SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kürecik Üssü Tartışılırken, Şimdi de Bu mu?. 'TRT İsrail'i Memnun Edecek'

Kürecik Üssü Tartışılırken, Şimdi de Bu mu?. 'TRT İsrail'i Memnun Edecek'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Akçadağ ilçesi Kürecik Bölgesinde, ABD tarafından kurulan, ancak NATO'ya ait olduğu öne sürülen Radar Üssü'nün, aslında İran tehdidine karşı İsrail'e istihbarat sağladığı yolundaki iddialar, İsrail'in saldırgan tutumu ve katliamları nedeniyle çeşitli çevreler tarafından sıkça gündeme getirilip, AKP iktidarına eleştiri yöneltilirken, bu tartışmalara devlet kurumu olan TRT'nin Genel Müdürü Prof.Dr. Şenol Sobacı'nın (üstteki fotoğrafta) İsrail'in 'baş düşmanı' İran'ı 'kendi çapında' hedef alan sözleri yeni bir boyut kazandırdı. İran'ın Türk kökenli yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın, Türkiye'ye yönelik dostluk mesajlarına karşın, TRT genel müdürünün garip çıkışı kafalarda soru işaretleri uyandırdı.

TRT'nin genel müdürü, geçtiğimiz hafta Bursa Uludağ Üniversitesi'nde akademik yıl açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmasında, TRT olarak Farsça yayınlara başlayacaklarını belirttikten sonra, bunun İran'ı rahatsız etmeye yönelik bir çalışma olduğu yolunda sözler sarfetti. TRT'nin genel müdürü, üniversitenin açılışındaki konuşmasında, "Bu yıl sonunda TRT Farsça geliyor.. İran'ı rahatsız etmek durumundayız. İran'ı rahatsız etmek zorundayız." şeklinde konuştu.

İsrail'e İran tehdidine karşı istihbarat sağladığı öne sürülen Kürecik Üssü, İsrail'in Filistin'de halka karşı giriştiği ve 50 bine yakın insanı katlettiği saldırılara 'şiddetli tepki' göstermesine rağmen, bu Türkiye'den bu ülkeye yönelik ticaretin sürdüğüne ilişkin açıklamalar, İsrail'in çok rahatsız olduğu Suriye'yi bu ülkeye karşı etkisiz hale getiren AKP iktidarının Suriye politikasıyla Türkiye'ye de milyonlarca Suriyeli'nin akın etmesi ve bunların Türkiye'nin iç güvenliğine büyük tehdit oluşturmaları, İsrail'in en büyük destekçisi ABD'nin Suriye'de PKK/PYD ordusu kurmasından sonra Türkiye'de iktidarın aniden yeni bir 'Kürt Açılımı' sinyallerini giderek güçlü halde vermesinden sonra TRT Genel Müdürünün ani çıkışı değişik yorumlara yol açtı.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırganlığını sürdüren ve son olarak Lübnan'da işgal başlatan İsrail'in sonraki hedefinin Türkiye olduğu yolundaki açıklamasına karşın, TRT Genel Müdürünün, İsrail'in en büyük düşmanı İran'ı hedef alması ve aradan günler geçmesine rağmen bu sözlere iktidardan herhangi bir tepkinin- düzeltmenin gelmemesi dikkat çekti.

Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Mehmet Ali Güller'in, gazetedeki köşesinde TRT Genel Müdürünün sözlerine dikkat çektiği, 'TRT İsrail'i Memnun Edecek' başlıklı makalenin bir bölümü şöyle:

"Prof. Dr. Sobacı, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin akademik açılış yılı töreninde yaptığı konuşmada “Bu yılın sonunda TRT Farsça kanalını açacağız. İran’ı rahatsız etmek durumundayız” dedi. Üstelik AKP bürokratı, üstüne basa basa, “İran’ı rahatsız etmek durumundayız” sözünü iki kez tekrarladı.

Peki bir “devlet memuru”, komşu bir ülkeyi nasıl böyle hedef alabiliyor? Açık ki AKP İran karşıtlığını bir “parti devleti politikası” haline getirmeye çalışıyor.

İRAN’I RAHATSIZ EDEN, İSRAİL’İ MEMNUN EDER
Türkiye’nin İran’ı rahatsız etmekte ne çıkarı var? İran Türkiye’nin Rusya’yla birlikte Astana Platformu’ndaki ortağı değil mi? İran Türkiye’nin diyalog partneri olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’nün üyesi değil mi? İran, Türkiye’nin katılmak istediği BRICS’in üyesi değil mi? Türkiye İran’ı rahatsız ederek BRICS’e nasıl katılmayı düşünüyor acaba?

Diğer yandan İran bugün ABD ve İsrail’in hedefi değil mi? ABD destekli İsrail ile İran sahada çatışmıyor mu? Peki madem AKP’ye göre Türkiye de İsrail’in hedefi, o zaman İsrail’le çatışan İran’ı rahatsız etmekte hangi çıkar var?

Açıkça söyleyelim: Türkiye’nin İran’ı rahatsız etmesinden en çok ABD ve İsrail memnun olur! Tıpkı Türkiye’nin Esad karşıtlığından en çok ABD ve İsrail’in memnun olması ve Suriye’yle normalleşme olasılığından da en çok ABD ve İsrail’in rahatsız olması gibi...

Sadece bu iki denklem bile, Türkiye’nin nasıl bir dış politika izlemesi gerektiğini resmediyor..."

Cumhuriyet'teki makalenin tamamını, aşağıdaki linkten ulaşarak okuyabilirsiniz:

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/trt-israili-memnun-edecek-2257506

cumhuriyet.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız