SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Küme Düşmeme' Malatya'ya 2'nci Piyango da..!

0
Güncellendi - 2020-08-09 04:19:48
'Küme Düşmeme' Malatya'ya 2'nci Piyango da..!
A- A+ PAYLAŞ

2019 yılı sonuna doğru Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkıp tüm ülkeleri kasıp kavuran, yüz binlerce kişinin ölümüne yol açmakla kalmayıp toplum yaşamını ciddi biçimde kısıtlayan Covid-19 virüsü ekonomi, turizm, eğitim, ticaret, sanat, siyaset ve spor faaliyetlerini sekteye uğratmıştı. Tüm dünyanın çok iyi bildiği gibi, korona virüsün etkisi hız kesmeden kendini hissettirmeye ve yaşamsal faaliyetleri engellemeye devam ediyor.

Virüsün yayılmaya başladığı ilk günlerde ulusal ve uluslararası spor organizasyonları ertelenir, iptal edilir ya da bazı ülkeler farklı spor dallarında ligleri tescil ederken, ülkemizde düzenlenen spor organizasyonlarının Covid-19’un dayattığı “az temaslı” yeni yaşam tarzından etkilenmemesi kaçınılmaz hale gelmişti. En popüler spor dalı olan futbolda maçlara Mart ayında ara verilmiş; Haziran ayında ligler seyircisiz olarak tekrar başlamıştı.

2019-2020 sezonunun ilk yarısı iyi denebilecek bir performans sergileyip 24 puan toplayan Malatya’nın Süper Ligdeki temsilcisi Yeni Malatyaspor, ikinci yarıya kötü bir başlangıç yapmış, üst üste yenilgiler almıştı. Devre arası iki yıldız ismi Adis Jahovic’i Antalyaspor’a, Guilherme Costa Marques’i Trabzonspor’a kaptıran, teknik direktörü Sergen Yalçın’la yollarını ayıran YMS, aldığı başarısız sonuçlarla ligin dibine doğru son sürat giderken, ikinci yarı takımın teslim edildiği teknik direktör Kemal Özdeş de başarısızlığa çare olamamıştı. Son olarak Süper Ligin tecrübeli çalıştırıcılarından Hikmet Karaman’la anlaşan YMS, kötü gidişi bu sezon takımı teslim ettiği üçüncü hocasıyla da durduramamış; Karaman’lı YMS 2 galibiyet ve 2 beraberlikle ancak 8 puan toplayabilmişti. Ligde son düdük çaldığında YMS, Kayserispor ve Ankaragücü takımlarıyla birlikte küme düşen takımlar arasında yer alıyordu.

Yeni Malatyaspor “korona öncesi” ve “korona sonrası” oynadığı seyircili ve seyircisiz maçlarda beklenen performansı sergileyemeyip, adeta tarihe geçecek bir düşüş yaşadı. Sarı-kırmızı-siyahlı takım bir maç dahi alabilse kümede kalacaktı ama bunu bile başaramadı.

Ancak daha sonra yaşanan gelişmeler, Kayserispor ve Ankaragücü ile birlikte Yeni Malatyaspor’u, deyim yerindeyse, ipten alacaktı. Yapılan açıklamaya göre “Kulüpler Birliğinin ortak görüşü ve Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulunun değerlendirme ve kararıyla Süper Lig ile TFF 1, 2 ve 3. Ligde, bu sezona mahsus olmak üzere, küme düşme kuralının uygulanmamasına” karar verilmişti. Bu karar, profesyonel liglerden düşen birçok takım gibi, Yeni Malatyaspor’un 2020-2021 sezonuna kaldığı yerden devam edeceği anlamına geliyordu.

“Atatürk Affıyla” kurtulan Malatyaspor

1966 yılında kurulup uzun yıllar profesyonel liglerde mücadele eden, 2005-2006 sezonu Süper Ligden düştükten sonra yaşanan yönetim başarısızlıklarıyla iflasa sürüklenen, eski futbolcularına ödemediği borçları nedeniyle puanları silinip transfer yasağı cezasına çarptırılan ve birkaç sezon içinde amatör lige kadar inen Malatyaspor da 39 yıl önce benzer bir “piyangodan” yararlanmıştı.

Malatyaspor, 1980-81 futbol sezonunda mücadele ettiği 2. Ligde tutunamayıp 3. Lige düşmüştü. O yıllarda profesyonel ligler 1, 2 ve 3. Lig adı altında oynanıyor; Süper Lig ifadesi kullanılmıyordu. Şahin Gencer başkanlığındaki yönetim kurulu görevi bırakırken, Malatyaspor ortada kalmış; şehrin yöneticileri yeni bir yönetim oluşturulması için kolları sıvamıştı.

