Malatya'da yargılanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanan Kışanak ve Tuncel hakkında açılan davanın dördüncü duruşması Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Tuncel ve Kışanak, mahkemeye, SEGBİS üzerinden duruşmaya katılmayacaklarını belirterek, duruşmada hazır bulunmadı. Mahkeme Başkanı İzzettin Duman, iddia makamı ve sanık avukatlarının taleplerini aldıktan sonra bir süre ara verdi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in bir sonraki celsede tekrar dinlenmesine ve sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 3 Kasım’a erteledi.
Duruşmayı takip eden HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, adliye çıkışı yaptığı açıklamada, “Malatya’dayız. Neden Malatya’dayız, bunun cevabını hala alamadık. Çünkü şuanda içeride Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı ve DBP Eş Genel Başkanı yargılanıyor. Soruşturma dosyası Diyarbakır’ın ama güvenlik gerekçesiyle dava 300 kilometre öteye, Malatya’ya nakledildi. Diyarbakır’da olmayan güvenlik, Malatya’da neden var? Gülten Kışanak ve Sebahat Tuncel neden mahkeme karşısında değiller? Kendileri SEGBİS’e de çıkmadılar. Duruşmada hazır bulunma istemleri tümüyle ceza yargılamasında emredici bir hüküm olmasına rağmen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin yüzlerce kararında sanıkların mutlaka duruşmada hazır bulunması ve yüz yüze olması gerekirken, durulmaya kendileri getirilmedi. İçeride yargılanan Gülten Kışanak ve Sebahat Tuncel şahsında milyonlarca yurttaştır. Gülten Kışanak yüzbinlerce oyla seçilen bir büyükşehir belediye eşbaşkanıdır, daha önce partinin iki dönem eş genel başkanlığını yürütmüş, iki dönem milletvekilliği yapmış bir bireydir. Sebahat Tuncel 103 belediyesi olan DBP’nin eş genel başkanıdır, 6 milyon insanı temsil etmektedir. Burada millet tutukludur. Burada bir kişinin şahsında tutuklanan aslında Türkiye halkıdır” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Beştaş, milyonlarca kadının Kışanak ve Tuncel’in mahkemesinin sonucunu beklediğini belirtti.
İddianamede, Kışanak hakkında "Silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek", 41 kez "Terör örgütü propagandası yapmak" ve "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak" suçlarından 57 yıl 6 aydan 230 yıl 6 aya kadar, Tuncel hakkında da "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve 16 kez "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 23 yıl 6 aydan 95 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com