DERNEK BAŞKANINDAN ELAZIĞ'A BAĞLANMA AÇIKLAMASI.. Sosyal medya hesabı üzerinden; Kemaliye Belediye Başkanı ile zaten Elazığ’a bağlı olan Ağın, Erzincan’a bağlı Kemaliye ve 100 yıldan bu yana Malatya’ya bağlı Arapgir’in Elazığ’a bağlanması için istişarede bulunduklarını açıklayan Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin, bu skandal girişimin malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi aracılığıyla kamuoyuna duyurulmasının ardından gelen sert tepkiler konusunda bir açıklama yaptı.
Bir ilçenin bağlı olduğu ilden başka bir ile bağlanması işinin derneklerin görev alanında olmadığını hatırlandığı ve anlaşıldığını gösteren cümlelerin yer almasına karşın, açıklamada, “Daha önce beraber bağlı olduğumuz Elazığ (1928’den önce) vilayetine bağlanmayı istişare etmek kamuoyu ile paylaşmak bir suç değildir” ifadeleri de kullanıldı.
Arapgir Kültür Derneği sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma ve malatyahaber.com’da yayınlanan ilgili haberlere yapılan yorumdaki Malatyalıların ortak tepkisi olan “Bir ilçenin başka bir vilayete bağlanmasına dernekler karar veremez” ortak görüşünü ve yasal düzeni kabul etmek zorunda kalan Arapgir Kültür Derneği’nin açıklamasında, “Sivil toplum kuruluşları yöre halkının istem ve şikâyetlerini bir aidiyet çerçevesinde bulunarak dilek ve temennilerini kamuoyuna açıklamakla yükümlüdür. Özellikle bu durumun altını çizmek isteriz. Arapgir Kültür Derneği olarak başkanımızın dile getirdiği konuyu (Elazığ’a bağlanması) dile getirmesi de sadece bu çerçevededir” denildi.
Dernek başkanı Akşahin'in açıklaması şöyle:
"27 Ekim 2020 tarihinde dernek başkanımız Turgay AKŞAHİN ve danışma kurulu üyemiz Av.H.İbrahim KOTAN’ın komşu ilçemiz olan Kemaliye(Eğin) ziyareti sırasında, Kemaliye(Eğin) Belediye Başkanı Mehmet KARAMAN’ ı da ziyaret etmişlerdir. Ziyaret sırasında aynı kültürel, sosyo-ekonomik ve tarihsel bağlara sahip olan bu üç güzide ilçedeki (Arapgir-Kemaliye-Ağın) mevcut çalışma ve hizmetler hakkında görüş alış verişinde bulunulmuştur . Ayrıca bu ziyaret ile birlikte Kemaliye(Arapgir-Eğin-Ağın)bazı köyleri de dernek başkanımız tarafından ziyaret edilmiştir. Derneğimizin bu kapsamda çalışma ve izleme ziyaretleri dernek yöneticilerimiz tarafından, her yıl rutin olarak gerçekleştirilmektedir.
