SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kuzey Çevre Yolu Kazma Vuracak Aşamaya Gelmiş

0
Güncellendi - 2016-10-08 18:04:30
Kuzey Çevre Yolu Kazma Vuracak Aşamaya Gelmiş
A- A+ PAYLAŞ

  • Vali Toprak ile Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı, müteahhide yer teslimi yapılan Kuzey Çevre Yolu ile ilgili bilgi verdiler.

Geçtiğimiz Mart ayında 76 firmanın teklif verdiği rekor düzeydeki bir katılımla 4. kez ihaleye çıkarılan  Kuzey Çevre Yolu’nun yapımı için müteahhide yer teslimi yapıldığı ve yakın bir tarihte kazma vurulacağı bildirildi.  Kamulaştırma ve imar uygulamasının bugün bile belirsizliğini koruduğu Kuzey Çevre Yolu yapımı için yüklenici firmanın şantiye kurmak amacıyla yer arayışına başladığı kaydedildi.

Kamu yatırımlarının ele alındığı 2016 yılı 4. Dönüm İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Vali Mustafa Toprak başkanlığında gerçekleştirildi.  Toplantıya katılan Karayolları 8. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Sabaz (aşağıdaki fotoğrafta), Kuzey Çevre Yolunun yapımı konusundaki son bilgileri aktardı.

“Yüklenici firma şantiye için yer arıyor”

mehmetalisabazKuzey Çevre Yolu ihalesinin sonuçlandığını ve müteahhit firmaya yer teslimi yapıldığını belirten Sabaz, “Müteahhit firma şantiyenin kurulacağı alanla ilgili çalışmalara başladı. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli konu, toplulaştırma ve kamulaştırma işlemlerinde koordinasyonu sağlayıp işlemleri hızlıca sonuçlandırmak.  Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, toplulaştırma çalışmaları ile ilgili işlemleri hızlıca yürütüyor. Yıl sonu itibariyle bu çalışmaları bitirmeyi planlıyorlar. Şayet yıl sonunda bu konuda mesafe alınırsa yüklenici firmanın önünü açmış olacağız” dedi. 

“Vali Toprak: 53 km’nin 15 km’sinde sorun yok”

Toplantıda konuşan Vali Mustafa Toprak, toplam 53.6 km uzunluğundaki Kuzey Çevre Yolu güzergahının 15’lik kısmında çalışma yapılmasına mani bir durum olmadığını belirtti. 34 km’sinde toplulaştırma yapılacağını, bunun 30.5 km’sinde çalışmaların tamamlandığını kaydeden Vali Toprak, “Müteahhidin hızlı bir şekilde çalışması için toplulaştırma ile birlikte ortaya çıkacak 33 km’lik kısmın Karayollarına teslim edilmesi gerekiyor. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Mera komisyonu ve diğer ilgili kurumlar bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor” dedi. 

“Projedeki güncellemeler nedeniyle gecikmeler oluyor”

Kuzey Çevre Yolu projesinin 15 yıl önce yapıldığını ancak günümüz koşullarında bazı güncelleme ve revizyon ihtiyacı doğduğuna dikkat çeken Vali Toprak, “15 yıl önce yapılan proje bugün güncelliğini yitirdiği ve onun hızlı bir şekilde yolun yapılacağı alana aplikasyonu ve güncellenmesi önemlidir.  Öncesinde basit bir geçiş noktası verilecek bir alan bugünkü koşullarda üst geçit veya yonca kavşak gerektirebiliyor. Bu nedenle bazı yerlerde proje revizyonu gerekiyor. Yolla ilgili bu yöndeki çalışmalar da bir yandan sürdürülüyor. Dolayısıyla bu işlemler zaman alabiliyor ama biz Malatya için hayati önem taşıyan Kuzey Çevre Yolu’nda işlemlerin hızlı bir şekilde yürütülmesi için tüm kurumlar koordineli bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz.  Ortaya çıkabilecek sorunları en acil şekilde çözüme kavuşturacağız” diye konuştu.

“Güney Çevre Yolu da acilen planlanmalı”

Malatya için Kuzey olduğu kadar Güney Çevre Yolu’nun da zorunlu hale geldiğine dikkat çeken Vali Toprak, bu konuda bir an önce etüt çalışmalarına başlanması gerektiğini ifade etti.  Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Milletvekilleri ve Belediye Başkanı ile geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanı Ahmet Aslan ile bir araya geldiklerinde Güney Çevre Yolu’nun gündeme geldiğini aktaran Vali Toprak “Güney Çevre Yolunun kılavuz çalışması ve etüdünün de hızlı bir şekilde Malatya’nın gündemine gelmesi gerekiyor.  Bir an önce gerekli planlamalar yapılmalı ve Malatya zihinsel olarak buna hazır hale getirilmeli. Bu gün Malatya için kuzey olduğu gibi Güney Çevre yolu da zorunlu hale gelmiştir. Bu yüzden alt yapı çalışmalarına bir an önce başlanılmalı” ifadelerini kaydetti.

