SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kışanak ve Tuncel'in Yargılanmasına Devam Edildi

A- A+ PAYLAŞ

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi, Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'e verdiği hapis cezası kararını bozması ve her iki sanık hakkında da birleşen dosyaların olması nedeniyle Kışanak ve Tuncel yeniden hakim karşısına çıktı.

Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak ile DBP Eş Genel Başkanı Tuncel'in 'terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından verdiği cezalar İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu. 

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi’nin kararı sonrası eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel yeniden yargılanmaya başladı. Tutuklu sanıklar Kışanak ve Tuncel, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. 

Malatya 5.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada mahkeme başkanı Türker Türkoğlu, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi’nin kararını okuyarak, kararın bozulması sonrası her iki sanık hakkındaki birleşen dosyaların olduğunu kaydetti. 

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, SEGBİS aracılığıyla yaptığı savunmada, “2015’ten beri Türkiye’de yasa ve anayasa askıya alınmış durumda. Adı konulmamış bir sıkıyönetim, olağanüstü hal ile karşı karşıyayız. Mahkemeden adil sonuç çıkmayacağını biliyorum. Bunu Selahattin Demirtaş davasında da gördük. Bir siyasetçi yaptığı konuşma nedeniyle örgüt üyeliğinden yargılanıyor. Demokratik bir yapılanmadan bahsedilebilir mi? Yargı, siyasal iktidarın baskısını üzerinde hissediyor. Böyle bir ortamda yargılanıyoruz” iddiasında bulundu.

Hakkında 30’a yakın dava olduğunu ifade eden Tuncel, “Yaptığım konuşmalar iddianame diye gönderiliyor, suç teşkil ediyormuş. Biz siyasetçiyiz, bu davada siyasi bir davadır. Mahkemeler ceza verebilir, yargılayabilir ama ben düşüncelerimi savunmaya devam edeceğim. Bu yargılamada ne sonuç çıkacağı doğal olarak belli. Söylediğimiz her söz için yargılanacak mıyız? Bugüne kadar neye inandıysam onun için mücadele ettim” iddialarında bulundu. 

Tuncel’in savunmasının ardından hakkındaki birleşen dosyalarla ilgili bir sonraki duruşmada, mahkeme huzurunda savunma yapmak istediğini söyledi. Mahkeme başkanı Türker Türkoğlu, Tuncel’e hakkındaki 4 birleşen dosyadan 3’ü hakkında savunma yaptığını, 1 dosya hakkında savunma yapmadığını belirterek, hakkındaki birleşen dosyaları okudu. Tuncel, bir sonraki duruşmada savunma yapmak istediğini beyan etti. 

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ise savunmasında, şunları söyledi:

“2 yıl boyunca duruşma yapıldı buna yargılama diyemeyeceğim. Hakikatin ortaya çıkması için bir yaklaşım görmedim. Savunma hakkım kısıtlandı. Savunamayacağım hiçbir şey yok. Arkasında duramayacağım hiçbir konu yoktur. 2 yıl boyunca bir yargılama yapılmadı. Hukukun siyasallaştığını hepimiz görüyoruz. 10 yıllık siyasi faaliyetimde eş başkanlığım, milletvekilliğim, belediye başkanlığım yargılanıyorsa hiç değilse savunma hakkımı kısıtlamayın. Mahkemeye gelmek istiyorum. Bir sonraki duruşmada mahkeme huzurunda bulunarak İstinaf Mahkemesi ve birleştirilen dosyalarla ilgili hakkımı savunarak, üzerime düşen sorumluluğu yerine getirmek istiyorum. Savunma hakkımı onuna kadar kullanmak istiyorum.” 

Kışanak ve Tuncel’in savunmalarının ardından mahkeme başkanı, iddia makamının talebini sordu. İddia makamı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. 

Avukatların taleplerini dinleyen mahkeme, Kışanak ve Tuncel’in tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Malatya 5.Ağır Ceza Mahkemesi 1 Şubat’ta verdiği kararda, Gültan Kışanak’ı 14 yıl 3 ay, Sebahat Tuncel’i ise 15 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız