SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Kırsal İhmal Edilmemeli"

A- A+ PAYLAŞ

 

Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yaptırılan Tokluca Köyü Kapalı Sulama Tesisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Vali Ulvi Saran, bu tip sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayarak, “Su kaynaklarımızı en idareli şekilde kullanmamız gerektiğini her geçen gün bir kez daha anlıyoruz” ifadelerini kullandı. Basın mensuplarının Battalgazili çiftçilerin eylemleri ile ilgili soruya Vali Saran “Çözümler üretiyoruz. Ama alan çok büyük, ilgili birimler (DSİ-yerel yönetim ve birlikler) şebekelerin bakım ve onarımını en iyi şekilde yapmalı ve su kaybını en aza indirecek yöntemleri de geliştirmeliler”  diye yanıtladı.

Tesis açılışı için düzenlenen törene Vali Ulvi Saran, Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir, İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, Müftü Hacı Yusuf Gül  ile birlikte çok sayıda vatandaş ve köy halkı katıldı.

“TÜRKİYE SU FAKİRİ BİR ÜLKE”

Vali Ulvi Saran, açılış nedeni ile yaptığı konuşmasında Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğunu vurgulayarak, küresel ısınma nedeni ile kar yağışının az olduğunu ve bu nedenle yeraltı sularının da azaldığının altını çizdi. Salma sulamanın yerine damlama ya da basınçlı sulama sistemlerinin kullanılması gerektiğini ifade eden Saran; “Malatya’nın binlerce kilometrekarelik bir alanı var. Esasen nüfus ağırlıklı olarak merkezde yerleşmiş bulunuyor. Malatya’nın en önemli ürünlerinin yetiştirildiği kırsal alanların hiçbir zaman ihmal edilmemesi gerekiyor. Bu durum Malatya’nın geleceğinin kırsal alanlarla ilişkili olduğunu gösteriyor. Malatya’nın kent merkezinde şehirleşme alanında bir gelişme varsa da kırsal alanlarda, beldelerde sulama ve tarım teknikleri anlamında en ileri teknikleri uygulamak zorundayız. Türkiye aslında su fakiri bir ülke. Su kaynaklarımızı en idareli şekilde kullanmamız gerektiğini her geçen gün bir kez daha anlıyoruz. Çünkü yeraltı su kaynakları seviyesi gün geçtikçe düşüyor, küresel ısınma nedeni ile kar yağışında büyük bir azalma var. Yağmurlar fena olmadı ama, tarım alanlarımız da buna paralel artıyor ve daha fazla suya ihtiyaç duyuyoruz. Su kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmalı ve kutsal bir hazine gibi saklamalıyız. Bu tesis ile suyun azami bir şekilde kullanılarak, tarım arazilerinin nasıl kullanacağını göstereceğiz. Sulamayı vahşi sulama yada salma sulama ile yaptığımız zaman suyun çok kullanıldığı halde az bir alanda işe yaradığını biliyoruz. Ama bunu ileri tekniklerle yaptığımız zaman suyun daha az kullanılarak daha fazla alanın sulandığını fark edebiliriz. Bizim yapacağımız bu çalışma tüm Malatya’da uygulayacağımız bir yöntem olmalı. Çektiğimiz sıkıntılar yakın bir gelecekte su kaynaklarımızın pek yeterli olmayacağını gösteriyor. Bu projeler geçen yıl bahsettiğimiz sıkıntıların uzun ve orta vadede çözümüne yönelik olarak başlattığımız bir çalışma idi. Bu projeler ile yine son 30–40 yılın sulama atağını gerçekleştirdik. 2010 yılı büyük bir sulama yılı oldu. Ve bunları hayata geçiriyoruz. Bu alanlarda daha fazla adımlar atmalıyız” şeklinde konuştu.

Proje hakkında teknik bilgiler veren Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir, bu proje sayesinde yörenin sosyo-ekonomik yapısının değişerek gelir düzeyinin artacağına vurgu yaparak;     “Yörenin 2 bin dekar arazi genişliği mevcut. Bu sistemden önce 800 dekarlık alan salma sulama usulü ile sulanabiliyordu. Sulamanın ise su kaynağı Yaygın Göleti. Yaygın Göleti’nin su depolama hacmi ise 750 bin metreküptür. KÖYDES projeleri kapsamında yapımı tamamlanan Toplu Basınçlı Kapalı Sistem Yağmurlama Sistemi ile Tokluca Köyü’nün bin 700 dekarlık bir alanı sulanacaktır. Göletten saniyede 110 litre su alınmaktadır. Proje dahilinde 150 hane ile 600 nüfus yararlanacak. Projenin ihale bedeli 459 bin 138 TL’dir. Toplu sistem tasarımı ile sulama sahası 3 bölgeye ayrılarak nöbetleşme yöntemi uygulanacaktır. Proje sahasının tamamı 9 günde bitmiş olacak. Parsel içi boru döşeme, sulama ekipmanları ve minispring başlıklar parsel sahipleri tarafından karşılanacaktır. Bu sistem ile su kayıpları yaşanmayacak ve yörenin sosyo-ekonomik yapısı değişerek gelir düzeyi artacak zaman ve kaynak israfı önlenecektir” dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata da; “Yaptığımız istişareler sonucunda 2010 yılını sulama yılı ilan ettik. İller Bankası’ndan 10 milyon TL borçlandık. 10 milyon da kendi bütçemizden ayırarak 20 milyon TL’yi ilçelerimizdeki sulama işlemlerinde kullandık. Bu çalışmaların büyük bir kısmını hayata geçiriyoruz. Bu proje Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin kendi bütçesi ile yapıldı” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Müftü Hacı Yusuf Gül tarafından dua edildi ve tesisin açılışı gerçekleştirildi ve uygulamalı olarak basın mensuplarına gösterildi.

BATTALGAZİ'NİN SORUNU..

Bu arada Battalgazili çiftçilerin eylemleri ile ilgili soruya Vali Saran “Burada gerçekleştirdiğimiz proje de bu tür sorunlara çözüm bulmak amacı taşıyor. Su kaybını en aza indirmek amacı ile projeler ve yöntemler geliştiriyoruz. Battalgazi’de de yaşanan bu. Suyumuz yetersiz. Tasarruflu kullanamıyoruz. Çözümler üretiyoruz. Ama alan çok büyük, ilgili birimler (DSİ-yerel yönetim ve birlikler) şebekelerin bakım ve onarımını en iyi şekilde yapmalı ve su kaybını en aza indirecek yöntemleri de geliştirmeliler”  diye yanıtladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız