Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yeni şehir planının yeni afet ve imar yasasına göre yapılacağını, kimsenin hak kaybına uğramayacağını söyledi.
Gürkan, Afet Koordinasyon Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin kentte büyük hasara yol açtığını belirtti.
Gürkan'ın toplantısıyla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi'nin basın bülteni şöyle:
"Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden ciddi bir şekilde etkilenen Malatya’nın son durumu ile ilgili basın toplantısı yaptı.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İtfaiye Daire Başkanlığı binasında yer alan Afet Koordinasyon Merkezinde basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Gerçekleştirilen basın toplantısında Başkan Gürkan, depremin ilk gününden bu yana Büyükşehir Belediyesinin dimdik ayakta durduğunu vurguladı.
Başkan Gürkan, “ Malatya, 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de 7.7, 9 saat sonra 13.25’te 7.6, 26 Şubat’ta da 5.7 büyüklüğünde ve bu depremlerin haricinde 25 bini aşkın artçı deprem yaşadı. Şunu ifade etmek istiyorum; 6 Şubat’tan bu yana geçen süreçte, öncelikle personelime sonsuz teşekkür ediyorum. Yaşadığımız deprem, asrın ve yüz yılın felaketiydi. Bu depremde 50 bini aşkın vatandaşımız, rahmeti rahmana kavuştu. Allah onlara rahmet eylesin, yakınlarına sabrı cemil ihsan etsin. 11 şehirde 110 bin kilometrekarede 14 milyon vatandaşımız depremlerden direkt etkilendi. Bu deprem faciası tıpkı bir kıyamet senaryosu gibiydi. Ağır bir depremdi.
Depremden önce Türkiye Belediyeler Birliği ile Japonya’ya gitmiştik. Japonya dönüşünde Ankara’ya geldik. O gece sabaha karşı 04.17’de deprem meydana geldi. Biz hemen yola çıktık ve Malatya’ya intikal ettik. Saat 05.00 olmadan Cumhurbaşkanımız bizleri aradı. Sonrasında siyasi partilerimizin genel başkanları, bakanlarımız bizleri aradı ve sürekli iletişim hali içerisindeydik. İlk depremden hemen sonra 135 yıkık binada arama kurtarma ekiplerimiz, itfaiye teşkilatımız binaların başındaydı. Bu anlamda da arkadaşlarımı tebrik etmek istiyorum. Ayrıca bizleri arayıp acımızı paylaşan ve bizlere yardımcı olan sivil toplum kuruluşlarına, belediyelerimize, kamu kuruluşlarımıza hepsine sonsuz teşekkürlerimi ifade ediyorum” dedi.
“Bağcılar Belediyemizin hayatını kaybeden personellerine rahmet diliyorum”
Depremin ardından Malatya’ya gelerek çalışmalara katılan Bağcılar Belediyesi ekiplerinin İstanbul’a dönüş yolunda geçirdiği kaza sonrasında büyük üzüntü yaşadıklarını dile getiren Başkan Gürkan, “ Belediyelerimizden Bağcılar Belediyemiz, Malatya’da çok güzel işler yaptı. Diğer belediyelerimizde olduğu gibi. Dün akşam itibariyle Bağcılar Belediyemizin Malatya’da görev yapan personelleri, nöbet değişmek için 21 kişi Malatya’dan İstanbul’a yola çıkmıştı. Ama Kayseri- Pınarbaşı mevkiinde yola çıkan arkadaşlarımız kaza yapıyorlar. Bağcılar belediye personellerinde 3 kişi rahmeti rahmana kavuştu. Onlar şehitlerdir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu.
