Darende ilçesinde, kırsalda bulunan mahallerde don ve kuraklık nedeniyle kayısı üretimini bırakan çiftçiler, çareyi badem üretiminde buldu.
İlçede son 6 yılda 5 kez kayısının dondan etkilenmesi, ticari ürün konusunda çiftçileri alternatif ürün arayışına yönlendirdi. Malatya'nın en büyük susuz kayısı üreticisi konumundaki ilçede, kıraç mahallelerde badem üretimine yönelen çiftçiler, susuz arazilere 40 bini aşkın fidan dikti.
İlçenin kırsalında bulunan Yeniköy Mahallesi'nde 5 bin badem fidanıyla en büyük badem üreticilerinden olan Çiftçi İsmail Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıl önce kayısı bahçelerini sökerek yerine geliri daha yüksek badem diktiğini söyledi.
Bademin pazar sıkıntısı olmadığını ve Gaziantep'te diledikleri zaman alıcı bulunduğunu belirten Açık, şöyle devam etti:
"Uzun yıllardır kayısı üretim yaptık ek olarak buğday ve arpa üretimi yaptık. Artık bunlar para etmiyor. Eskiden kayısıdan geçimimizi sağlardık. Kuraklık, don ve iklimlerin değişmesi nedeniyle kayısı üretimi ve bakımı zorlaştı. Bizde, susuz yetiştirilebilen ve daha az işçilik isteyen aynı zamanda yüksek ticari ürün olan badem üretimine döndük. Soğuktan etkilenmiyor ve su ihtiyacı da kayısıya göre daha az. Burada birçok çiftçi söktüğü kayısı ağaçlarının yerine badem fidanı dikmeye başladı. 2-3 yıl önce dikilen fidanlar ise meyve vermeye başladı. Badem, hem dayanıklı hem de fiyat olarak üreticiyi memnun edecek bir ürün. Bu yıl meyve tutan bahçelerimizdeki verim çok çok iyi."
Mahalle Muhtarı Alirıza Demirdağ ise kayısıdan badem dikimine büyük bir dönüşüm yaşandığını aktararak, kıraç arazilerde olumlu sonuçlar aldıklarını ifade etti.
Badem fidanı dikiminin her yıl iki kat artarak devam ettiğine değinen Demirdağ, gelecek yıllarda Türkiye'nin büyük badem üretim yerlerinden olmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
AA