SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Kuru Kayısı İhracat Tahmini En İyi İhtimalle 95 Bin Ton'

0
Güncellendi - 2020-06-12 04:36:09
'Kuru Kayısı İhracat Tahmini En İyi İhtimalle 95 Bin Ton'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Gündüz, Covid-19 salgını sürecinde Türkiye’nin toplam ihracatında azalış trendi yaşandığını, ihracattaki azalmanın en yüksek noktaya Mayıs ayında ulaştığını, bu bağlamda Malatya’nın en önemli ihraç ürünü olan kuru kayısıda, 2019 yılının Mayıs ayına göre % 42 oranında ihracat düşüşü meydana geldiğini söyledi.

“Güncel veriler Covid-19’un en sorunlu döneminin Mayıs ayı olduğunu gösteriyor”

Covid-19 sürecinde Türkiye’nin ihracat- ithalat hareketlerini ve bu kapsamda kuru kayısı ihracatında meydana gelen değişimleri değerlendiren Prof. Dr. Orhan Gündüz, Covid-19 sürecinde, Türkiye’nin toplam ihracatı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 41 azaldığını belirtti. Aynı dönemde toplam ithalatta da azalma olmasına karşın ihracattaki azalma ithalattan fazla olduğundan cari açığın artmasına neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gündüz, “Ocak-Mayıs aylarına ait 5 aylık dönemde toplam ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre % 20 azaldı. Toplam tarım ürünleri ihracatımız, Covid-19 sonrası ilk beş aylık dönemde (Ocak-Mayıs), geçen yılın aynı dönemine göre % 2 azalmıştır. Bu veriler, Covid-19’un şimdiye kadar en sorunlu döneminin Mayıs ayı olduğunu göstermektedir” dedi.

“Kuru kayısı ihracatında Mayıs ayında % 42’lik gerileme yaşandı”

Covid-19 sürecinde ihracatı olumsuz yönde değişim gösteren ürünlerden birinin de Malatya’nın en önemli ihracat ürünü olan kuru kayısı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Orhan Gündüz, kuru kayısıdaki ihracat gerilemesinin, Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre % 42’ye ulaştığını ifade etti.

Prof. Dr. Orhan Gündüz, Covid-19 sürecinde kuru kayısı ihracatındaki değişimlere ilişkin olarak şu bilgileri aktardı: “Kuru kayısı ticaretinde Covid-19 sonrasında bir azalma görülmektedir. Özellikle Mayıs ayında daha önceden de öngördüğümüz üzere ihracatta yüksek düzeyde bir düşüş görülmüştür. Kuru kayısı ihracatında Mayıs 2020 verilerine bakıldığında 4 bin 650 ton ihracat karşılığında 12 milyon 515 bin dolar getirisi sağlanmış ve geçen yıl (2019) Mayıs ayına göre ihracat miktarında % 42, ihracat değerinde % 36’lık bir azalış olduğu görülüyor. Ağustos 2019’dan 31 Mayıs 2020 tarihine kadar geçen 10 ayda 88 bin 216 ton toplam kuru kayısı ihracatından yaklaşık 230 milyon dolar döviz getirisi elde edilmiş. Bu veriler bir önceki yılın ilk 10 aylık döneminden %4 oranında bir azalma olduğunu gösteriyor”.

“Covid-19’la geçen 5 aylık dönemde kuru kayısı ihracatında % 10 düşüş oldu” 

Geçen yılın sorunsuz 5 aylık dönemi (1 Ocak – 31 Mayıs) ile 2020’nin Covid-19’la geçen aynı dönemini (1 Ocak – 31 Mayıs) kıyaslayan Prof. Dr. Orhan Gündüz, iki dönem arasındaki ihracat azalmasının % 10 olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Orhan Gündüz 2019-2020 yıllarının ilk 5 aylık dönemlerinin karşılaştırmalı durumunu şöyle anlattı: “Covid-19 başladıktan sonraki ilk 5 aylık süreçte de (1 Ocak-31 Mayıs 2020), kuru kayısı ihracat miktarında %10, ihracat değerlerinde ise %3 azalma olmuştur. 2020 yılının ilk beş ayında 38 bin ton kuru kayısı ihraç edilip karşılığında 101 milyon 200 bin dolar gelir elde edilirken geçen yılın aynı döneminde 42 bin 180 ton ihraç karşılığı 104 milyon 650 bin dolar elde edilmiştir”.

