Malatya Şeker Fabrikası'nda geçtiğimiz sezonda kalan küspe (pancar posası) nedeniyle çevreye yoğun şekilde yayılan koku çevredeki vatandaşların tepkisine neden olurken, uzun bir süreden beri gündemde olan konuya çözüm bulunamadığı bildirildi. Vatandaşlar, yayılan kokuyla çevreye rahatsızlık vermenin altında özelleştirmeye yol açma amacının yattığını iddia ettiler.
Şeker Fabrikasına yakın bölgede oturan vatandaşların iddiasına göre; Malatya Şeker Fabrikasında 2019 yılı sezonunda kalan küspe satılamadı ve elde kaldı. Fabrika sahasında kalan ve genelde besicilerin kış aylarında hayvanlarına verdiği küspe mevsim sıcaklıkları nedeniyle çevreye yoğun bir koku vermeye başladı.
Sadece Şeker Fabrikasına yakın bölgede oturan mahalleler ile ordu lojmanlarındaki sakinlerinin değil, Şeker Fabrikası önünden trafikte geçen vatandaşlarında yoğun bir şekilde rahatsızlık hissettiği küspe kokusunun milletvekillerine ve kurum yetkililerine iletilmesine rağmen çözüm bulmadığı kaydedildi.
Çevrede konut ve işyerleri bulunan vatandaşlar; “Malatya Şeker Fabrikasında üretim sezonunda elde edilen küspe günü birlik hayvan üreticilerine en fazla tonunu 60 TL’den satılıyordu ve sezon sonunda Şeker Fabrikasının sahasında küspe kalmıyordu. Ancak, Malatya Şeker Fabrikası 2019 yılı sezonunda elde edilen küspe satışı için yeni bir uygulamaya geçti. Küspeyi paketleyip tonunu 420 TL’den satışa sundular. Fiyat yüksek olunca hayvan üreticileri küspe almadılar ve üretilen küspe fabrika sahasında kaldı. Daha sonra fiyatı 190 TL’ye indirdiler, ancak hayvan üreticileri yine almadı. Normal şartlarda Ocak ayında fabrikada küspe kalmıyordu. Küspeler yaz sıcağında fabrika sahasında bekledi ve artık kullanılmaz hale geldi. Kanalizasyon kokusundan daha keskin bir koku yayılıyor ve kimse önlem almıyor.” sözleriyle şikayetlerini dile getirdiler.
Yaz sıcağında bozulan ve artık hayvan yemi olarak kullanılamayacak olan küspenin yaymış olduğu keskin kokuya rağmen bekletiliyor olmasına bir anlam verilmezken, bu durum Malatya’da kriz yönetiminin bir örneği olarak gösteriliyor.
Ordu lojmanlarında kalan sakinlerinde kokudan dolayı yoğun bir rahatsızlık duyduğu öğrenildi.
Vatandaşların ulaştığı milletvekillerini ise konuya duyarsız kaldığı ve her defasında sorunla ilgilendiklerini söyledikleri, ancak bir çözüm bulamadıkları kaydedildi.
"BİR BAŞKA STOKLAMA ALANI OLUŞTURMAK ÇOK MU ZOR?"
Bu arada, Şeker Fabrikasından kanalizasyon kokusundan daha keskin ve rahatsız edici kokunun aylardır devam etmesine bir çözüm bulunamamasına yönelik bir başka iddia ise; “Malatya Şeker Fabrikası hakkında şehre ve çevreye zarar veriyor algısı yapıp burayı tartışmasız bir şekilde özelleştirmenin alt yapısını oluşturuyorlar. Trafikte geçen vatandaşlar bile kokudan rahatsız. Bir kent rahatsız ama bazı yöneticiler çok rahat. Fabrika birilerinin hedefinde, tamam. Soruna müdahale etmeyerek, özelleştirme için baskı oluşturulmasını mı istiyorlar. Ama çözüm bu değil. Kokuyla çevreye büyük rahatsızlık veren küspeler için meskun mahal dışında uygun bir stoklama alanı oluşturmak çok mu zor?” şeklinde.
malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi
FOTO: Şeker Fabrikası arazisinde stoklanan ve kötü kokusuyla çevre sorunu yaratan küspe torbaları (fotoğraftaki beyaz yerler)