Nüfus Kalkınma Grubu Başkanı, Avrupa Parlamenterler Formu (EPF) Başkan Yardımcısı, Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Kuala Lumpur’da 3. Küresel Kadın Konferansı"Women Deliver"a katıldı.
Kadınların elde ettiği başarıların, mücadelelerin, engellerin, anne ve bebek sağlığının konuşulduğu 28-30 Mayıs tarihleri arasında devam eden sempozyum Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Avrupa Parlamenterler Forumu (EPF), Nüfus ve Kalkınma Asya Parlamenterler Forumu (AFPPD), Nüfus ve Kalkınma Amerika Parlamenterler Grubu (IAPG) ve kadınların güçlendirilmesi için çalışan “Women Deliver” kuruluşu tarafından organize edildi.
Sempozyumda “Anne bebek ölümlerinin, İnsan Hakları Zulmünün Sonlandırılması”, “Kadın Ve Kızların Tedaviye Ulaşmasının En Üst Düzeye Çıkartılması”, “Çocuk Evliliklerinin Sonlandırılması İçin Birlikte Çalışmak”, “Anne ve Yeni Doğan Sağlığı”, “Kadın Sağlığı” gibi oturumlar yer aldı.
Öznur Çalık, daha sağlıklı bir toplumsal gelişme ve sürdürülebilir bir ekonomi için bu gibi sempozyumların farkındalık oluşturduğuna dikkat çekti ve “Şayet doğum ve anne olmaktan kaynaklanan problemleri çözmek istiyorsak, hayat kurtarıcı faaliyetleri kadınlar ve çocuklar için daha ulaşılabilir hale getirmeliyiz” dedi.
Kapanış oturumunda ise, ülkelerin 2015 Milenyum hedeflerinin ne kadarına ulaşabildiği ve 2013’ten 2015’e kat edilmesi gereken mesafe tartışıldı ve ülke örnekleri paylaşıldı.
“1994 Kahire konferansı ve 1000 yıl kalkınma hedefleri çerçevesinde Türkiye’nin 2015 yılı taahhütlerine 2011 yılında ulaştı. Bununla birlikte kadına yönelik şiddetin önlenmesinde Avrupa Konseyi'nce kararlı bir adım atıldı. Konsey tarafından hazırlanan ve 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da imzaya açılan “Kadına Yönelik Şiddetin Ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Ve Bunlarla Mücadeleye Dair Sözleşme” uluslararası hukukta kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet konusunda yaptırım gücü olan ilk Sözleşme niteliği taşıyor. Avrupa konseyi İstanbul sözleşmesini ilk imzalayan ve parlementosundan geçiren ülke Türkiye oldu ve tüm dünya devletlerinin bu sözleşmeyi en hızlı şekilde parlementolarından geçirmesini istiyoruz" diyen Çalık, çocukların ve annelerin hayatlarını kurtarabilecek yeterli sayıda sağlık kurumu, ekipmanları ve programlarının geliştirilmesinde Türkiye’nin elde ettiği başarıların gelişmekte olan ülkeler için iyi bir örnek olacağını, annelerin bebeksiz ,bebeklerin annesiz kalmaması için sağlığa çok ciddi bütçelerin ayrılması gerektiğini söyledi.
Çalık "Parlementerlerin Milenyum Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesinde kilit rol oynadıklarını ve küresel iş birliklerinin iyi örneklerin yaygınlaştırılmasını sağladığını” kaydetti.
Programa Malezya Başbakanı Najib Tun Abdul Razak ve Eşi Datin Seri Rosmah Mansor, Danimarka Prensesi Mary Elizabeth, Hollanda Prensesi Mabel Van Oranje, Mozambik ve Sierra Leone Başbakanlarının eşi, bakanlar ve tüm kıtalardan milletvekilleri katıldı.