SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kim Göz Yumuyor?. Su Kaynağına Büyük Tehdit!.

0
Güncellendi - 2021-04-07 10:33:42
Kim Göz Yumuyor?. Su Kaynağına Büyük Tehdit!.
A- A+ PAYLAŞ

GÜNDÜZBEY'DEKİ İÇME SUYU KAYNAĞI YAKIN ÇEVRESİNDE YAPILAŞMA.. Malatya kent merkezine ve iki merkez ilçeye, yani yaklaşık 700 bin kişiye içme suyu sağlayan Malatya’nın  su kaynağı ve suyun biriktiği yer olan Kaptaj Tesisi çevresinde son zamanlarda yürütülen kaçak yapılaşmanın, Malatya’nın büyük bir hassasiyetle korunması gereken içme suyu kaynağı için büyük tehdit oluşturmaya başladığı gözlemleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda, Yeşilyurt - Gündüzbey beldesinin güneyindeki Kozluk Mahallesi (Köyü) sınırları içinde ve Beydağı eteklerinden çıkan Malatya’nın içme suyu kaynağına çok yakın bir noktalarda kurulmak istenen taş ocaklarının, Malatya su kaynağı için yarattığı tehlike, henüz tümüyle bertaraf edilmemişken, şimdilerde Kaptaj’a 300-500 metre yakınlıkta, yapılaşmaya göz yumulması; su kaynağının kirletilmesi, azaltılması, kaynağın kaybedilmesi ve nihayetinde yok edilmesi riskini yaratıyor.

Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 25 Mart 2016 tarihli Malatya ziyareti sırasında, Malatya içme suyu kaynağını çok yakın alanlarda açılan taş ocaklarının yarattığı tehlike konusunda yöneltilen bir soruyu cevaplandırırken, “Malatya’nın bu konuda hiçbir endişesi olmasın. Biz Malatya’nın bir litre suyunu bile taş ocağına feda etmeyiz” demiş ve su kaynağının korunmasının 20 Km2’lik bir alanının kontrolü ile sağlanacağına ilişkin güvence vermişti.

‘Mutlak Koruma Alanı’nda yoğun yapılaşmaya göz yumulması içme suyu kaynağının yok olması sonucunu doğurabilir

Ancak, başta Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi’nin duyarsızlığı, kaçak yapı denetimi konusunda herhangi bir çalışma yapmaması sonucunda, Malatya’nın hayat kaynağı olan suyu ve bu suyun biriktiği mekan olan Kaptaj Tesisleri’nin 300-500 metre yakınına kadar yürütülen yasa dışı yapılaşma, sadece Malatya’nın bugününü değil, geleceğini de tehdit eden bir potansiyel içeriyor.

Gazeteci Yaşar Karaaslan’ın gazetemalatya.com'da, Malatya’nın içme suyu kaynağının karşı karşıya olduğu büyük tehlikeyi gözler önüne seren haberine ve Kaptaj’a çok yakın noktalarda inşa edilen binaları gösteren fotoğrafları, Kaptaj bölgesinde acilen müdahale edilmesi gereken vahim gelişmelere vurgu yapıyor.

Bakan Eroğlu, Kaptaj’ın korunması konusunda güvence vermişti

Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Malatya 2016 yılındaki Malatya ziyaretinde, Malatya’nın içmesuyunun biriktiği Kaptajı gördüğünü ve çok etkilendiğini söylemiş ve Kaptaj bölgesini derhal koruma altına aldıklarını söylemişti.

Bakan Veysel Eroğlu, Kaptaj çevresindeki taş ocaklarının dinamit patlatma faaliyetinin Malatya’nın içme suyu kaynağı için yaratabileceği tehlikelere yönelik bir soruyu cevaplandırırken,  Malatya içme suyu kaynağının geniş bir sınır içinde korunması talimatı verdiğini açıklamıştı. Bakan Eroğlu, “Sınır nereye giderse gitsin, o kaynak her durumda korunacak.  Biz bunu korumak mecburiyetindeyiz. Daha önce de bu konuda, buranın korunması için onları (taş ocakları) defettik. Hiç kime bu kaynağa zarar veremez.  Taş ocakları izni de zaten bizden geçecek. Dolayısıyla Malatya bu konuda boşuna endişelenmesin. Malatya’nın değil ki kaynağını, bir litre suyunu bile taş ocağına feda etmeyiz. Çünkü burası çok önemli ve biz burayı karantinaya aldık” açıklamasında bulunmuştu.

