Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, tüketici fiyatlarındaki enflasyon rakamları ile temel gıda maddelerindeki fiyat artışlarının bir birini tutmadığını belirterek, Vatandaşın, eline geçen kazancı artık sofrasını dizmeye yetmiyor. Temel gıda maddelerindeki artış mutfakları alev alev yakmaktadır. Korkumuz, bu alevin bütün eve sıçramasındadır dedi.
Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 10,61, üretici fiyatlarında (ÜFE)ise yüzde 17,03 olarak açıklandı. Ancak, her sosyal sınıftaki vatandaşlar olarak günlük mutfağımızda kullandığımız olmazsa olmaz olan temel gıda maddelerindeki fiyat artışı enflasyon rakamlarını yansıtmamaktadır. Haziran 2005 ile Haziran 2008 dönemi arasındaki enflasyon rakamları hemen hemen birbirine yakındır. Ancak bu dönemde ki temel gıda maddelerindeki fiyat artışı ile günlük kullanılan ürünlerdeki artış sokaktaki enflasyonu daha yüksek göstermektedir ifadesini kaydetti.
Keskin şu bilgileri verdi:
Haziran 2005 ile Haziran 2008 döneminde Türkiye ortalamasına göre ekmekte yüzde 79, buğday ununda yüzde 48, bulgurda yüzde 112, pirinçte yüzde 95, beyaz peynirde yüzde 124, toz şekerde yüz 15, zeytinyağında yüzde 35, Ayçiçek yağında yüzde 111, mısırözü yağında yüzde 101, Zeytinde yüzde 21 ve suda yüzde 33 oranında fiyat artışı meydana gelmiştir. Ancak,enflasyon rakamları bu artışları yansıtmamaktadır.
ESOB Başkanı Keskin, 2008 yılında sadece elektriğe 2kez zam yapılarak elektrik faturalarının yüzde 40 oranında arttığını belirterek, Yine Haziran 2005 ile Haziran 2008 dönemi arasında Türkiye ortalamasını yansıtan rakamlara göre; tüpte yüzde 60, kirada yüzde 69, telefon görüşmesinde yüzde 29, benzinde yüzde 39 ve motorinde yüzde 62 oranında artış olmuştur. Ancak Haziran 2008 enflasyonu yüzde 10 olarak açıklanmıştır. Vatandaş hem evindeki mutfakta yanıyor, hemde sokakta. Piyasalar her geçen gün daralmaktadır şeklinde ki bilgileri aktırdı.
ESOB Başkanı Keskin şunları belirtti:
Enflasyon rakamı ne şekilde açıklanırsa açıklansın, esnaflar olarak kasamıza giren para ile kasamızdan çıkan paraya bakarız. Türkiye, artan fiyatlar nedeniyle tabandan genişleyerek büyüyecek bir ekonomik krizle karşı karşıyadır. Alım gücü azalmış, sıcak para dolaşımı yavaşlamıştır. Son yaşanan siyasi ve yargı tartışmaları, ne yazık ki ülke gündeminin ilk sırasında olması gereken ekonomiyi en arkalara itmiştir. Yaşanan gereksiz siyasi tartışmalar, sokaktaki vatandaşın sıkıntısına çözüm bulmuyor, aksine sıkıntıları arttırıyor. Temennimiz, suni tartışmaların biran önce sonlandırılarak, ekonomik sorunların gündeme taşınarak çözümlenmesidir. Bunu hem hükümetten ve hem de muhalefetten istiyoruz.