SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Köylüler Feryat Figan Ediyor!"

0
Güncellendi - 2016-10-06 01:33:11
A- A+ PAYLAŞ

CHP Battalgazi İlçe Başkanı Avukat Selahattin Sarıoğlu köylülerden gelen yakınmalar üzerine bazı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte birlikte merkeze 20 Km. uzaklıktaki Yenice Mahallesi(köyü)'ne giderek, burada yapılmakta olan toplulaştırma çalışmalarıyla ilgili incelemelerde bulundu.

Şikayete konu alanda inceleme yapan Sarıoğlu şunları söyledi:

“Devlet, 3083 sayılı Tarım Reformu Yasası’na dayalı olarak toprağın verimli şekilde işletilmesi, birim alandan azami ürün alınması, üretimin artırılması, ekonomik üretime olanak vermeyecek biçimde parçalara bölünmüş toprakların toplulaştırılması ve diğer amaçlar doğrultusunda yapılan bir proje doğrultusunda burada bir çalışma yapıyor.  Ama, Devletimizin memurları bu güzel, bu yararlı projeyi uygularken hoyrat davranıyor, kırıyor, döküyor, savuruyor. Yani görevliler işlerini özenle yapmıyor.  Halkla iletişim kurulmayınca, iş özensiz yapılınca da bu güzel amaç vatandaşlarca anlaşılmıyor. Ve yakınmalar, şikayetler ortaya çıkıyor. Şimdi bu birimde, eski adlandırmayla köyde, büyükşehir adlandırmasıyla mahallede bütün tarım toprak parçalarına ulaşacak yol açma, var olan yolları uygun genişliğe getirme çalışmaları yapılıyor. Ama konu vatandaşa anlatılmadığı için, vatandaş aydınlatılmadığı için sabah kalkıp 10 yıl, 20 yıl emekler vererek, çocuk yetiştirir gibi yetiştirdiği kayısı ağaçlarının, yüz yıllık dutların iş makineleriyle söküldüğünü gören köylüler feryat figan ediyor. Köylüler bu duruma hazırlanmalıydı aslında. Diğer bir husus sökülen ağaçlar gelişigüzel çevreye savrulmuş ve yer yer mevcut yetişmiş meyve veren ağaçların üzerine atılarak onların zarar görmesine neden olunmuştur. Bu iş, böyle hoyratça değil de özenle yapılabilirdi. Tabii ki bu hal köylerce hoş değil, tepkiyle karşılanmıştır.

İlgili mevzuata göre Devlet, toplulaştırma kararı alınan yerlerde yaaptığı sulama kanalı, yol gibi kamu yatırımları nedeniyle doğabilecek zarar ziyan bedellerini ve gelir kayıplarını çiftçiye öder. Çiftçinin taşınmazı üzerinde bulunan ekin, tütün, ağaç, ev, kuyu gibi ekonomik değerlere verilen zarar ödenir. Ayrıca olası gelir kaybı da ödenir. Devletin uygulamaya geçmeden önce arazi üzerindeki durumun tespitini yapmış olması gerekir. Bunları fotoğrafla, videoyla kayıt altına almış olması gerekir.”

CHP Battalgazi Merkez İlçe başkanı Av. Selahattin Sarıoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu çalışmadan zarar gören Yeniceli köylüler Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne zaman geçirmeden dilekçe yazarak zararlarını istemelidirler. Çiftçilerimiz yazacakları bu dilekçe de zararın miktarını belirtmeliler, dilekçeye güncel tapu kayıtlarını, fotoğraf vb. kanıtları, eklemelidirler. Devlet bu talep dilekçeleri üzerinde uzun incelemeler, araştırmalar yaptıktan sonra anlaşma yoluyla çiftçinin zararını ödemek yoluna gidecektir. Uzlaşma olmaması durumunda dava yolu açıktır elbette.”

Bülten

yenice

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • MURAT (8 yıl önce)
    Acaba köylüler bu ağaç söküm durumuna nasıl hazırlanmalıymış, gece kalkıp 20-30 yıllık ağaçları kökünden söküp 300 metre içeri mi taşımalılarmış. Köylünün seçtiği muhtar vatandaşı bilgilendirmeyip, uyarmamışsa sorsunlar hesabını; ya da muhtar uyarmış da köylü uyumuşsa o zaman tüm bunlara güler geçeriz...........VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla