SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Lobi Baskısı, Söğütlü Cami'yi Öne Çıkarmayıp 'Yan' Meydana (mı) Taşıttı?!.

Lobi Baskısı, Söğütlü Cami'yi Öne Çıkarmayıp 'Yan' Meydana (mı) Taşıttı?!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da da büyük yıkıma ve can kaybına neden olan 6 Şubat'taki Kahramanmaraş ve 27 Şubat'taki Yeşilyurt merkezli depremlerden sonra kent merkezinin yeniden imarı ile ilgili hazırlanan projelerde, önündeki Kuyumcular Çarşısı olarak bilinen alan, 'Kuyumcular Lobisi'nin baskısıyla muhafaza edilip, kent meydanının genişletilmesine engel olunduğu gerekçesiyle yapılan eleştiriler ve  bu nedenle Söğütlü Cami'nin bina yığınlarının arasında kaybedildiğine ilişkin tepkilerden sonra, yeniden inşa edilecek Söğütlü Cami'ye, 'yan taraftan' bir meydan bulunduğu, ortaya çıkan yeni çarşı imar krokisiyle gündeme düştü.

 Eski belediyenin binasının karşısındaki adanın yıkılmasıyla Söğütlü Cami'nin öne çıkarılması beklentilerine karşın, Söğütlü Cami'nin yeni yapılan projede 'kaybedilmesine' yönelik eleştiriler üzerine, projede yapılan değişiklikle, caminin yerinin değiştirildiği, yan tarafı Akpınar Meydanı'na cepheli olacak bir proje hazırlandığı belirtiliyor.

GÖRSEL: Söğütlü Cami, ön tarafındaki kuyumcular adası yeni imar projesinde buradak mülk sahiplerinin baskısı sonucu kaldırılamamış, cami kamuoyuna da yansıyan proje görsellerinde binalar arasında adeta ‘kaybedilmişti’. Bu görseldeki projeye tepkilerin ardından, caminin yerinin değiştirildiği öne sürülüyor.

Malatya kent merkezindeki meydanın genişletilmesine ilişkin olarak, 1980'li yıllarda Seyhan Semercioğlu, 1990'lı yılların sonu ve 2000'lerin başında da Mehmet Yaşar Çerçi'nin belediye başkanlıkları döneminde gündeme gelen, caminin önünde bulunan ve geçici ruhsatlandırmanın ardından çok katlı yapılaşmaya izin verilen, 'Kuyumcular Çarşısı'nın da bulunması nedeniyle 'Kuyumcular Adası' olarak da adlandırılan, eski Çınar Oteli ile Taş Mağazanın ön cephe köşelerini oluşturduğu alanın, depremdeki yıkımın ardından daha önce düşünüldüğü gibi kent meydanına katılması, Söğütlü Caminin öne çıkarılması beklentileri artarken, bu duruma Büyükşehir Belediye yönetimi üzerinde etkili olan 'Kuyumcular Lobisi'nin engel olduğu öne sürülmüştü. Nitekim, kent merkezinin imarıyla ilgili taslak projelerin görsellerinde, bu alan kaldırılmadığı gibi, yeniden inşa edilecek olan Söğütlü Cami'nin, çepeçevre binalarla kuşatılarak, adeta görünmez hale getirildiği görülmüştü.

Çarşı merkezi imar projesine yönelik tepkiler sürerken, bir TV programına katılan AKP Milletvekili Abdurrahman Babacan, bu projenin nihai olmadığını, yeni düzenlemeler yapılacağını söylemişti.

Tüm bunlardan sonra, geçtiğimiz hafta köy tipi deprem konutlarının bir bölümünün sahiplerine dağıtılması dolayısıyla düzenlenen törene katılmak üzere Malatya'ya gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de, çarşı merkezinde incelemeler yapmış, Söğütlü Cami ön tarafındaki inceleme sahasındaki bir proje görselinde ise, Söğütlü Cami'nin yerinin değiştirilerek, Akpınar Meydanı'na yan taraftan cehpeli olacak şekilde bir düzenleme yapıldığı görülmüştü.

