SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kız Meslek Binası 'Deprem Fırsatçılığı' Kurbanı mı Olacak?

A- A+ PAYLAŞ

ANA BİNADA HASAR YOK, YIKIM LİSTESİNE SOKTULAR!.  Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan ve Malatya'yı da önemli ölçüde etkileyen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası devam eden hasar tespit çalışmaları kapsamında 29 okulun zarar gördüğü ve yıkılacağı açıklandı.

Ancak, yıkılacağı açıklanan bazı okullar için, deprem öncesinde de depreme dayanıklı olmadığı yönünde rapor verilmiş ve depreme kadar herhangi bir işlem yapılmamışken, Malatya kent merkezinin en sağlam binalarından biri olarak şiddetli depreme dayanıklı olduğu bilinen Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Malatya Kız Meslek Lisesi)'nin de yıkılacak okullar listesine alınmış olması, kentsel rant odaklarının, bu tarihi binayı rant amaçlı olarak yıktırmak yolunda uzun süredir yürüttüğü çalışmanın parçası olabileceği iddialarını gündeme getirdi.

Taş bina olarak 1940'lı yılların başında inşa edilen ve 24 Ocak 2020 depremi sonrası yapılan incelemede, sadece 1973 yılında ilave edilen ek binada bazı sıva dökülmelerinin olduğu tespit edilirken, okulun "yıkılacak okullar" listesine alınması, inşaat-müteaahhit - belediye üçgeninde konumlanan kentsel rant odaklarının, depremi ticari fırsata çevirme çabası olarak değerlendiriliyor.

Eğitim kurumları kategorisinde Cumhuriyet dönemi mimarisinin özgün örneklerinden biri olan ve 1939 Büyük Erzincan Depremi sonrasında, 1940'lı yılların başında inşasına başlandığı için şiddetli depremlere dayanacak nitelikteki mühendislik bilgisi ve materyal kalitesi ile yapılan Malatya Kız Meslek Lisesi, Malatya kent merkezinin gözde noktalarından birinde yer aldığı için, inşaatçılık ve müteahhitlik lobisinin yanı sıra belediyelerde yönetici olmakla birlikte yasa dışı biçimde müteahhitlik de  yapan birçok kentsel rant odağının hedefindeydi.

"Kent merkezinde okul mu olur? Okullar şehir içi trafiğini arttırıyor, bu yüzden şehir içindeki okullar şehir dışına taşınmalı" şeklinde propaganda yapan kentsel rant odakları Malatya Kız Meslek Lisesi'nin yıktırılıp yerinin ticari alana çevrilmesini ve AVM tarzı işyerleri yapılmasını hedefliyor.

Ana binada hasar yok ama yıkım listesine aldılar

Malatya Kız Meslek Lisesi iki binadan oluşuyor. İnönü Caddesi’nin Emeksiz ve Turgut Temelli Caddeleri kavşağındaki ana binası, 1940'lı yılların başında inşa edilmeye başlandı, 1945- 1946 yılında ilkokul olarak açıldı, 1946-47 ders yılında da Kız Enstitüsü'ne dönüştürülerek eğitim ve öğretim faaliyetleri sürdürüldü.

İki kat ve taş bina olarak inşa edilen okula, 1964 yılında 3. kat eklendi; 1973 yılında ise ana binanın arka tarafındaki alana ek bina ilave edildi.

Malatya ve çevresinde meydana gelen çok sayıda depremden herhangi bir hasar görmeyen Malatya Kız Meslek Lisesi, 24 Ocak'ta meydana gelen deprem sonrası, "Depremden zarar gördüğü" iddiası ve gerekçesiyle yıkılacak okullar listesine alındı.

Ancak, ana binada deprem kaynaklı herhangi bir düzeyde hasar bulunmadığı, sadece 1973 yılında ilave edilen ek binanın ana binayla bağlantı noktalarında hafif hasar olduğu öğrenildi.