Bir metrelik yer bile kamulaştırılmadı

Öte yandan,  Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Ziraat ve İnşaat Mühendisleri Odalarının yanı sıra konuyla ilgili uzman çevrelerin,  Malatya’nın tarım arazilerini yok edeceği, yolun geçeceği arazi yapısının depreme elverişli olmaması, bölgenin yapılaşmaya açılarak sağlıksız bir kentleşmeye de yol açacağı gerekçesiyle karşı çıktığı Kuzey Çevre Yolu için bugüne kadar 1 metrelik yerde bile kamulaştırma yapılmadı.   100 milyon TL’nin üzerinde bir kamulaştırma bedelinin ortaya çıktığı Kuzey Çevre Yolu güzergahında sorunlar toplulaştırma ve 18 uygulamasıyla aşılmaya çalışılıyor. Ancak bunun da bir takım hukuksal engellemeleri beraberinde getireceği ve yol yapımının gecikeceği değerlendiriliyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • NECATİ (8 yıl önce)
    Arkadaşlar lütfen bu konuya duyarlı olalım.Güzel MALATYAMIZ için ivedi bir şekilde bu yolun açılması lazım .Malatyamerkezinin trafiği malum gözler önünde .Bemim bir çıkarım yok .malatya için değmezmi Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • bekir bulut (8 yıl önce)
    arkadaşlar yolun açılmasını isteyenler kendi çıkarlarını düşünenler diye görüyorum kuzeyde yaşayanlara siz yaşamayı hak etmiyorsunuz diyorsunuz böyle bir zihniyet olmaz sizler acaba kuzeydemi oturuyorsunuz yahut güneydemi birde bizim gibi kuzeyde ikamet eden doğal gazda mahrum çamurun içerisinde yolu olmayan fakirinfukaranın kalkınmasını istemeyenlerle dolu bizde sizler gibi düşünsek hiç bir yol açılmasını istemeyiz ozaman nolacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer Demir (8 yıl önce)
    Malatya - Sivas duble yolu çalışmaları bu sene durmuş gibi bu konuda da Valimizin müdahil olması gerekir. Şehirlerle bağlantısı Duble yolla yapılamayan illerden Malatya kaldı. SİVAS - MALATYA HIZLI TREN HATTI yapımı içinde çalışılmalıdır. Ayrıca Yüzyılın projesi denilen ve kamulaştırması tamamlanamayan HASANÇELEBİ DEMİR Cevheri Zenginleştirme ve Paletleme TESİSLERİ için ne yapılacak, bu proje de Teşvikten faydalanmalı ve ERDEMİR'in bu projeyi yapması sağlanmalıdır. Sayın Valimiz başkanlığındaki Malatya Milletvekillerimiz, Bakanımız, Belediye Başkanlarımız HASANÇELEBİ Projesine sahip çıkmalıdır. Bu yorumu önemli olduğu için tekrar yazıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer Demir (8 yıl önce)
    Malatya - Sivas duble yolu çalışmaları bu sene durmuş gibi bu konuda da Valimizin müdahil olması gerekir. Şehirlerle bağlantısı Duble yolla yapılamayan illerden Malatya kaldı. SİVAS - MALATYA HIZLI TREN HATTI yapımı içinde çalışılmalıdır. Ayrıca Yüzyılın projesi denilen ve kamulaştırması tamamlanamayan HASANÇELEBİ DEMİR Cevheri Zenginleştirme ve Paletleme TESİSLERİ için ne yapılacak, bu proje de Teşvikten faydalanmalı ve ERDEMİR'in bu projeyi yapması sağlanmalıdır. Sayın Valimiz başkanlığındaki Malatya Milletvekillerimiz, Bakanımız, Belediye Başkanlarımız HASANÇELEBİ Projesine sahip çıkmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alican (8 yıl önce)
    yazıklar olsun eyvahki eyvah bazı aç gözlü müteahhitleri sevindirmek için o güzelim tarım alanları göz göre göre yok edilecek çilesiz ve karakavağın arazileri malesef gitti şimdi sıra topsöğüt dilek hatunsuyu ve boranın arazilerinde.bundan böyle hekimhanın dağlık kısmı dışında yer kalmıyacak bu gidişle..Dağda tarım nasıl yapılacak şimdiden eğitim başlatın.Bu işgüzar zengin sevici vekillerle ancak bu kadar olur..Torunlarımıza dağları bırakıyoruz yalan diyenler beri gelsin..
    0
    0
    Yanıtla
  • ali basri tezel (8 yıl önce)
    bu tempoyla torunum görürse sevinirim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemal (8 yıl önce)
    Kuzeye çevre yolu yaparak malatya'yı yok etmeyin.neden güneyin hiç bir getirisi olmayan arazileri yol için kullanılmıyor.malatya'nın verimli tarım arazilerini çıkarlarınız için yol ve yerleşim alanı olmasın.bunun vebali ağır olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bahce sahipleri 4 gozle gecmesini istiyor siz niye bu durumdan rahatsizsiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Yunus (8 yıl önce)
    Dünya'da 1. sınıf tarım arazisine yol yapan kaç ülke kaldı acaba. 2 tane güney çevre yolu yapın. Kuzey açıldıktan sonra imara açıldığını görürseniz bu günleri hatırlayın. Barajlar ve kuzey yolu sayesinde Malatya'mıza geçmiş olsun. Yalnız büyük bilim adamları neden görüş yazmıyorlar? Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • fbay (8 yıl önce)
    eee bi zahmet...her nekadar tarım alanlarını tarumar etsekte..yapılsın artık.bu tarihi kayda alıyorum..
    0
    0
    Yanıtla