Milliyet Gazetesi Spor Müdürü Cem Şengül Malatyaspor - Erciyes maçını yöneten hakem Yunus Yıldırım'a gösterilen tepkiyi, ABD'deki Ku Klux Klan üyelerinin, siyahlara yaptığı eziyeti anlatan "Mississippi Yanıyor" filmine gönderme yaparak yorumlamıştı. Şengül'ün, "Ku Klux Klan" benzetmesi başta Malatyaspor olmak üzere tüm Malatyalıların tepkisine neden olmuştu...Milliyet Gazetesi'nin "Okur Temsilcisi" olan gazeteci Derya Sazak'ta gelen bu tepkilere bugünkü (27.02.2006) köşesinde yer verdi ...
İşte o yazı;
"Milliyet Spor'un haftalık "Süper lig Panorama" sayfasında 21 Şubat Salı günü Spor Müdürümüz Cem Şengül'ün
"Mississippi yanıyor!" başlıklı analizi yer aldı.
Şengül yazısında Malatyaspor - Erciyes maçını yöneten hakem Yunus Yıldırım'ın uğradığı şiddeti, Ku Klux Klan üyelerinin, siyahlara yaptığı eziyeti anlatan "Mississippi Yanıyor" filmine gönderme yaparak yorumlamıştı.
Malatyaspor'un "verilmeyen golü"nden sonra Kayseri Erciyes'in beraberlik golü gelince maçtan sonra ortalık karıştı.
Cem Şengül'ün bu görüntülerle ilgili eleştirisini "yargısız infaz" olarak nitelendiren okur görüşleri şöyle:
"Malatyaspor camiası hakem Yunus Yıldırım'ın yapmış olduğu vahim hatalara yöneticilerin ve taraftarların normal ve haklı tepkisini aynı maçta bir taraftarını da kurban vererek üzüntüyle karışık bir şekilde ortaya koymuştur. Bu tepkiler doğaldır çünkü, Malatyaspor taraftarının zihinlerinde geçmişte şike yapılarak düşürülmüş olduğu kanıtlanmış ve hakkı verilmeyerek yıllarca siyasi nedenlerin de eşliğinde 2. ligde süründürüldüğü bir gerçek olarak durmaktadır." (Turgut Öztürk)
"Fenerbahçe, Galatasaray veya Beşiktaş'ın sadece verilmeyen bir faullerinin bile haftalarca konuşulduğu bir ülkede, bu figüran takımlara bir de sizler vurun abalıya diyorsunuz. Lütfen biraz daha adalet ve tarafsız bakış açısı gösterin. Evet hakem hakkında yazdıklarınız doğrudur fakat en azından bir takımın kaderiyle oynamanın da doğru olmadığını yazmanız gerekirdi bence." (Ahmet Aylaz)
"Malatyaspor taraftarını siyahlara işkence eden beyazlarla nasıl kıyaslarsınız? Hakemin yanlış kararlarının sorgulanması ve Malatyaspor'un mağduriyetinin konuşulması ve yazılması gerekirken kaleme aldığınız bu yazı neredeyse tamamen masum, hiç hata yapmamış ama hiç de öyle olmayan bir hakemi savunmaya yöneliktir." (Yusuf Karadağ)
Malatyaspor Basın Sözcüsü
Malatyaspor Basın Sözcüsü Suat Kozluklu da Milliyet Okur Temsilcisi'ne bir açıklama gönderdi:
"Küme düşmeme mücadelesi veren, bu sezon en az 8 -10 puanı hakem hatalarıyla 'uçurulup götürülen' Malatyaspor, gerilimi her geçen hafta yükselen bir ligde nefes almaya çalışıyor. Yunus Yıldırım diye bir hakem çıkıyor. 'Canına okuduğu' bir maçtan sonra soyunma odası koridorlarında hakeme büyük tepki var ve bunlar hiç de hoş manzaralar değil. Elbette eleştirilir, onaylanır hiçbir tarafı yok. Çirkin, yanlış. Ama yanlışların tümü ele alınmalı.
Malatya'da hakeme tepki gösterenleri Ku Klux Klan örgütü gibi göstermeye çalışan film örneği eleştiri sınırlarını aşıyor.' Mississippi Yanıyor'un Malatya adaptasyonu da yanlış, hoş değil. Kışkırtıcı."
Cem Şengül'ün açıklaması
"Milliyet'in geleneksel Haftanın Panoraması sayfalarında yer alan ana yazının amacı, yıllardır süregeldiği gibi o haftanın teknik tartışmasına girmekten çok, futbol ailesi içersinde yaşanan olumlu ya da olumsuz olaylara dikkat çekmektir. Hakemlerin ve takımların teknik hataları zaten bir gün önceki maç sayfalarımızda yer almaktadır. Bu nedenle son yazımızda, Malatya - Erciyes maçında sahanın içinden sıyrılıp, dışına taşan olaylara yönelik bir eleştiri yazısı yayımladık. Ve o yazının da içinde de ısrarla vurguladığımız gibi, yaşananlar Malatya halkını bağlamaz. Ayrıca bu olaylar ilk değildir, ama son olması için de gündeme taşınması, medyanın sorumluluğu altındadır. Hakem Yunus Yıldırım ya da bundan önceki maçlarda birçok hakem Malatyaspor'un canını yakmıştır. Sadece Malatya değil birçok şehrin bu yöndeki şikayetleri arşivlerde mevcuttur. İyi de, yanlış düdük çaldığı diye bir hakemi linç noktasına getirmek, tepki mekanizmasının neresinde yer almaktadır? Ya; medyanın hedef tahtasına koyduğu hakemleri (verdiği kararlar doğru da olsa, yanlış da olsa) fiziki tehdit altına almak, spor vicdanının neresinde yer almaktadır ? Futbol bir şehir için çok şey ifade edebilir, ama insan hayatı o şehre feda edilebilecek kadar ucuz mudur?"
Ombudsman'ın Görüşü: Türkiye - İsviçre maçından sonra, Avrupa kupalarından ihracın eşiğinden dönen Milli Takım'ın ağır ceza almasında en büyük etken federasyonun, tünel girişi ve soyunma odalarında önlem almayarak rakip oyuncuların tartaklanmasına meydan vermesi olmuştur.
Maç sonucu ne olursa olsun futbolcu ve hakemlerin güvenliğini sağlamak kulüplerin görev ve sorumluluğuna giriyor."...
okur@milliyet.com.tr
dsazak@milliyet.com.tr
Tel: 0212 505 62 03
Faks: 0212 505 68 09
Doğan Medya Center, Bağcılar 34204 İstanbul