Pütürge’nin Yandere Mahallesi (Köyü) sınırları içinde, özel bir şirket tarafından mermer ocağına yol açılması nedeniyle ormanlık arazide ağaç kesildiği ve doğanın zarar gördüğü iddia edildi.
Sosyal medya sayfasına video çekip gönderen Yandere Mahallesi sakini bir vatandaş “Köyümüzde sadece yaşlılar yaşıyor. Mermer şirketi, bu yaşlılarımızı ‘Size taziye evi ve morg yapacağız’ vaadiyle ormandan yol açmaya başlamışlar. Ormanlarımız katlediliyor, yaylalarımız, dağlarımız yok ediliyor, sularımız zehirleniyor. Herkesin ilgisini bekliyoruz, bu yol açılmasın, durdurulsun” iddiasında bulundu.
Konuya ilişkin Yeni Malatya Gazetesi’nin ulaştığı Yandere Mahallesi Muhtarı Hüseyin Yalçınkaya ise, özel bir şirketin mermer ocağı açma çalışmalarını doğrulayarak, “Çevreye doğaya zarar veriyor ama köylü başta buna itiraz etmedi. 14 kuruman onay alan şirket, ağaç bedeli olarak 90 bin TL yatırdı. Bahsedildiği gibi bir katliam yok” dedi.
“Ormanlarımız, dağlarımız yok ediliyor”
Pütürge İlçesi Yandere Mahallesi’ne bir hafta önce tatile geldiğini ve gelince durumu fark ettiğini belirten bir vatandaş sosyal medyadaki bir sayfaya gönderdiği videoda, “Malatya Pütürge’ de mermer fabrikası için özel bir şirket 20 km yolu ormandan geçirdi. Halkın tapulu arazisi üzerinden geçiyor ve ormanlar tahrip ediliyor” iddiasında bulundu. Videoda, İstanbul’da yaşadığını ve bir haftalık tatil için köyüne geldiğini söyleyen bir Yandere mahallesinden vatandaş, Yandere’nin ormanlık arazilerinin mermer ocağı açmak isteyen bir şirket tarafından yok edilmeye başlandığını ileri sürerek, yol çalışmalarının durdurulması için medyadan ve yetkililerden yardım istedi.
Yandere Mahallesi’nin tarihsel geçmişine vurgu yapmak amacıyla, köyün 1. Dünya Savaşı sırasında yürütülen Sarıkamış Harekâtı’nda 28 şehit verdiğini hatırlatan Yandere Mahallesi sakini, mevcut durumda köyde sadece yaşlıların yaşadığını ve bu yaşlıların bir maden şirketi tarafından bazı vaatlerle kandırıldığını ve mermer ocağı açılması amacıyla köyün orman varlığının şirket tarafından katledildiğini iddia ediyor.
Yandere ormanlarının ve yaylalarının mermer ocağı açılması amacıyla özel bir şirket tarafından yok edilmeye başlandığını ileri süren Yandere Mahallesi sakini, yolun açıldığı bölgenin görüntüleri olduğunu iddia ettiği görüntüler eşliğinde çektiği videoda şunları söylüyor:
“Burası Malatya Pütürge Yandere Köyü. Sarıkamış harekâtında 28 şehit vermiş bir köy burası. Bu köyde sadece yaşlı kesimimiz hayatını sürdürmektedir. Genç kesim ise İstanbul’da yaşamakta ve yaz aylarında tatil amaçlı buraya gelmektedir. Şimdi burada B. Mermer şirketi yaşlı, ihtiyar köylülerimizi kandırarak “Biz, size taziye evi ve morg yapacağız” diyerek, buradan yol istemişler. Burada da ormanlarımızı görüyorsunuz, ormanlarımız katlediliyor. Bakın, bu kadar yol açılmış, bu kadar orman kesilmiş durumdadır. İki tırın karşılıklı geçeceği şekilde genişletilecek ve büyütülecektir bu yol. Buradan yaylaya çıkılıyor. Şimdi özel bir şirketin yoldur bu. Bu yaylaya, mermer ocağı açıldığında tabii ki kimyasal maddeler kullanılacaktır, sularımız zehirlenecektir. Otlarımız kuruyacaktır, meşeliklerimiz yok olacaktır. Yani büyük bir zarar görecektir bu halk. Biz bin yıldır bu topraklarda hayat sürdürüyoruz. Atalarımız, dedelerimiz, babalarımız Şimdi, herkesten destek ve ilgi istiyoruz. Burada medya aracılığı ile devletin kurumlarına bildiriniz. Lütfen bu yolu durdurunuz, bu özel şirketi durdurunuz. Yaylamız, dağlarımız elimizden gidiyor. Yaylamız tapulu bir yayladır. Tapusu vardır, ben kendi gözümle Malatya Kadastro’da gördüm. Ama bu iş, hangi evraklarla düzenlenmiştir, hangi şekilde verilmiştir biz bilmiyoruz. Ama herkesin dikkatini çekmesini istiyorum, bu köy gerçekten mahvoldu. Dağımız, yaylamız mahvoldu. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle güzel bir yayla yoktur. Lütfen herkesin ilgilenmesini istiyorum. Ben de bir haftalığına buraya (Yandere) tatile geldim, olayın farkına vardım.”
Muhtar Hüseyin Yalçınkaya: “Köylü itiraz etmedi, şirket zaten 90 bin TL ağaç bedeli yatırdı”
‘Orman katliamı’ iddiasıyla ilgili olarak Yandere Mahallesi Muhtarı Hüseyin Yalçınkaya ise, özel bir şirketin Yandere’de mermer ocağı açma faaliyetlerini ve ağaç kesimini doğrularken, kesilen ağaç sayısının iddia edildiği kadar büyük olmadığını söyledi.
Muhtar Hüseyin Yalçınkaya, “Çevreye, doğaya zarar verdiği söylense de köylü başta buna itiraz etmedi. Zaten bunun için 90 bin TL ağaç bedeli de yatırdı. Ruhsatları 2019 yılının yarısına kadar geçerli. Firma her türlü yasal prosedüre uygun olarak çalışıyor. Yapacak bir şeyimiz yok” dedi.
Mermer firmasının 3 yıl önce geçici ruhsat alarak bazı yerlerde yaptığı aramalar sonucunda 4 ayrı noktada mermer tespit ettiğini belirten Muhtar Yalçınkaya, “Şirket yetkilileri, köylülere bu durumu anlattı. Yol götüreceğini belirtti ve o zaman köylülerin bir itirazı olmadı. Yol ve elektrik götüreceği için bizim faydamıza dediler. Firma 14 kurumdan onay alarak, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu alarak çalışmaya başladı. Orman Müdürlüğü’nün belirlediği noktada ufak tefek bazı ağaçlar yol açmak için kesildi. Ama öyle iddia edildiği gibi çok sayıda ağaç değil” diye konuştu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com