SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kotu Yanlış Hesapladılar, Topraklarımızı Su Bastı!'

0
Güncellendi - 2021-01-10 19:29:47
'Kotu Yanlış Hesapladılar, Topraklarımızı Su Bastı!'
A- A+ PAYLAŞ

TEPKİ SİVAS'TAN.. Malatya sınırları içerisinde inşa edilen hidroelektrik santrali barajının kot hesaplamasında hata yapılınca Sivas’ta bulunan Sarıca köyünün tarım arazileri sular altında kaldı.

Malatya’nın Kuluncak ilçesinde bulunan Sofular köyünde Tohma Çayı üzerinde yapımı tamamlanan hidroelektrik santrali geçtiğimiz günlerde su tutmaya başladı. İddialara göre kapakları iki gün önce kapatılan barajın suyu planlananın dışında geniş bir araziye taştı. Suların taşmasıyla Sivas’ın Gürün ilçesine bağlı Sarıca köyünde bulunan birçok vatandaşın yaklaşık 150 dönüm tarım arazisi de sular altında kaldı. Köy sakinleri, suyun 2 metre daha yükselmesi halinde 400 dönümlük arazinin sular altında kalacağını ileri sürdü. Sarıca köyü sakinleri, yetkililerden bu durumun çözülmesini ve tarım arazilerinin sular altından kurtarılmasını istiyor. Sarıca köyü sakinleri arazilerinin sular altında kalmasından dert yanarken, baraj setinin önünde kalan Sofular köyü sakinleri ise barajın su tutmaya başlaması ile susuz kaldıklarını dile getirip tepki gösterdi.

Gürün Sarıcı köyü sakinlerinden Sabri Gökdeniz, ceviz ağaçlarının ve sulamada kullandığı boruların sular altında kaldığını belirterek, “Buraya yapılan elektrik sistemi projesinde aşırı bir sistem, kot hatası var. Bizim buraya yapıldığında biz buna karşı çıktığımızda sizin bağınıza bahçenize kesinlikle zarar olmayacak dediler. Bu proje 10 yıl önce yapıldı. Bu proje Malatya Sofular köyüne yapıldı. Sivas il sınırına yapılmadı. Komşu köylerimiz de zarar gördü ama onlar bir kere bir hata yaptılar. Biz bunlarla konuştuğumuzda ‘Bu su olmayacak, aşağıdan yukarı çıkmayacak’ dediler. Bizim şu anda hayvanlarımızın otlama alanları gitti. Benim burada ceviz ağacım var. Fiske borularım var. Hepsi sular altında kaldı. Bunun sorumlusu buraya gelecek buna bir açıklama yapacak. Sen geleceksin kafana göre kapağını indireceksin, beni burada mağdur edeceksin sen buraya gelmeyeceksin’’ şeklinde konuştu.

“Bizim toprağa ve paraya ihtiyacımız yok’’

Sarıca köyü sakinlerinden Sait Mehmet Kapısız ise, “Şu alanda en çok arazisi olan Mustafa Yılmaz ve benim. Bizim arazilerimiz su içinde kaldı. Herhangi bir istimlak falan istemiyoruz. Azerbaycan 30 yıl sabretti. En son 2 bin 783 askerini şehit vererek toprağını teslim aldı. Bizim toprağa ve paraya ihtiyacımız yok. Bunu yetkililer nasıl telafi etmek istiyorlarsa gelsinler zararımızı karşılasınlar’’ dedi.

"2 metre daha yükselecek, sular altında kalan alan genişleyecek"

Malatya'nın eski Sofular Belediye Başkanı Etem Körükmez, suyun 2 metre daha yükseleceğini ve suların yükselmesiyle sular altında kalan alanın genişleyeceğini dile getirerek, “Bizim buradaki komşu köyümüzün arazilerinde vaziyeti görüyorsunuz. 2 metre daha yükseldiği zaman bulunduğumuz alan da sular altında kalacak. Ekonomik olarak bu insanlar buradan yararlanıyor. Bahçeler var, meyve ağaçları var. Bu insanlar çocuklarına, torunlarına bırakmak mecburiyetinde. Şu insanlara bir bakın hepsi mağdur. Kanallarda yarın su sızmaları olacak, bu 6 bin 500 dönüm arazinin en az 3 bin dönüm yeri bataklık, sazlık olacak. Bunun hesabını kim verecek’’ ifadelerini kullandı.

Sivas, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Bu dönemin müteahitleri kot tan anlamıyor ne yazık ki. Kot deyince kot pantolon zannediyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Valla çok görmemek gerek böyle dahi mühendisler olduğu sürece herşeyi görmek mümkün deveye sormuşlar neden eğri diye o da demiş ki nerem düzgün...Malatya haberde paylaşıldığı için söylüyorum Malatya da bir mühendislik harikası daha var o da beylerderesi köprüsü ve yanında ki ne olduğu belli olmayan göletimsi şey.. Buraları yapan mühendis kör oldu o kadar ki titizlikle yaptı projeyi yersen..Kim sebep oluyor ise böyle şeylere unutmayın bunun birde ahireti var...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • vatandaş 44 (3 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Beylerderesi göletinin neyi var boş boş yorum yapmayın proje neyse aynısı yapıldı
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Neyi var öyle mi çok elzem ve çok gerekli bir projeydi demi.. köprüye alternatif yol su altında ve su altında olduğu için ikinci köprü yapılması bile düşünülmüş göletin neyi var diyorsun demi sen koyun olduktan sonra çoban çok olur vatandaş gibi hisseden kişi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tamam projenin aynısı yapıldı da bu projenin amacı neydi? Kime ne fayda sağladı o ucube set? İki yıldır ekstra ekonomiye ne kattı? Milyon dolarlar katıyordu hani ekonomiye. Olan, o güzelim yeşil vadiye oldu. Olan Malatya'nın akciğerine oldu. Olan, o vadideki serinliğe oldu. Olan, o ucube köprüye alternatif olan yola oldu. Olan, her sabah ve akşam köprüdeki kazalardan dolayı tıkanan trafiğe oldu. Olan, İşine ve evine geciken emekçiye oldu. Daha sayayım mı? Sen de faydalarını say kanıtlarıyla birlikte.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan çavuş (3 yıl önce)
    Bilimin bu kadar ilerlediği bir çağda hesap yanlışı yapmak nedir ya hiç mi elektronik cihazlarınız yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (3 yıl önce)
    Bu hidroelektrik santrali için onay Kuluncak Belediyesi tarafından verildi.Hangi şartlarda onay verilmiş bir araştırılsın.Evlerini su basmadıklarına şükretsinler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yılmaz (3 yıl önce)
    Kod değil kot. Ikisi farkli şeyler Kot: Haritacilikta arazi uzerindeki yukseklik farkidir. Referansi deniz seviyesidir. Eğer baraj suyunun maksimum kotu arazilerden yüksek ise yani dolu savak dediğimiz barajin fazla suyunu deşarj eden sistemin kotu arazilerden yüksekte ise su basması olası bir durumdur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakkı (3 yıl önce)
    Şimdi bu hesabı yapan mühendis mi? Hemde günümüz bilişim teknolojileriyle. Köprü yaparlar iki yakası bir araya gelmez. Yol yaparlar göçükten kapanır. Baraj yaparlar olmadık yerler su altında kakır. Vah vah ki vah vah...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • keklik (3 yıl önce)
    kodu hesaplayan kim
    0
    0
    Yanıtla