Bu proje değişikliği ile ilgili olarak, Büyükşehir Belediyesi ile imar projesini hazırlayan şirketten ya da ilgili bakanlıktan açıklama bekleniyor.

malatyahaber.com

YENİ PROJE: Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan çarşı merkezi yeni proje krokisine göre, Söğütlü Cami'nin yeri değişti. İlk projede, tamamen binalar arasında kaybedildiğine ilişkin eleştiriler yapılan Söğütlü Cami'nin, yeni projede mevcut yerinden kaldırıldığı ve Akpınar Meydanı'nın bir bölümüne cephesi olacak şekilde yeni planlama yapıldığı gözleniyor. Bu kroki, Çevre Bakanı Özhaseki'nin geçtiğimiz hafta Malatya'ya yaptığı ziyarette, çarşıdaki incelemeleri sırasında proje alanında sergilendi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

33 yorum yapılmış

  • Fatih (4 ay önce)
    Kimse cami yi eski belediye nin oraya yapın dememiş tek bir yere odaklanıp at gözlüğü ile bakıyorsunuz koskoca meydan da yok orami olur bura mı olur cami dediğin meydanda olur. Kuyumculara gelince öyle bir lobi yok. baskı yaptiklari için veya araya adam koydukları için değil. devlet işin içinden çıkamadığı için aynı yerinde yapıyor. Torpil le alakası yok çok kasmayın devlet istese herşeye gücü yeter demek ki yapmak istemiyor
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ Efendi Hz. (4 ay önce)
    Fuzuli = Bankalar Caddesi. Akpınar= Avm ler Caddesi. Hükümet Meydanı= Lüx giyim mağazaları ve Fast Food lokantaları. Cezmi Kartay = Malatyanın beyoğlu çicek pasajı gibi karışık dükkanları. İnönü Caddesi = paris şanzelize caddesi gibi tiyatrolar sinemalar mücevher kuyum dükkanları. Kuşla Caddesi= Sağlık birimleri doktorlar diş tabipleri eczaneler caddesi. Akpınar aslantepe caddesi= Elektronikçilerin merkezi. Emeksiz caddesi mobilya mağazaları. Olsun. Meslek bazında düzenlemeler yapın. Öyle bir malatya yapın ki. Tüm dünya yalandan değil, gerçekten kıskansın. Uluslararası proje yarışması açın tüm dünyanın fikrini alın. Su şehri Malatyanin ortasından derme kanalı kanalboyu gibi kanallar aksın. Drenajı burdan yapıp suyu şehir dışına kanalize edin. Kanal boyu malatyanin pırıl pırıl parlayan eğlence dinlence caddesi olsun. Emekliker parkının ortasına yüksek bir kule yapın. Malatya Kulesi. Herkes çıkıp bu muhteşem şehri seyretsin oradan.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ahmet (4 ay önce)
    Çevre yolunu BULVAR olarak di,ayn edin. Yarın öbürgün kuzey kuşak ve Kuzey çevreyolları açıldığında halihazır çevreyolundaki transıt geçişler o yollara kayacak. Eğer raylı sistem düşünülüyorsa (trambüs daha ekonomik) çevreyolu bulvarına düşünülmeli.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mehmet (4 ay önce)
    Hazır yıkımlar olmuş ve nüfusun bir kısmı dışardayken, ele avuca verip merkezi yeniden planlasınız iyi olur. Özellikle İnönü Caddedisinin genişletilmesi, Travmay sisteminin uygulanması, Dedekorkut kavşağına acilen alt geçit, emekliler parkı ve akpınar arasına büyük bir meydan ile otobüs durakları ve caminin uygun yere konulması. Sonrada da sırasıyla emeksiz ve fuzuli için de gerekli genişleme ve modernleştirme çalışmalarının yapılması gerekir.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 ay önce)
    Malatya nın gelecek yüz yılı düşünülerek adam gibi bir planlama yapılmalı. Bu nasıl bir plan? Yollar çok dar, binalar içiçe. Kibrit kutusu gibi ardarda sıralanmış. Hiç bir estetik yok. Böyle yapacaksanız hiç yapmayın daha iyi. Gerekirse ülkemizin şehir plancılarını çağırın bir yarışma yapın, halk oylasın. Bu nasıl bir akıl ki akıllara ziyan. Biz böyle mi yönetiliyoruz. Yazık etmeyin Malatya ya. Önce kuyumcu ve bakırcıları düşünmeyin. Bütüncül düşünün. Bu nasıl dar bir kafa yapısı anlamak mümkün değil.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mehmet (4 ay önce)
    Sözümün arkasındayım.. deprem de yıkılan 10 şehirden en kötüsü malatya olacak...
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Hacı ayvaz (4 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Hayırlı konuş başına hayırlı işler gelsin..
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Konuşmayla olsaydıııı...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • akpınar (4 ay önce)
    akpınar çarşı alanı .meydan yapılacaksa yer çok esnafın iş yerlerimi zorunuza gidiyor.devletimiz en doğru karar verip çarşıyı ayağa kaldırıyor. meydan yapacak yeni alt merkezler açılacak.burası eski çarşı ve öyle kalacak.
    %11
    %89
    Yanıtla
  • Salim (4 ay önce)
    Malatyahaber okurlar ve yorumcuları uçiyeaaahhh... biri tramway demiş biri metro biri bilmem ne.. hayaller Tokyo gerçekler şire Pazar'ı :))) allah akıl vere halen bu memleket adam olacak ayağa kalkacak sananlara!!! Bizimle eğleniyor üsttekiler halen mi anlamadınız??
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ah le malatya (4 ay önce)Salim isimli kullanıcı yorumuna
    Yorumlar genel olarak malatyanın daha iyi hale gelmesi için yapılmış olan fikirler ancak malatyanın gelişmesini istemeyip birde dalga geçen sizin gibiler ya malatyalı değil yada siz malatya düşmanısınız yıl olmuş 2023 millet uzaya çıktı ne var tramvayda (zaten tramvay projeye dahil) ne var diğer fikirlerde devlet para verse herşey yapılır çağ öncesi bir yorum olmuş
    %70
    %30
    Yanıtla
  • New Malatya (4 ay önce)
    Devlet maddi olarak tüm imkanları sunmuş proje yapın uygulayalım, yer verin yapalım demiş ama malatya yöneticileri yine ilk olarak bakırcılar çarşısı ve kuyumcular çarşısı planlandı bu vizyonsuzluk kitaplara konu olur. Arkadaş yık çarşıya engel olan eski harabe yerleri yap büyük bir kavşak ve meydan, yaya alt geçitleri, tramvayı ver üniversiteden havaalanına kadar, bir dönüm içinde 5 tane küçük cami yerine en büyük meydanın ortasına dillere destan Mimar Sinan eseri gibi bir şaheser camii yap köprülü kavşaklar planla, oturacak yeni alt merkezler ve konut planla depremin üzerinden 10 ay geçmiş hala yok kuyumcular yok bakırcılar çıldırmamak elde değil
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Vatandaş (4 ay önce)
    Yollar yine dar. Anlaşılan eskiden beter olacak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nihat toramanoğlu (4 ay önce)
    Yazık çook yazık ! İşin Olayın boyutu Caminin yerini kaydırmaya kadar gitmiş. Gelde bu projeden hayır bekle. Oldu olacak caminin yerinide kuyumculara versinler de kurtulalım. Bitsin bu tartışma.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • İlhan (4 ay önce)
