SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kızılay'ın 'Malatya' Konteyner Fabrikası Nihayet Ses Verdi!

Kızılay'ın 'Malatya' Konteyner Fabrikası Nihayet Ses Verdi!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da Vagon Onarım Fabrikası amacıyla inşa edilen, daha sonra bu amaçtan vazgeçildiği için inşaatı tamamlanmasına rağmen atıl halde bekletildikten sonra Türk Kızılay tarafından alınıp 'Sistem Yapı Fabrikası'na dönüştürülen, konteyner üretimi yapılmasına rağmen, stoksuz çalışıldığı için, 6 Şubat'taki büyük depremlerin ardından büyük çapta barınma sıkıntısı yaşanan Malatya'ya dahi tek konteyner veremeyen fabrikanın üretimi ile ilgili nihayet yetkilileri ses verdi. Anadolu Ajansı (AA) tarafından yapılan haberde, fabrikanın ve personelin depremden etkilenmeleri nedeniyle üretimle ilgili sıkıntı yaşandığı, ancak alınan önlemlerle üretim yapıldığı duyuruldu.

'SAHİ NEREDE BUNLAR?'DİYE SORMUŞTUK..
Büyük depremlerin ardından, canlarını kurtarabilen on binlerce insanın, aynı zamanda mevsimin en soğuk günlerinin yaşandığı Malatya'da barınma sorunu ile karşı karşıya kaldıkları, buna karşılık ilk iki gün ihtiyaç duyulan çadırların yanı sıra konteyner fabrikasından tek konteynerin kente getirilemediği, malatyahaber.com'un "Sahi Bizde Güya Bir Konteyner Fabrikası Vardı, Nerede Bunlar?!" başlıklı haberiyle gündeme taşınmıştı.

Söz konusu haberde, "Vagon Onarım Fabrikası olarak inşa edilen, ancak bir türlü bu amaçla hizmete sokulamayıp uzun yıllar atıl kaldıktan sonra Türk Kızılayı tarafından, konteyner üretmek üzere geçtiğimiz yıl devreye sokulan ve yıllık kapasitesinin 60 bin olduğu belirtilen fabrikanın bulunduğu Malatya'da, dondurucu soğuklarda yaşanan deprem felaketinin ardından büyük çapta barınma sorunu çekilirken, bu fabrikadan kente konteyner yardımı yapılması konusunda herhangi bir faaliyetin ve planlamanın olmaması büyük tepkiye yol açtı. Türk Kızılayı'nca devreye sokulduktan sonra iktidar partili her siyasinin ziyaret ederek övgü dolu sözler sarfettiği, fabrikanın üretiminden acil ihtiyaç durumunda tüm ülke için yararlanılacağı açıklamalarını yaptığı tesisten, şu ana kadar kente tek bir konteyner getirilmediği bildiriliyor.

Büyük deprem felaketinde yüzlerce binanın yıkıldığı, on binlerce konutun oturulamaz hale geldiği Malatya'dan göçeden onbinlerce kişinin yanında, böyle bir olanağı olmadığı için kalmak durumunda olan on binlerce vatandaş sıfırın altında 10 dereceyi bulan soğuk altında barınma sorunu yaşarken, dağıtılan çadırlar yetersiz kalırken, birçok çadırın gerçek ihtiyaç sahipleri yerine birçoğu yabancı uyruklu olan kişilerce ihtiyaçlarının üzerinde adeta yağmalanması olayları görülürken, Türk Kızılayı'nın konteyner fabrikasının bulunduğu Malatya'da, bu fabrikanın ne zaman ve hangi koşullarda 'işe yarayacağı' merak konusu oldu."ifadelerine yer verilmişti.

NİHAYET SES VERDİLER..
Bu durumun, ulusal çapta da tepki toplaması ve muhalefet tarafından eleştirilerin odağında yer almasından günler sonra, AA tarafından yapılan bir haberde, fabrikanın son durumu hakkında bilgiler verildi.

AA'nın "Türk Kızılay günlük 50 konteyner üretim hedefiyle çalışmalarını hızlandırdı" başlığıyla ve üretim sırasında çekilmiş fotoğraflar eşliğinde abonelerine ulaştırdığı haber şöyle:

"Türk Kızılay, merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden zarar gören kentlerde faaliyetlerini aralıksız sürdürürken, Malatya'da kurulu Kızılay Sistem Yapı Fabrikası, depremzedeler için konteyner üretiyor.