“Bu yılın toplam kuru kayısı ihracatının 95 bin ton olacağı öngörülmektedir”

Kuru kayısı ticaretinde Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yıllara sari düşüşlerin her zaman görüldüğünü hatırlatan Gündüz, 2020’nin Covid-19 salgını nedeniyle farklı koşullara sahip olduğunu belirterek, “Özellikle bu yılın Mayıs ayının verileri, küresel ekonominin içerisinde bulunduğu durumun sektörün aktöreleri tarafından dikkatlice izlenerek ihracatta yaşanacak muhtemel riskler için tedbir alınmasını elzem kılmaktadır” dedi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Gündüz, kayısıda yeni sezon başlangıcının yaklaşması ve piyasada rekolte ve fiyata yönelik beklentilere küresel ekonomik durumun da eklenmesiyle Türkiye’nin kuru kayısı ihracatının 31 Temmuz 2020 tarihine kadar en iyi ihtimalle 95 bin ton olacağını öngördüklerini ifade etti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Mustafa (4 yıl önce)
    Kayısı yok diyenler algı yaratmaya çalışmakta Malatya'da onnbes yirmi tane stokcu,ellerinde ki malın para etmesi adına bu yalana sarılmış durumda hasanbey yoksa Hacıhalil var ama kayısı var geçen senedenn de daha kaliteli kayısı var.il gıda tarım müdüru Tahir Macit,kimseye eyvallahi olmayan doğru çok doğru adam...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysı nerede var yazıhan bölgesinde kaysı çok seyrek dilek battalgazi bölgesi yine aynı stokcu kim tüccar çiftçinin elinde kaysımı var asıl siz elinizde her hangi bir veri olmadan konuşuyorsunuz bizi şahıslarla bir sorunumuz yok yaptıkları açıklamalarla sorunumuz var verilerle konuşun hangi bölgelerde kaysı var tek tek açıklama yapılsın bir yıldır emek çektileri ürünleri bir kaç tüccar kazanacak diye uçuza kapatmaya kimsenin hakkı yok bunu anlatmaya çalışıyoruz sahadan bilgi verilsin masa başından değil bilimsel konuşulsun var demekle kaysı var olmuyor yok demeklede yok olmaz gerçek verilerle açıklasın emekler zay olmasın çünkü hiç kolay bir iş değil çok fazla emek istiyen bir iş
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısı Kentli (4 yıl önce)Mustafa isimli kullanıcı yorumuna
    Halaoğlu daha geçen hafta Malatyadaydım. Ve Bahçemde normal şartlarda yerlere kadar sarkan dallar bomboştu. Son bir hafta da gökten zembille indiyse de bilemem onu. Benim bahçemde kayısı yok, yan bahçede yok. Algı değil somut bilgi veriyorum sana bibioğlu...
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    editör şaşkın, haber başlığında bu yılın rekoltesi algısı oluşur. editörün açıklaması lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat turcan (4 yıl önce)
    Havaalani bolgesinde kaba asi tek yok agacta haci halil yuzde 30 var catal oglu yuzde 50 var gecen yila gore kayisi bu yil 55 bin ton nu da bizim sahadan gorduklerimiz cok sığ tutan yerler kilo vermez o rekolte belirleyen ilce ilce konussa bizce daha isabetli olur genel rekolte olmaz bu isi ilce ilce yapacaksinizki milletin size itimadi olsun su memlekette isini dos dogru yapan niye bu kadar az cok üzülürüz Türk dedigin durust ve dogru olmali .
    0
    0
    Yanıtla
  • Perihan (4 yıl önce)
    Yazık değilmi cifcilere sizin gibi insanlar çıkıp masa başında her hangi bir araştırma verisi elinde olmadığı halde rekolte açıklıyorsunuz kendinileride adlarından daha iyi biliyorlar ki rekoltenin yarı yarı düştüğünü ama tüccarlar kazansın diye çiftçinin elindeki ürünü ucuza alsınlar diye açıklanan rakamlardır. 85 bin ton kaysı nerede olacak merak ediyorum hangi bölgede kaysı daha fazla varmış onuda açıklasınlar söyledikleri rekolteyi verilerle ispatlasınlar bizde öğrenmiş oluruz. Çiftçinin bir yıl boyunca emek verdiği ürünü ucuza kaptmaya kimsenin hakkı yok tüccarlar zengin olsun diye rakam salmasınlar verilerle konuşsunlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman (4 yıl önce)
    Diger haberde 85 bin ton kuru kayısı rekolte olduğunu söylediniz. Bugün ise sadece 95 bin ton ihracat yapilacak diyorsunuz. Haberleriniz tutarsiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Basri (4 yıl önce)
    Kayısı yok bu yıl çiftçiler rahat olsun kayısı para eder.
    0
    0
    Yanıtla