Tarihi Kentler Birliği'nin "Geçmişe ve Geleceğe Bakmak" teması ile düzenlediği buluşma, Malatya'da başladı.
15-17 Mayıs tarihleri arasındaki toplantıda; Malatya Valisi Süleyman Kamçı, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Burhan Ersoy, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen birer konuşma yaptılar. Açılışa birlik üyesi belediyelerin başkanları ile meclis üyeleri katıldılar.
Açılış töreninde konuşan Malatya Valisi Kamçı, şunları söyledi:
”Yeryüzünün en büyük açık hava müzesi olarak niteleyebileceğimiz Anadolu’nun cennet köşesi Malatya, dünü bugünle, doğuyu batıyla buluşturan ve uhdesinde barındırdığı nice değeri kendi rengine boyayan, kendi mayasıyla yoğuran kadim kentlerden biridir. Gelenek göreneklerinden hayat felsefesine, giyim kuşamından mutfağına, musikisinden el sanatlarına uzanan çok geniş bir yelpazeyi ve rengârenk bir kültür bütünlüğünü gökkuşağı zarafetiyle gözler önüne serer.
Kırsal yaşamdan kent yaşamına fasılasız müşahade edilebilen her dem taze, her dem canlı bir folklorik bütünlüğün korunup devam ettirilmeye çalışıldığı illerimizin önde gelenlerindendir Malatya!..
Bereketli ovasını bir gelin edasıyla süsleyen kayısı çiçeği gibi narin, nice erliğe ve mertliğe şahitlik etmiş Fırat kadar derin, Seyit Battal Gazi asaletince arz-ı endam eden Beydağı misali görkemli bir kültürün diğer adıdır Malatya!..
Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan ilimiz, tekstil sanayii, doğal kaynakları, Sultansuyu Harası’nda yetiştirilen safkan Arap atları, dünyanın en eski toplu yaşam alanlarından Aslantepe Höyüğü, Nemrut Dağı, kanyonları, doğa sporlarına elverişli yapısı ve daha pek çok zenginliği ile semalarında onlarca kavmin sedasının dolaştığı müstesna bir şehirdir.
Şeyh Edebalı “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” diyerek devletin bekasının milletin refahından geçtiğini evrensel bir ifadeyle tarihe not düşer. Bu kutlu ata buyruğundan hareketle, şanlı tarihimizin idamesi için kültür değerlerimizin korunup yaşatılmasının hayati bir vazife olduğunu söylemek, son derece isabetli olacaktır. Çünkü takdir edersiniz ki, milletleri ve devletleri ayakta tutan en hayati unsur kültürdür.
Kültür, kuşaktan kuşağa aktarılan, milletlere asli kimliğini kazandıran soyağacıdır. Binlerce yılın dokuduğu maziden günümüze ve yarınlarımıza taşınan canlı bir miras; tabir yerindeyse, medeniyet olma yolunda atılan ilk adımdır. Nesiller arasında kurulan en sağlam köprü, birlik ve beraberlik hamurunun vazgeçilmez mayasıdır…
Kültürel değerler, hayatın soyut hedeflerini yansıtan manevi öğeler olduğu için hayatın yön ve anlam kazanmasında ekonomik değerlerden önce gelirler. Dolayısıyla insanın kendisi gibi yaşayabilmesinin en büyük, en önemli ve en etkili güvencesi, ekonomik değerleri de kuşatmakta olan kültürel değerler ve bu değerleri yaşatma bilincidir. Bu nedenle tarihi mirasa sahip çıkmak sadece bir turizm unsuru olarak düşünülmemeli, aksine bunun bir vatandaşlık görevi olduğu unutulmamalıdır.