“Malatya Büyükşehir Belediyesi vizyonu geniş bir belediyedir”
Büyükşehir belediyesi olarak Acil Eylem Planını daha önceden yaptıklarını söyleyen Başkan Gürkan, “ Yol Asfalt Dairesi Başkanlığımız bütün pilot bölgelerde ekiplerini tutuyor. İtfaiye Teşkilatımız ekibini tutuyor. Keza MASKİ’de aynı şekilde ekibini tutuyor. Dolayısıyla Malatya’da birinci depremde anında müdahale edildi. İkinci depremle birlikte sahada çalışan personellerimizde enkazın altında kaldı. Bütün bunlara rağmen deprem geçiren ve ayakta dimdik duran belediye Malatya Büyükşehir Belediyesidir. Depremden hemen sonra MOTAŞ araçları çadır haline getirildi. MEGSAŞ ücretsiz ekmek dağıtımı, BELSOS sıcak yemek dağıtımı, Esenlik gıda yardımı yaptı. Şu anda Malatya’da bütün yardım koordinasyonların yürütüldüğü yer Lisanlı Depomuzdur. Peki depremde yemek ve ekmek çıkarılan yer neresidir? Malatya Ekmek ve Yemek Fabrikasıdır. 56 noktada kurulan konteyner kentlerin altyapısını MASKİ ve MESTON yapıyor. Fuarcılık Merkezimiz, kütüphaneniz, spor salonlarımız, 8 bin dönümlük parklarımız yapılmamış olsaydı, Malatya’nın durumu nasıl olurdu? O nedenle Malatya her konuda her şeye hazırdı. Malatya Büyükşehir Belediyesi vizyonu geniş bir belediyedir. Her ihtimale karşı İtfaiye Dairesi Başkanlığımız Koordinasyon Merkezi olarak donatılmıştı. Hatta tüm acil çağrıları da Çağrı Merkezimize bağladık. Bu süreçte de başta Sayın Valimize, 2. Ordu Komutanımıza, Emniyet Müdürümüze, Jandarma Komutanımıza ve kamu kuruluşlarında görev yapan bütün arkadaşlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Bizler, hayır kuruluşları ve diğer kuruluşlarımız yoğun bir çalışma içerisindeyiz”
Deprem nedeniyle 1.230 vefat eden vatandaşın, 6 bin 444’de yaralı vatandaşın olduğunu belirten Başkan Gürkan, Malatya’da yapılan çalışmalarla ilgili rakamları da paylaştı. Başkan Gürkan, “Malatya’da şu anda kadar 34 noktada 79. 895 adet çadır kurulumu yapılmıştır. Buraların altyapı, su ve kanalizasyon işlerini de Büyükşehir Belediyemiz yapmıştır. 21’i ilçe olmak üzere 56 noktada da konteyner kentlerimiz kuruluyor. 21 bin konteyner kurulumunun yapılması planlanmış olup, bu rakamın yüzde 74’ü de bitirilmiş durumdadır. Ayrıca Malatya merkezde, Akçadağ’da, Doğanşehir’de, Darende’de çarşı çalışmaları devam ediyor. Belediyemizin yanına, 91.000 Dev Öğrenci İlkokulunun yanına, Cumhuriyet Meydanımıza ve diğer boş alanlarımıza çarşılarımızı kuruyoruz. Bir taraftan bizler bir taraftan hayır kuruluşları bir taraftan da diğer kuruluşlarımız yoğun bir çalışma içerisindeyiz.
Malatya’da toplam bina sayımız 169 bin 139’dur. Bağımsız bölümümüz 417 bin 462’dir. Bu binaların içerisinde toplam acil yıkık ve orta hasarlı bina sayısı ise 46 bin 48’dir. Bölüm bazında değerlendirdiğimiz zaman 108 bin 326’dır. Yani Malatya’nın yüzde 40’ı yıkık ve ağır hasarlıdır. Toplam yıkılacak bölüm sayısı 133 bin 476, bunun 108 bin 326’sı konut, 18 bin 33’üticarethane, 3 bin 312’si hayvan barınağı (ahır), kırsal kesimimizde ise 3 bin 805 binamız yıkılmıştır. Malatya’daki enkaz durumumuzun yüzde74. 53’ü kaldırılmıştır. Ağır hasarlı binalar haricine. 2 bin 912 binanın enkazı aldırılmıştır. TOKİ Malatya’mıza 58 bin 47 adet konut yapacak. 25 bin 302köy evi yapacak. Toplam 83 bin 349 yapı yapacaktır. Tabii biz, 328 noktada günlük olarak vatandaşlarımıza 379 bin 354 adet yemek dağıtıyoruz. Malatya genelinde 44 noktada iftar çadırı kurulmuştur. Ayrıca gıda kolisi hijyen paketi, su, bebek maması, tüp, soba, battaniye ve diğer muhtelif ihtiyaçlar malzemesi belediyemiz, AFAD, Kızılay ve diğer hayır kuruluşları ve belediyelerimiz tarafından bütün vatandaşlarımıza ulaştırılmıştır” diye konuştu.