Büyükşehir ve Yeşilyurt Malatya’nın içme suyu kaynağını korumakta bile aciz

Malatya’nın içme suyu kaynağının çevresinde ilgili yasalara, yönetmeliklere ve dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun verdiği koruma güvencesine aykırı biçimde Kaptaj çevresinde beton yapılaşmanın kaynağında Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi’nin su kaynağına yönelik duyarsız ve ilgisiz tutumunun yattığı ileri sürülüyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yönetimindeki Kaptaj Tesisleri ve suyun sınırları içinde çıktığı Yeşilyurt Belediyesi’nin mutlak koruma alanı olan ve herhangi bir yoruma gerek bırakmayacak biçimde yapılaşma yasağının olduğu hassas koruma alanını denetlemekten aciz olması, yasa dışı yapılaşmayı engellemek konusunda herhangi bir girişimde bulunmaması, Malatya’nın sürdürülebilir su yönetimi açısından ciddi risk ve tehlikelerle karşı karşıya bırakıyor.

Güler HAZAR, malatyahaber.com- gazetemalatya.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • Mehmet (3 yıl önce)
    Bu haber işgüzarlık kokuyor, 300 yıldır kozluk köyünün yerlileri olarak bu köyde bulunmaktayız, bu suyu karşılıksız malatya ya bahşeden yine kozluklulardır,kozukluların bütün gelirleri yine bu köydedir, bu iki fotoğrafı paylaşıp görevimizi yaptık mantığı çok yanlış bir yaklaşımdır,belediye sorumluluklarını yerine getirmeli bir an önce buralara altyapı yapılmalı, yoksa kaptajın içindeki merhum Özal zamanında yapılan misafirhanenin kaptaj güvenlikçilerinin bile alt yapısı yoktur, orada yapılan Yeşilyurt belediyesinin yardımlarıyla yapılan caminin altyapısıda yoktur, belediye göz yumarak yatarak buralara iyilik yapamaz, belediye hemen buraların altyapısı için elini taşın altına koymalı köylülere bu bölgeye el atmalı, bu iki fotoğrafı yayınlayıp sanki buraları kirleten bu iki inşaat gibi göstermek, büyük fotoğrafı kamofle etmektir, bu iki fotoğraf bu işin en masum yanı çünkü içinde ev yok kimse yok, acilen bu köyün altyapısı için elbirliği yapılmalı, yoksa bu haberler ile köylüye zulüm yapılır, muhtarın beceriksizliği ve ortalığı karıştırması buralarda kimseye fayda getirmez, gerekirse devlet idaresinin kapıları günlük aşıdırılır, malatyanın su'yu ve etrafı korunur elbirliği ile köyün alt yapısı için ne gerekirse yapılmalırsa buralar korunur, eğer sit alanı yada yarı sit alanı isede devletimiz, bu köye yer temin eder, köyün gençlerini kamuya işçi olarak alır, yani gereken herşey yapılırsa belki bu gibi haberlerin o zaman bir kıymeti olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim (3 yıl önce)
    Haberde bahsedilen Malatya'nın içme suyu ile bahsi geçen yapılarla ilgili içme suyunun tehlikede olduğuna dair elinizde ne belgeler var arada bir sürü mesafe var Ayrıca adı geçen konutlar şahısların kendi tapulu malları üzerinde yaptığı yapılardır. İçme suyu kaynağı belediye tarafından yıllardır çevresi ve kaynağı koruma altındadır, kimse yaklaşamamaktadır. Bu haberi yapan gazeteci (eskiden edib derlerdi) ne amaçla bu haberi yapmıştır. Gözü mal hırsı bürümüş insanların lafıyla haber yapılmaz Oradaki garip ümidi toprak olan insanların yaşantılarından uzak durun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Belediye oradaki köylüler için acil altyapı yapmalı, kozluk köyünün gelir kaynakları oradaki bahçeler, belediye kolaycılık yapmamalı köylünün gideceği başka bir yeri başka bir geliri yoktur, 300 yıldır bu köylüler burada iki tane yapının fotoğrafını intenetten paylaşıp sanki bütün suyu bunlar kirletiyor anlamı çıkarılmamalı inşaat halindeki evlerin kirlilikle alakası yoktur, bahsi geçen yerde cami var, caminin kanalizasyonu yada daha önce yapılan yani köylülerin meskenlerine altyapı varmı, köylüleri kolaycılığınıza alet etmeyin, daha doğrusu kaptanın içinde merhum Özal zamanında bir misafirhane yapılmıştı bahsi geçen binanın altyapısı yoktur, kirletiyor o binada kirletiyor, kaptanjın güvenlikçilerinin foseptik altyapısınında buraları kirletmesinden bahsedin, benim önerim belediye derhal köylüler için altyapı yapıp suya kirliliğin karışmasını önlemeli, ama muhtar beceriksiz ortalığı karıştımakla meşgul, gazetecilerde sanki daha önce her taraf güllük gülistanlık da bu bir iki inşaat kirlilik havasında belediye elini taşın altına koymadan köylüleri mağdur etme peşinde, acilen kozluk köyüne altyapı yapılmalı,bu mantık köylüyü mağdur etmekten başka bir işe yaramayacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeşilyurt Fen (3 yıl önce)
    Yeşilyurt fen işlerinde çalışan bayram abimiz istediği yerden yolu geçiriyi istediği yerde yolu kapatıyı siz kimi kandırıyorsunuz. Herkes bilsin herkes duysun kozluk sahipsiz ama bunun vebalini gün gelecek göreceksiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Muthar yok ortada, Kozluk sahipsiz burada bi tane millet vekilinin yeri olsaydı o zaman herşey bambaşka olabilirdi. Muhtar köylüyü arkasına alarak Büyükşehir başkanı ile görüşme yapmalıdır. En azından villa imari olarak izin verilse sadece tek kata izin verilse ve alt yapı hizmetleri sunulsa kimse mağdur olmayacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Türkiye de, belki de dünyada eşi olmayan bu içme suyu kaynağı (kaptaj) ı Malatya gözü gibi korumalıdır. Bu kaynağa zarar verebilecek her türlü taş oca, yapılaşma vb. uygulamaları engellemeli. Bölge halkının ihtiyaçlarını giderecek alternatif çözümler üretmelidir. Bu kaynağın zarar görmesi engellenmelidir. Yazın bir çok ilimizde içme suyu barajlarında su kalmazken Malatya böyle bir sorun yaşamamaktadır. Bu kaynağa gözümüz gibi bakmalıyız.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahapgülezgin (3 yıl önce)
    dünya malı dünyada kalır, ey Malatyalı sen sağlıklı bir suya hasret kalacağın günde bin odalı saray sahibi olsan ne yazar...(cehaletin tavan, adaletin dip yaptığı bir yerde bu davranışlar az bile)
    0
    0
    Yanıtla
  • Selim Başpınar (3 yıl önce)
    Tabiki cıkan su malatya icin cok degerli bir kaynak ama malesef insanlarin marsa gittigi bu teknoloji caginda elimizde bu kadar imkan varken gelip kimseyi magdur etmeden guzel bi altyapi sistemi ve yapilan binalrin daha sıkı kiriterlerle denetlenmesi gibi basit cozumlerle verimli sonuclar alinabilecekken kendini bi adim one cikarip ismini duyurmak isteyen gazeteci arkadaslarimiz sirf mesleki hirslari acisindan biraz daha dikkat cekmek icin olayi buyutuyoda buyutuyo kimse kimsenin vebalini almak istemez tabi ama belirtilen koyde daha 3 katin ustunde ev yapilmamis yazik gunah arkadaslar ve bu su yeni cikan bi su degil yillardr bu duzen boyle lutfen kozluk koyunun haritadan silinmesi gerekliymis gibi haber yapmayin once ordaki insanlarin objektifinden bi bakin gelin onlarin bi fikrini alin 3 5 tane kendini bilmezin yaptigi kacak yapilat yuzunden diger insanlarin da gunahini almayin derim
