SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tamamen Yıkılsa Bile Aynısının Yapılması Lazım"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 6 Şubat depremlerinden etkilenen kültür varlıkların ayağa kaldırılması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma ve binlerce can kaybına neden olurken, onlarca kültür varlığı ise yıkıldı ya da hasar aldı.

Malatya’nın sembol yapılarından Teze (Yeni) Cami ile Yeşilyurt ilçesi Lezzet Caddesi'ndeki tarihi Yeşilyurt konakları ve müzelerde depremlerde nasibini aldı. 13’ü tescilli yaklaşık 100 konağın bulunduğu bir çok film ile dizi çekimlerinin de yapıldığı Yeşilyurt’taki konaklar ve depremlerde etkilenen diğer kültür varlıkların ayağa kaldırılması için ise başlatılan çalışmalar sürüyor.

"Öncelik sırasına göre çalışmaları sürdürüyoruz”
Depremden etkilenen kültür varlıklarının tespiti için görevlendirilen Elazığ Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Harput İç Kale Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, Malatya’da çalışmaların sürdüğünü belirterek,” Ekip olarak bölgedeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Yeşilyurt ile Gündüzbey’deki sivil konutların daha önce sokak sağlıklaştırmaları yapılmış bazıları da restore edilmişti ancak depremlerde büyük hasar aldılar. Bununla ilgili olarak ilk başta paydaşlarımızla durum tespiti yaptık yolların kapalı olanların açma durumuna gittik. İlgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde işlemler sürdürülüyor . Tabi burada koca bir şehirde yıkım söz konusu dolayısıyla öncelik sırasına göre valiliğin hazırladığı proje çerçevesinde çalışıyoruz. “dedi

“Kültür varlıkları tamamen yıkılsa bile aynısının yapılması lazım”
Depremlerde etkilen tescilli yapılara yönelik gerçekleştirilen çalışmalardaki işleyişler hakkında da bilgiler aktaran Aytaç, "Tescilli kültür varlıklarıyla da ilgili olarakda acil olanların yine ilgili kurumlarla işbirliği yaparak resmi izinlerini alınarak yıkılmalarına karar verilmişti acil olmayanların ise sırasını beklememesi lazım. Özellikle bunların belgelenmesi mümkünse planların ve projelerin yapılması lazım. Acil ise ön belgeleri yapılarak kaldırılıyor, değilse normal prosedür işliyor. Ancak şunu hatırlatmak gerekiyor bu tür kültür varlıkları tamamen yıkılmasa bile kanunlar gereği rekonstitüyesinin yapılması lazım. Ankara -Hamamönü ile Beypazarı ilçesinde olduğu gibi yapı tamamen yıkılsa mevcut bilgi ve belgelere göre aynısının yapılması lazım bu çok önemli çünkü deprem geçirmiş bölgelerde şehrin kültür varlığını hafızasını ortadan kaldırırsak orası yeni bir yerleşim alanı olacak ve geçmişle bağı koparılmış olacaktır. Kanunlarımız buna izin vermiyor dolayısıyla onlara uymamız gerektiği bilincinin de oluşması lazım. Koca büyük bir felaketin üzerinde üç aylık bir süre geçti, dolayısıyla bu sürede her şeyin bir anda toparlanması mümkün değil ama ilgili birimler görevlerini işbirliği içerisinde yapıyor aşama aşama da bunlar gerçekleşecektir" diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • ali (1 yıl önce)
    az katlı sağlam betonsrme yapılmalı ..bunların aslı kerpiç ..kerpiçten tekrar yapılırsa aptallık olur
    %75
    %25
    Yanıtla
  • ömer (1 yıl önce)
    Hekimhan'da hiçbir tarih değeri olmayan 60-70 yıllık binaların resmî çekilerek Avrupa kültür varlıklarından karşılıksız kredi almak için 7 yer tescil edilmiş.Bu yapılanlardan kimler yararnanacak uygulama vatandaşın malını gasp etmek dir diye düşünüyorum
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Herşey halloldu (1 yıl önce)
    Bunlar kaldı, tarihmiş, kaç yıllık tarihi yansıtıyor, fotoğraf çekmek için bu kadar israf yapılır mı
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Değerli arkadaşım okulunun önünde,askerlik yaptığın kışlada doğduğun büyüdüğün evinin önünde hiç bir fotoğrafın yokmu . anılar hatıralar gittimi geri gelmiyor.bu tip evler sadece mal sahibinin değil pek çok insanın geçmişi demek.bi mahallenin anısı demek.toplasan kaç tane kaldı memleketimizde.israf sorgulanır amenna da bu hususta biraz daha manevi düşünmek icap eder.israfa girersek başka nice ihaleler var belki gereksiz harcamalar,içinden çıkılmaz.kentimizin geriye kalan üç beş kültür varlığına sahip çıkalım layıkı ile restore edelim.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Serkan44 (1 yıl önce)
    Yazık devletimizin,milletimizin parasına 70 yıllık bina hiç bir tarihi dokusu olmayan birilerinin dilekçesi ile kültür varlığı olarak tescil edilen,yapıların yıkıldıktan sonra yapılması bir aldatmacadır yeniden yapılan bir yapının ne kültür varlığı kalıyorki, oranın kültür varlığı olarak tescil edilmesinin yegane sebebi eski tarihlerde yapılmış olması ve yapıldığı tarihin kültürünü yansıtması. Yazık çok yazık gereksiz bu kadar harcamalara
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)Serkan44 isimli kullanıcı yorumuna
    Yapılan yerler kötümü olmuş gördüğün fotoğraftaki evler pek çok insanın ziyaret ettiği hatıra fotoğrafı çektiği yerler . istiyorsunuzki elde hiç bi tarihi yansıtan ev kalmasın.hemen para pul edebiyatına girmeyide bırakın.70 yıllıksa sen onu yaşatki 150 200 yıllık olsun.her yer beton olmuş bari buralar kalsın
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Henüz Tescilli olmayan fakat tarihi,kültür niteliği taşıyan binalarda mevcut bunlarında tespit edilmesi gerekir...aksi halde kentimizin tarihi yok olabilir.Sivas koruma kurulu ile yazışmaları sürenlerde mevcut.
    %60
    %40
    Yanıtla