SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kısırlığa Çözüm mü?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Merkezi'nde dünyada ilk kez kısırlığa çözüm getiren bir çalışma yapıldığı bildirildi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Önder Çelik yaptığı açıklamada, domuz ince bağırsağı submukozasını tavşan yumurtalığına nakil yaparak yeni yumurta hücresi elde ettiğini söyledi. Önder Çelik, "Hayvandan hayvana bu tip doku nakillerinin yapılabiliyor olması gelecekte bu nakillerle insanlarda yumurta hücresi elde edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

Doç. Dr. Önder Çelik, domuz ince bağırsağı submukozasını tavşan yumurtalıklarına nakletmesiyle ilgili yaptığı bilimsel çalışmanın ABD'de saygın bir dergi tarafından kabul gördüğünü ve önümüzdeki günlerde yayınlanacağını ifade ederek, "Çalışma deneysel aşamada olmasına rağmen nakilde başarı sağlandı. Yumurtalık fonksiyonlarını kaybetmiş hastalarda yeni bir tedavi yaklaşımının önünü açtık. Deneysel aşamada da olsa farklı türler arası doku naklinin yapılabilirliğini gösterdik" ifadelerini kullandı.

Çelik, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yeni yumurta oluşumu ile ilgili dünyada değişik merkezlerde farklı çalışma programları yürütülmektedir. Bizim çalışmamız yumurtalığa ince bağırsak submukozası nakliyle ilgili yapılmış dünyadaki ilk çalışmadır. Ümit ediyorum ki; Türkiye'den ve dünyadan daha geniş kapsamlı çalışmalar çıkar ve yumurtalık fonksiyonları erken yaşta kaybolmuş birçok hastanın ve doğuştan yumurtası olmayan kadınların büyük bir sabırsızlıkla beklediği kendi yumurtalarıyla gebe kalma imkanını sağlar. Ayrıca bu tedavi yumurtalık fonksiyonları zayıflamış hastalar için de yumurta sayısını artırmak ve tüp bebek başarı oranlarına yardımcı olmak için alternatif bir yaklaşım haline gelebilir. Projemizin son amacı insanın kendi ince bağırsağından alınan dokuyu kendi yumurtalığına nakil yaparak yumurtalık hücresini oluşturabilmektir. Sadece domuz bağırsağı değil diğer memeli türlerinin bağırsakları da bu amaçla kullanılabilmektedir."

"Özellikle sistemik bir kanser nedeniyle radyoterapi veya kemoterapi alan genç hastalarda ve erken menopoza giren kadınlarda bağırsak doku ekstreleri kullanılarak yumurta hücresi elde edilebilir" diyen Çelik, "İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak bu konuda kendi bilgi ve becerilerimizi artırmak, bu uygulamaları insanlarda yapılabilir hale getirmek için Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Merkezimizde düzenli olarak çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız