Şeker Fabrikası Lojmanlarının koruma alanı tescili bozuldu. Koruma Yüksek Kurulu tarafından tescili bozulan lojman alanlarına Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi yapılacağı iddia edildi. Tescilin bozulması kararını ve o alanın adli psikiyatri hastanesi yapılacağını gündeme taşıyan Mimarlar Odası Malatya Şubesi'nce " Söz konusu alana yapılması düşünülen Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi’ne engel oluşturacağı için bahsi geçen lojmanların tescil kararının Yüksek Kurul’a siyasi baskı ile bozdurulduğu kamuoyu tarafından düşünülmektedir. Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi’nin o bölgeye yapılmasının vebalini hiçbir siyasi ve hiçbir karar vericinin kaldıramayacağını düşünmekteyiz." denerek tepki gösterildi.
"Kararın siyasi baskı ile bozdurulduğu düşünülmektedir"
Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Fatma Altaş tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, şöyle denildi:
"Mimarlar Odası Malatya Şubesi olarak başvurusunu yaptığımız, Malatya İli, Yeşilyurt İlçesi, İnönü Mahallesi’nde tapunun 5498 ada, 17 parselinde kayıtlı mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait Şeker Fabrikası Yerleşkesi’nde yer alan Lojman binaları; Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından değerlendirmeye alınarak, 1-3-5-7 plan nolu lojmanların 2863 sayılı kanunun 6. Maddesi kapsamında kalan özellikleri taşımadığından tescil edilmesinin uygun olmadığına, 2-4-6-8-9-10-11-13-15-17-19 nolu lojmanların 2863 sayılı Kanunun 6. Maddesi kapsamında kalan özellikleri Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 tarih ve 660 sayılı ilke kararı gereği koruma grubunun II. Grup yapı olarak 01.12.2018 tarih 4811 nolu kararı ile tescilini uygun görmüştür.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 19.06.2019 tarih ve 1221 nolu kararında, Şeker Fabrikaları A.Ş mülkiyetindeki söz konusu on bir adet lojman binasının 2863 sayılı kanunun 6. Maddesindeki koşulları taşımadığından ve yapılacak kamu yatırımları göz önünde bulundurularak tescil kayıtlarının kaldırılmasına karar vermiştir.
Yüksek Kurul, aynı kanun ve madde ile tescili yapılan binaların tescilini bozma yoluna gitmiştir.
Yüksek Kurul’un kararında yer alan 'yapılacak kamu yatırımları' ibaresinde, bu yatırımların neler olacağı ile ilgili kamunun bilgilendirilmesi önem arz etmektedir. Söz konusu alana yapılması düşünülen Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi’ne engel oluşturacağı için bahsi geçen lojmanların tescil kararının Yüksek Kurul’a siyasi baskı ile bozdurulduğu kamuoyu tarafından düşünülmektedir. Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi’nin o bölgeye yapılmasının vebalini hiçbir siyasi ve hiçbir karar vericinin kaldıramayacağını düşünmekteyiz. Şeker Fabrikaları A.Ş Genel Müdürlüğü’nün tescil kararını bozdurmak için Yüksek Kurul’a bu şekilde gitmiş olması, özelleştirmeden dolayı rahat davrandığını göstermektedir.
Biz Mimarlar Odası olarak kamu yararını gözeterek yapmış olduğumuz tescil çalışmasında, Malatya kentine ait olan Şeker Fabrikası yapılarının korunması ve gerektiği zaman bu yapıların farklı işlev verilerek değerlendirilmesi yönündedir. Lojman binalarının yer aldığı bölge yeteri kadar yapı stoğuna sahip olup, kente ve kent ulaşımına yük bindirmektedir. Bu alana yatırım olarak görülerek ilave edilen her yeni yapı bölgeyi zora sokmaktadır. Bu gelişmeler her ne kadar Mimarlar Odası’nın sahip çıkmasıyla gündeme gelmiş ise de, bu konuda siz basın mensuplarından ve sivil toplum kuruluşlarından yeterli desteği göremediğimizi de üzülerek belirtmek istiyoruz.
Bu şehir hepimizin. Malatya hepimizin."
Yüksek Kurulun bozma kararı
Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından 19.06.2019 tarihinde yapılan toplantıda tescilin bozulması ile ilgili aldığı kararda; "Yapılan görüşmeler sonunda Yeşilyurt İlçesi, İnönü Mahallesinde bulunan Şekir Fabrikaları A.Ş. mülkiyetindeki 5498 ada 17 parsele kayıtlı Şeker Fabrikası yerleşkesinde yer alan onbir (11) adet lojman binasının 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 6. Maddesi ile Korunması gereken Taşınmaz Kültürel Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesindeki koşulları taşımaması ve yapılacak kamu yatırımları göz ününde bulundurulduğundan itirazın kabulüne. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 1.12.2018 tarihli ve 4811 sayılı kararının onbir adet lojman binasının tesciline ilişkin kısmının iptaline, söz konusu binaların tescil kayıtlarının kaldırılmasına, fabrika bacasının tesciline ilişkin işlemlerin ilgili Kurul Müdürlüğünce yürütülmesine karar verildi." ifadeleri yeraldı.
malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- malatyayorum.com