Tarım ve Orman Bakanlığı, lisanslı depolarda muhafaza edilen kuru kayısı için verilecek destek miktarlarını açıkladı. Kuru kayısı için lisanlı depoda kira desteği ton başına aylık 30 TL olarak belirlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Lisanslı Depolarda Muhafaza Edilen Tarımsal Ürünler İçin Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğe göre; “Lisanslı depolarda muhafaza edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik, pirinç, mercimek, nohut, fasulye, ayçiçeği, soya fasulyesi, pamuk, fındık, kuru kayısı, Antep fıstığı, kuru üzüm, zeytin ve zeytinyağı ürünleri için ÇKS/TÜKAS’a kayıtlı üretici/üretici örgütlerine kira, nakliye ve analiz ücreti destekleme ödemesi yapılacak.”
Buna göre; kuru kayısı ton başına kira desteği aylık 30 TL, kuru kayısı ton başına nakliye desteği 100 TL, kuru kayısıda desteklemeye tabi nakliye üst sınırı7.5 ton ve kuru kayısı da ton başına analiz ücreti desteği 50 TL olarak belirlendi.
Desteklerden faydalanılması için belirlenen şartlar ise şöyle belirtildi:
“Ürün miktarı üzerinden her ürün çeşidi için belirtilen tutarlarda ve üst tonaj sınırı aşılmamak kaydıyla nakliye desteği verilir. Depolanacak ürünlerin lisanslı depoya tesliminden önce yetkili sınıflandırıcılarca yapılacak analiz başına, belirlenen tutarlarda analiz ücreti desteği verilir. İlgili üretim yılına ait depolama dönemi başlangıç tarihleri olarak belirtilen ürün depolama dönemleri esas alınır. Kira, nakliye ve analiz ücreti desteğinden faydalanabilmek için mevcut üretim yılına ait ürünlerin depolama döneminin başlangıç tarihi ile ilgili yılın son günü arasında lisanslı depoya girmiş olması, en az bir gün depolanması ve TBS üzerinden ELÜS İhraç Formu doğruluğunun sağlanması şartı aranır.
Üretici/üretici örgütünün nakliye ve analiz ücreti desteklemesinden faydalanabilmesi için kira desteği başvurusu yapması şarttır. Kira desteğinden faydalanılan üretim miktarı için nakliye ve analiz ücreti destekleme ödemesi bir defadan fazla yapılmaz. Kira, nakliye ve analiz ücreti desteklemesine tabi ürün cinsi ve miktarı ÇKS/TÜKAS’ta kayıtlı üretim bilgileri ile uyumlu olmak zorundadır. Kira, nakliye ve analiz ücreti desteği ödemeleri, bireysel olarak başvuran üreticiler için doğrudan üreticilere verilir veya üreticilerden aldıkları ya da kendilerinin üretmiş oldukları ürünleri lisanslı depo işletmelerine getiren üretici örgütlerine verilir.”
malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Malatya Lisanslı Depo