- Vali Toprak ile Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı, müteahhide yer teslimi yapılan Kuzey Çevre Yolu ile ilgili bilgi verdiler.
Geçtiğimiz Mart ayında 76 firmanın teklif verdiği rekor düzeydeki bir katılımla 4. kez ihaleye çıkarılan Kuzey Çevre Yolu’nun yapımı için müteahhide yer teslimi yapıldığı ve yakın bir tarihte kazma vurulacağı bildirildi. Kamulaştırma ve imar uygulamasının bugün bile belirsizliğini koruduğu Kuzey Çevre Yolu yapımı için yüklenici firmanın şantiye kurmak amacıyla yer arayışına başladığı kaydedildi.
Kamu yatırımlarının ele alındığı 2016 yılı 4. Dönüm İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Vali Mustafa Toprak başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Karayolları 8. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Sabaz (aşağıdaki fotoğrafta), Kuzey Çevre Yolunun yapımı konusundaki son bilgileri aktardı.
“Yüklenici firma şantiye için yer arıyor”
Kuzey Çevre Yolu ihalesinin sonuçlandığını ve müteahhit firmaya yer teslimi yapıldığını belirten Sabaz, “Müteahhit firma şantiyenin kurulacağı alanla ilgili çalışmalara başladı. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli konu, toplulaştırma ve kamulaştırma işlemlerinde koordinasyonu sağlayıp işlemleri hızlıca sonuçlandırmak. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, toplulaştırma çalışmaları ile ilgili işlemleri hızlıca yürütüyor. Yıl sonu itibariyle bu çalışmaları bitirmeyi planlıyorlar. Şayet yıl sonunda bu konuda mesafe alınırsa yüklenici firmanın önünü açmış olacağız” dedi.
“Vali Toprak: 53 km’nin 15 km’sinde sorun yok”
Toplantıda konuşan Vali Mustafa Toprak, toplam 53.6 km uzunluğundaki Kuzey Çevre Yolu güzergahının 15’lik kısmında çalışma yapılmasına mani bir durum olmadığını belirtti. 34 km’sinde toplulaştırma yapılacağını, bunun 30.5 km’sinde çalışmaların tamamlandığını kaydeden Vali Toprak, “Müteahhidin hızlı bir şekilde çalışması için toplulaştırma ile birlikte ortaya çıkacak 33 km’lik kısmın Karayollarına teslim edilmesi gerekiyor. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Mera komisyonu ve diğer ilgili kurumlar bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
“Projedeki güncellemeler nedeniyle gecikmeler oluyor”
Kuzey Çevre Yolu projesinin 15 yıl önce yapıldığını ancak günümüz koşullarında bazı güncelleme ve revizyon ihtiyacı doğduğuna dikkat çeken Vali Toprak, “15 yıl önce yapılan proje bugün güncelliğini yitirdiği ve onun hızlı bir şekilde yolun yapılacağı alana aplikasyonu ve güncellenmesi önemlidir. Öncesinde basit bir geçiş noktası verilecek bir alan bugünkü koşullarda üst geçit veya yonca kavşak gerektirebiliyor. Bu nedenle bazı yerlerde proje revizyonu gerekiyor. Yolla ilgili bu yöndeki çalışmalar da bir yandan sürdürülüyor. Dolayısıyla bu işlemler zaman alabiliyor ama biz Malatya için hayati önem taşıyan Kuzey Çevre Yolu’nda işlemlerin hızlı bir şekilde yürütülmesi için tüm kurumlar koordineli bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Ortaya çıkabilecek sorunları en acil şekilde çözüme kavuşturacağız” diye konuştu.
“Güney Çevre Yolu da acilen planlanmalı”
Malatya için Kuzey olduğu kadar Güney Çevre Yolu’nun da zorunlu hale geldiğine dikkat çeken Vali Toprak, bu konuda bir an önce etüt çalışmalarına başlanması gerektiğini ifade etti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Milletvekilleri ve Belediye Başkanı ile geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanı Ahmet Aslan ile bir araya geldiklerinde Güney Çevre Yolu’nun gündeme geldiğini aktaran Vali Toprak “Güney Çevre Yolunun kılavuz çalışması ve etüdünün de hızlı bir şekilde Malatya’nın gündemine gelmesi gerekiyor. Bir an önce gerekli planlamalar yapılmalı ve Malatya zihinsel olarak buna hazır hale getirilmeli. Bu gün Malatya için kuzey olduğu gibi Güney Çevre yolu da zorunlu hale gelmiştir. Bu yüzden alt yapı çalışmalarına bir an önce başlanılmalı” ifadelerini kaydetti.
Bir metrelik yer bile kamulaştırılmadı
Öte yandan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Ziraat ve İnşaat Mühendisleri Odalarının yanı sıra konuyla ilgili uzman çevrelerin, Malatya’nın tarım arazilerini yok edeceği, yolun geçeceği arazi yapısının depreme elverişli olmaması, bölgenin yapılaşmaya açılarak sağlıksız bir kentleşmeye de yol açacağı gerekçesiyle karşı çıktığı Kuzey Çevre Yolu için bugüne kadar 1 metrelik yerde bile kamulaştırma yapılmadı. 100 milyon TL’nin üzerinde bir kamulaştırma bedelinin ortaya çıktığı Kuzey Çevre Yolu güzergahında sorunlar toplulaştırma ve 18 uygulamasıyla aşılmaya çalışılıyor. Ancak bunun da bir takım hukuksal engellemeleri beraberinde getireceği ve yol yapımının gecikeceği değerlendiriliyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com