Nükleer silah sahibi Kuzey Kore, bir tatbikatı bahane ederek Güney Korenin Yeonpyeong Adasını top atışlarıyla vurdu, 2 asker öldü. İki ülke arasındaki savaş 1953 yılından bu yana devam ediyor.
1950-53 Kore savaşından sonra barış anlaşması imzalanmadığı için teknik olarak savaş halinde bulunan Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki savaş dün çatışmayla alevlendi. Güney Kore ordusu, askerlerin nehirden karaya çıkarma kabiliyetinin artırılmasına yönelik tatbikat yaparken, Kuzey Kore uyarıda bulundu. Daha önce birçok tatbikatı engellemeye çalışan Kim Yong İl yönetimindeki Kuzey Kore, bu tatbikata derhal son verilmesini istedi. Güney Kore uyarıyı ciddiye almayınca, Kuzey Kore ordusu Güney Korenin batısındaki Yeonpyeong Adasına yönelik top ateşine başladı.
Adadaki sivilleri tahliye eden Güney Kore ordusu Kuzey Koreye de karşılık verdi. Saatlerce devam eden karşılıklı ateş sonrası Güney Kore savaş uçakları da havalandı. 2 Güney Koreli askerin hayatını kaybettiği, 10unun da yaralandığı ifade edildi.
AFFEDİLEMEZ
Saldırının hemen ardından Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak Ulusal Güvenlik Komitesini topladı. Güney Kore Lideri Sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin yapılan bu saldırı affedilemez dedi.
Rusya ve Çin her iki ülkeye de itidal çağrısında bulunurken, en sert tepki Güney Korede 28 bin askeri bulunan ABDden geldi. ABD, Güney Koreye tam güvence desteği verirken Kuzey Koreden de kavgacı tutumundan vazgeçmesi ve 1953te savaşı durduran ateşkese uymasını istedi.
OBAMA UYANDIRILDI
ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, ABD Başkanı Barack Obamanın çatışmadan anında haberdar edildiğini söyledi. Obamanın Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon tarafından uyandırıldığı ve gelişmeler konusunda düzenli olarak bilgilendirildiği ifade edildi.
GÜNEY KORE'DEN MİSİLLEME UYARISI
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kuzey Kore'nin tekrar saldırması halinde Seul'ün "büyük bir misillemede" bulunacağını söyledi.
Lee Myung-bak, Kuzey'in "sivillere hedef gözetmeden saldırmasına hiçbir zaman hoşgörü gösterilemeyeceğini" bildirdi.
Güney Kore Savunma Bakanlığı da Kuzey'in açtığı ateşi "kasıtlı ve planlı saldırı" olarak nitelendirdi. Savunma Bakanlığı, olayın "ateşkesin açık ihlali" olduğunu kaydetti.
ABD VE GÜNEY KORE'DEN ORTAK ASKERİ TATBİKAT
ABD Başkanı Barack Obama ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-Bak, ortak askeri tatbikat kararı aldı. Güney Kore haber ajansı Yonhap, tatbikatın 28 Kasım Pazar günü başlayacağını ve saldırının geliştiği bölgede yapılacağını duyurdu.
ABD NÜKLEER UÇAK GEMİSİ KORE SULARINA İLERLİYOR
ABD'nin nükleer uçak gemisi USS George Washington, Tokyo'nun güneyindeki bir donanma üssünden Kore sularına doğru hareket etti.
Seul'deki Amerikalı yetkililerin açıklamalarına göre, 75 savaş uçağı ve 6 bini aşkın askerden oluşan mürettebatı bulunan uçak gemisi, Güney Kore ile pazar günü başlayacak tatbikata katılmak üzere Tokyo'nun güneyindeki bir donanma üssünden bu sabah ayrıldı.
Güney Kore'deki ABD güçleri tarafından yapılan açıklamada, Güney Kore ile yapılacak tatbikatın "savunma amaçlı olduğu ve dünkü olaylardan çok önce planlandığı" kaydedildi.
Açıklamada, tatbikatın "Güney Kore-ABD ittifakının güçlülüğünü ve bölgenin istikrarının caydırıcılıkla sağlanmasına yönelik taahhütlerini gösterdiği" ifade edildi.
JAPONYA'DAN ÇİN'E: KUZEY KORE'Yİ TUT
Japonya Başbakanı Naoto Kan, Çin'i Kuzey Kore üzerinde etkili olmaya çağırdı. Naoto Kan, "Kuzey Kore üzerinde nüfuzu bulunan Çin'i, Kuzey Kore'yi başka saldırıda bulunmaktan alıkoyacak olan uluslararası seviyede sarfedilen çabalara katkıda bulunmaya çağırıyoruz" dedi.
Öte yandan Güney Kore'nin Yeonpyeong adasına yeni topçu bataryaları konuşlandıracağı bildirildi.
OBAMA: KUZEY KORE TEHDİT
ABD Başkanı Barack Obama, bölgedeki bütün ülkelerin, Kuzey Kore'nin "ilgilenilmesi gereken bir tehdit" olduğunu kabul etmeleri gerektiğini söyledi.
Amerikan televizyon kanalı ABC'ye verdiği demeçte, Obama, "Şimdilik bir askeri müdahale konusunda tahminlerde bulunmak istemiyorum, Güney Kore bizim önemli bir müttefikimiz ve bölgedeki bütün ülkelerin Kuzey Kore'nin, 'sürekli ve ilgilenilmesi gereken bir tehdit' oluşturduğunu anlamalarını istiyoruz" diye konuştu.
Bütün uluslararası camiayı Kuzey Kore'ye baskı yapmaya çağıran Obama, "Çinli yetkililerin de Kuzey Kore'ye uluslararası kuralların varlığını hatırlatmasını ve Kuzey Kore'yi bu kurallara uymaya çağırmasını istiyoruz" dedi.
Bu arada Beyaz Saray tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Obama'nın ABD'nin müttefiki Güney Kore'ye sarsılmaz desteğini yinelediği ve Kore yarımadasında barış ve güvenliği sağlamlaştırmanın öneminin altını çizdiği belirtildi.
ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Bosworth Çin'in başkenti Pekin'de yaptığı açıklamada, ABD'nin Kuzey Kore'nin "sorumsuz ve tahrik edici" eylemlerine bir son vermesini istediğini bildirdi.
BM İKİ TARAFI GÖRÜŞMEYE DAVET ETTİ
ABD komutasındaki Güney Kore BM Muharip Gücü (UNC), Güney Koreli ve Kuzey Koreli askeri yetkilileri görüşmeye davet etti.
UNC Komutanlığının yayımladığı mesajda, gerginliği azaltmak amacıyla iki Kore'nin generalerini, UNC'nin Panmunjon'daki karargahında buluşup, görüşmeye ve bilgi alışverişinde bulunmaya davet etti. Silahtan arındırılmış sınırda yer alan Panmunjom köyü, genelde Güney ve Kuzey Kore yetkililerin buluştuğu nokta olarak biliniyor.
UNC ayrıca, iki Kore arasında meydana gelen olaylar ile ilgili soruşturma başlatacağını açıkladı.
ABD-GÜNEY KORE SAVUNMA BAKANLIĞI ANLAŞTI
ABD ve Güney Kore Savunma Bakanlıkları ''yakın danışmalarda'' bulunup, Kuzey Kore'ye eşgüdüm içinde cevap verecek.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Geoff Morrell yaptığı yazılı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in telefonla Güney Koreli mevkidaşı Kim Tae-Young ile görüştüğünü bildirdi. Gates'in, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye düzenlediği saldırıyı kınadığını belirten Morrell, saldırıyı, 1953 yılında iki Kore arasında varılan ''ateşkesin ihlali'' olarak nitelediğini belirtti.
Gates ve mevkidaşı Kim Tae-Young'un, ABD ve Güney Kore Savunma Bakanlıklarının ''yakın danışmalarda'' bulunma konusunda anlaştıklarını ifade eden Morrell, Kuzey Kore'nin saldırısına eşgüdüm içinde bir cevap verme konusunda da görüş birliğine vardıklarını bildirdi. Morrell, Gates'in aynı zamanda Tae-Young'a, gerektiği anda ABD'nin Güney Kore'yi savunmaya kararlı olduğu yönündeki taahhütünü de hatırlattığını vurguladı.
Bu arada Avustralya'nın, Çin'i Kuzey Kore üzerinde etkili olmaya çağırdığı bildirildi.
Amerikan Kongresinde yer alan Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörler, Kuzey Kore'nin Güney Kore'nin Yeonpyeong adasına topçu ateşi açmasını kınadı.
Öte yandan Çin medyasının, Kuzey Kore'yi eleştirmekten kaçındığı bildirildi.
KORE KRİZİNİN DÖNÜM NOKTALARI
1945-Kore, işgalci devletler ABD ve SSCB tarafından iki bölündü.
1948-Kore ikiye ayrıldı. Güneydeki yönetim ABDnin, kuzeydeki ise SSCBnin tarafında yer aldı. Ruslar ülkeden çekildiler.
1950-BM Güney Koreyi tanıdı. K. Kore, G. Koreyi işgal etti. ABD, Türkiye ve müttefikler K. Koreye karşı savaştı.
1953-Ateşkes imzalandı, barış anlaşması olmadı. Ülke 38. paralelden ikiye bölündü.
1994-Kuzey Kore nükleer programına başladı. Kuzey Kore Lideri Kim II-sun 82 yaşında öldü. Yerine oğlu Kim Jong-il geçti.
2006-Kuzey Kore ilk nükleer füze denemesini yaptı.
2010-Güney Kore savaş gemisi Kuzey Kore donanması tarafından batırıldı, 46 asker öldü.
2010-Kim Yong-un, babası Kuzey Kore Lideri Kim Jong-ilin halefi ilan edildi.