Malatya Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi'nin gerçekleştirdiği, bir belde belediye başkanının makam otosunda çok sayıda tarihi eser ile "Hayalet" silahın ele geçirildiği "Lahit" operasyonunda, ikinci aşama.. İlk etapta gönderildikleri adliyece serbest bırakılan belde belediye başkanı ve 5 kişinin yanı sıra, olayla ilgili 2 şahıs daha tekrar adliyeye çıkarıldı tutuklandılar..
SAVCILIK İTİRAZ ETTİ...
Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçesi'ne bağlı Izgın beldesinin AKP'li Belediye Başkanı Seydi Ahmet A.'nın da aralarında bulunduğu toplam 8 kişi getirildikleri Malatya'da 'Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak', 'Tarihi Eser Kaçakçılığı ve Ticareti Yapmak' iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Malatya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin 4 aydan beri yürüttükleri Lahit kod adlı operasyonu kapsamında, topladıkları tarihi eserleri Malatya'da pazarladıkları gerekçesiyle izlenmekte olan şahısların Malatya buluşmasında polis operasyon gerçekleştirmişti. Polisin, Malatya şehir merkezi Turgut Temelli Caddesi'ndeki bir buluşmanın ardından izleyip İstasyon Virajı'nda durdurduğu ve belediye başkanının bizzat kullandığı, Izgın Belediyesi'ne ait 46 EC 101 plakalı makam otosunda; çok sayıda tarihi eserin yanı sıra, kamuoyunda "hayalet ya da görünmez silah" diye bilinen Glock marka 1 adet 9 mm. çaplı tabanca ile mermileri bulunmuştu.
Polisin bu operasyonunda; Izgın Belediye Başkanı Seyit Ahmet A.'nın yanı sıra, birlikte olduğu Raif Ö., Farik İ., Samet H. ve Rüştü Y.'nin ile bu kişilerin "Malatya bağlantısı" olduğu gerekçesiyle Mehmet Ş. adlı şahıs yakalanmışlardı. Şahıslar, araçtaki silaha sahip çıkmamışlar, sorgularından sonra 'Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak', 'Tarihi Eser Kaçakçılığı ve Ticaretini Yapmak' iddiasıyla 25 Mayıs 2006 günü gönderildikleri adliyece, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.
Bu karara, Cumhuriyet Savcılığınca itiraz edilmesi üzerine, ilk etapta yakalanan belediye başkanı ve 5 şahsın yanı sıra Taşar A. ve Şuayıp G. adlı şahıslar da, soruşturma kapsamında Cumartesi günü ikinci kez adliyeye çıkarıldılar, tamamı tutuklandılar.
Diğer yandan, polisin operasyonu sırasında makam otosunda ele geçen "Glock" marka ruhsatsız silah için, daha sonra Savcılığa gelerek teslim olan ve silahın kendisine ait olduğunu söyleyen, adı öğrenilemeyen makam aracı şoförünün ise serbest kaldığı, bu şahsın tarihi eser kaçakçılığı operasyonu dışında olduğu, onun hakkında "Ruhsatsız Silah" suçundan ayrıca yasal işlem yapıldığı belirtildi.
NE DEMİŞTİ?
"Lahit" operasyonu kapsamında yakalanan ve 25 Mayıs Perşembe günü adliyece "tutuksuz olarak yargılanmak üzere" serbest bırakılan Izgın Belediye Başkanı Seyit Ahmet A., Kahramanmaraş'ta 26 Mayıs Cuma günü düzenlediği basın toplantısında suçlamaları kabul etmemişti.
İHA'nın Kahramanmaraş'tan verdiği habere göre; söz konusu belediye başkanı, 23 Mayıs 2006 tarihinde Malatya'da gerçekleştirilen tarihi eser kaçakçılığı olayı ile yakından uzaktan bir ilgisinin bulunmadığını, bunun da olayda ismi geçen şahısların cep telefonu kayıtlarından anlaşıldığını öne sürmüştü.. Olayı tam bir talihsizlik olarak nitelendiren Başkan, Malatya'ya, Izgın Kasabası'nın ekonomisine katkı sağlamak amacıyla hazırladıkları Tarımsal Kalkınma Besi Kooperatifi kuruluşu ile ilgili olarak gittiğini, makam aracında ise olayda ismi geçen şahısların olduğunu iddia ederek, "Malatya'ya gideceğimi öğrenen arkadaşlardan, birlikte gidelim teklifi gelince geri çevirmedim. Arabamda yer alan kişilerin cep telefonlarındaki konuşmalar yaklaşık 4 aydır kayıt altına alınmış. Malatya merkeze ulaştığımızda R.Y. isimli arkadaşımın dediği istikamete arabamı yönlendirdim. Bir noktaya geldiğim de durmamı istedi. Durduğum noktada çay ocağı vardı. Çay içmek için arabadan indim. O esnada makam aracımın yanına tanımadığım iki adam yaklaştı. Benimle birlikte Malatya'ya gelen şahıslar yanlarında getirdikleri çantanın içerisinden çıkardıkları tarihi eserleri tanıtıyorlardı. Bu manzara karşısında sinirlenerek, arabamın kapılarını kapatıp olayın cereyan ettiği noktadan uzaklaştım. Yaklaşık 500 metre gittikten sonra iki adet ekip otosu önümüzü keserek bizi gözaltına aldılar. Malatya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 4 aydan beri bu işin peşinde olduklarını söylediler. Olay günü ifademize başvurulmak üzere bizleri emniyete götürdüler. Orada ifademize başvuruldu. Tarihi eser kaçakçılığı işinde yer alan arkadaşların daha önceki telefon görüşmelerinden yola çıkılarak olay aydınlığa kavuşturuldu. Duruşmaya bakan Savcı, olayla ilgimin olmadığını söyleyerek beni serbest bıraktı. Bu üzücü olayda ismimin yer alması beni ve yakınlarımı gerçekten üzmüştür. Beni seven insanlar üzülmesin, sevmeyen insanlarda sevinmesinler. Çünkü olayla uzaktan ve yakından hiçbir bağlantımın olmadığı resmi makamlarca ispatlanmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunarım" şeklinde konuşmuştu.
