İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Parazitoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Metin Atambay, kurbanlık hayvanların ciğerinin sağlam olup olmadığının önem taşıdığını belirterek, dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.
Atambay, şunları söyledi:
"Kestiğiniz kurbanın ciğerleri sağlam mı? Sağlam ise sorun yok. Eğer kistli ise ne yapacağınızı biliyor musunuz? Bu soruyu en yanlış şekilde cevaplamak için köpeklere veririz diyebilirsiniz.
Özellikle hayvancılıkta ciddi ekonomik kayıplara neden olan hidatik kist hastalığı insanlarda da zaman zaman ölümcül olabilen bir hastalıktır. Hastalıklı ciğerleri köpeklere vermekle, kistlerin içinde bulunan parazitlerin köpeklerin bağırsaklarında yerleşmesini sağlarız. Köpek bağırsağında gelişen parazitlerin yumurtaları çevreye saçılır ve bu yumurtalar insanlar tarafından yutulduğunda insan vücudunda bir kist oluşturur. Kistler, kestiğiniz kurbanın ciğerindeki kistin aynısıdır. İnsan vücudunda nereye yerleşeği ise belli değildir. Karaciğer başta olmak üzere her türlü organı tutabilir. Beyin gibi organlarda yerleşmesi halinde ise çok daha riskli hale gelmektedir. Kistlerin patlamasıyla ani ölümler de görülür.
Şimdi yukarıdaki soru için doğru bir cevap arayacaksak, yapılması gerekenin kistli organlarla köpeklerin buluşmasını engellemek olduğu açıktır. Toprağı kazarak içine gömme yaygın bir davranıştır ancak yeterince derin olmayan çukurlara gömüldüğünde, kokuyu alarak toprağı eşeleyen köpekler kistli organlara rahatlıkla ulaşabilmektedir. Yapılması gereken, bu organları yakarak veya köpeklerin ulaşamayacağı derinlikte açılmış çukurlara gömerek imha etmektir. Hastalıklı organların iki metre derinliğinde çukurlara gömülüp üzerinin kireçle kaplanması veya uygun bir yerde yakılarak imha edilmesi kanuni zorunluluktur.
Bugün köpeklere yedirdiğiniz kistli ciğerlerin bir süre sonra sizde, çocuklarınızda, çevrenizdekilerde hastalık nedeni olabileceğini unutmayınız."