SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kuzey Çevre Yolu'nun I. Etabı Açıldı

Kuzey Çevre Yolu'nun I. Etabı Açıldı
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Çevre Yolu projesiyle şehir merkezindeki trafiğin rahatlatılarak zamandan yılda 89 milyon lira, akaryakıttan 97 milyon lira tasarruf sağlanacağını, ayrıca karbon salınımının 19 bin tonun üzerinde azaltılacağını kaydetti.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nden canlı bağlantıyla katıldığı Malatya Çevre Yolu 1. Kısım Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, sözlerine ramazanın Türkiye'ye, millete ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini dileyerek başladı.

Erdoğan, "Rabb'imden bu mübarek günlerin, yaşadığımız sıkıntıların bitmesine, bölgemizin dört bir yanında süren çatışmaların sulhla neticelenmesine, mazlumların ve mağdurların kurtuluşuna vesile olmasını niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bugün Selçuklu'nun, Osmanlı'nın yadigarı, Cumhuriyet'in göz bebeği Malatya'yı güzelliğine yakışır yeni bir esere daha kavuşturmanın heyecanı ve mutluluğu içinde olduklarını belirten Erdoğan, Tarihi Kral Yolu ve İpek Yolu güzergahlarında bulunan Malatya'nın bugün de kara, hava ve demir yolu ağlarıyla bölgesinin ekonomik ve sosyal merkezi konumunda olduğunu anlattı.

Erdoğan, tarımdan ticarete, sanayiden turizme kadar pek çok alanda gelişmeye devam eden Malatya'yı hedeflerine uygun altyapıya kavuşturmak için yatırımları kesintisiz sürdürdüklerini aktararak, ramazanın ilk gününün bereketiyle açılışını yapacakları Malatya Çevre Yolu'nun da bu yatırımlardan biri olduğunu dile getirdi.

Malatya büyüdükçe, geliştikçe, araç sayısı çoğaldıkça merkezle bağlantılı istikametlerdeki trafik yoğunluğunun da arttığına işaret eden Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:

"İlk kısmının açılışını yapacağımız Malatya Çevre Yolu Projesi'yle işte bu güzergahtaki trafiği rahatlatıyor, şehrin hayat kalitesini yükseltiyoruz. Bağlantı yoluyla birlikte 53,5 kilometre uzunluğa sahip çevre yolumuzun üzerinde 12 kavşak köprüsü, 5 alt geçit, 3 demir yolu köprüsü, 4 hidrolik köprü yer alıyor. Gölbaşı ayrımından başlayıp, Pütürge kavşağına kadar uzanan bu yolun açılışını yapacağımız ilk kısmı 26 kilometrelik bölümden oluşuyor. Bu yolla, şehir merkezindeki trafiği rahatlatarak vakitten yılda 89 milyon lira, akaryakıttan 97 milyon lira tasarruf sağlayacak, ayrıca karbon salınımını 19 bin tonun üzerinde azaltacağız. Toplam yatırım bedeli 1 milyar 128 milyon lira olan projenin açılışını yapacağımız kısmı yaklaşık 400 milyon liralık harcamayla tamamlanmıştır."

Malatya'nın ulaşımda emrine sunulan bu imkanı en iyi şekilde değerlendirerek, her alanda Türkiye'ye sağladıkları katma değeri artıracağına inandığını vurgulayan Erdoğan, çevre yolunun şehre ve ülkeye hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, projenin yapımında emeği geçen bakanlığı, kurumları, yüklenici firmaları, mühendisinden işçisine herkesi tebrik etti.

- "Bu muhataralı süreçten ülkemizi, adaletin, huzurun, refahın sembolü olarak çıkarmak için çalışıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın salgından savaşa, göçten ayrımcılığa, enerji ve gıdanın başını çektiği ekonomik sarsıntılardan sosyal karmaşalara kadar nice krizlerle boğuştuğu bir dönemden geçildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bu muhataralı süreçten ülkemizi adaletin, hakkaniyetin, huzurun, refahın sembolü olarak çıkarmak ve hedeflerine ulaştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Eser ve hizmet siyasetimizle vatan topraklarının her karışında hem geçmişin ihmallerini telafi ettik hem de yeni ve daha büyük atılımlar için gereken altyapıyı kurduk. Şu anda, özellikle ekranda gördüğüm bu çevre yolu inanıyorum ki bizim sadece Malatya'mıza değil tüm Türkiye'ye bir hediye ve bu ramazan ayında bir müjde olarak veriyoruz."

Ülkedeki tüm ayrımcılıklar gibi yatırımlardaki ayrımcılıkları da ortadan kaldırarak, vatandaşların tamamına hizmet veren eserler inşa ettiklerini anlatan Erdoğan, "Üstelik bunları içeride ve dışarıda önümüze çıkartılan pek çok olumsuzluğa rağmen başardık. Bilindiği gibi bölgemizin farklı bölgelerinde bir süredir iç çatışmalar, işgaller, siyasi ve sosyal çalkantılar yaşanıyor. Türkiye'yi de sosyal fay hatlarını harekete geçirmekten terör örgütlerini üzerimize salmaya, darbe girişimlerinden gizli-açık ambargolara kadar nice tuzaklarla bu karanlık senaryoların içine çekmek istediler. Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu oyunların hepsi de bozularak ülkemizi sağ salim bugünlere getirdik." diye konuştu.

BAKANIN KONUŞMASI..

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Malatya Çevre Yolu'nun Malatyalıların yaşam kalitesini yükseltmek için hayata geçirdikleri yeni bir dev eser olarak tarihteki yerini alacağını kaydetti.

Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da video konferans yöntemiyle katıldığı Malatya Çevre Yolu'nun 1. Etabı'nın açılışında, mübarek ramazan ayının ilk gününü idrak ettikleri bu kutlu günde, Malatya'ya nefes aldıracak, şehir içi trafiğini rahatlatacak kısmı hizmetine sunmanın onuru ve gururunu yaşadıklarını anlattı.

Yalnızca son 2 hafta içinde, dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nü hem millete, hem de tüm dünyaya kazandırdıklarını belirten Karaismailoğlu, "101 kilometrelik Malkara Çanakkale Otoyolu'nu açtık. Tokat Havalimanı'nı milletimizin hizmetine sunduk. Antalya Havalimanı ile Hazinemize 2,138 milyar avro kazandırdık." dedi.

Karaismailoğlu, "Devlet aklıyla planlanan, inşa edilen ve hizmete sunulan her bir projemiz, ülkemizin stratejik hedeflerine ulaşmasını sağlayan çok değerli adımlardır. O nedenle projelerimize, eserlerimize yapılan saldırıların aslında Türkiye'nin aydınlık geleceğine, milletimizin refahına yapıldığının farkındayız. Vatanımız, milletimiz için en doğrusu neyse onu yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Binlerce yıllık geçmişiyle, üç kıta arasındaki ticaret ve kültür alışverişlerinin yapıldığı Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Malatya'nın her daim iktisadi ve kültürel açıdan önemli merkez olduğunu kaydeden Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Malatya, günümüzde de kara, hava ve demir yolu ulaşım ağlarını buluşturan konumuyla 16 ilin geçiş noktasıdır. Malatya şehir merkezinden geçen mevcut yolda yaşanan trafik yoğunluğunu azaltacak Malatya Çevre Yolu projesini hayata geçirdik ve bugün 26 kilometrelik 1. Kesimi'ni hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün açılışını yaptığımız 1. Kısım kapsamında 17,5 kilometre uzunluğundaki Darende-Gölbaşı ayrımı-Sivas ayrımı arası ile 9 kilometre uzunluğundaki Akçadağ bağlantı yolu olmak üzere toplam 26 kilometrelik yol kesimini tamamladık. Kalan kesimlerde yapım çalışmalarına da hızla devam ediyoruz. Çevre yolumuz, Malatyalı vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek için hayata geçirdiğimiz yeni bir dev eser olarak tarihteki yerini alacaktır. Malatya, Anadolu'yu anayurt yapan destanlar şehrinin adıdır. Malatya'nın da ulaşım ve iletişim altyapısını güçlendirmeye ve geleceğe hazırlamaya devam edeceğiz."

"Bizim derdimiz hizmet ve eser siyasetidir." diyen Karaismailoğlu, Malatya Çevre Yolu 1. Etabı'nın başta Malatya olmak üzere tüm Türkiye ve millete hayırlı uğurlu olmasını diledi, emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Bakan Karaismailoğlu ve protokol üyeleri, yolun açılış kurdelesini kesti.

- MALATYA KUZEY ÇEVRE YOLU
Tarımsal, ticari ve endüstriyel faaliyetleriyle giderek büyüyen şehirde, mevcut Akçadağ-Darende-Gölbaşı ayrımından Pütürge ayrımına kadar uzanarak şehir geçişini sağlayan 35,5 kilometrelik kesim, Malatya'nın şehir içi ve şehirler arası trafiğine hizmet veriyor.

Köprülü kavşak ve sinyalizasyon sistemleriyle geçilen ve yoğun trafik yükü altında tıkanma noktasına gelen şehir geçişinin rahatlatılması amacıyla Malatya çevre yolu hayata geçirildi.

Yolun birinci etabının açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans yöntemiyle katılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yarın tören için Malatya'ya gidecek.

Malatya çevre yolunun, ana aksı 44,8 kilometre, Akçadağ bağlantı yolu 8,7 kilometre olmak üzere toplam uzunluğu 53,5 kilometreye ulaşıyor.

Projede 13 kavşak köprüsü, 5 alt geçit köprüsü, 3 demir yolu köprüsü ve 4 hidrolik köprü olmak üzere toplam 2 bin 166 metrelik 25 köprü bulunuyor.

Proje güzergahı Malatya-Gölbaşı ayrımı-Darende Kavşağı'ndan başlayıp doğu istikametine yöneliyor ve Elazığ-Malatya ayrımı-Pütürge Kavşağı'nda sona eriyor. Ayrıca Malatya-Darende ayrımı-Akçadağ Kavşağı'ndan başlayan bağlantı yolu 8,7'nci kilometrede ana yola katılıyor.

Açılışı yapılacak birinci kısım kapsamında, 17,4 kilometrelik Darende-Gölbaşı ayrımı-Sivas ayrımı kesimi ile 8,7 kilometrelik Akçadağ bağlantı yolu olmak üzere toplam 26,1 kilometrelik yol kesimi tamamlandı.

Bu kesimde toplam 1244 metrelik 10 köprü imalatı gerçekleştirildi. Böylece Sivas yolu ayrımı noktasına kadar trafik sirkülasyonu sağlanmış oldu. Kalan kesimde çalışmalar devam ediyor.

Şehir geçişi 35 dakika kısalacak
Çevre yolunun tamamının hizmete sunulmasıyla ağır tonajlı taşıt trafiği ve transit taşıt trafiği şehir dışına alınacak ve Malatya şehir merkezindeki trafik yoğunluğu rahatlatılacak, kesintisiz ve konforlu ulaşım sağlanacak.

Trafiğin pik saatlerinde geçiş süresi 60 dakikaya kadar çıkan şehir geçişi 25 dakikaya düşecek. Malatya çevre yoluyla zamandan 89 milyon lira, akaryakıttan 97 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 186 milyon lira tasarruf edilecek, karbon salınımı 19 bin 173 ton azaltılacak.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

32 yorum yapılmış

  • Salih Karacan (2 yıl önce)
    Herkes başka şehirlerle kıyaslama yapıyor. Elazığlı tanıdıklarımın neredeyse tamamı Elâzığ'ın gelişmediğini Malatya'ya bakarak kıyaslıyor. Keza Sivaslılar aynı şekilde. Velhasılı mutlak memnuniyeti sağlamak zor.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • paşa44 (2 yıl önce)
    Elazığ'ın Kuzey ve Güney çevre yolu yıllar önce bitti, Elazığ'a şehir hastanesi yapıldı, tüm bölge müdürlükleri oraya gitti, Yüksek Hızlı Tren Erzincan ve Erzurum'a gitti. Şimdi soruyorum Malatya mı büyük şehir bu saydığım şehirler mi? Malatya'ya 30 yıldır bitirilemeyen Kuzey Çevre Yolunun yarısı müjde oldu. Hava alanı da yamalandı daha ne istiyorsunuz? Durmayın halay çekin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Komşu iller arası çekişme çok basit mikro milliyetçilik örneği.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • sülün osman (2 yıl önce)
    hamdolsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Üş (2 yıl önce)
    Yorumları okuyorum ve üzülüyorum. Çünkü sadece linç etme durumu var. Burası çevre yolu ve iki şerit yeter. Şehirler arası yollarımız üç veya daha fazla şerit mi? Yolun uzama sebebi istimlak ve tapu sorunları olamaz mı? Neden başka şehirlerle kıyas yapılır? Kayseri-sivas ve erzurum hattı tabiki ülke menfaati gereği daha öncelikli. Elazığ'a veya Diyarbakır a hızlı tren geldi de ben mi bilmiyorum? Neyse... Lütfen el insaf...
    %24
    %76
    Yanıtla
  • 1649050726 (2 yıl önce)Üş isimli kullanıcı yorumuna
    elazığa ve diyarbakıra hızlı tren gelmedi. sivas bizim yarımız kadar sivasa geldi kardeş. ordan dönüp erzincan kars ve erzuruma gidiyor ve bu üç il 2023. yatırımlarına alındı. bende size sorarım sivsattan sonra neden malatyaya gelmezde erzincan.. kars ve erzuruma gider ? hükümete yakın birisi iseniz siz cevaplayın lütfen
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erzurum erzincan hattının ülke menfaati için önemi neden fazla?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zibetra (2 yıl önce)
    Devamı seçimden sonra :) Seçim sonucuna göre geri kalanını yaparız ya da yapmayız!
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Yazıhanlı (2 yıl önce)Zibetra isimli kullanıcı yorumuna
    Seçimi kaybederse yapmaması normal değil mi :) Kazanan arkadaşlar bir zahmet devamını yapsınlar artık.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • alican (2 yıl önce)
    İstasyon virajından çöşnük kavşağına kadarki 7 km çevre yolun yapımı on yıl sürdü en son ahmetli özal bitirmişti.Üstelik reisin yaptığı kadar masralı bir yol da değil.Ne köprüsü,viyadüğü var nede yonca kavşağı.? Şu yorumlarınıza göre ben olsam o paraları gider balık ciğeri şampanyalarla tüketirdim sonra alkış gör..Abi devleti böyle uyutucan ne merem yollar hızlı trenler vs..
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ahmet (2 yıl önce)
    Trabzon'a deniz dolgulu yeni bir havaalanı yapılıyor. Malatya ya ise bunun binde bir masrafla bir havaalanı çok görülüyor. EEEE hızlı tren yok, havaalanı yok, bir tane bakanı yok, şehir hastanesi yok, küme düşen bir şehir ve takımı, çok komik derecede az bir bölümü açılan 2 şeritli çevre yolu (diğerinin ne zaman açılacağı belli değil) ve halay çeken bir şehir. Hadi durmayın, halaya devamkeee.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Hellori hazratleri (2 yıl önce)
    Hakettiğimiz gibi yönetiliyoruz. Tepkinizi sandıkta vermedikçe ağlamaya devam. kaybeden sadece halk.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • kadir (2 yıl önce)
    eyyy malatyalılar sivas a hızlı tren geldi. ordan dönüp malatyanın dörtte biri bile olmayan erzinca gidecek sonrada kars ve erzuruma. öznur çalık önceden malatyaya hızlı tren hayırlı olsun demiştti ama boş konuşmuş öznur hanım adına sizden özür diliyorummm
    %87
    %13
    Yanıtla
  • MalatyaElazığ (2 yıl önce)
    40 yıllık projenin ilk etabının daha dün açılması...
    %93
    %7
    Yanıtla
  • MURAT (2 yıl önce)
    Sayın bakanım ve CumhurBaşkanım yeter Allah aşkına her gün zamn ile yatıp zam ile uyanıyoruz siz yollardan bahsediyorsunuz... insanlar sahuru iftarı hesap ediyor siz ya Allah ya Bismilah diyorsunuz yazık günah bizlere bu gün doğalgaza %35 zam geldi ya Allah ya Bismillah...!
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    2x2 yol mu kaldı... İstanbul da yeni yapılan havalimani yolu bile 3 şeritli... kesinlikle 3x3 yapılmalıydı.. tıpkı beylerderesi köprüsünü dar ve yanlış yaptıkları gibi pişman olacaklar
    %66
    %34
    Yanıtla
  • 1648974081 (2 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Cidden en son yapılan 3 gidiş 3 geliş yol şu Altın Kayısı Bulvarı yani 3 senedir bi 3 gidiş 3 geliş yol yapamadık bize o da yetmez bu saatten sonra bize r gidiş 4 geliş yol lazım...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • MustafaCa (2 yıl önce)
    Yazık gerçekten yazık!!!! Yarısını açmak nedir yawww??? Beş seneye 4/5 ini açacaklar.... Hedef 2071 maşallah.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    1 kalan yol ne zaman bitecek ses yok Seda yok açıklama yok 2 hızlı tren ne oldu unutturuldu aklımızla dalga geçmeye devam
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Gerçek bu (2 yıl önce)
    Geri kalan yarısı 2033 te biter inşallah. Kime nasip olur artık. 15 yılda yarısı açıldıysa 10 yılda geri kalan yarısı yapılırsa büyük başarı olur. Hayırlı olsun.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Seyfettin Atay (2 yıl önce)
    18/03/2016 tarihinde ihalesi yapılan 1150 gün süre verilen 53 km yolun 26 km lik kısmı ancak yapıldı birde utanmadan şov yaparak açılışı yapılıyor.
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Oğuz (2 yıl önce)
    Hiç değilse 4 gidiş 4 te gelişli yani 4 şeritli yol yapsaydınız yıl olmuş 2022 malatyaya 2 şeritli çevre yolu yapılıyor!!! Niğde Ankara yolu daha büyük ve daha çok şeritli.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • 1648944372 (2 yıl önce)Oğuz isimli kullanıcı yorumuna
    Böyle büyük bir yatırım yapılıyor madem batıya yapılan yollar gibi EN AZ 3 şerit olsaydı ya ! Allah rızası için MALATYAMIZA yapılan yatırımları geleceğe dönük yapalım. Bir Sivil HAVALİMANIMIZ olmadı olmayacak heralde. Heryere yanıbaşımız dahil HAVALİMANI yapıldı bize BİNA yenileme yapılıyor. PERON sayısı artırılsa da UÇAK saatleri günde 3-4 olsa iyi olmaz mı? Lütfen söz veriliyor ama HIZLI Tren hala yapılmıyor. Tayyip baba nereye el atsın daha. Ulaştırma bakanını ikna edeceksin anlatacaksın. Büyükşehiriz artık çevre iller hep bize geliyor. Bizden alışveriş yapıyor. Bizim herşeyimizi kullanıyor. Bakana Selahattin başkanım gibi elinde projeyle gideceksin. Çevre yolu 2 şerit olmaması en az 3 olmalıydı.Görünce üzüldüm. Allah razı olsun Allah sağlık sıhhat versin Cumhurbaşkanımıza Koskoca ülkeyi yönetmek kolay değil. Allah başımızdan eksik etmesin. Bütün dünya Türkiyeyi artık onun sayesinde seviyor sevecek.
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Aydin (2 yıl önce)
    Acaba geçiş bedava mı?Yoksa AVRO mu ödeyeceğiz.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Malatya’ya!!! (2 yıl önce)
    Sorması ayıp 20 yıl oldu Van a çevre yolu yapmadınız neden? Bir de Malatya çevre yolu kamulaştırma ile yapılıyor Van çevre yolu ise 18. Madde ile halkın arsalarına zorla el konuldu neden? Danıştay 10.dairesi bile Van çevre yolu kamulaştırma ile yapılmalı dendiği galde Danıştay kararı neden dinlenilmiyor? Danıştay kararları bağlayıcıdır sözde?
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Hdp size yol yapar boşverin. Burası ağlama duvarı değil gidin vanhaber e konuşun
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Niye hdp yol yapacakmış... Onlar bu ülkenin vatandaşı değil mi abe faşo kafalı seni!!! Sizin yüzünüzden bu memlekete huzur gelmez.
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Ne kadar gereksiz yorum yapmışsın Van da ki Türk vatandaşı değil mi hakkını aramasın mı sizin gibi düşünenlerden dolayı memlekette kutuplaşma bitmiyor.Devletimizin birlik ve bütünlüğe ihtiyacı var kutuplaşmaya değil
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Her şehrin kendş sitesi var Vanhaber'e yazamıyor musunuz?
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Yolun kolay yeri kaldı temennimiz en geç iki yıl içerisinde biter.diger bir konu yol etrafında yapılaşmaya izin verilirse bir kaç yıl sonra çevre yolunun yerini şehir içi yol alır.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • 15 yılda bu kadarı yapıldı geri kalan 2071 ancak biter hayal etme keko
    %63
    %37
    Yanıtla
  • İnşallah o zamana kadar biter keko :)
    %29
    %71
    Yanıtla