SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Lig Maçına Çıkamayacağı Açıklanan YMS'yi Ne Bekliyor?

Lig Maçına Çıkamayacağı Açıklanan YMS'yi Ne Bekliyor?
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Futbol Federasyonu 1. Lig takımlarından Yeni Malatyaspor’un fikstüre göre 10 Ağustos 2024 günü Pendikspor’la karşılaşması gerekiyor ancak kulüp başkanı Adil Gevrek'in maça çıkamayacakları yolundaki açıklamasına göre, bu maç  oynanamayacak. 

6 Şubat 2023 depremlerinden olumsuz etkilenen, kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan’ı kaybederek büyük acı yaşayan YMS’nin maçlara çıkmama talebi Türkiye Futbol Federasyonunca uygun bulunmuş, depremin etkileri silinemediği için 2023-24 futbol sezonunda da bu uygulama devam etmişti. 

2024-25 sezonuna gelindiğinde “kentin içinde bulunduğu durum, stat ile tesislerin bakım ve onarım gereksinimleri, futbolcuların Malatya’ya gelmek istememesi” gibi gerekçeleri ileri süren Adil Gevrek yönetimi, hakları saklı kalmak kaydıyla, TFF’den bir sezon daha ligden çekilme talebinde bulundu.   

Başvuru Mehmet Büyükekşi döneminde yapıldıysa da seçimleri kazanan yeni başkan İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu yönetimince değerlendirilerek Yeni Malatyaspor’a olumsuz cevap verildi. 

Her ne kadar YMS maçlara çıkmayacağını bildirse de TFF fikstüre dahil etti; maç programında YMS maçlarına yer verdi. 

YMS’nin Talebi, TFF’nin Tavrı

Federasyonun böyle davranmasının kendince geçerli nedenleri var çünkü ileride hukuken bir sorun yaşamak istemiyor. Federasyonun YMS’nin “haklarım dondurularak ligden çekileyim” talebini reddederken bugüne kadar emsal teşkil edecek karar alınmamasından hareketle olumsuz cevap verdiği değerlendirmesi yapılıyor. 

Bir kulübün ligden çekilme gibi “çok ciddi” karar alabilmesi tüzükte açıkça yazılmasıyla mümkün. Ligden çekilme kararını almaya kimin yetkili olduğu beyan edilmemişse genel kurulun toplanıp yönetim kuruluna bu yetkiyi vermesi gerekiyor. Yeni Malatyaspor tüzüğünde ligden çekilmeyi açıkça beyan eden bir hüküm yok ama “kulüp başkanı ve yönetim kuruluna sportif, idari ve mali anlamda en geniş yetkilerin verildiği” hükümlerinden hareketle TFF’ye ligden çekilme başvurusu yapıldı. 

TFF, “zaten YMS’nin talebini kabul etmediği için, bu hükmün var olup olmamasının anlamını yitirmiş olduğu” değerlendirmesi yapılıyor.

Talimat Ne Diyor? 

Futbol Müsabaka Talimatının 24. maddesi YMS’nin mevcut durumuna ışık tutuyor. 

Puan Silinmesi, Ligden Çıkarılma ve Alt Kümeye İndirme başlığı altında (madde 1, a bendi) aynen şunlar yazıyor: 

“(1) Aşağıdaki hallerde puan tenzili yapılır, takım lig dışı bırakılır ve bir alt kümeye indirilir: a) Bir sezon boyunca müsabaka kıyafeti ile belirlenen ve ilan olunan saatte sahaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya başlamış bir müsabakayı terk eden takım hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber ayrıca mevcut puanlarından galibiyet halinde verilen puan kadar puan silinir. Böyle durumlarda ilgili kulüp, hakemlerin masrafları ile diğer masrafları ve karşı takımın zararlarını karşılamak üzere TFF tarafından takdir edilecek tazminatı ödemek zorundadır. Bir sezon boyunca ikinci defa müsabakaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya müsabakayı terk eden takım hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber, bu takım ligden çıkarılarak bir alt lige düşürülür ve bu müsabaka tarihinden itibaren bu takımla müsabakası olan diğer takımlar müsabakaları oynamaksızın hükmen galip gelmiş sayılırlar. Gelişim liglerinde mücadele eden takımlarının müsabakalarında bu hüküm uygulanmaz, TFF tarafından tespit edilecek esaslara göre işlem yapılır. Ligden çıkarılarak alt lige düşürülen takım sayısı, o ligden aldığı derece nedeni ile düşecek takım sayısı kadar veya daha fazla ise ayrıca sezon sonundaki puan sıralamasına göre düşme uygulanmaz, daha az sayıda ise eksik kalan takım sayısı kadar puan sıralamasına göre alt lige düşürülür.”

Yeni Malatyaspor normal fikstüre göre ilk hafta Pendikspor’la içeride oynayacaktı ancak saha hazır olmadığı için maçı resen (kendi inisiyatifi veya kararıyla) İstanbul’a aldı. Ancak sonrası TFF, YMS maça çıkmayacağını beyan etmiş olsa bile, maç oynanacakmış gibi hakem, temsilci, gözlemci vb. görevlendirirse tazminat talebinde bulunma hakkına sahip.  

Tarihten Bir Maça Çıkamama Durumu

Günümüzde Bölgesel Amatör Ligde oynayan bir zamanların efsane Malatyaspor’u 2007-2008 futbol sezonunda bir maça çıkamama durumu yaşamıştı. O dönem Kayyuma kalan Malatyaspor, İstanbulspor’la evinde 29 Ekim 2007’de oynayacağı maça mali sorunlar nedeniyle çıkamıyordu. Sadece 2 yedek oyuncusu bulunan Malatyaspor, son anda sunulan isim listesiyle maça çıkabilmiş, Ramazan Kahya (2), Turgay Koyuncu ve Taner Demirbaş’ın golleriyle sahadan 4-0 galip ayrılmıştı. 

Futbol Müsabaka Talimatına göre bir takım sahaya biri kaleci olmak üzere en az 9 oyuncuyla çıkmak zorunda. Maç sırasında bir takım, atılmalar-sakatlıklar gibi nedenlerle, 7 oyuncunun altına düşerse müsabakaya devam edilmiyor. Her iki durumda ilgili takım hükmen yenik sayılıyor. 

DERLEME: Bülent KORKMAZ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Malatyalı (1 ay önce)
    takım İstanbul da oynasa ne o ne bu, takıma para mı lazım, o zaman herkes elini taşın altına koyar, stada İstanbullu hemşerilerimiz Malatya stadından daha çok sayıda gider ondanda para gelirdi, topçular zaten istanbul da oynamak için can atıyo, yani başkan sen bu iş
    %0
    %100
    Yanıtla
  • gardass (1 ay önce)
    Bu sayede Yeni Yeni Malatyaspor' u kurma süreci başlar, hatta 3xYeni Malatyaspor olsun
    %67
    %33
    Yanıtla
  • sezer (1 ay önce)
    vay halimize bi malatyalı adl gevrek ile baş edemiyorsa yazıklar olsun ne hale geldi malatya sporumuz lav etsinler malatyalılar kurtulsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zurna 44 (1 ay önce)
    Adil Gevrek gitsin de küme düşmeye razıyız.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • kadir (1 ay önce)
    burda sorun tff değil burda sorun adil gevrek.. adil gevrek bir yıldır başkan malatyaya kaç defa geldi hiç gelmedi ne zaman geldi spor bakanımız sayın aşın bak geldiğinde elinde formayla geldi sayın bakana forma verdi başka ne yaptı adil gevrek kpcaman bir hiçç. adil gevreğin yapması şuydu tff den olumsuz cevap geleceğini düşünerek kiralık oyuncuları hiç bir yere vermiyecektti U19 takımını topluyacakttı bir hoca nezaretinde erzurum olur veya başka yer olur takımı kampa alacaktı lige hazır hale getirmesi lazımdı adil gevrek bunu yapmadı ne yaptı adil gevrek yuro 2024 avrupa kupalaronda almanyada boy boy resim verdi.. başka ne yaptı eline forma aldı malatayaya gelen bakanlara forma verdi.. başka ne yapttı belediye başkanlarına ve milletvekillerine forma dağıttı takımla ilgilenmedi. burda sorun adil gevrek şimdide canlı yayınlara çıkmışlar yok şöyle yok böyle tff yi suçlama. ahmet yaman başkanken ne yaptı peki elinde kalan oyuncularla U19 takımdaki oyuncularla karma kadro yapıpı yeşil sahalara inmesyi başardı demekki ahmet yaman ve ekibi sizden daha iyi futboldan anlayan ekipmiş vallahide billahide ben ahmet yamanı banlanlığın haricinde tanımam etmem. bakın ben yılların taraftarıyım yenimalatyasporun başında rahmetli nurettin soykan gibi güvenirlir biri olmadıkça bu takım gaziantepspor gibi kayıp olur gider efsane malatyaspor hala ayaktta yenimalatyaspor ayakta bile duramaz silinip gider
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mülayim (1 ay önce)
    Zamanında bir grup vardı şmdi adil gevreği eleştiren bırakmasını isteyen. Hah işte o grup şimdi akıl edebildi. Çünki pastadan pay alıyodu büyük reisleri besleniyorum bu sahtekar yönetimden. Göz yumdular adilin takımı yediği. Şehirde sahtekar dolu 2019 yılı sonlarında başladı bu takımın çürümesi. Görmezden gelindi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Beyaz Kurt (1 ay önce)
    Sahipsiz şehrin sahipsiz takımı.Anormal bi durum yok.şehir gibi takımda hızlı bir şekilde amatöre düşecek.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Nuri (1 ay önce)
    Y.Malatyasporun bugünki halinden tabiiki A.gevrek sorumlu.Ancak onu destekleyenlerin de bu işlerde çok büyük kabahatleri var.Tıpkı kanunen borçlananlara kefil olanlar gibi..Kim bunlar?Bunlar neden? niçin?İsrarla A.gevreği desteklemek zorunda kalmışlar acaba?Çok basit düşünüyorum.Bir klübü 2 kez küme düşüren,Sıfır klübü 500 milyon borca sokan,Başkanlığı bırakmamak için tüzük değiştiren,biri neden ısrarla desteklenir?Anlayan varmı?
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Taş Devri (1 ay önce)
    Malatya B.Belediyesi son 20 yılda Türkiyede hiçbir belediyede olmuyan çalışmaların ve başarılaŕın peşinde olduğu için böyle Avrupa ve Dünya şampiyonu sporcular olsa bile muhtemelen bu sporcuylara ayrılacak para ve zaman bulamamışlardır.O nedenle ilgilenmemişlerdir.Yoksa çok ilgilenirlerdi.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 ay önce)
    Alt alta liglere düşer de hepimiz rahat ederiz, ya yeter ya bu nedir Adil Gevrek ve destekçileri yüzünden koskoca bir futbol şehri futboldan soğudu.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • hasan (1 ay önce)
    bence takımın Malatya ile alakası kalmadı. adını da GEVRESPOR olarak değiştirsinler. sizde haber yapmaktan vazgeçin artık.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Girmanalı (1 ay önce)
    Hatay dümdüz oldu, Hatayspor gene mücadele etti. Beceremiyorum, Ben bir beceriksizim, parayı pulu yedim bitirdim, elde avuca bir şey kalmadı de çık işin içinden. O yana bu yana kıvırma tamam mı?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mustafa (1 ay önce)
    O zmaan Büyükşehir belediyesi azgın, nankör ve ihalelerle uğraşıyordu. Hı birde kepçe ile toprak işleri vardı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (1 ay önce)
    Düşsün gittsin.Millet hayatta kalmaya çalışıyor.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Sedat Yamaci (1 ay önce)
    Düştüğümüz duruma. Bir adamın inadına koca şehir takımını feda ettik.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Paşa 44 (1 ay önce)
    İnşAllah küme düşeriz de şu Adil Gevrek'ten kurtuluruz. Bütün yaptıkları bir yana Rahmetli kalecimiz Ahmet'in ailesine olan borcunu bile ödemeyen biri Malatya'yı ve Malatyaspor'u temsil edemez. Kul hakkı ve Allah korkusu nedir biliyorsan Rahmetli Ahmet'in borcunu ailesine öde ve Malatya' yı ve yeni Malatyaspor'u bırak.
    %89
    %11
    Yanıtla