SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuraklık Önlemleri Vali Başkanlığında Görüşüldü

0
Güncellendi - 2018-03-09 01:52:24
Kuraklık Önlemleri Vali Başkanlığında Görüşüldü
A- A+ PAYLAŞ

Vali Ali Kaban başkanlığında, Kuraklık Eylem Planı ve sulama ile ilgili alınacak tedbirler görüşülerek 2018 yılı itibariyle yapılacak iş ve işlemlerin karara bağlanması için toplantı düzenlendi.

Toplantıya DSİ Bölge Müdürü İlker Aslan, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü 92. Şube Müdürü Arif Tüfenkçi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tahir Macit ve yetkililer katıldı.

Toplantıya, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü 92.Şube Müdürü Tüfenkçi’nin konuyla ilgili hazırlamış olduğu sunum yapılarak başlandı. Sunumda, 2018 yılında alınacak tedbirler incelendi. Konu hakkında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yapılan çalışmalar anlatıldı. 2018 yılı itibariyle yapılması önem arz eden hususlar hakkında oluşturulan karar metni oluşturularak, alınan kararlar okunduktan sonra sunuma son verildi.

Toplantıda bir konuşma yapan Vali Kaban, "Dönem itibariyle ilimizde kuraklıkla ilgili tarımsal üretim açısından bir risk bulunmamaktadır. Ancak her an kuraklık olacakmış gibi düşünerek gerekli tedbirlerin elden bırakılmaması önem taşımaktadır. Ayrıca ilimizde olası bir kuraklığa karşı önemli su rezervini oluşturan göletlerimizin de yapım aşamasından sonra işletmesinin ayni ciddiyetle yapılması kaderine terk edilmemesi ve devamlılığın sağlanması gerekmektedir." dedi.

ALINAN KARARLAR..

2018 Yılı İl Kriz Merkezi toplantısında alınan kararlar şöyle açıklandı:

"1-Sulama alanları haricinde su verilmemesi,

2-Öncelikle kuru tarım yapılan yerlerde toprak işlemenin minimuma indirilerek yapılması, gelen yağışların taban suyundan sızıp kaybının önlenmesi açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle, toprakta, su kaybının azaltılması için doğrudan ekim uygulamalarının ön plana çıkarılması gereklidir. Toprağın minimum düzeyde işleyecek tarım, alet ve makinaları desteklemelerinin arttırılması,

3-Vahşi sulamalara son verilerek suyun daha ekonomik ve etkin kullanımına olanak sağlayan, buharlaşma yoluyla su kayıplarını aza indirgeyen kapalı sistem sulamaların yaygınlaştırılması,

4-Günümüzde gittikçe azalan topraktaki organik madde düzeyinin arttırılması için gerekli tedbirlerin alınması,

5-Kuraklık olmasa dahi her an kuraklık olacakmış gibi düşünerek alternatif su kaynaklarının araştırılması, yağış sularının depolanabileceği alt yapı sistemlerinin kurulması, mevcut su kaynaklarının güncel durumlarının her yıl düzenli olarak araştırılarak envanterlerinin çıkarılması, mevcut boşa akan akarsuların bir yerde toplanarak basınçlı sulama sistemlerinde kullanılır hale getirilmesi,

6-Nemi muhafaza edebilme özelliği taşıyan, tarımsal alanlarda biyolojik mücadelede kullanılan mikrobiyolojik canlıların barınması açısından önem taşıyan yeni orman sahalarının, yeşil kuşak oluşturacak şekilde tesis edilmesi,

7-İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından sakalara eğitim verilmesi,

8-Üretici çiftçilerimizin tek yıllık bitki ekimi yapmamaları hususunda bilgilendirilmeleri."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Yerelli (6 yıl önce)
    2018 Yılı su krizi için İl Kriz Merkezi toplantısında alınan bu kararları anladıysam arap olayım! Yeşil alan, yeşil kuşak ve sağlıklı bir yaşam için kişi başına yeşil alan miktarı vb. konularda yerel yönetimlerin, vizyonsuz cahil icraatları ortada iken, bu kararlar hava aslı kalır. Yeşilin ortasına beton binaları dikip rant elde etmek varken buna yeşile ne gerek var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sbh (6 yıl önce)
    Baraj ve gölet ler su tutmuyor. Kaçak var. Zemin etüdleri doğru dürüst yapılmadığından su kaçırıyor. Nasıl olacak bu sulama bilemiyorum. Ayrıca Boztepe barajından medik sulamasına çok rahat takviye yapılabilir. Ama yazıhan halkı hemen valiye koşar ve bu su verilmez. Halbuki Boztepe barajında haddinden fazla su var. Ama bu işleri ayarlacak teknik personel yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (6 yıl önce)
    Sayin valimiz gözlerimizi yasartacak seviyede bir siyasinin arkasinda acilista degil.Ve malatya icin guzel önlem komisyonunda.Sayin valim tebrik ederim .
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet YILDIRIM (6 yıl önce)
    SAYIN valimiz inşallah sulama birliklerini devre dışı bırakırsınız.
    0
    0
    Yanıtla