"Tescilli yapı; yıkılamaz"

Bu arada, Malatya Kız Meslek Lisesi binası, 2018 yılında, Malatya Mimarlar Odası'nın hazırladığı rapor ve dosya doğrultusunda 1. grup anıt eser olarak tescil edilmişti.

Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Battalgazi Belediyesi temsilcililerinin tescile karşı çıkmasına karşın, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Koruma Kurulu,  “Malatya İli, Battalgazi İlçesi Cevherizade Mahallesi’nde, tapunun 128 ada 247 parselinde kayıtlı, mülkiyeti Milli Eğitim Bakanlığı’na ait Kız Sanat Enstitüsü’nün 2863 Sayılı Kanunun 6. Maddesi gereği korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 gün ve 660 sayılı ilke kararı doğrultusunda koruma gruplarının 1.grup yapı olarak belirlenmesine, hazırlanan anıt fişlerinin onanmasına karar verildi" şeklindeki kararı ile okulu tescil ederek, olası bir yıkıma karşı koruma altına almıştı.

Kültür Mirası niteliğindeki eserler bir bir yok ediliyor

Son yıllarda Malatya'daki Cumhuriyet dönemi mimarisinin özgün yapılarının yanı sıra kent kimliğine rengini veren mekânların bir bir yok edilmesi ya da deforme edilmesi Malatya kimliği ile aidiyet duygusuna sahip vatandaşların tepkisine yol açıyor.

Malatya eski Belediye Binası'nın yıkılarak yerine çadırların kurulduğu bir meydana çevrilmesinin yanı sıra Malatya şehir kimliğinin en önemli unsurlarından biri olan Kernek Meydanı'nın betonlaştırılması, kanalboyunun geleneksel yapısının deforme edilmesi örneklerini veren vatandaşlar "Rant peşinde koşanlar, bırakın Malatya Kız Meslek Lisesi'ni, tepki gelmeyeceğini bilseler, Allah fırsat vermesin, rant uğruna son depremden hasar gören tarihi Yeni Camimizi bile yıkmaya kalkışırlar, yerine AVM yapmak isterler" sözleriyle tepki gösterdiler.

Milli Eğitim binası da aynı amaçla hedef!