Göreve başladığımdan bu yana Malatya’mızın mülki idare amirlikleri, sanayi ve ticaret örgütleri, sivil toplum kuruluşları, basın-yayın organları ve üniversitemizin ortak çalışmalarıyla Malatya’nın kültürel, tarihi, mahalli değerlerinin tanıtımı ve muhafazası için çok değerli çalışmalar yapıldığını mutlulukla müşahade ettim. Bizlerden önce görev yapan yönetici ve temsilcilerin başlattığı çalışmaları da aynı azim ve kararlılıkla devam ettirmeye birlik ve bütünlük içerisinde gayret ettik.
İnanıyorum ki, böylesine anlamlı ve kıymetli buluşmalar neticesinde Malatya’mızın ve her biri ayrı değer taşıyan kentlerimizin mazisinden atisine kültür köprüleri kurulmuş olacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle, yılın ilk Anadolu Buluşması’nı Kayısının Başkenti Malatya’mızda gerçekleştiren Tarihi Kentler Birliği’ne çok teşekkür ediyor, bütün konuklarımızın kendilerini evlerinde hissetmelerini diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
17 Mayıs 2015 tarihinde sona erecek olan Tarihi Kentler Birliği ve Çekül Vakfı işbirliği ile düzenlenen toplantıda çeşitli konularda değerlendirmeler yapılacak ve Malatya ve ilçelerde bulunan tarihi mekânlarda ziyaret edilecek.
PROGRAM..
16 MAYIS 2015 CUMARTESİ
*09:30 – 10:30 TKB MECLİS TOPLANTISI (RAMADA OTELDE)
*10:30 – 11:30 Panel: TKB’NİN 15. YILINDA GEÇMİŞE VE GELECEĞE BAKMAK KONUŞMACILAR:
*Yusuf Ziya YILMAZ - TKB Başkanı / Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı
*Prof. Dr. Metin SÖZEN – TKB Danışma Kurulu Başkanı/Çekül Vakfı Başkanı
*11:30 KENT GEZİSİ
*(11:30 – 13:00) SANAT SOKAĞI (KUDEP – GÖKÇEK BOYRAZ) - SANAT GALERİSİ GEZİSİ-ENGELLİLER FUARI GEZİSİ
*(13:15 – 13:45) TRAMBÜS GEZİSİ – FUAR ALANI YANINDAN BAŞLAYIP ÜNİVERSİTE TURU ATACAK DÖNÜŞTE MİŞMİŞ PARK FUAR ALANIGİRİŞİ MİSAFİRLER İNİP OTOBÜSLERE GEÇECEK
*(14:00 – 15:00)ASLANTEPE GEZİSİ(DUNYANIN İLK KENT DEVLETİ)– DERVİŞ ÖZBAY
*(16:15 – 17:45) KERVANSARAY – METİN SÖZEN SANAT SOKAĞI VE ULUCAMİ GEZİSİ
*(18:00 – 18:45)YENİ CAMİİ GEZİSİ - BAKIRCILAR ÇARŞISI - ŞİRE PAZARI
*(19:00 – 20:00) YEŞİLYURT – GÜNDÜZBEY – KAPTAJ GEZİSİ (Malatya İçme Suyu Kaynağı)
*(21.00 - ……….) KÜLTÜR MERKEZİ KONSER(THM KONSERİ) DÜZENLEYEN(KATILIM SERBEST)
*OTELLERE DÖNÜŞ
17 MAYIS 2015 PAZAR
*SAAT: 10.00 DA GEZİ BAŞLANGIC YERİ RAMADA OTEL
*(10:45 – 11:30) SULTANSUYU HARASI GEZİSİ– ALİ CENGİZ
*(11:45 – 12:30) LEVENT VADİSİ SEYİR TEPESİ GEZİSİ – AKÇADAĞ BELEDİYESİ
*BALABAN KERPİÇ EVLER GEZİSİ
*DARENDE GÜNPINAR ŞELALESİ GEZİSİ
*SOMUNCU BABA KÜLLİYESİ GEZİ
*MALATYAYA DÖNÜŞ