Malatya'da Vagon Onarım Fabrikası amacıyla inşa edilen, daha sonra bu amaçtan vazgeçildiği için inşaatı tamamlanmasına rağmen atıl halde bekletildikten sonra Türk Kızılay tarafından alınıp 'Sistem Yapı Fabrikası'na dönüştürülen, konteyner üretimi yapılmasına rağmen, stoksuz çalışıldığı için, 6 Şubat'taki büyük depremlerin ardından büyük çapta barınma sıkıntısı yaşanan Malatya'ya dahi tek konteyner veremeyen fabrikanın üretimi ile ilgili nihayet yetkilileri ses verdi. Anadolu Ajansı (AA) tarafından yapılan haberde, fabrikanın ve personelin depremden etkilenmeleri nedeniyle üretimle ilgili sıkıntı yaşandığı, ancak alınan önlemlerle üretim yapıldığı duyuruldu.
'SAHİ NEREDE BUNLAR?'DİYE SORMUŞTUK..
Büyük depremlerin ardından, canlarını kurtarabilen on binlerce insanın, aynı zamanda mevsimin en soğuk günlerinin yaşandığı Malatya'da barınma sorunu ile karşı karşıya kaldıkları, buna karşılık ilk iki gün ihtiyaç duyulan çadırların yanı sıra konteyner fabrikasından tek konteynerin kente getirilemediği, malatyahaber.com'un "Sahi Bizde Güya Bir Konteyner Fabrikası Vardı, Nerede Bunlar?!" başlıklı haberiyle gündeme taşınmıştı.
Söz konusu haberde, "Vagon Onarım Fabrikası olarak inşa edilen, ancak bir türlü bu amaçla hizmete sokulamayıp uzun yıllar atıl kaldıktan sonra Türk Kızılayı tarafından, konteyner üretmek üzere geçtiğimiz yıl devreye sokulan ve yıllık kapasitesinin 60 bin olduğu belirtilen fabrikanın bulunduğu Malatya'da, dondurucu soğuklarda yaşanan deprem felaketinin ardından büyük çapta barınma sorunu çekilirken, bu fabrikadan kente konteyner yardımı yapılması konusunda herhangi bir faaliyetin ve planlamanın olmaması büyük tepkiye yol açtı. Türk Kızılayı'nca devreye sokulduktan sonra iktidar partili her siyasinin ziyaret ederek övgü dolu sözler sarfettiği, fabrikanın üretiminden acil ihtiyaç durumunda tüm ülke için yararlanılacağı açıklamalarını yaptığı tesisten, şu ana kadar kente tek bir konteyner getirilmediği bildiriliyor.
Büyük deprem felaketinde yüzlerce binanın yıkıldığı, on binlerce konutun oturulamaz hale geldiği Malatya'dan göçeden onbinlerce kişinin yanında, böyle bir olanağı olmadığı için kalmak durumunda olan on binlerce vatandaş sıfırın altında 10 dereceyi bulan soğuk altında barınma sorunu yaşarken, dağıtılan çadırlar yetersiz kalırken, birçok çadırın gerçek ihtiyaç sahipleri yerine birçoğu yabancı uyruklu olan kişilerce ihtiyaçlarının üzerinde adeta yağmalanması olayları görülürken, Türk Kızılayı'nın konteyner fabrikasının bulunduğu Malatya'da, bu fabrikanın ne zaman ve hangi koşullarda 'işe yarayacağı' merak konusu oldu."ifadelerine yer verilmişti.
NİHAYET SES VERDİLER..
Bu durumun, ulusal çapta da tepki toplaması ve muhalefet tarafından eleştirilerin odağında yer almasından günler sonra, AA tarafından yapılan bir haberde, fabrikanın son durumu hakkında bilgiler verildi.
AA'nın "Türk Kızılay günlük 50 konteyner üretim hedefiyle çalışmalarını hızlandırdı" başlığıyla ve üretim sırasında çekilmiş fotoğraflar eşliğinde abonelerine ulaştırdığı haber şöyle:
"Türk Kızılay, merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden zarar gören kentlerde faaliyetlerini aralıksız sürdürürken, Malatya'da kurulu Kızılay Sistem Yapı Fabrikası, depremzedeler için konteyner üretiyor.
Kızılay Sistem Yapı Genel Müdürü Üzeyir Pala, AA muhabirine, fabrikalarının 2020'de faaliyete geçtiğini söyledi.
Fabrikada her türlü konteyner, yaşam üniteleri, prefabrik ve hafif çelik yapılar üretildiğini belirten Pala, 2023'te yeni yatırımlarını faaliyete almayı planlarken depreme yakalandıklarını ifade etti.
Pala, depremde fabrikalarının hafif derecede hasar gördüğünü fakat bazı çalışanlarının evlerinin yıkıldığını ve hasar aldığını anlatarak, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla aileleri de perişan olduğu için buraya gelme imkanları olmadı. İşe gelemediler ve üretim bu sebeple durdu. Hemen teyakkuza geçerek, büyük bir gayret sarf ederek öncelikle onların aileleriyle gelip barınabilecekleri ortamı oluşturduk. Fabrika içerisinde 100 çadır kurduk, çadırların içine elektrik, suyunu, ısınmasını sağladık. Bu imkanları çalışanlarımız aileleriyle burayla gelip, barınsınlar, burada da çalışsınlar diye sağladık. İlk günlerde 5-10 kişi gelebiliyorken şu an 100'ü geçtik."
"Üretimi hızlandırmaya gayret ediyoruz"
Büyük bir felaket yaşadıklarını dile getiren Pala, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gerçekten çok büyük bir afet. Bütün ülke şu an seferber olmuş durumda. Başta AFAD ve Türk Kızılay vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için hepsi seferber olmuş durumda. Burada bize de büyük bir yük düşüyor. O baskıyı üzerimizde hissediyoruz, bu büyük bir sorumluluk. Depremin etkilerine rağmen çalışan sayımızı artırarak üretimi hızlandırmaya gayret ediyoruz. Konteyner üretelim ve sahaya gönderelim. Şu an ona odaklandık. Burada gerekirse Türkiye'nin geri kalan her yerinde iş gücü temin ederek kapasitemizi katlamak istiyoruz. Günde minimum 50 konteyner üretecek şekilde her şeyimizi planlamak durumundayız. Bunu inşallah daha da aşacağız zaman içerisinde."
Konteynerler AFAD'a teslim edilecek
Pala, ürettikleri konteynerleri AFAD'a temsil edeceklerini anlatarak "AFAD bunları alarak afetzedelerin ihtiyaçlarını gideriyor. Biz de bu amaçla hizmet görüyoruz. Elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Burada bizden beklenen gece-gündüz çalışmak. Her şeyimizi ona göre planlıyoruz ki şu hatlardan ne kadar çok çıkarabilirsek o kadar çok vatandaşımızın acısını dindirmiş olacağız." diye konuştu."
malatyahaber.com- AA