SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Köprünün Koruma Altına Alınmasını İstiyoruz"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Arapgir ilçesinde bulunan Anadolu'nun en eski taş köprülerinden biri olduğu belirtilen 13 metre yüksekliğindeki Roma dönemine ait 2 bin yıllık Taş Köprü, adeta yıllara meydan okuyor.

Arapgir'e bağlı Suceyin Mahallesi sınırlarında bulunan, Anadolu'nun en eski taş köprülerinden biri olduğu belirtilen, kemer açıklığı 16 yüksekliği 13 metre olan Roma dönemine ait 2 bin yıllık Taş Köprü, adeta yıllara meydan okuyor.

Anadolu coğrafyasındaki en eski köprü
Arapgir ilçe merkezine 30 kilometre mesafede bulunan ve bir bölümü hasar gören köprü ile ilgili bilgiler aktaran Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, "Taş Köprü, Roma dönemine ait, İpek yolu üzerinde bağlantıları sağlayan neolitik döneme ait, kaya şehrin önünde bulunan bir geçiş köprüsüdür. Yaklaşık 2 bin yıla dayanmış bir tarihçesi mevcuttur. İki tane ana sütun üzerine yerleştirilmiş yarı kubbe şeklinde, tamamen tek taştan kilitli sistemle donatılmış dönemin en tipik mimarileri örneklerinden ve Anadolu coğrafyasında ayakta kalan el vurulmamış en eski köprü olarak biliniyor. Taş Köprü, arkasında mağaralardan oluşan büyük bir kaya şehir ile üstünde eski Roma öncesine ait hem kaya mezarlarını hem de bölgedeki yerleşik hayatı simgeleyen yerleşkelerle, Kutanlı peribacalarının bulunduğu Taş Köprü mezrasında yer alıyor" dedi.

Turistler karşıdan karşıya geçmeye cesaret edemiyor
Bölge sakinlerinden Mustafa Özbek tarihi köprünün hasar görmesine rağmen dimdik ayakta olduğunu belirterek "Yabancı insanlar bölgeyi ziyaret ettiğinde köprüden karşıdan karşıya geçmeye cesaret edemiyor. Böyle bir tarihi yapının Arapgir ve Malatya için önemli olduğunu düşünüyor ve köprünün koruma altına alınmasını istiyoruz" diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Aslına uygun hale getirilmeli ve turizme kazandırılmalıdır.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • hkb (2 yıl önce)
    Ilk defa duyuyorum boyle bir koprunun oldugunu muthis bir sistemle yapilmis cok eski derhal kilit sistemleri kontrol edilerek yapimina uygun , uzmanlarin onderliginde onarilmali, gercekten cok guzel bir kopru
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Restore etmek yerine güçlendirilmeli. Restore ederlerse bir daha tanıyamazsınız.
    %96
    %4
    Yanıtla