Malatyaspor yönetim arayışını sürdüredursun, Türk futbolu fitili birkaç ay önce ateşlenen “garip” gelişmelere tanık oluyordu. 12 Eylül 1980 Cuma günü yaptığı darbeyle yönetime el koyan Kenan Evren yönetimi, toplumun tüm alanlarını yeniden tasarlarken, futbol da bundan nasibini almış ve “başkentin birinci ligde nasıl takımı olmaz?” şeklinde akıllara zarar bir fikir ortaya atmıştı. Bu fikrin eyleme dökülmesi uzun sürmemiş; 2. Ligde mücadele ederken Türkiye Kupası final maçlarında Boluspor’u 0-0 ve 2-1’lik sonuçlarla “geçip” kupayı alan Ankaragücü 1981-82 sezonu için 1. Lige yükseltilmişti.

Nasıl mı?

Talimatlara “Türkiye Kupası’nı kazanan takımlar, oynadıkları liglere bakılmaksızın 1. lige yükseltilirler” maddesi eklenerek.

Olur muydu? Yapmışlardı ve olmuştu “netekim”!

“Askeri bir operasyonla” yükselecek (diğer bir deyişle düştüğü yerden kaldırılacak) tek takım Ankaragücü olmayacaktı. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü bahane edilerek, bir çeşit “Atatürk Affı” çıkarılacak ve 2. Ligden düşen takımlar tekrar lige alınacaktı.

Elbette bu işlemin adına resmiyette adına af denilemeyeceğinden, gerekli statü-talimat değişikliği yapılarak düşenlerin düşmemesi sağlanmıştı.

29 Haziran 1981 tarihli Görüş gazetesi bu müjdeli haberi “Yeni Bir Fırsat Daha / Malatyaspor Federasyon Kararı ile Tekrar İkinci Ligde” başlığıyla verecekti.

Malatya futbol kamuoyu bu kararla sevince boğulurken şehir içi ve ilçelerde araçlarla sevinç turları atılmış; halk iletişim kanallarının kıt olduğu o dönem taksi ve minibüslerden gelen “Malatya, Malatya…” bağrışlarının anlamını çözmekte zorlanmıştı. Çünkü dumanı tüten darbe, 2 kişinin bir araya gelip yüksek sesle konuşmasına dahi müdahale edecek seviyede “yakın sosyal mesafe” düşmanıydı. Ahali sadece Askeriyenin uygun gördüğü konularda ve koyduğu sınırlar içerisinde bağırıp çağırabiliyordu.

Ankaragücü’nün kupa kazandı diye bugünün Süper Ligine yükselmesi (yeri gelmişken Ankaragücü’nün “piyangodan” ikinci kez yararlandığını not düşelim) ve düşenlerin düşürülmemesi futbol etiğine ters gelse de, Malatyaspor açısından hayırlara vesile olacaktı.

Bu karar alındıktan bir süre sonra başkanlığa gelen Nurettin Soykan ve yönetimi Malatyaspor’a altın çağını yaşatacaktı. Yeni yönetimin ilk sezonunda, 2. Türkiye Ligi C grubunu Orduspor ve İskenderunspor’un ardından üçüncü tamamlayan Malatyaspor, 1983-84 sezonunu tek maç kaybetmeden, 23 galibiyet, 7 beraberlikle bitirecek; 16 takımlı bir ligde (o yıllarda galibiyete 2, beraberliğe 1, yenilgiye 0 puan veriliyordu) bugünün hesabıyla en yakın rakibine 20 puan fark atarak şampiyon olacaktı. O efsane kadronun ligin ikinci yarısı sahasında sadece bir gol yediğini (o da şampiyonluk kutlaması yapılan ve 4-1 galibiyetle bitirilen son Gaziantepsor maçı) belirtirsek, İnönü Stadını her maç dolduran Malatyaspor taraftarlarının nasıl bir mutluluk yaşadığına sadece bir örnek vermiş oluruz.

Bugünün Süper Liginde Türkiye üçüncülüğüne kadar uzanacak rüya gibi günlerin adımı böylesine bir başlangıçla atılacaktı.

Elbette Soykan ve ekibi Malatyaspor federasyon kararıyla ligde bırakıldı diye göreve gelmemişti; dönemin Malatya Valisi Aydın Özakın ve İl Jandarma Alay Komutanı Yarbay Temel Cingöz’ün Malatyaspor’a sağlam bir yönetim kurma çabaları önceden başlamıştı. Soykan’ın her halükarda kulüp başkanlığına geleceği görülüyordu ama bu af kararının küçümsenemeyecek bir moral ve motivasyon kaynağı olduğu aşikârdı.

Malatyahaber.com yazarı Bülent Korkmaz 2017 yılında, Malatyaspor ve Yeni Malatyaspor’un forma hikâyesine ilişkin bir yazı kaleme almış ve bu yazısında Malatyaspor’un çıkarılan afla 2. Lige dönüşüne ve akabinde yaşananlara ayrıntılı biçimde değinmişti.

Bu yazıya şu linkten ulaşabilirsiniz:

[embed]http://malatyahaber.com/haber/malatyasporlarin-renkli-hikayesi/[/embed]

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Yorgun (4 yıl önce)
    Denizli düşüyordu Av.Selahattin
    0
    0
    Yanıtla
  • Av. Selahattin Sarıoğlu (4 yıl önce)Yorgun isimli kullanıcı yorumuna
    YORGUN BEY, Fanatik’teki yazıyı sunayım: “Yeni Malatyaspor nasıl ligde kalır? Yeni Malatya’nın önümüzdeki sezon da Süper Lig’de yer alabilmesi, Denizli ile ikili averaj kalmasına bağlı. Bu durumda Kayseri kazanamayacak, Rize de puan alacak. Diğer tüm sonuçlarda, Sarı-Kırmızılılar TFF 1. Lig’in yolunu tutacak.“ RİZE FB’den puan alsaydı ve biz Gaziantep’i yenseydik Denizli ile ikili averaja kalıp kurtulacaktık. Olmadı. Her neyse bir şekilde düşmedik,. Buna da şükür.
    0
    0
    Yanıtla
  • Necdet Dirican (4 yıl önce)
    Yurt dışında otomotiv sektöründe dünyaca ünlü bir otomotiv markasının ortaklarından Malatyalı bir iş insanı abimizle telefonda yaptığım sohbette "abi Malatyaspora destek çıkarmısın?" diye sorduğumda aynen şunları söyledi. " Ben gerçek Malatyalıyım. Malatya ve Malatyaspora canım feda. Beni çok iyi bilir ve tanırsın. Hayatım boyunca doğruluktan ve dürüstlükten hiç ayrılmadım. Başarısızlık diye bir kelime benim lügatımda yer almaz. Ben bugünkü seviyeye dişimle, tırnağımla kendime bir hedef koyarak geldim. Parayı sokakta bulmadım. O yüzden başkalarının yönetimindeki bir kulübe asla yardım etmeyi düşünemem. Yani davul benim boynumda tokmağın ise başkalarının elinde olması ilkelerimle ters düşer. Eğer bir kulübe paramla destek olacaksam o kulüpte paranın kontrolü de, yönetimi de benim sorumluluğumda ve kontrolümde olmalıdır. Benim başında bulunduğum kulübün hedefi süper ligde şampiyon olmaktan ziyade şampiyonlar liginde final oynamak olmalıdır. Önce takımda köklü reforma giderim. Takımda bir tane dahi eski futbolcu bırakmam. Dünyaca ünlü forvet oyuncuları hariç 28 yaş üstünde asla futbolcu almam. Ünlü forvet oyuncusunun da yaş sınırı 33 ün üzerinde olmamalıdır. Bilmem anlatabildim mi " diyerek bu mevzuyu böyle kapattı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (4 yıl önce)
    Bu yıl Kayseri başkanının yüksek gayreti ile ligde kaldık ya bu yıl bu yönetim ile ligde kalmamız imkansız çünkü kulüp hesapları darma duman para yok yönetime güven sıfır borç 60 milyon tl şuan transfer için bile 50 milyon tl nakite ihtiyaç var sadece Fifa lık olmuşuz yakın zamanda Fifa dan puan silme cezası çok yakın 3 sezon once River Plate den alınan Mina nın bonservisi bile ödenmemiş futbolcu satışlarında büyük usulsüzlükler olduğunu basından duyuyoruz sadece chabake in yıllık ücretinde 900 bin euro luk bi fark var Ulusal Basında Digitürk ü bile kapanmış bir kulüp olarak bahsediliyor o kadar gelir ne oldu o kadar futbolcu bonservis geliri ne oldu hepsi kayıp halen Birileri Utanma Sıkılma bilmeden konuşuyorlarr
    0
    0
    Yanıtla
  • AYDIN (4 yıl önce)
    İnşallah müjdeler devam eder.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan bişkin (4 yıl önce)
    3. Piyango şansımız olmayacak. Adil Gevrek istifa etmeyeceğini açıkca belirtti. Sayın Ahmet Çakır da divan kurulu başkanlığından istifa ederek süreci uzattı ve ADİL Gevrek i görevden almayacaklarımı ortaya koydu. Maşallah divan kurulu sessiz sedasız izliyor. Sanırım 3. Piyango ile önümüzdeki yılda yırtarız diye bekliyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Av. Selahattin Sarıoğlu (4 yıl önce)
    “...adeta tarihe geçecek bir düşüş yaşadı. Sarı-kırmızı-siyahlı takım bir maç dahi alabilse kümede kalacaktı ama bunu bile başaramadı.” YANLIŞ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM. Bir maç alsaydık, 35 puanlı Malatya, Rize, Denizli arasındaki üçlü averaj aleyhimize olduğundan yine düşecektik.
    0
    0
    Yanıtla