Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e OSB’lerde akan atık suların çevreye verdiği zararları sordu. Ağbaba, “Malatya 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesindeki atık suların yeterli düzeyde arıtılmaması ve bu suların Devlet Su İşleri kanalları ve Beylerderesi Çayı aracılığıyla Şahnahan, Bindal, Suluköy, Tepeköy, Sütlüce, Dilek, Hasırcılar,Alişar ve Kemerköprü yerleşim bölgelerine akıtılması çevre katliamına davetiye çıkarmaktadır”ifadelerini kullandı.
CHP Milletvekili Veli Ağbaba konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Malatya 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesindeki atık suların yeterli düzeyde arıtılmaması ve bu suların Devlet Su İşleri kanalları ve Beylerderesi Çayı aracılığıyla Şahnahan, Bindal, Suluköy, Tepeköy, Sütlüce, Dilek, Hasırcılar, Alişar ve Kemerköprü yerleşim bölgelerine akıtılması çevre katliamına davetiye çıkarmaktadır. OSB sularının akıtıldığı bölgelerde kayısı ağaçları kurumaya yüz tutmakta, bu sularla sulanan sebzeler zehir saçmaktadır. Şahnahan Kasabası’ndaki vatandaşların 2010 yılında yaptıkları suç duyurusunu değerlendiren Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin hazırlattığı bilirkişi raporunda sulama suyunda normalin çok üzerinde bakır, kurşun ve civa tesbit edildiği ve bu 3 maddenin insan sağlığına çok büyük zarar vereceği ifade edilmiştir. Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2010 yılında organizenin atık suyunun Şahnahan kanalına verilmemesi için tedbir kararı vermesine rağmen, Şahnahan bölgesinde yaşayan vatandaşlar hala kirli suların bölgeye akıtıldığını belirterek yetkililerden yardım talep etmektedir” ifadelerini kullandı.
Ağbaba, Bayraktar ve Ergün’e “Malatya 1. ve 2. OSB atık su arıtma tesisleri bölgedeki fabrikaların atıklarını arıtmak için yeterli kapasitede midir? Değil ise kapasitenin artırılması için bir çalışma yapılmakta mıdır? OSB’lerden akıtılan suların bilimsel incelemeleri yapılmakta mıdır? Yapılıyor ise sonuçlar nedir? Yapılmıyor ise sebebi nedir? OSB’lerden akıtılan suların kayısı ağaçları ve sebzelere verdiği zararlar tespit edilmiş midir? OSB’lerden akıtılan suların içerisinde çok tehlikeli kimyasal bir madde olan Kostik’in olduğu doğru mudur? Kostik kullanımıyla ilgili fabrikalarda gerekli incelemeler yapılmakta mıdır?OSB’ler faaliyete geçtikten sonra çevredeki ağaç sayısında bir azalma olduğu tespit edilmiş midir? Kayısı ağaçlarının ve sebzelerin belirtilen suyla sulanması sonucu insan sağlığına gelecek zararlar düşünülmekte midir? Bölge halkının şikayetlerine konu olan ve hukuki sonuçları ortaya konulan sorununun çözümü için bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır? “ sorularını yöneltti.