    Geçmişte Belediye ve Karayolları'nın bize yaşattığı ızdırapları unutmadık.Alt geçitler yıllarımızı aldı.Altyapı çalışmaları keza yine öyle oldu.Doğalgaz çalışmaları canımızdan bezdirdi.Şu an yıkımlar yanlış yöntem ve uygulamalarla yapılıyor.Sağlam binaların duvarlarına zarar veriliyor.Tamir edilmiyor.Kış biter sonra tamir ederler. Bu yaşadıklarımıza baktığımız zaman ileriye dönük iyimser düşünemiyoruz Esnaf kardeşlerimiz şehrin geleceğini düşünmek zorundalar.Çocuklarımıza yaşanabilir bir şehir bırakmalıyız. Herkes bu taşın altına elini koyup fedakarlık yapmalıdır.Şahsi düşünürsek tekrar çarpık bir şehir oluştururuz.Malatya ağır yara aldı ama bugün iyi bir fırsatın eşiğindeyiz Çok iyi düşünmemiz gerekir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cengiz ALTAŞ (4 ay önce)
    Elazığ İzzetpaşa Camii benzeri bir uygulamayla hem cami yola cepheli olur hem de caminin altında oluşturulacak çarşı ile kuyumcu esnafı ve vatandaş yağmur yağıştan etkilenmeden alışverişini yapar. Bu süreçte umarım kimse mağdur edilmeden en akılcı çözümler üretilerek şehrimizin uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak planlamalar yapılır.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 ay önce)
    Bu yapılan planlarda raylı ulaşıma, yeterli otoparka, trafik sorununa çözüm bulundu mu acaba? Görünüş olarak çok içiçe bir yapılaşma görülüyor. Çokta güzel olmamış.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cengiz (4 ay önce)
    Kuyumcular Çarşısı denilen yer geçici ruhsatla yapılmamış mıydı? Millet bangır bangır yazdı bu sayfa yorumlarında. Sögütlü Cami önü açılacak ve meydan olacaktı. Böyle bir imkanı değerlendirememek ancak vizyonsuz yöneticilerin ve şehir plancilarının üç beş sermaye sahibine boyun eğmesi veya hoş görünme çabası değil de nedir? Allah aşkına sizden ortak akılla, kamuoyu beklentilerini karşılayacak projeler bekleyen biz "saflarda" mı suç!!! Ayrıca bunlara yıkılan Ziraat Bankasi yerinde yer teklifi yapılmamış mıydı? Bırakın artık hep nefsinizi düşünmeyi Malatya menfaatlerini düşünerek hareket edin...
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatya Sevdalısı (4 ay önce)
    Malatya'nın geleceği ile oynuyorlar. Malatya'mız bir avuç kuyumcunun yada dükkan sahibinin iki dudağı arasına hapsedilmeyecek kadar büyüktür. Görevlileri ve idarecileri derhal bu işe son vermeleri konusunda göreve çağırıyoruz. Yoksa yerel seçimlerde bu Malatya size gerekli cevabı verecektir.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • ali (4 ay önce)
    ŞAKA GİBİ BİR ŞEHİR Bir çok şehir bu yaşanan depremden çok daha az yara alarak çıkabilirdi, Şehirlerin çok büyük bir kısmı da bu projeleri bu şekilde yapmaz devrim gibi projelere imza atardı. Lanet olsun ki Malatyayı yönetmeye çalışanlar hiçbir beceriye sahip değil ve ne yapabileceklerine dair hiçbir fikirleri yok. Devlet ne sundu bu.. tamam.. Bu bir fırsattı, mükemmel bir şehir merkezi ortaya çıkabilirdi... ama ama ama... Nemi olmalıydı, Meydanlar, yerin altına doğru 25 30 metre bir iniş, alt yapı, otoparklar, metro hazırlığı, çarşılar.. yukarıda zeminde mükemmel büyüklükte bir meydan, peyzaj, anıtlar, kültürel mirasa hizmet hee.. ve etrafta sıra sıra değil daireler içinde birbirini kuşatan çarşılar... merkezde meydan var.. ahhh ahh.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ahmet (4 ay önce)
    mesele camiinin meydanı meselesi değil esas mesele kışla caddesi ile inönü caddesinin kıvrılarak buluşmasının önüne geçilmesi. taş mağaza kuyumcusu ile eski beşediye önündeki ışıklardaki yığılmanın önüne geçebilecek bir geniş kavşak olmadıktan sınra şehir hastahanesi blokları gibi yaslayın birbirine olsun bitsin. yazık oluyor malatyanın yeniden yapılanma şekli bu olmamalı.sonuçları ne olursa olsun kışla eğilip bükülmeden inönü caddesine bağlanmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 ay önce)
    Merkez yine tıkıș tıkıș, üst üste binalar, hiç hoș olmamıș
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Esnaf (4 ay önce)
    Yeni projeye bakınca aslında soğuttu caminin bir cephesini meydana doğru açmışlar. Bir önceki projeye göre daha iyi olmuş gibi
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Mehmet (4 ay önce)
    Lobi falan hikaye Malatyanın geleceğini inşa ediyoruz, o yüzden kimseyi dinlemeden çağın mimarisine uygun geleceğe dönük uygun bir plan olmalıdır. Caminin arka sokakta kalması binaların arasına sıkışması doğru değil. Türk mimarisine uygun büyük bir cami yapılıp ana yolda bir değer olarak kalmalıdır.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • abuzer aslan (4 ay önce)
    Yüzyılın felaketi yüzyılın da fırsatını getirmiş, siz halen rant peşindesiniz.Genişletsenize yolları,caddeleri ,sokakları, yeşillendirin, altyapıyı yüzyıllık yapın, şehrin keşmekeş yapısı kalksın.Halen ahbap çavuş muhabbeti.Başka şeylerde yazarım suç olur o yüzden insanlar layık olduğu şekilde yönetilir diyip kısa keseyim
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Malatya sahipsiz (4 ay önce)
    Şehirde ne kamooyu var ne de yöneticiler de vizyon eğer olsaydı söğütlü cami yeni cami arası Sultan Ahmet Ayasofya Gibi geniş meydan olur şehir nefes alır ve çok güzel bir görünüm olurdu ama işi gücü rant para vs olanların bunu düşünecek vizyonu olmaz şehir sahipsiz ve vozyonsuz yine aynı dapdar ruhsuz beton şekilde kurulacak yüzyüzilin fırsatını kaçırdı yine
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ramazan (4 ay önce)
    Gürkan başkan bizim hasarsız dükkanları yeni bir çarşı dizaynı için yiktirdin. Yeri şimdi park görünüyor. Helal olsun. Ancak asıl meydan olması gereken alan kuyumcular çarşısı. Bugün Cemal Akın yarın yanında senin adını tarih yazacak. Ama iyi mi.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 ay önce)
    Şehir merkezi için yapılan planlara vatandaşların ulaşması sağlanmalıdır. İnternet üzerinden her Malatya lı yapılan planları görmeli yorumunu yapmalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • KUYUMKENT (4 ay önce)
    Bütün şehri kuyumcu dükkanı yapın. Dünyanın en zengin kenti olsun. Avrupanın hengi kentinde kuyumcular çarşısı var acaba. En büyük şehirlerde dahi üç beş tane kuyumcu var. Kuyumcu dükkani ile sadece kuyumcu zenginleşir. Şehir değil.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Mlx (4 ay önce)
    Söğütlü camiyi bodrumlu ve 3 katlı yapın,kuyumcuları buraya taşıyın etrafını açın.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Vatandaş (4 ay önce)Mlx isimli kullanıcı yorumuna
    Hala dikey çıkarıysın akıllanmadın mı yav boş alanı ne yapak yayılakmı
    %14
    %86
    Yanıtla
  • Tekniği ne uygun olarak yapılırsa hiçbirşey olmaz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (4 ay önce)
    Hayırlısı Olsun İnşaAllah
    %55
    %45
    Yanıtla