Kızılay Sistem Yapı Genel Müdürü Üzeyir Pala, AA muhabirine, fabrikalarının 2020'de faaliyete geçtiğini söyledi.

Fabrikada her türlü konteyner, yaşam üniteleri, prefabrik ve hafif çelik yapılar üretildiğini belirten Pala, 2023'te yeni yatırımlarını faaliyete almayı planlarken depreme yakalandıklarını ifade etti.

Pala, depremde fabrikalarının hafif derecede hasar gördüğünü fakat bazı çalışanlarının evlerinin yıkıldığını ve hasar aldığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla aileleri de perişan olduğu için buraya gelme imkanları olmadı. İşe gelemediler ve üretim bu sebeple durdu. Hemen teyakkuza geçerek, büyük bir gayret sarf ederek öncelikle onların aileleriyle gelip barınabilecekleri ortamı oluşturduk. Fabrika içerisinde 100 çadır kurduk, çadırların içine elektrik, suyunu, ısınmasını sağladık. Bu imkanları çalışanlarımız aileleriyle burayla gelip, barınsınlar, burada da çalışsınlar diye sağladık. İlk günlerde 5-10 kişi gelebiliyorken şu an 100'ü geçtik."

"Üretimi hızlandırmaya gayret ediyoruz"
Büyük bir felaket yaşadıklarını dile getiren Pala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerçekten çok büyük bir afet. Bütün ülke şu an seferber olmuş durumda. Başta AFAD ve Türk Kızılay vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için hepsi seferber olmuş durumda. Burada bize de büyük bir yük düşüyor. O baskıyı üzerimizde hissediyoruz, bu büyük bir sorumluluk. Depremin etkilerine rağmen çalışan sayımızı artırarak üretimi hızlandırmaya gayret ediyoruz. Konteyner üretelim ve sahaya gönderelim. Şu an ona odaklandık. Burada gerekirse Türkiye'nin geri kalan her yerinde iş gücü temin ederek kapasitemizi katlamak istiyoruz. Günde minimum 50 konteyner üretecek şekilde her şeyimizi planlamak durumundayız. Bunu inşallah daha da aşacağız zaman içerisinde."

Konteynerler AFAD'a teslim edilecek
Pala, ürettikleri konteynerleri AFAD'a temsil edeceklerini anlatarak "AFAD bunları alarak afetzedelerin ihtiyaçlarını gideriyor. Biz de bu amaçla hizmet görüyoruz. Elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Burada bizden beklenen gece-gündüz çalışmak. Her şeyimizi ona göre planlıyoruz ki şu hatlardan ne kadar çok çıkarabilirsek o kadar çok vatandaşımızın acısını dindirmiş olacağız." diye konuştu."

malatyahaber.com- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Sami44 (1 yıl önce)
    Konteyner uretimi zaten devam ediyordu. Siz gormediniz veya gormek istemediniz. Sanirim, Malatya haber olarak faydali islere yonelik bir on yarginiz var. Insallah cabuk gecer, duzelirsiniz.
    Editörün Notu: Üretim yok denmedi. Deprem oldu buradan tek konteyner gelmedi dendi. Stoklarında malzeme yokmuş. Malatya dışından konteyner gelirken, buradan bir tane konteyner çıkmadı, ilk günlerde. Gerçekler sizi neden rahatsız etti, neden kendinizi dile getirilen bir sorunun gerçeği bilmeyen tarafı olarak heder ediyorsunuz ki? Bu işle (dezenformasyon) görevli misiniz?
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Ayhan kayhan (1 yıl önce)
    Fabrikada çalışmak İçin nasıl başvurabilirim
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Depremzede (1 yıl önce)
    Ben malatyalıyım Azerbeycanda konteynır getirip Adıyamanda kuruyor Malatya'da Kızılayın konteynır fabrikası var ama konteynır yok nezaman yapmayı düşünüyorlar acaba
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Başkan (1 yıl önce)
    Bu fabrikanın tüm idarecileri görevden alınıp yargılanmalıdır malatyada böyle bir tesis olacak böyle bir felaket durumunda bulunduğunuz ile bir çadırlık bir konteyner lik katkınız olmayacaksa yazıklar olsun size...Bu tesis olması gereken gibi işletilseydi bütün deprem bölgesinin ihtiyaçlarını tek başına karşılardı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Esnaf (1 yıl önce)
    Yazıklar olsun kizilay neredeydi.goren oldumu.boyle büyük bir depremde hemde Malatya'da kocaman tesisiniz olsun ama içi boş olsun.bu kadar insanın kanı ellerinizde....söylenecek çok şey var ama.acimiz büyük...
    %81
    %19
    Yanıtla
  • emekli memur (1 yıl önce)
    1999 Depreminden günümüze 23 yıl geçmiş ; bu 23 yılın 20 yılında iktidarda olanların hiç suçu yok, yapım ve inşaat işlerinde hiçbir yaptırım uygulamadıkları gibi ,devletin denetim mekanizmasınıda çalıştırmadılar. 23 yıl alınan deprem vergilerininde nerelere harcandığını bu halka açıklamalılar. Bunlara bakıldığında 1999 öncesi iktidarlarla bu iktidar arasındaki fark ; yıkılan bina sayısı ve depremde ölen insan sayısının daha fazla olması, 1999 depreminde hiç ders almamalarıdır
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Konu haberlere konu olunca muhalefet tarafından eleştirilince harekete geçmişler.. Arkadaş bu fabrikanın adı ahmet/Mehmet konteyner fabrikası olsaydı anlardim. Adı Kızılay.. Kızılay demek afed durumlarinda ilk koşan demektir.. sen orda büyük depolar yaparak önceden 1000 konteyner islifleyecektin en azından.. çadırını, battaniye vs üretip hazır olacaktın önceden... İstanbul da bir ozel sektör 4 dakika da bir üretip yukleyip gonderiyor.. herseye gec kalıyoruz biz... kafanizi kaldirinda ileriye bakın artık biraz yaa..
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Martava (1 yıl önce)
    Biride çıkıp demiyor ki ya kardeşim sizin stokta hicmi çadır,konteyner yoktu aylarca yıllarca boş boş yatmış fabrika
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Huzur (1 yıl önce)
    Çalışanın da ailesi var doğru, saygı duyuyoruz. PEKİ NEDEN ÖNCEDEN HAZIRLIK YOK.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erol (1 yıl önce)
    Deprem kuşağında bulunan bir ülkenin devleti iseniz; depremlerde binaların yıkılmaması, insanların ölmemesi için her türlü tedbiri alacaksınız (Japonya gibi) bizim devletimiz gibi herşeyi kadere bırakırsanız ortaya çıkan enkazı , can ve mal kaybının ağırlığını ABD olsanız bile kaldıramazsınız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mesut (1 yıl önce)
    Adamlar açıklama yaptı çalışanlarımız depremzede durumuna düştüğü için üretimimiz aksadı... bence yeterli ve mantıklı bir açıklama
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Hakiki Malatyalı (1 yıl önce)
    Yaptığınız haber okadar yanlı bir haber ki bunu yazan şahıs şuan yanımda olsa bütün sinirimi ondan çıkarırdım. Bu durumda bile hala insanları devlete ve kurumlarına düşman yapmak için uğraş veriyorsunuz. Bu şekilde haber yapacaksan hiç yapma zaten canımız yanmış birde siz le uğraşmayalım.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • merak etme sen ve senin gibiler olduğu sürece başlarına bin tane depremde gelse particiliğiniz yüzünden sesinizi çıkartmazsınız. Demezsiniz bu yapılanlar doğru değil kader der böyle yorumlar yaparsınız.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Neyi yanli anlamadim bazi hatalari, olumsuzluklari sormak sorgulamak, elestirmek neden yanli haber oluyor cozemiyorum. zaten bircok sey sorgulamadigimiz , elestirmedigimiz icin basimiza gelmiyormu?
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Devlete tapmayı bırakman lazım. Eleştiri devletin mazotudur. Yağlayarak motoru ihya edemezsin.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Devlet hepimizin gözünün nuru, bizim yanlışlara eksiklere zamanında alınmayan tedbirlere liyakatsız yöneticilere kızgınlığımız var. işine bak millete akıl vermek haddine değil.Herkes neyin ne olduğunu iyi biliyor
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Senden hakiki Malatyalı değil hakiki yalaka olur ancak. Niye deprem bölgesinde kurulan böyle devasa afet yatırımının bir tane bile stok yapmadığını ve deprem bölgesine konteyner sevk etmekten aciz olduğunu sorgulayamayacak kadar körsün.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Arkadaslar bosverin, Hakiki Malatyali gibi insanlara laf anlatmaya calismayin. Bunlar ne laftan anlar nede sözden. Bu kadar can niye gitti, geride kalanlar niye böyle perisan oluyor diye sormaktan sorgulamaktan aciz insanlar bunlar.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Hüseyin YAPAR (1 yıl önce)
    G ü n a y d ı n
    %77
    %23
    Yanıtla