“Vatandaşlarımız hak kaybına uğramayacak”
Şehirle ilgili planlama noktasında netleşmiş bir planlamanın olmadığını dile getiren Başkan Gürkan, “Vatandaşımızın merak ettiği konulardan birisi de şudur; gelecekte Malatya’mız nasıl ihya ve imar edilecek? Şehirle ilgili yapılacak planlamadaki kriterlerimizi kamuoyuna deklare ettik. Ne dedik? Şehirde bütüncül plan yapılacak. Yani yeni afet ve imar yasasına göre yapılacaktır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve devletimizin bize sunacağı kriterleri bekliyoruz. İkinci bir durum, bizim şehri yerle yeksan edip, sağlam binaları da yıkma gibi bir durumumuz söz konusu değildir. Böyle bir durum yasal da değildir. Dolayısıyla hasarsız ve hafif hasarlı binaların yerinde kalmasını önemsiyoruz. Daha sonraki süreçte bütüncül plana bu binaların entegresi yapılır. Ve kimsenin hak kaybına uğramayacağının da altını çizerek ifade etmek istiyorum. Biz belediye ve devlet olarak vatandaşımızın can ve mal haklarını korumakla da hükümlü mercileriz. Adil ve adaletli olmak ve herkesin hakkını korumak kaydıyla elimizden gelen gayret ve çabayı göstereceğiz. Bu konuda kimsenin tereddüttü olmasın. Şehrimizi yerinde dönüşümle aslına uygun, belleğini yitirmeyen, kimliğini kaybetmeyen, demografik yapısını değiştirmeden yatay ve seyrek bir mimariyle şehrimizi inşa edeceğiz. Bu konuda kimsenin kuşkusu olmasın. Bu felaketlerden ders almayı Cenabı Allah bizlere nasip etsin” şeklinde konuştu.
“Malatya sahipsiz değildir, kimse Malatya’yı sahipsiz sanmasın”
Malatya’ya önemli bir yatırımın daha kazandırıldığını söyleyen Başkan Gürkan, “ Savunma Sanayi Genel Başkanı ile yaptığımız görüşmede Malatya ile ilgili fizibilite çalışmasının yapılmasını ifade etmiştik. Kendileri Malatya’mıza gelip müjdeyi açıklayacaklardır. Kısaca Malatya ASELSAN’ın üssü olacak, bu kadarını ifade edeyim. Kimse Malatya’yı sahipsiz sanmasın. Malatya’nın Cumhurbaşkanı da var, Malatya’nın bakanları da var, Malatya’nın valisi de var, Malatya’nın belediye başkanı da var, Malatya’nın kurum ve kuruluşları da var. Olması gerekirken olmayanlar kendilerine baksın ve kendilerine bir öz eleştiri getirsinler” dedi.
“ Malatya’mız kendi küllerinden doğacaktır”
Esnaflarla ilgili çalışmalara da değinen Başkan Gürkan, “ MATİM İş Merkezi’nde bulunan 165 dükkânı esnafımıza vereceğiz. Diğer taraftan da belirlenen noktalarda esnaflarımız için dükkânlarımız yapılıyor. Bu çalışmalarımız ilçelerimizde de yapılıyor. Malatya’da ticaret ayağa kalkacak, ticarethanelerin ışıkları yanacak, Malatya aydınlanacak ve Malatya aydınlık yarınlara hep birlikte kavuşacak. Malatya’mız kendi küllerinden doğacaktır. Cafer Höyükte doğdu gibi, Arslantepe’de doğup dünya medeniyetlerine yön verdiği gibi, Battalgazi’de doğup Anadolu’yu Anayurt yaptığı gibi Malatya yeniden inkişaf edecek, Türkiye rol model olacak, vizyon olarak da 2028’in EXPO’sunu da Malatya’da yaparak, dünya şehirleri olma noktasında da emin adımlarla hedefine varacaktır. Bu süre içerisinde bizlere destek olan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize, belediyelerimize, siyasi parti liderlerimize, sivil toplum örgütlerimize kamu kurum ve kuruluşlarımıza, personellerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Allah bizleri böylesine felaketlerden esirgesin” diye konuştu."
- Suç duyurusu
Gürkan, depremzedeler için bir dizi uygulamayı hayata geçirdiklerini, belediye otobüsleri, sosyal tesisleri depremzedelerin geçici konaklamalarına tahsis ettiklerini, konteyner ve çadır kentlerin altyapılarını hazırladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"56 konteyner kentin altyapısını MESTON yapıyor. Çadırların altyapısını kim yapıyor? Malatya Büyükşehir Belediyesi. Ekmeklerin dağıtımını belediyemiz yapıyor. İki ay geçti; ekmek, su, otobüs bedava. Biz depremin 15'inci gününde, Valimizin yapmış olduğu toplantıda birkaç hatta, otobüsü paralı yapsak ve noktada ekmeği paralı yapsak, diğerler fırınları teşvik eder miyiz?' diye... Normalleşme amacıyla yapılan bir şeydi. Bir yaygara aman ekmek parayla.... Dün de yaygara yaptılar 'suya zam yaptılar' diye, Allah'tan korkar insan. Bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Ya devlet başa ya kuzgun leşe."
Bülten- AA