GÜNDÜZBEY'DEKİ İÇME SUYU KAYNAĞI YAKIN ÇEVRESİNDE YAPILAŞMA.. Malatya kent merkezine ve iki merkez ilçeye, yani yaklaşık 700 bin kişiye içme suyu sağlayan Malatya’nın su kaynağı ve suyun biriktiği yer olan Kaptaj Tesisi çevresinde son zamanlarda yürütülen kaçak yapılaşmanın, Malatya’nın büyük bir hassasiyetle korunması gereken içme suyu kaynağı için büyük tehdit oluşturmaya başladığı gözlemleniyor.
Geçtiğimiz yıllarda, Yeşilyurt - Gündüzbey beldesinin güneyindeki Kozluk Mahallesi (Köyü) sınırları içinde ve Beydağı eteklerinden çıkan Malatya’nın içme suyu kaynağına çok yakın bir noktalarda kurulmak istenen taş ocaklarının, Malatya su kaynağı için yarattığı tehlike, henüz tümüyle bertaraf edilmemişken, şimdilerde Kaptaj’a 300-500 metre yakınlıkta, yapılaşmaya göz yumulması; su kaynağının kirletilmesi, azaltılması, kaynağın kaybedilmesi ve nihayetinde yok edilmesi riskini yaratıyor.
Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 25 Mart 2016 tarihli Malatya ziyareti sırasında, Malatya içme suyu kaynağını çok yakın alanlarda açılan taş ocaklarının yarattığı tehlike konusunda yöneltilen bir soruyu cevaplandırırken, “Malatya’nın bu konuda hiçbir endişesi olmasın. Biz Malatya’nın bir litre suyunu bile taş ocağına feda etmeyiz” demiş ve su kaynağının korunmasının 20 Km2’lik bir alanının kontrolü ile sağlanacağına ilişkin güvence vermişti.
‘Mutlak Koruma Alanı’nda yoğun yapılaşmaya göz yumulması içme suyu kaynağının yok olması sonucunu doğurabilir
Ancak, başta Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi’nin duyarsızlığı, kaçak yapı denetimi konusunda herhangi bir çalışma yapmaması sonucunda, Malatya’nın hayat kaynağı olan suyu ve bu suyun biriktiği mekan olan Kaptaj Tesisleri’nin 300-500 metre yakınına kadar yürütülen yasa dışı yapılaşma, sadece Malatya’nın bugününü değil, geleceğini de tehdit eden bir potansiyel içeriyor.
Gazeteci Yaşar Karaaslan’ın gazetemalatya.com'da, Malatya’nın içme suyu kaynağının karşı karşıya olduğu büyük tehlikeyi gözler önüne seren haberine ve Kaptaj’a çok yakın noktalarda inşa edilen binaları gösteren fotoğrafları, Kaptaj bölgesinde acilen müdahale edilmesi gereken vahim gelişmelere vurgu yapıyor.
Bakan Eroğlu, Kaptaj’ın korunması konusunda güvence vermişti
Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Malatya 2016 yılındaki Malatya ziyaretinde, Malatya’nın içmesuyunun biriktiği Kaptajı gördüğünü ve çok etkilendiğini söylemiş ve Kaptaj bölgesini derhal koruma altına aldıklarını söylemişti.
Bakan Veysel Eroğlu, Kaptaj çevresindeki taş ocaklarının dinamit patlatma faaliyetinin Malatya’nın içme suyu kaynağı için yaratabileceği tehlikelere yönelik bir soruyu cevaplandırırken, Malatya içme suyu kaynağının geniş bir sınır içinde korunması talimatı verdiğini açıklamıştı. Bakan Eroğlu, “Sınır nereye giderse gitsin, o kaynak her durumda korunacak. Biz bunu korumak mecburiyetindeyiz. Daha önce de bu konuda, buranın korunması için onları (taş ocakları) defettik. Hiç kime bu kaynağa zarar veremez. Taş ocakları izni de zaten bizden geçecek. Dolayısıyla Malatya bu konuda boşuna endişelenmesin. Malatya’nın değil ki kaynağını, bir litre suyunu bile taş ocağına feda etmeyiz. Çünkü burası çok önemli ve biz burayı karantinaya aldık” açıklamasında bulunmuştu.
Büyükşehir ve Yeşilyurt Malatya’nın içme suyu kaynağını korumakta bile aciz
Malatya’nın içme suyu kaynağının çevresinde ilgili yasalara, yönetmeliklere ve dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun verdiği koruma güvencesine aykırı biçimde Kaptaj çevresinde beton yapılaşmanın kaynağında Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi’nin su kaynağına yönelik duyarsız ve ilgisiz tutumunun yattığı ileri sürülüyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yönetimindeki Kaptaj Tesisleri ve suyun sınırları içinde çıktığı Yeşilyurt Belediyesi’nin mutlak koruma alanı olan ve herhangi bir yoruma gerek bırakmayacak biçimde yapılaşma yasağının olduğu hassas koruma alanını denetlemekten aciz olması, yasa dışı yapılaşmayı engellemek konusunda herhangi bir girişimde bulunmaması, Malatya’nın sürdürülebilir su yönetimi açısından ciddi risk ve tehlikelerle karşı karşıya bırakıyor.
Güler HAZAR, malatyahaber.com- gazetemalatya.com