Belediye başkanı, "savcı olayla ilgimin olmadığını söyleyerek beni serbest bıraktı" şeklindeki bu açıklamasından tam bir gün sonra, serbest bırakılmasına savcının itirazı üzerine tutuklandı!.
POLİSİN AÇIKLAMASI NASILDI?
Operasyonda ilgili olarak, Malatya Emniyet Müdürlüğü'nden konuya ilişkin 25 Mayıs günü şu açıklama yapılmıştı:
"Müdürlüğümüz Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce (K) LAHİT adlı soruşturma kapsamında; yaklaşık 4 aydır yapılan çalışmalar neticesinde; 25/05/2006 günü operasyonda;
1- 4 adet taş mührün çeşitli dönemlere ait müzelik değerde,
2- 22 adet objenin etütlük nitelikli,
3- 3 adet bronz bileziğin Roma-Bizans dönemine ait müzelik değerde,
4- 10 adet bronz haçın Bizans dönemine ait müzelik değerde,
5- 7 adet bronz yüzüğün Roma-Bizans dönemine ait müzelik değerde,
6- 1 adet cam koku kabının Roma dönemine ait müzelik değerde,
7- 3 adet fibula/bronz küpenin Roma dönemine ait müzelik değerde,
8- 1 adet bronz insan figürünün Roma dönemine ait müzelik değerde,
9- 1 adet bronz hayvan figürünün Roma dönemine ait müzelik değerde,
10- 1 adet bronz topuzlu iğnenin Roma dönemine ait müzelik değerde,
11- 1 adet bronz tıp aletinin Roma dönemine ait müzelik değerde,
12- 1 adet bronz figürlü çivinin Roma dönemine ait müzelik değerde,
13- 1 adet gümüş yüzüğün Osmanlı dönemine ait etnografik nitelikli,
14- 1 adet bronz mührün Osmanlı dönemine ait etnografik nitelikli,
15- 3 adet bronz tokanın Yeni döneme ait etütlük nitelikli,
16- 3 adet bronz kantar çubuğun Osmanlı dönemine ait etnografik nitelikli,
17- 1 adet mermer kılıcın etnografik nitelikli,
18- 27 adet bronz sikkenin Bizans dönemine ait müzelik değerde,
19- 85 adet bronz sikkenin Roma dönemine ait müzelik değerde,
20- 1 adet gümüş sikkenin Grek dönemine ait müzelik değerde,
21- 4 adet gümüş sikkenin Ortaçağ dönemine ait müzelik değerde,
22- 1 adet gümüş sikkenin İslami döneme ait müzelik değerde,
23- 2 adet bronz sikkenin Ortaçağ dönemine ait müzelik değerde,
24- 7 adet gümüş sikkenin Osmanlı dönemine ait müzelik değerde,
25- 3 adet bakır sikkenin Osmanlı dönemine ait müzelik değerde,
26- 1 adet Glock marka silah ile bu silaha ait 1 adet şarjör ve 13 adet MKE yapımı dolu fişek ele geçirilmiş olayla ilgili olarak, R.Y., M.Ş., S.A.A., F.İ., S.H., R.Ö. olmak üzere toplam 6 şahıs yakalanarak gözaltına alınmışlardır.
Yapılan çalışmalarda söz konusu şahısların çevre illerden temin ettikleri, Roma, Bizans, Grek ve Osmanlı dönemlerine ait çeşitli tarihi eserleri Malatya ilinde satmak amacıyla geldikleri tespit edilmiştir.
Yurdumuzun tarihi zenginliklerini korumak, gelecek nesillere bırakmak için vatandaşlarımızın bu konuda bildikleri veya duydukları bilgileri Emniyet Müdürlüğümüz ile paylaşmaları, tarihi değerlerimizin kaybolmaması için gereklidir.
Yakalanan ve gözaltına alınan şahıslar hakkında Suç İşlemek Amacı ile Örgüt Kurmak, Tarihi Eser Kaçakçılığı ve Ticaretini Yapmak, 6136 SKM suçlarından hazırlanan soruşturma evrakı ile birlikte 25/05/2006 günü İlimiz Adli Makamlarına sevk edilmiş çıkarıldıkları Mahkeme tarafından serbest bırakılmışlardır."