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman Polat (3 yıl önce)
    Mahalle mizin tek sorunu bu değil güler Hazar hanım i en yakın zamanda mahallemize bekleriz
    0
    0
    Yanıtla
  • Ersinbaba (3 yıl önce)
    Helal olsun size malatyahaber bunları gösterdiğiniz için . Aklım duruyor , fikrim almıyor , yazacak kelimeler bulamıyorum artık gerçekten pes , bir şehir bu kadar sahipsiz olur. 700.000 kişi yazmışsınız emin olun daha fazla o sayı milyonun üstünde . Kaptajın sağına soluna asla böyle yapılar yapılmamalı göz yumulmamalı ama gel gör ki bizim malatya olarak başımızdakiler ancak kebap yiyip işkembeyi gübreyle doldurma peşindeler , ilime bilime asla faydaları yok zaten imkansız olması çünkü beyin gerek böyle şeyler için. Oranın korunacağı akıllarına gelemez bu yüzden . Tapulu mal da olsa 50-100 kişinin keyfi yapıları yüzünden bu sular tehlikeye atılamaz atılmamalı o yüzden devlet çok acil yuvarlak şekilde çap olacak şekilde o bölgeye yasak koymalı kesinlikle taş ocağı ev cart curt yapılmamalı o bölgeye hatta taş üstüne taş konmamalı. Ama velakin işte duvara konuşuyoruz . Vallahi Allah hesabını öyle bir soracak ki buna sebep olup göz yumanlardan şefaat bile edilmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (3 yıl önce)
    Dünyanın sayılı doğal su kaynağı yakınına yapı izni verenler vebal altındadır. Bu kaynak 3 fayın çakışma yerinden çıkmaktadır. Kaynağa yakın herhangi bir yeraltı kazısında ani su boşalımları olabilir. Bu bölgenin jeoloji haritasını yapan bir yer bilici olarak uyarıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cihan (3 yıl önce)
    Gazeteci hanfendi malatyanın gözbebeği kaptaja beton yapılar hiçbir zarar vermez hanimefendi Birde 70 haneli bu mahallede kanalizasyon yok olmadığı gibi atık su bedeli faturaya ekleniyor ve bu piss sular içme suyuna karışıyor neden bunun haberini yapmıyorsunuz bunun yanında birsürü sıkıntısı varken bu mu size dert oldu
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (3 yıl önce)
    Taş ocakları yüzünden dört yönden gelen su patlamalar yüzünden bir yer kapanmış. Suyun nereye gittiği belirsiz.Tas ocakları kaldırılmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (3 yıl önce)
    Malatyanin sorunlarını ve yapılan haksız rantlari paylaşan sayılı gazeteler densniz Allah razı olsun şehri resmen bitirdiler sahipsiz Malatya
    0
    0
    Yanıtla
  • kündübekli (3 yıl önce)
    Tecde,yeşilyurt,gündüzbey her yer beton dolmaya başladı; Yeşilyurt belediyesi geldi gündüzbeyin ortasına camin yanına beton dan sosyal tesis yaptı. 10 sene sonra gündüzbey de dağ, taş ev olacak bir kişi de çıkıp belediye başkanım olmaz bakınız burası adı gibi yeşilyurt burası adı gibi gündüzbey; vermeyelim ruhsat yapmayalım beton demiyor. Yazık ettıler malatyaya, yeşilyurt'a Tecdeye, gündüzbeye çok geç anlıyacaklar betonun karın doyurmacağini
    0
    0
    Yanıtla
  • sinan (3 yıl önce)
    Ya kardeşim bir yer dediğiniz yer şehrin 700 bin insanın içme su kaynağı Allah aşkına yorumu okuyunca insan size ne diyeceğini bilmiyor. Bu kadar ben merkezli olmayın ya Allah aşkına Güler hanım olmasa şehir sahipsiz. Dikkat edin haberlere olmuş şeyleri değil olacakları haber veriyor. Şehrim ve hemşehrilerimiz adına büyük kazanç Güler hanım bazıları rahatsız olsada gerçekten çok yerinde haberler yapıyor. Büyükşehir, yeşilyurt imar dairesi başkanı ve maski uyuyormu ya ya arkadaş millet marsa koloni kuracak biz burada su kaynağını koruyamıyoruz. Yoruma yanıt oraları bedeli ödenerek maski tarafından kamulaştırılıp yeşil alan yapıp sit alanı ilan etmek gerekir. İnsan öfkeden ne yazacağını bilemiyor. Gerçekten pes.
    0
    0
    Yanıtla
  • Olmuş olacak olan ne siz bu mahallenin kanalizasyon u yok ondan haberiniz varmı yok nasıl su içtiğiniz den haberiniz yok yapılar mı size dert
    0
    0
    Yanıtla
  • Kündübegli (3 yıl önce)
    Sadece o bölgede değil gündüzbey in tüm bahçelerinde(bağevi) adı altında bir sürü kaçak evler yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Güzelim yeşillik bahçeler bir bir yok oluyor. Güya küçük bağ evi adı altında adamlar villa yapıyor resmen. Bahçelere elektrik aboneliği verilmiyor normalde ama adamı olan barakaya bile elektrik alıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sıradan bir vatandaş (3 yıl önce)
    Haberi yapan, kıymetli gazeteci; haberiniz de yer alan kaptaj yakınlarında ki yapılaşmalar doğrudur fakat, haberde yer verdiğiniz fotoğraflar kaptaja 1 km kadar uzak nokta da yer almaktadır ve bir tanesi hariç diğer binalar en az 10 yıllık binalardır. Kaptaja 300 400 metre yakınlıkta olan ve köy halkının 20 yıldan fazladır ikamet ettiği "ruhsatlı- ruhsatsız" diye bahsettiğiniz binaların sayısı çok daha fazladır. Lütfen haberlerinizde görsel paylaşırken yanlış, yanıltıcı görseller yerine doğru ve gerçekçi görseller paylaşın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali mert (3 yıl önce)
    Nereye baksan talan.Tarım meralara göz yumuyor birileri talan ediyor.Belediyeler çarpık yapılaşmaya göz yumuyor şirketlere arazi satıyor Her yer talan.
    0
    0
    Yanıtla
  • Neresi tarım alanı su verilmiyor, abonelik yok sondaj yasak ne yapıya izin ne tarıma izin var Yok ya var mı öyle düzen o zaman suyu çekecekler orada tarım yapılacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Kozluk (3 yıl önce)
    Kaptaj alanının hemen yanında cami var neden o cami hakkında yorum yapılmıyor? Cami yapı statüsünde değil mi? Yada orda ki toprak sahibine su veriliyor mu? İçme suyu yok, sulama suyu yok ee peki ne yapalım? Siz bir yeri koruyalım derken başka yere zarar veriyorsunuz! Maskiye 50 hane başvuru yaptı, sondaj yasak içme suyu gelmez uzak ya merkeze yakın bir yerde bu kadar duyarsızlığa dair neden haber yapılmıyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA PLATFORMU. (3 yıl önce)Kozluk isimli kullanıcı yorumuna
    50 kişi için 700.000 kişinin suyuyla oynayamaz hiç kimse. Elbet bu devran bitecek bir gün...
    0
    0
    Yanıtla
  • Oturduğunuz yerden yazmak kolay beyefendi, o zaman suyu verecekler bizde o topraklarda tarım yapacağız veya yaptıracağız
    0
    0
    Yanıtla