teklifin 20. maddesinde yer alan "hükmün açıklanması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması" ifadeleri tartışmalara neden oldu.
CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, yeni düzenlemeden, siyaseten ve ekonomik olarak güçlü olanlarla mafyanın yararlanacağını ve ülkedeki birlik ve beraberliğin bozulacağını öne sürdü.
CHP Bursa Milletvekili Mehmet Küçükaşık ise, "Neredeyse, 2 yıl ve daha az hapis cezası işleyenlerden, Türkiye Cumhuriyeti olarak özür dilemek zorunda kalacağız" diyerek, icra, iflas ve vergi suçları başta olmak üzere ekonomik suçlarda kimseye ceza verilmeyeceğini, adaletin mafyaya havale edileceğini savundu.
Bu tartışmaların ardından Komisyon Başkanı Köksal Toptan, Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Niyazi Güney'e, bu maddenin Vergi Usul Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gibi özel kanunlardaki suçlardan hangilerini kapsadığını sordu. Güney, bu madde kapsamına girebilecek suçlarla ilgili bir kataloğu üyelere dağıtırken, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ramazan Özkefir de Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesi uyarınca vergi kaçakçılığı için sahte fatura ve defter düzenleme suçuna 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verildiğini anımsattı. Özkefir, alt sınırdan ceza verilmesi durumunda, bu suçun da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamına gireceğini söyledi.
Bu gelişmelerin ardından CHP'li Küçükaşık, bu düzenlemenin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı kurtarmaya yönelik olduğunu söyledi.
Bu tartışmalar sürerken, Komisyon Başkanı Toptan, değerlendirme yapmak için toplantıya bir süre ara verdi. Ara sırasında CHP'li Muharrem Kılıç ile AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü arasında tartışma yaşandı. Kılıç'ın, "Bu, Unakıtan'ı kurtarmaya yönelik ısmarlama bir yasa teklifi" sözlerine Köylü, "Ne alakası var" diyerek tepki gösterdi.
Aranın ardından Toptan, hükmün açıklanmasıyla ilgili hazırlanan yeni öneri hakkında komisyona bilgi verdi. CHP ve Yargıtay temsilcilerinin "lehte yasa uygulamasını" getirebileceği uyarısı üzerine Toptan, öneriyi ve maddeyi oylatmadan, bayramdan sonra çalışmalara devam etmek üzere birleşimi kapattı.
TBMM Adalet Komisyonu'nda 43 maddelik, Bazı Kanunların Ceza Maddelerinde Değişikli Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine dün başlanmıştı. Komisyon, yasa teklifinin 18 maddesini bazı değişikliklerle kabul etti.
Toplantıda AKP Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ve arkadaşlarının verdiği önergeyle hırsızlık ve yağma suçlarının cezalarında artışa gidildi. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 142, 148 ve 149'uncu maddelerinde yapılan değişiklikle, hırsızlık ve kasten adam yaralama suçlarına da tutuklu yargılama getirildi. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) tutuklama nedenlerini düzenleyen hükmünde değişiklik yapıldı.
Büyük kentlerde artan kapkaç dahil hırsızlık ve yaralama olaylarına karışan kişilerin serbest bırakılmasının toplumda yarattığı rahatsızlık dikkate alınarak yapılan değişiklikle, "silahla kasten yaralama, hırsızlık ve yağma" suçları, tutuklama kararı verilecek suçlar arasına eklendi.
CMK'da değişiklik yapılarak, Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevine girmeyen suçlarda en çok 6 ay olan tutukluluk süresi, 1 yıla çıkarıldı. Bu süre, zorunlu hallerde 6 ay daha uzatılabilecek.