Ziyaret sırasında Fırat Havzasında yer alan bu üç ilçemizin asırlar boyu birlik ve beraberlik içerisinde kardeşçe yaşadıkları ifade edilerek, daha önce olduğu gibi Elazığ’a (Harput) bağlanmaları hususunda istişarede bulunup, böyle bir gelişmenin de bölge adına önemli faydalar sağlayacağı dile getirilmiştir. Bu ziyaret tamamen iyi niyetli ve masum bir ziyaret olarak derneğimizin sosyal medya hesabından paylaşılmıştır. Arapgir Kültür Derneği kurumsal sosyal medya hesaplarımızda paylaşılan bu temenni, her nedense aradan bir ay geçtikten sonra Malatya’da bir kısım medya ve sosyal portallarda haber olarak yayınlanmıştır. Bağımsız haberciliğe ve haber konusunu eleştirenlere saygılıyız. Ancak bu durum yerel haberciliğin yerine, başlıklar atılarak dernek başkanımıza ve dernek tüzel kişiliğimize küfür, aşağılama ve ağır hakaretler ile saldırıda bulunulması Malatya yerel basın adına son derece üzücüdür. Yine kasıtlı olarak düşündüğümüz ve haberciliğin dışına çıkan bu tutum 24 Kasım 2020 tarihinden itibaren devam etmiştir. Şu unutulmamalıdır ki dernek başkanımız ve derneğimizin üzerinden iki güzide ilimiz Malatya ve Elazığ’ın yıpratılmak istenmesi ve karşı karşıya getirilmek istenmesine asla izin vermeyeceğiz. Malatya iline de , Elazığ iline de bağlı olmak gururumuzdur. Ayrıca şunu özellikle belirtmek istiyoruz, derneğimiz resmi instagram hesabında yapılan paylaşıma yüzlerce beğeni yapılarak halkımızdan olumlu görüş beyanınında göz ardı edilemeyeceği muhakkaktır. Bunun özellikle altını çizmek istiyoruz. Özellikle şunu belirtmek istiyoruz, derneğimiz tam 66 yıldır ülkemizde, ilimizde ve ilçemizde model dernek olarak gösterilmiş, çalışmalarını dernekler yasalarının verdiği yetkiler çerçevesinde, tüzüğümüzde belirtilen hedeflerde yürütmüştür. Çalışmaları sırasında birçok ödül alan derneğimiz, Arapgir’e yapılan hizmetlerin öncüsü, ihtiyaçların takipçisi olmuştur.Özellikle yöremizde kurulan birçok derneğimizin kuruluşuna öncülük etmiş, onlarca derneğin kurulup yörelerine hizmet etmesi sağlanmıştır. Yine Arapgir’e yapılan kamu yatırımlarının %90 ı Arapgir’in bağrında yetişen evlatları, iş adamları tarafından yürütülürken bu anlamlı hizmetlerde derneğimiz öncü ve takip görevini büyük bir heyecan ile sürdürmüştür.
Son yıllarda Arapgir , yerli ve yabancı turizm potansiyeli nedeniyle ortaya çıkan değerleriyle birlikte Arapgir-Malatya karayolu ve doğalgaz ihtiyacı ilçemizin en önemli ihtiyacı durumuna gelmiştir. Ne yazık ki Malatya’nın özellikle bütün şehir yani büyükşehir belediye statüsüne girmesiyle bu hizmetlerin gerçekleşmemesi Arapgir halkında umutsuzluğa neden olmuştur. Özellikle Arapgir-Malatya karayolunda son yıllarda sürekli olarak ölümcül kazaların meydana gelmesi, halkımızın endişe etmelerine sebep olmuştur. Artık Arapgir’e seyahat etmek isteyenler seyahatlerini ve ziyaretlerini Elazığ-Arapgir ve Sivas Divriği aksından gerçekleştirmiştir, bu durum devam etmektedir. Ayrıca daha önce Arapgir’e doğalgaz bağlanması için binlerce abonelikler yapılmasına rağmen iade edilmiştir. Bütün bu konular derneğimize sürekli olarak gurbetteki hemşerilerimiz tarafından sorulmuştur. Halen bu hizmetlerin gerçekleşip gerçekleşmediği ne zaman gerçekleştirileceği merak endişesi devam etmektedir. Hatta Malatya’nın en uzak ilçesi Arapgir neden göz ardı ediliyor? Sorularıda aklımıza gelmeye devam etmektedir.(Arapgir-Malatya havaalanı 125 km). Ayrıca birçok köyümüzün kanalizasyon, su, yol ve altyapı sorunu neden çözülmüyor, soruları derneğimize sık sık sorulmuş takip talebi istenmiştir.
Yine Malatya büyükşehir olmadan önce Malatya Özel İdare ile, Valilik ve kaymakamlık ile derneklerimiz Arapgir’de devlet-dernek işbirliği ile şimdi mahalle olan köylerimizde altyapı sorunlarını çözmüştür .İlçemizin uzak olması hizmet alamaması anlamına gelmez. Arapgir Belediye başkanımız Haluk CÖMERTOĞLU’nun büyük gayretleri ile Arapgir Kozluk çayında her yıl fotokamp turizmi her geçen gün turizm ve seyahat potansiyelini artırıyor olmasıda ulaşımın önemini vurgulamıştır.Ulaşım sorununun çözülmesi Arapgir halkı tarafından beklenmiştir. Ayrıca coğrafi işaretli iki önemli ürünü Köhnü üzümü ve Mor reyhan Arapgir’in yüz akıdır. Bu ürünlerin pazarda daha fazla payını alması için ulaşımın önemli olduğunu düşünüyoruz. Arapgir ve köylerinin altyapı sorunlarının çözülmesi elzemdir(yol,su,kanalizasyon gibi). Kısaca Arapgir’in çözülmeyen sorunlarını dile getiren derneğimiz halkımızın istek ve ihtiyaçlarının çözülmesine katkı vermek için her yerde temennilerini dile getirmiş, bu görevini yapmaya devam etmiştir yine devam edecektir.
Yöremizdeki ortak bağlarımız nedeniyle dernek başkanımızın komşu ilçemizin belediye başkanına yapmış olduğu bir ziyarete farklı anlamlar yüklemek normal bir durum değildir. Kaldı ki ziyaret sırasında konuşulan (Arapgir-Kemaliye-Ağın)ilçelerimizin halen var olan folklor kültürel, sosyo-ekonomik ve tarihsel birlikteliğin öneminin vurgulanması neden? Kimi rahatsız etmiştir? Daha önce beraber bağlı olduğumuz Elazığ(1928den önce)vilayetine bağlanmayı istişare etmek kamuoyu ile paylaşmak bir suç değildir. Ayrıca bir ilçenin başka bir vilayete bağlanmasına dernekler değil, devlet kurumları karar verir. Sivil toplum kuruluşları yöre halkının istem ve şikayetlerini bir aidiyet çerçevesinde bulunarak dilek ve temennilerini kamuoyuna açıklamakla yükümlüdür. Özellikle bu durumun altını çizmek isteriz. Arapgir Kültür Derneği olarak başkanımızın dile getirdiği konuyu (Elazığ’a bağlanması)dile getirmesi de sadece bu çerçevededir. Ziyaretin olumsuz bir ziyaret olarak çarpıtılarak değerlendirilmesi son derece üzücüdür. Kaldı kiElazığ(Harput) kültürü ile ortak değerlerimiz ortadadır.
Gerek Osmanlı gerekse Cumhuriyet döneminde kamu yönetiminde idari düzenlemeler yapılırken coğrafi şartların yanı sıra aynı sosyo-kültürel ve ekonomik ortak özelliklere sahip yerleşme birimleri, aynı merkeze bağlanmıştır. Bu durum hizmetlerin verimli olabilmesi, birlik ve beraberlik ruhunun gelişmesi adına büyük katkılar sağlamıştır. Ancak bu üç ilçenin 1928’lerden sonra üç ayrı vilayete bağlanması, toplumsal dokuda parçalanmaya, ekonomik çöküntüye ve bunun sonucunda da göç olayının yaşanmasına neden olmuştur. Bu anlamda derneğimizin, ilçemizin sorunlarını derin kültür ve tarihsel bakımından zenginliğini ziyaretlerimizde, toplantılarımızda anlatmak ve istişare etmek çevre il veya ilçelerimizle bağını güçlendirmeden daha doğal bir durum olamaz. Derneğimiz ilçemizin sorunlarının takipçisi olup, gündeme getirmeye devam edilecektir. Saygılarımızla."
malatyahaber.com
İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ
[embed]http://malatyahaber.com/haber/arapgirlileri-utandiran-girisim/[/embed]
[embed]http://malatyahaber.com/haber/hem-kel-hem-fodul-misali-2/[/embed]