1939 Erzincan Depremi'nden sonra Malatya'da depreme dayanıklı olarak inşa edilen binalardan biri olan Kız Meslek Lisesi binasının yanı sıra, halen Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bulunduğu, eski Malatya Lisesi binası için de bir ara depreme dayanıksız olduğu iddialarıyla yıkım önerileri gündeme getirilmişti. Milli Eğitim'in bulunduğu binanın da 1940'lı yıllarda depreme dayanıklı olarak inşa edildiği, Malatya hafızasının önemli yapılarından biri olan, önce Malatya Lisesi, daha sonra lisenin Turan Emeksiz Lisesi olarak açılan Hasanbey Caddesi'ndeki yere nakledilmesiyle, Atatürk Ortaokulu'na dönüştürülen, en son Milli Eğitim Müdürlüğü binası olarak kullanılmaya başlanan binanın da, "ucuz rant hesaplarına alet edilmemesi için" kamuoyunun duyarlı olması gerektiği kaydediliyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTO: İnönü Caddesi'ndeki Kız Meslek Lisesi binası, Malatya merkezdeki en eski yapılardan.. (iha)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Tatar (4 yıl önce)
    Bunlar össan sanayi sitesindeki turgut özal üniversitesine bağlı kampüsü bile çürük raporu aldılar diyerleri de birilerine peşkeş çekecekler bukadar basit
    0
    0
    Yanıtla
  • Arif yurtsever (4 yıl önce)
    Artık halk bunların amacını biliyor,yemiyor artık her kentin egemen güçleri vardır siyasetinde ekonomiyi de bunlar dizayn eder bunlar cahil oldukları için sadece kendilerinin ve çevrelerinin çıkarı önemlidir.yoksa ayakta kalamazlar bunlar tarihmiş,kültürmüş,dogaymış cevreymiş anlamazlar bunların kefeninin Çebi olan insanlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Kent merkezinde okulun ne işi var geç bile kaldılar adam akıllı güzel bir yer yapsinlarr
    0
    0
    Yanıtla
  • İnanıyorsun hala halka yararlı vatana millete yararlı bi proje olacağına yani helal olsun valla merkezde okul olucak nerde olması gerekiyor okul her yerde olmalı dağın başı hariç
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI44 (4 yıl önce)Tnc isimli kullanıcı yorumuna
    O okulun konumu itibariyle öğrencileri genellikle ilçe merkezleri ve köylerden gelen öğrenciler. Merkezde olması öğrencilerin ulaşımını kolaylaştırıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • kemal gündüz (4 yıl önce)
    cezmi kartay pavyonların olduğu binalar gerçekten çürük,deprem buraları yıkmak ve temizlemek için bir fırsat olduğunu düşünüyorum,valilik emniyet belediye lütfen bu işe el atın,saygılarımla.........
    0
    0
    Yanıtla
  • çok güzel katılıyorum temizleyin şuraları
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih Yavuz (4 yıl önce)
    oranin degeri yok. metrekaresi sen de 50 bin ben diyeyim 100 bin. bakalim hangi isadamina peskes cekecekler
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet acar (4 yıl önce)
    İl Müdürü Ali Tatlı o okulu çoktan hedefe koymuş.Önce orayı Battalgazi Mem yapmaya çalıştı olmadı.Şimdide hasarlı diye uyduruyorlar.Vatandaş yoldan geçerken içine girip bir baksın binanın neyi varmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Noyan (4 yıl önce)
    Kent merkezinde okuldan vazgeçildiyse bina da depreme dayanıklıysa yapılacak şey bellidir. Eğer söylendiği gibi bina mimari açıdan değerliyse, deprem tehlikesi yoksa kesinlikle KÜTÜPHANE olmalıdır. Malatya genelinde kütüphane sıkıntısı olduğu ilimizde şehir kütüphanesinin olmamasından gayet açık şekilde anlaşılır. Böylece bina ranta kurban gitmemiş olur ve Malatya için en faydalı şekilde değerlendirilmiş olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin GÜLTEKİN (4 yıl önce)
    Bildiğim kadarıyla ek binada hasar var ana bina sağlam ek binada eğitim öğretime bu şartlarda devam edilemeyeceğine göre ana bina ise yanlış bilmiyorsam Kültür Mirası niteliğinde ve yıkılamayacak gibi bu şartlarda en azında İlçe MEM hizmet binası olarak kullanılsa kötümü olur. Kaldı ki bir çok ilden daha büyük bir ilçenin ilçe milli eğitim müdürlüğü nerede yerini bilen var mı bence eğer okul olamayacaksa ilçe milli eğitim oraya taşınsın en azın o eksiklik bu şekilde giderilsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Amaç belli de. O okulda öğrenim gören öğrencilerin büyük çoğunluğu köylerden veya uzak mahallelerden gelen öğrenciler. Bir vasıta ile merkeze ulaşabilen öğrencileri nereye taşıyarak aynı şartlarda ulaşım sağlayabilecekler?
    0
    0
    Yanıtla
  • pasa (4 yıl önce)
    70-80 yıllık betonarme yapılara tarihi eser muamalesi yapmayın Allah aşkına. size kalsa vay bu benim ilkokulum, dedemin lisesi, halamın eltisinin evi deyip hiçbiri ni yıktırmaz şehri ucube betonlarla kuşatırsınız. bence o okul yıkılıp ütü yeşil alan altı da Malatya'nın en büyük sorunu olan kapalı oto park yapılmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • muhsin (4 yıl önce)
    Yaklaşık 6000 personele hizmet veren Battalgazi İlçe MEM'in hizmet binasının yerini bilen varmı göztepe mahallesinde ücra bir köşeye atılmış sıkıntısı yada işi olan personel ve vatandaşın yerini bulmak için navigasyonla bile bulmakta zorlandığı bir yer madem Hafize Özal Mesleki Teknik Anadolu Lisesinin ana binası sağlam yıkılıp birilerine peşkeş çekilmektense İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası olarak tahsis edilip şehirin tarihi dokusuna da zarar verilmesin
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    O bina yıkılıp birilerine peşkeş çekilmesin eski bina okul olmuyorsa en azında hizmet binası olarak kullanılsın
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (4 yıl önce)
    Akp döneminde kent merkezindeki okulların arsaları hep birilerinin iştahını kabarttı.Ancak halktan gelecek tepkilerde korktukları için yıkmaya cesaret edemediler. Şimdi deprem önlerine bir fırsat getirdi. Depremi bahane ederek şehrin simgelerinde olan bu tarihi binanın yıkılması Malatyalıların hafızasındaki bir bölümün silinmesi olacaktır. Yıkacaksanız yüzlerce hasarlı bina var onları tespit edip yıkın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Bir malatyali olarak bence il milli egitim binası yıkılıp arsası gazi ilk okuluna devredilmeli kiz meslek binasi ise il milli egitim olarak tahsis edilmelidir ayrica eger sıva çatlağı yıkıma sebepse neden bizim sıvası catlak yer yer dökülen ahşap evlerimize hafif hasarlı raporu verilip sıkıntı yok oturabilirsiniz denildi
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Malatyaňın rant ve emlak zenginlerininin dikkatine böylesi yüzyılda bir düşer.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Bu Okulda staj yapmıştım. Okulun tarihini okumuş ve staj defterine eklemiştim. Okulun yapıldığı arsanın sahibi, bu arsayı Milli Eğitim Bakanlığına sadece okul olarak kullanılması amacıyla bağışlamış ve başka bir amaçla kullanılamaz diye yazılı anlaşma yapmış. Eğer bir rant olayına kurban gitme durumu olursa (umarım olmaz) o hayırsever kişinin akrabaları dava açıp arsayı Milli Eğitim Bakanlığından alabilirler. Böyle bir bilgilendirme yazmak istedim. Saygılar..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kazim ogretmen (4 yıl önce)
    Çarşı merkezde öyle binalar var ki Sadece dükkan işe yarıyor. Üst kısmı izbeligi andırıyor. Bunlara bir çare bulunmalı bence.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı Hakyemez (4 yıl önce)
    Bu okulu yıkım listesine alanlar pakkazanc iş hanına ve etrafına hiç baktılar mi acaba
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Olaya objektif bakılmalı. Rant mı, yoksa güvenlik mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdali (4 yıl önce)
    Kent merkezinde okulmu olur çok yanlış bir söylem neden olmasın bir şehrin hafızası insanların anıları ile yaşadıkları mekanlarimiza dokunmayınız o eski belediye binası kalsa stat kalsa Sümerbank tekel kalsa ne güzel olurdu hasar yoksa kesinlikle dokunulmamalidir hasar varsa da güçlendirme ve onarım yapılmalıdır zaten bina iki katlıdır.Ataturk kız lisesinden mezun olmuş yıllar sonra Malatya'ya geldiğinde yıkılan bina ile kaybolan anılarına aglayan bir hanımefendiye görmek bana ne kadar acı vermişti her İnönü stadının yanindan gectigimde orda yaşadığımız anilarimizin nasıl yıkıldığını görüyorum Avrupa'da ise kentlerin geçmiş yapılarının nasıl korunduğunu görüyoruz lütfen dokunmayın şehrimize diyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sizler anılarınızı yaşayacaksınız diye de birşeyler yapılmayacak mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • doğru söylüyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Alper (4 yıl önce)
    o değilde şu özmurat döviz civarında bir miktar temizlik yapılsa ne harika olur
    0
    0
    Yanıtla