SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kiraz ve Hasatta Sorun.. Sulama Yapılamıyor, Ürün Toplanamıyor

Kiraz ve Hasatta Sorun.. Sulama Yapılamıyor, Ürün Toplanamıyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde kendine özgü tadı ve aromasıyla dikkat çeken ve ‘dalbastı’ olarak adlandırılan kirazın hasadına başlandı, ancak günlüğü bin TL'den işçi bulunamıyor.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, bu sene mevsimin kiraz meyvesinin istediği şekilde geçtiğini ifade ederek, bin tonun üzerinde bir rekolte beklediklerini kaydetti.

En büyük sıkıntılarının çalıştıracak işçileri bulamamak olduğunu belirten Solmaz, “Depremden dolayı insanlarımız şehir dışına çıkınca büyük ölçüde işçi sorunu yaşamaktayız. Çalıştırmak için sadece 2 işçi bulabildik. Bin liradan aşağı yevmiyeyle işçi bulamıyoruz. Dolayısıyla bu maliyeti çok yükseltiyor. Geçen seneye göre bu yıl kirazımızın kilosunun 50-60 TL’ye gitmesi gerekiyordu ki hem işçiliği karşılasın hem de üreticinin yüzü gülsün. Kirazın belirli bir zamanı var. Siyahlaştıktan sonra raf ömrü çok kısalıyor. Kirazı derdiğinizde aynı gün ve saatte tüketmeniz lazım. Onu da tüketemeyeceğimize göre dalda kalma ihtimali çok yüksek” diye konuştu.

Solmaz, DSİ’nin Malatya’da sulama sistemini zamanında yetiştiremediğini belirterek şöyle devam etti:

"Kanala su verilmedi hala kanalda su yoktur. Bundan dolayı da çiftçilerimiz çok mağdur oldu. Bu durum ürünün kalitesini yüzde 60-70 düşürdü. Bununda büyük ölçüde çiftçimize zararı oldu. Deprem öncesinde defalarca sulama kanallarının kontrol edilmesini söyledik. Hiç kontrol edilmemiş ki şu anda da kanallara su verilmiyor. Bunun mağduriyetini de çiftçi yaşamaktadır. Sulama parası alınacağı zaman çiftçi zor durumda bırakılıyor, avukatlık ve icralık oluyor. Bu paraları aldıkları halde çiftçiye bakmayıp, mağdur etmenin ne anlamı var? Çiftçi devletine ve üretime katkı sağlamak istiyor ama bizi kimse anlamadı.”

Kiraz meyvesinin yapraklarının da değerli olduğunu ve bu yaprağında ihraç edildiğini anlatan Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz,  “Depremden dolayı bu yıl kirazın yaprağından da faydalanamadık. Her yıl tonlarca kiraz yaprağı toplanarak ihracata bile gidiyordu. Bu sene her yönüyle deprem çiftçimizi mağdur etti” şeklinde dert yandı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • BATTALGAZİNİN TORUNU (10 ay önce)
    ŞAHNAHAN'a KAPALI SULAMA ne zaman gelecek...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Düşünceli (10 ay önce)
    İnsanlar dışarı gitti diyorsunuz ama Malatya'da insandan arabadan geçilmiyor bu nasıl bi iştir evet çalıştıracak işçi bulamassıniz bin liraya bu doğru çünkü millet illegal para kazanma yoluna düşmüş ve kazanıyor da ben bi taksici olarak bunu söylüyorum millettin cebinde tomar tomar para var veya hesaptan para atıyor görüyorsun illaki hesabını en az hesabında para olanın 20 bin lira var nerden nasıl çalışmadan bu paralar geliyor anlamış değiliz zaten çivisi çıkmıştı şehrin bu depremden sonra da artık ne diyeceğimi bilemiyorum öyle pislikler dönüyorki akıl fikir işi değil Allah sonumuzu hayır eylesin şuan gerçekten devlettin emniyettin yoklugunu hissediyoruz ve bunu herkeste çok iyi biliyor ve görüyor ama kimse bir şey yapamıyorum vesselam...
    %88
    %12
    Yanıtla