SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kırılanları Tamir Ediyor, Vitrinleri Düzeltiyoruz"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da içinde binlerce nadide fotoğraf makinesi ve aksesuarın bulunduğu Avrupa ve Asya'nın en büyük "Fotoğraf Makinesi Müzesi"nde, deprem nedeniyle hasar gören makineler tamir ediliyor.

Büyükşehir Belediyesince 2017'de kent merkezindeki Sanat Sokağı'nda kurulan ve koleksiyoner Baki Tamer Selçuk'un 33 yılda topladığı fotoğraf makinelerinin sergilendiği müze, "asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat'taki depremlerde hasar gördü.

Müzedeki bazı makineler ve aksesuarlar depremin şiddetiyle kırıldı ya da zarar gördü.

Her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan ve içinde 1876'lı yıllarda üretilen körüklü, filmli ve ahşap makinelerin yanı sıra casus ve piyasa değeri çok yüksek makinelerden depremlerde zarar görenler, müzede görevli teknik personel tarafından tamir edilip onarılıyor.

- "Kırılanları tamir ediyor, vitrinleri düzeltiyoruz"

Müze sorumlusu ve teknik personel İrfan Tunay, AA muhabirine, "asrın felaketi"nde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da, Büyükşehir Belediyesinin depremlerin olduğu günden bu yana yaraları sarmak için seferber olduğunu söyledi.

Tüm ülkeye "geçmiş olsun" dileğinde bulunan Tunay, "Müzemiz dünyanın üçüncü, Asya ve Avrupa'nın en büyük müzesi. Asrın felaketindeki depremlerde oluşan zararları toparlamaya çalışıyoruz. Birçok envanter depremlerde sarsıldı, kırıldı. Kırılanları tamir ediyor, vitrinleri düzeltiyoruz. İnşallah yakın zamanda yaraları sarıp tekrar normal hayata dönüşü sağlarız." dedi.

Tunay, yılda 120 binden fazla kişinin ziyaret ettiği müzeye, yurt içi ve dışından da birçok kişinin geldiğini aktardı.

- "Bu eserler çocuklarımız gibi, hepsine gözümüz gibi bakıyoruz"

Müzenin mimari yapısında sıkıntı olmadığını, vitrinlerin birbirine çarparak içerisindekilerin yere düştüğünü dile getiren Tunay, "Bu eserler çocuklarımız gibi, hepsine gözümüz gibi bakıyoruz. İnşallah toparlayacağız, yakın zamanda yaraları sarıp tekrar hizmete devam edeceğiz. Müzede toplamda 5 bin 623 envanter bulunuyor, bunun 3 bin 600'ü aksesuar, 2023'ü fotoğraf makinesi. Toplamda 44 segmentten oluşuyor. Fotoğrafçılık alanında tüm envanteri görebilirsiniz. Segment ve envanter olarak dünyanın en büyük 3. müzesiyiz."

Tunay, müzede çok eski yerli makinelerden altın kaplama gibi makine ve eserin bulunduğunu ifade ederek, "Müzede körüklü, filmli ve dijital fotoğraf makineleri, 170 civarında casus ve dedektif makineler, Karakaş kardeşlerin yerli makineleri ile piyasa değeri yüksek Leica gibi makinelerden var. Dünya genelinde az sayıda üretilmiş çeşitli model markadan makineler var. Müzemizde aynı makineden ikincisini görme şansınız yok." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Murat Bilmez (1 yıl önce)
    Başka illerde olmayan farklı konseptte müze. Bence başarılı. Yani Eskişehir'de balmumu müzesi var diye illa aynısını bizim yapmamıza gerek yok.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Kemal (1 yıl önce)
    Fotoğracılık malatya ile nasıl özdeleştirilmeye çalışılıyor anlamadım. Yeşilyurt belediyesi ne kadar gereksiz iş varsa onunla reklam peşinde. Hizmet edin hizmet. Allah akıl fikir versin.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mustafa Sinema (1 yıl önce)
    Müze yetkilisi işin hakkını veren İrfan Bey'i kutluyorum..Tabi burada Tamer Selçuk Bey'in yıllar yılı emek verip biriktirdigi bu koleksiyonun Malatya nın marka değerini arttığını unutmamak gerek..Tamer Selçuk un Fotoğraf Makinası Müzesi Sinema Müzesi Tekstil Müzesi Kahve Konağı Kent Belleği Türk İslam Sanatları Müzesi nin de ana odağı olduğu unutulmamalı...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Avrupa'nın en büyük fotoğraf makinaları ile Radyo Gramafon müzesini ilimize kazandıran Ertan Mumcu ile Kadir Çelikin bu konudaki çabalarına şahit biri olarak onlara teşekkür ediyorum.Ne yazık ki buralar Gürkan ve ekibi tarafından görmemezlikten gelindi,unutturuldu ve önemli ziyaretçiler buralara sokulmadı.Sanat sokağı bilerek ihmal edildi.Kendi yaptığı Kent müzesi olarak isimlendirilen ve Gürkanın da bir takım eşyalarının olduğu bir odası da bulunan mekan ozellikle öne çıkarılmaya çalışıldı.Bu ve benzeri akıllar yıllarca bu şehri olması gereken yerlerden çok uzaklara götürdü.
    %50
    %50
    Yanıtla