Malatya’da kurulması için çalışma başlatılan ve TCDD Genel Müdürlüğü’nün de gündeme aldığı açıklanan Lojistik Merkez Projesi ile ilgili olarak, geçen süreçte olumlu bir gelişme yaşanmadığı gibi, projenin gündemde kalmasına ilişkin bir çalışmada yapılmıyor.
ESKİ VEKİL ÖZ NE DEMİŞTİ?
AKP Malatya eski Milletvekili Ömer Faruk Öz, 2014'de milletvekili iken yaptığı açıklamada, Vagon Onarım Fabrikası’nın lojistik köy olarak demiryolları tarafından aktarım merkezi gibi kullanılması konusunda da çalışma yapıldığını bildirmişti.
DDY Genel Müdürlüğü ile Malatya’da bölge yük indirme merkezi, lojistik köy kurulması için de yoğun çabalarının sürdüğünü aktaran Milletvekili Öz, “Lojistik köy, aktarma ve yükleme istasyonundan sadece Malatya yararlanmayacak. Civar il ve ilçelerden lastikli araçlar, kamyon ve tırlarla yük Malatya’ya gelecek, trenlerle limana götürülecek. Lojistik köy uygulaması Malatya için ciddi bir yatırım ve kazanım olacaktır” demişti.
“TCDD 1 YIL ÜZERİNDE ÇALIŞTI”
Eski Milletvekili Öz, Ocak 2015’te yaptığı açıklama da ise şunları söylemişti:
“Lojistik Merkez konusu özellikle takip ettiğimiz bir konuydu. Bizim Malatya’da lojistik bir köy, lojistik bir merkez oluşturma konusunda ilk tercihimiz boş duran Vagon Onarım Fabrikası’nın lojistik merkez olarak kullanımı mümkün mü, değimli diye. Yaklaşık 1 yıl süre ile TCDD yönetimi bunun üzerinde çalıştılar. Ama en sonunda buranın teknik olarak lojistik merkez olma noktasında uygun olmadığına karar verdiler. Akabinde Organize Sanayi Bölgesi ve TSO ile yaptığım görüşmeler sonucunda, Yazlak Tren İstasyonu’nun yanında 180 dönüm hazine arazisi var. Bu hazine arazisini gidip gördüm. Buranın Lojistik Merkez olma noktasında TCDD Yönetimi de kanaatini bildirdi. Sadece 1. Organize Sanayi Bölgesinde ortalama 1 milyon ton, 2. Organize Sanayi Bölgesinde de 800 bin ton civarında yıllık yük olduğu ortaya çıktı. Bu da Malatya’da lojistik merkez oluşturmak için yeterli. Orta ve uzun vadede bu yüklerin daha da artacağı ve dolayısıyla Malatya’da bir lojistik merkeze ihtiyaç olduğu raporları üzerine TCDD Yük Daire Başkanlığınca gerekli etüt, plan ve projesinin yapılması için TCDD Etüd Proje ve Yatırım Dairesi Başkanlığına intikal etti. Şuanda fizibilite ve etüt çalışmaları devam ediyor. Lojistik Merkezin Malatya’da kurulması ile birlikte Malatyalıların üretmiş olduğu gerek tarımsal ürünlerin, gerekse de Organize Sanayi Bölgesinde üretimi yapılan ürünlerin limana intikalleri noktasında daha hızlı ve daha az maliyetli bir taşımacılık olacaktır. Bu durumu yakından takip ediyoruz.” şeklinde bilgi vermişti.
"ÇABA GÖSTERİLMESİ GEREKİYOR"
Yeminli Mali Müşavir Bahadır Altaş, Malatya SMMMO Başkanı olduğu dönemde, "Malatya’nın kırk yıldır bitmeyen sorunu Vagon Onarım Fabrikası (VOF) her seçim dönemi siyasiler tarafından gündeme getirilen seçimlerden sonra ise unutulan Vagon Onarım Fabrikasının gündemden düşmesi veya ertelenmesinin Malatya adına bir her geçen günün bir kayıp olduğu unutmamalı."şeklinde açıklama yaparak konuyu gündeme taşımıştı.
