Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen kentlerden biri Malatya’da konut satışları durdu. İlana çıkan yaklaşık 2 bin kiralık evin ise yüzüne bakan yok.
6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan Malatya’da, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve ilgili kurumlarca 77 bin 717 afet konutu, 25 bin 302 köy evi, 27 bin 400 depo-ahır ve iş yeri olmak üzere toplamda 130 bin 419 bağımsız bölüm için ise çalışmalar aralıksız sürüyor.
Yıl sonunda yaklaşık 5 bin kalıcı konutun hak sahiplerine teslim edilmesinin planlandığı kentte konut satışları ise neredeyse durma noktasına geldi.
“Konut satışlarımız durmuş durumda”
Kentte uzun bir süredir emlakçılık yapan Şahin Dalçı, vatandaşların daha güvenli olması nedeniyle konteynerlerde kalmayı tercih ettiğini bununda sektöre olumsuz anlamda yansıdığını belirterek, ”6 Şubat depremleri Malatya’da büyük yıkıma neden oldu ve vatandaşlarımızın bir kısmı kent dışına çıkış yaptı. Daha sonra dönüşler başladı burada da konut stokundaki yetersizlikten dolayı kira fiyatları yükseldi. Bu durum insanlarımızı konteynerlere yöneltti. Kira fiyatlarında ise bugünlerde ciddi düşüş söz konusu fiyatlar yüzde 30 düştü. Konut satışlarımız da yüzde 3 ila 5’lere kadar düşüş yaşanıyor satışlar durdu” dedi.
“2 milyonluk daireye bir milyona alıcı bulamıyoruz”
Kentte konut satışların neredeyse durma noktasına geldiğini aktaran Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül ise “6 Şubat depremleri sonrası emlak sektöründe büyük bir durgunluk yaşanmakta. Özellikle konut satışların da büyük bir isteksizlik var. Depremler öncesi 2 milyona satılan bir daireye şimdilerde bir milyona müşteri bulamıyoruz. Kira konusunda ise bir ay öncesine kadar fiyatlar 10 bin TL’ye kadar yükselmişti. Son iki aydır büyük bir durgunluk yaşanıyor. Bunun nedeni ise vatandaşların bir kısmının şehir dışına çıkış yapmış olması ve konteynerlerde kalmayı tercih etmesidir. Talep olmayınca kira fiyatları da düşmüştür. İki ay önce 15 bin TL olarak belirtilen rakamlar 7 ile 8 bin TL'ye kadar düştü. Malatya’da yaklaşık 2 bin kiralık ev ilanı olmasına rağmen talep yoktur” şeklinde konuştu.
“Eski konut fiyatları daha da düşecek”
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından kentte yapımı sürdürülen kalıcı konutların tamamlanarak hak sahiplerine teslimleriyle birlikte emlak sektörünün yeniden canlanmasını beklediklerini kaydeden Özgül, "TOKİ, Malatya’da büyük bir hızla çalışıyor. Kasım ayının sonuna doğru yaklaşık 4 bin konutun hak sahiplerine teslim edileceğini öğrendik. 6 Şubat depremleri öncesindeki konutlara bir talep yok. TOKİ konutlarına bundan sonra talep artacaktır. Hak sahipliği kazanan ve konteynerlerde kalan çok sayıda vatandaş TOKİ’nin evlerini bekliyor. Bu durumda sektörümüzü biraz daha hareketlendirecektir. Yeni konutlara talep artacak eski konutların fiyatlarının ise daha da düşeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
İHA
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
18 yorum yapılmış
-
Salih (9 ay önce)
Düşen bir şey yok arkadaşlar Allah aşkına depremden bu yana fiyatı artmayan bir şey mi var , ama neden se biz ev fiyatlarından bahsediyoruz kiralardan bahsediyoruz sadece bir örnek verecem yazlik lastikleri taktırmanin bedeli 500 tl evet kisligi sokup yazlığı takacak geçen sene 100 tlydi bu bu hak mı yani şimdi bu
-
Deniz (1 yıl önce)
Her iki tarafında ellerinde patlar inşallah tek dileğim
-
Mehmet Özçelik (1 yıl önce)
Yazık Malatya'ma insanlar birbirlerine yardımcı olacakken kiraları daha da yükselttiler.Sanki gerçek mülk sahibinin ALLAH olduğunu unuttular.Kiraya verilen evler ne kadar güvenli adam şehir dışına taşınmış evi bayağı hasarlı ama hasar kaydı göstertmiyor degeri düşer diye,alçı ile kapatıp kiraya veriyor diğer bir kardeşini düşünmüyor.Deprem en çokta insanlık sınavı vermemizi sağladı ama maalesef insanlıkta Malatya olarak kaldık.Allah iyi kalabilenlerin yardımcısı olsun .Bir daha böyle afetlerle sınanmayız inşallah
-
Sadık kaya (1 yıl önce)
Malatyalı hemşehrilerim kimse kusura bakmasın. Malatya depremde sınıfta kaldı.deprem afetini ranta çevirdik.1500 tl kiaralar.10 bin tl oldu,ağır ve ortahasar evleri az hasar dönderdik satlığa çıkardık.bilim adamları 6. Şiddette deprem bekliyor.beyler komşu ilimiz Elazığda konut fiatları bizden düşük.satlık konut diatlarına bakın uçmuş. Şilirilmiş fiatlar.kim alacak merak ediyorum. Az hasarlı evler bile 1 milyonu civarında olması lazım. Niyemi deprem bekleniyor. Binalar yorgun. Temeller sarsılmış.bunlar gö önune alınarak ilana çıkarın.böyle giderse Malatya göç vermeye devam ediyor.2000 kiralık ev var ama güvenlimi.Maddi durumu şyi olan zaten gittı.malatyada yaşamak çok Zor. Bu gidişlede en az 10 yıl lazım.işimiz zor.
-
Ali eren (1 yıl önce)
Zeminler sarsılmış. 7.7 şiddet 2 defa görmüş olan konutlar.15 yıl temeli ihtiyarlamıştır. Bu konutlar alınmaz. Boya. Cila. Işıklamdır.2 trılyona sat. Malatyada ev alınmaz.ağır ve ortadan aza dönmüş çoğu.elaxığdan ev alıyor.herkes.malatyada az hasarlı evlerde şişirme fiatlar.koymuşlar.balon fiatlar.satılmaz.mümkün değil.zaten faizler yükseldi daha ev kimse almaz.herkes bankaya yatıryır.ilanlar çok fahiş konutlar hakkı yarısıdır. Burası deprem bölgesi zaten zengin gitti malatyadan . Fakir fukara 2 trılyon nerde bulsun. Konut ilanlar acik yarıya düşmesi gerekir bu balon fiatlara ev satılmaz.
-
Şüle (1 yıl önce)
Konut alan kesim memurdu o da bitti zaten ancak evini geçindiriyor.Ev fiyatları krediyle alınacak gibi değil,para biriktirmek de mümkün değil.Olan evlerimiz de deprem gördü,artık elimizdekiyle yetineceğiz.
-
Ahmet (1 yıl önce)
Kușadasında deniz manzaralı evlere istenen parayı Malatya da yüzlerce deprem geçirmiș, yerinden oynamıș, kasılmaktan duvarları patlamıș, sonrada sıva ile makyajlanmıș evlere istiyorlar. ilk fırsatta gitmek lazım. Bu tozun pisliğin içinde bu kadar yüksek maliyetlerle yașamak hiç akıl karı değil. Sadece güzelim șehrin iș bilmezlerin, fırsatçıların, fesatçıların, hırsızların, kan emicilerin elinde nasıl bir cehenneme dönüștüğünü gördükçe üzülüyor insan hepsi bu...Emlakçılar da kendi vicdan muhasebelerini iyi yapsınlar..
-
Kuşadasında denizin kenarında hele bir göster hele malatyadaki kira fiyatlarına yakın yada eşdeger varda biz mi bilmiyoz buyur göster bakalımda gidek
-
Kafanızı yıkıntılardan, tozdan, kumdan çıkaramadığınız için herhangi bișey göremiyorsunuz, sahibinden. com da yığınla binlerce var. Sırf örnek olsun diye bitanesinin ilan nosunu vereyim sana ilan no:1133294633 kiralık 8.000 TL. Gidebilirsin...
-
mesut (1 yıl önce)
bu sehirde halen deprem ne siddette ne zaman olacagi mechul olan caksamis evlere bu toz duman pislige 10 bin tl kira veren adamlari anlamiyorum birak git kurusun gecmesin bu vicdansizlara git baska sehre iki katini ver dedim ve gittim
-
Vatandaş (1 yıl önce)
O uyduruk deprem gören evlere 3 4 milyon yazanlar, deprem den önce 2 3 bin TL olan kiraları 15 20 bin yazan frsatcilar daha çok beklersinz.
-
Tuncay (1 yıl önce)
Sistemsizlik ve denetim eksikliğinden kaynaklı , astronomik kira fiyatlarına müdahale edilmediği sürece , şehrin demografik yapısı değişmeye mahkumdur. Aldığı asgari ücretin %90 ını kiraya verip, ailesini geçindiremeyen işgücü şehri bırakıp gider, Sağlık ve eğitim v.s ve diğer devlet sistemi yavaş yavaş sekteye uğrar , kimse bu şehre tayin istemez.
boşalan kademelere işgücü talebi olacağından Şehir dışardan göç almaya başlar.Bir eve 5-6 hatta 10 bekar doluşur kira yüksek olsa bile bölündüğünden oturan ve yüksek fiyata kiraya veren ev sahibi mutludur. Kısır döngü devam eder .Hırsızlık, gasp, cinayet, tecavüz v.s Aşayiş olayları artar, bir süre sonra artık ailece dışarıya çıkılamaz olur. Demografik yapı değişir Şehrin adı Malatya dır ama şehirde Malatyalı yoktur. Bence kapatın bu şehri ,tarla olsun..
-
Battalgazili (1 yıl önce)
Depremden önce 4+1 olan dairede üçbinbeşyüz liraya oturuyordum. Depremden sonra tekrar aynı sitenin 3+1 dairesine onikibin liraya geldim. Sekiz ayda yaklaşık dokuzbin lira arttı. Bu habere hiç katılmıyorum.
-
Yavuz (1 yıl önce)
Bu ülkenin sorunu ne biliyor musunuz? Yalancıya hiç birşey yapılmaması. 15Bin olan kira 7,5 olmuş. Hani nerede ? İlanlara bakıyoruz. Adam ahıra 8 bin yazmış. Birde Malatya da emlakçı hastalığı baş gösterdi. Millet zaten kıvranıyor, ay sonunu getirmeye çalışıyor, Kira bedeli kadarda emlakçıya veriyorsun. Olur tamam da bu kadarı fazla. İl dışındasındır, yurt dışındasındır konutunu emlakçıya verirsin, arsan vardır işlemleri bilmediğin için verirsin emlakçı halleder. Satış olur verirsin emlakçıya. Ama kira bedellerinin ev kredi taksitlerini bulduğu ortamda buda yapılmaz. Zaten bu memleketten birşey olmazdı. Mazlumların ahıda çıkmış oldu bir nebze. 100 kişiden 1 kişi ancak uyanmış bu duruma. Neyse yine de biz hayırlısını dileyelim Rabbimizden. Kim haksız yere kazanç elde edip insanları madur ediyorsa, heleki bu zorluklar içerisinde yaşayan insanları Allah işini rast getirmesin, eli ayağına dolaşsında dili yalan söylemekten geri dursun.
-
Bir kira depozito bir kirada emlakçıya veriyorsun oturulmaz evler 8 bin TL git tecde civarına kiralar 14,16 bin arası nerede kiralar düşmüş.
-
Mehmet (1 yıl önce)
Dalga mi geçiyorsunuz. Diğer haberde 69263 hak sahibi başvurusu kabul edildi diyor. 5bin ev dağıtılacakmış yıl sonuna kadar bitirilip. Rakam ve oranları yorum olarak lütfen siz hane sonuna yazınız ki açıklamaların ve çalışmalar ne denli zayıf olduğu görülsün.
-
Basında takip edindiğim bilgi dogruysa Bu ay k. Maraş ve hatayda evlerin yüzde 45 teslim ediliyor. 45 bin civarında ev hatayda 40 bin civarında ev maraşta teslim ediliyor Malatya yine sınıfta kaldı.
-
69293 kişinin hak sahipligi onaylanmış ama 5000 tane konut yapılmış 5000 tanesi 69293 kişinin 5000 nine verilecek diger konutlarda bitince diger kalan hak sahiplerine verilecek konut yapımına başlandıgından beri 5000 i bittiyse bu hızla giderse en iyi ihtimalle 14 yıl sürer yapılacagı söylenen 105000 bagımsız konutun