Malatya'da 92.1 frekansında yayın yapan Kampus FM'de, İnanç Kara Ölmeztoprak'ın hazırlayıp sunduğu Panorama programına konuk olan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik çeşitli konularda değerlendirmeler yaptı.
"İkinci Üniversite Kurulmalı"
Rektörlüğe ikinci kez atanan Prof.Dr. Çelik, öncelikli hedefinin birinci dönemde tamamlayamadığı projeleri tamamlamak olduğunu söyledi. Prof.Dr. Çelik tamamlanması gereken projeleri "Kale’deki otelin tamamlanması, Hekimhan Meslek Yüksekokulu’nun bitirilmesi, Eczacılık Fakültesi binasının tamamlanması, Mühendislik Fakültesinin laboratuar bloklarının bitirilmesi, T.Ö.T.M bünyesinde Karaciğer Nakli Hastanesinin yapılması, bölgenin Onkoloji Kanser Merkezi olması noktasında kuvvetli bir merkezin oluşturulması, hastanenin önündeki alışveriş merkezinin bitirilmesi, TOKİ konutlarının bitmesi ve TOKİ ‘ye bağımsız müstakil 200m2 lik kullanım alanı olan konutların başlaması, Kale Meslek Yüksekokulunun bitirilmesi, Tacan Kampüsü’nün ikinci üniversiteye çevrilmesi, önümüzdeki yıl su ürünleri ve ziraat fakültesinin orada tamamlanması, en kısa zaman içerisinde üçüncü bir bilim teknoloji fakültesi kurulması ve o alanın İnönü Üniversitesinden ayırarak Malatya’nın Tarım ve Biyoteknoloji Üniversitesi olması " şeklinde sıraladı.
"Öğrenci Sayısı 13 Bin Arttı"
İnönü Üniversitesi'nin Malatya'ya artı değer kattığını söyleyen Prof.Dr. Çelik, "2012-2013 öğrenci yılına İnönü Üniversitesi 30 bin öğrenci ile girecek. Dört yıl öncesine kadar üniversitenin öğrenci sayısı yaklaşık 17 Bin idi. Bu yönüyle bakıldığında üniversite Malatya için çok önemli bir ekonomik kaynaktır." dedi.
"Türkiye'de İlk Olacak"
Prof.Dr. Çelik, üniversiteye optik sistemle ilgili bir laboratuar kurulmasının önemine değinerek; " Üniversitemiz, yılda yirmiye yakın uluslararası makale yayınlayan, kimya alanında çalışan bilim adamlarının bulunduğunu ve katalizörlerle uğraşmaktadır. Türkiye’de ilk kez İnönü Üniversitesi'nde kataliz merkezine sahip olunacaktır." ifadelerini kullandı. Önemli meselelerden birinin de Teknopark’ın içini doldurmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çelik, "Sanayi-Üniversite işbirliğine, yenilikçiliğe, patent buluş konularına, prototip oluşturmaya önem vereceğiz" dedi.
Üniversite-Balıkçı İşbirliği
Battalgazi ilçesinde bulunan Tacan Kampüsü'nde tohum yetiştiriciliği ve biyoteknolojinin ileri uygulama alanları ile ciddi araştırmalar yapıldığını belirten Prof.Dr. Çelik, "Malatya ve bu bölge Türkiye’nin tatlı su kaynakları açısından önemli bir bölgesidir. Bu bölgede balıkçılık hızla ilerlemektedir; balık için gerekli kuluçka merkezi bulunmadığından yüklü miktarda kaynak dışarıya gitmektedir. Ancak üniversite, balıkçılarla ortak bir kuluçka merkezi oluşturacaktır; fakat nerede kurulacağı henüz kararlaştırılmamıştır." diye konuştu.
"Uluslararası Öğrenci Yüzde 10 Olmalı"
Üniversitenin yıllarca uluslararası öğrenci kabul etmemiş olmasının büyük bir eksiklik olduğunu ifaden eden Prof.Dr. Çelik,"Bizim dönemimizde öğrenci alınmıştır. Bu sayı artırılmaktadır ve hedefte en kısa zamanda Üniversitedeki öğrenci sayısının %10’unun uluslararası öğrencilerinin oluşturduğu bir Üniversite olması vardır . Uluslararası öğretim üyesi kabul eden bir üniversite olmak ve sağlık turizmine talip olmak önemli hedefler arasındadır." dedi.
"Özel Söktör İle Yarışacağız"
Turgut Özal Tıp Merkezi'nin (TÖTM) başarılı çalışmaları olduğunu söylene Prof.Dr. Çelik, " TÖTM gibi bir hastane, gelecekte karaciğer nakli hastanesi olan ve onkoloji merkezi bulunan bir ildeki önemli potansiyellerdendir. Sağlık Turizmi ile ilgili bir kaç hafta önce çıkan bir yasa var. Bu yasa Üniversite hastanelerinin de yurtdışında şube açmasını, oralardan hasta getirmesini ve benzeri kolaylıkları sağlamaktadır. Dolayısı ile özel sektörle yarışacağız. T.Ö.T.M ‘nin bu potansiyelinden sadece Malatya’da yaşayan insanların değil, Orta Asya, Balkanlar, Avrupa hatta Dünyanın diğer kıtalarındaki hastaların da faydalandığını ve geniş bir şekilde artarak devam edecektir." ifadelerini kullandı.
Özkaynakları artırma yönünden bakıldığında, İnönü Üniversitesi'nin Anadolu Üniversitesi'den sonra çok önemli üniversite olduğunu söyleyen Rektör Prof.Dr. Çelik, "Üniversite bilimsel araştırmalar, eğitim, öğretim yolunda ilerlemeye devam edecektir. Asıl olan herkesin kendi işini düzgün yapmasıdır. Ülkenin huzur, mutluluk ve refahını bu durum artırır." dedi.
"Bölünme Beklenmesin"
Rektörlük seçimleri sırasında üniversite içinde bir sıkıntı yaşanmadığını söyleyen Prof.Dr. Çelik, "Aday olan arkadaşlarla her zaman beraber olduk. Seçim bitti; üniversitenin rektörünü devletin en tepesinde bulunan Cumhurbaşkanı tayin etmiştir. Bundan sonra önümüze bakacağız, tüm öğretim üyelerini kucaklayarak, sorun ve işlere yardımcı olmaya çalışarak, asla ayrım yapmadan devam edeceğiz. Oy veren vermeyen ayrımı gözetmeden yola devam edilecektir. Üniversitede bir parçalanma, bölünme, ayrışma kesinlikle beklenmesin. Malatya’lı hemşehrilerim bilsinler ki, İnönü Üniversitesi yolundan geri durmayacaktır ve aynen önceki 4 yılda yapıldığı gibi hızla, ivmeyle huzur ve barış ortamında ilerlemeye devam edecektir . Biz ideolojik bir üniversite değil, idealist bir üniversiteyiz." diye konuştu.