Altaş, herhangi bir gelişme görülmeyen söz konusu projeyle ilgili olarak, "Malatya’nın çözüm bekleyen sorunları arasına yer alan bu konu geçtiğimiz yıllarda en son AK Parti eski Milletvekili Ömer Faruk Öz tarafından Vagon Onarım Fabrikasının Lojistik Merkeze dönüştürülmesi şeklinde bir kez daha gündeme taşınmıştı. Bu konu yeni dönem Milletvekilleri tarafından hiç gündeme getirilmiyor. Vagon Onarım Fabrikasının Lojistik merkez olması fikri 2014 yılı Aralık ayında AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz tarafından takibe alınarak çalışmalar başlatılmıştı. O günden bugüne Lojistik Merkez kurulması hakkında Malatya da nasıl bir çalışma yapıldığı hakkında bilgi bulunmamaktadır.
Malatya milletvekilleri başta olmak üzere Malatya Büyükşehir Belediye Başkanın ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası başkanının Vagon Onarım Fabrikası'nın Lojistik Merkeze dönüştürmesi için caba göstermeleri gerekir. Lojistik merkezin Malatya ve bölge ekonomisine sağlayacağı katkı taşımacılık sektör konusunda sahip olduğu coğrafi konumu itibariyle doğu-batı, kuzey-güney aksında bulunması nedeniyle aktarma bölgesi olarak öne çıkacak rekabet üstünlüğünün sağlanmasıyla ortaya çıkan ve artacak lojistik faaliyetler ile şehrin ekonomisine, istihdamına ve yaşam şartlarının iyileşmesine de katkı sağlayacaktır.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
LOJİSTİK MERKEZLER
Bu arada, TCDD Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde ise Lojistik Merkezler ve sürdürülen projeler hakkında ise şu bilgiler paylaşılıyor:
"Lojistik merkezlerin, öncelikle organize sanayi bölgeleriyle bağlantılı olarak yük taşıma potansiyelinin yoğun olduğu İstanbul (Halkalı), Kocaeli (Köseköy), Eskişehir (Hasanbey), Balıkesir (Gökköy), Kayseri (Boğazköprü), Samsun (Gelemen), Denizli (Kaklık), Mersin (Yenice), Erzurum (Palandöken), Uşak, Konya (Kayacık), İstanbul (Yeşilbayır), Bilecik (Bozüyük), Kahramanmaraş (Türkoğlu), Mardin, Sivas, Kars, İzmir (Kemalpaşa), Şırnak (Habur) ve Bitlis (Tatvan) olmak üzere toplam 20 yerde inşa edilmesi planlanmıştır.
7 ADEDİ HİZMETE GİRDİ
Samsun, Uşak, Denizli (Kaklık), Köseköy, Halkalı, Eskişehir (Hasanbey) ve Balıkesir (Gökköy) işletmeye açılmıştır. Bozüyük, Mardin, Erzurum, Mersin (Yenice), Kahramanmaraş (Türkoğlu), İzmir (Kemalpaşa) lojistik merkezlerinde inşaat işleri devam etmektedir. Diğer lojistik merkezlerle ilgili ihale, proje ve kamulaştırma çalışmaları da sürdürülmektedir.
LOJİSTİK MERKEZDE NELER BULUNUYOR?
Bir lojistik merkezde;
•Konteyner yükleme boşaltma ve stok alanları,
•Gümrüklü sahalar,
•Müşteri ofisleri, otopark, TIR parkı
•Bankalar, restoranlar, oteller, bakım-onarım ve yıkama tesisleri, akaryakıt istasyonları, antrepolar,
•Tren teşkil kabul ve sevk yolları bulunmaktadır."
KENTLER RAHAT BİR NEFES ALIYOR…
Lojistik sektörünün ana omurgasını oluşturan lojistik merkezler, kent içi trafiğin rahatlamasını sağladığı gibi kentlere yeni yaşam alanları kazandırıyor.
Kent içinde kalmış yük ve depo merkezleri de yeni inşa edilen Lojistik merkezlere taşınarak, bu sahaların kentle bütünleşmesi sağlanıyor. Yükleme-boşaltma ve taşıma faaliyetlerinin kent dışında yapılmasıyla kent trafiğinin rahatlamasına büyük katkı sağlıyor.
GÖRSEL: Lojistik Merkez maketi
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com