SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kremlin'e Saldırının Gerisinde ABD'nin Olduğu İddialarına Yalanlama

Kremlin'e Saldırının Gerisinde ABD'nin Olduğu İddialarına Yalanlama
A- A+ PAYLAŞ

Beyaz Saray, Kremlin'e insansız hava araçlarıyla (İHA) yapılan saldırıların arkasında Washington'ın olduğu iddialarını "gülünç" olarak nitelendirerek bu saldırılarda ABD'nin hiçbir dahlinin olmadığını bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, konuya ilişkin katıldığı farklı televizyon programlarında konuştu.

Kremlin Sözcüsü Peskov, Kremlin’e yapılan İHA saldırıları nedeniyle ABD’yi suçladı
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un, İHA'larla yapılan saldırılar nedeniyle ABD'yi suçlayarak "bu tür kararların Kiev'de değil Washington'da alındığı" şeklindeki açıklamasıyla ilgili Kirby, Peskov'un "yalan söylediğini" ifade etti.

Kirby, "Açıkçası bu gülünç bir iddia. ABD'nin bununla hiçbir ilgisi yok." dedi ve saldırıların arkasında kimin olduğuna dair bilgilerinin olmadığını kaydetti.

Liderlere yönelik saldırıları onaylamadıklarını belirten Kirby, Ukrayna'nın kendi toprakları dışında saldırılarını da desteklemediklerini söyledi.

Kirby, ABD'nin bu saldırıda herhangi bir dahlinin olmadığını vurgulayarak saldırıyla ilgili de "Hala ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz." dedi.

Ukrayna'ya kendisini savunurken veya yürüttüğü operasyonlarla ilgili herhangi bir şeyi dikte etmediklerini savunan Kirby, bu savaşta "saldırganın" Rusya olduğunun altını çizdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya destek veren ülkelere sabotaj girişiminde bulunabileceğine ve NATO'nun kritik altyapı sistemlerine zarar verebileceğine ilişkin haberlerle ilgili Kirby, "Bizi bunun olacağına inandıracak özel bir istihbarat veya bilgiye sahip değilim. Ama meseleyi kesinlikle elimizden geldiğince izliyoruz." dedi.

Kirby ayrıca ABD Savunma Bakanlığından sızan Ukrayna ile ilgili belgeler konusunda Ukraynalı liderlerle görüştüklerini aktardı. Kirby, Ukrayna'nın ülke içinde saldırı operasyonları yürütürken ihtiyaç duyduğu hemen hemen her şeye sahip olduğunu ve ek yardımlarla bu ülkeye destek olduklarını belirtti.

Kremlin, dün, Ukrayna'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin Sarayı'ndaki konutuna gece İHA'larla saldırı girişiminde bulunduğunu bildirmişti.

RUS SÖZCÜDEN ABD'YE SUÇLAMA
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kremlin’e insansız hava araçlarıyla yapılan saldırılar nedeniyle ABD’yi suçlayarak “Bu tür terör eylemlerine yönelik kararların Kiev’de değil Washington’da alındığını biliyoruz. Kiev kendisine söyleneni yapıyor.” dedi.

Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere, Kremlin’e Ukrayna’nın yaptığı belirtilen İHA saldırılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Amerikalı ve Ukraynalı bazı yetkililerin, saldırıların “düzmece” olabileceğine yönelik açıklamalarına tepki gösteren Peskov, “ABD ve Ukrayna’daki bu saldırıyı inkar etmeye yönelik girişimler son derece gülünç.” ifadesini kullandı.

Peskov, saldırıların arkasında ABD’nin bulunduğunu vurgulayarak “Bu tür terör eylemlerine yönelik kararların Kiev’de değil Washington’da alındığını biliyoruz. Kiev kendisine söyleneni yapıyor.” dedi.

Saldırı hedeflerinin ABD tarafından Ukrayna’ya iletildiğini savunan Peskov, “Kiev, saldırı araçlarının seçimi konusunda da her zaman özgür değil. Bu da genellikle okyanus ötesinden belirleniyor. Bu durumun çok iyi farkındayız.” değerlendirmesinde bulundu.

Putin, çalışmalarını Kremlin’de sürdürüyor
ABD’nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaya müdahil olmaması gerektiğini vurgulayan Peskov, “Washington'ın bizim bunu bildiğimizi anlamasını ve çatışmaya bu şekilde doğrudan müdahil olmanın ne kadar tehlikeli olduğunun farkında olmasını sağlamak çok önemli.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın saldırılara vereceği yanıtla ilgili ayrıntıya giremeyeceğini belirten Peskov, “Her halükarda, ülkemizin çıkarları doğrultusunda düşünülmüş, atılacak uygun adımlardan bahsedebiliriz.” dedi.

Peskov, saldırıların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün Kremlin’deki ofisinde çalışacağı bilgisini paylaşarak 9 Mayıs’ta Kızıl Meydan’da düzenlenecek geçit töreninde de hitabını gerçekleştireceğini söyledi.

RUS DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA
Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kremlin'e insansız hava araçlarıyla (İHA) Ukrayna tarafından yapıldığı belirtilen saldırıların, dünya toplumu ve uluslararası kuruluşlar tarafından kınanması gerektiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kremlin Sarayı'na yönelik İHA saldırıları değerlendirildi.

Açıklamada, "İHA'lar yardımıyla Moskova'daki Kremlin'e yönelik, 3 Mayıs'ta gece düzenlenen terör eylemleri girişimini şiddetle kınıyoruz. Arkasında sivil altyapıya ve sivil halka karşı terör yöntemlerini uzun süredir ve bilinçli olarak destekleyen ve kullanan Kiev rejiminin olduğuna şüphe yok." ifadeleri kullanıldı.

Saldırının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e suikast girişimi ve onun konutuna yönelik olmasının suçun ciddiyetini artırdığı vurgulanan açıklamada, bu tür suçların cevapsız kalmaması gerektiği, Rusya Soruşturma Komitesi'nin bu eylem hakkında soruşturma başlattığı aktarıldı.

Ukrayna'nın "suç eylemlerinin", "Kiev'in barışı, çatışmaların siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesini istemediğini" teyit ettiği bildirilen açıklamada, Rusya'nın, Ukrayna'dan gelecek güvenlik tehlikesi ve terör eylemlerini engellemek için bu ülkeye yönelik "özel askeri operasyon" gerçekleştirdiği ifade edildi.

Batı'nın uzun süredir silah, istihbarat ve eğitim desteği vermesinin sır olmadığına dikkat çekilen açıklamada, Batı'nın sessizliğinin, "Kiev'in terörist yöntemlere başvurmasına müsamaha gösterdiğini" ispatladığı belirtildi.

Açıklamada, "Uluslararası hukuk temelinde, çifte standart olmadan çalışan uluslararası kuruluşların ve dünya toplumunun, Kiev rejiminin yeni suç hilesini kınaması gerektiğine inanıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Washington, Moskova- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız