Malatya Kültür ve Sanat Derneği'nden, Malatya Müzesi'nin ulusal müze kapsamına alınmaması ve Malatyalı Eflatun Cem Güney'in doğum yıldönümü nedeniyle açıklama yapıldı.
MÜZE..
Dernek Başkanı Yaşar Karaaslan (soldaki) ve Dernek Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı basın toplantısında konuşan Karaaslan, Malatya 1930lu yılların başında Malatya Aslantepe Höyükte kazıların başlamasıyla birlikte gün yüzüne çıkan tarihi eserler ilimizde müze olmadığı için Anadolu Medeniyetler Müzesine götürülmüştür.
1971 yılında İnönü Parkı içinde ki bir binada hizmete giren Malatya Müzesi 1979 yılında şimdiki binasına taşınmıştır. Aslantepe kazısı ile Karakaya Barajı altında kalacak buluntuları kurtarmak amacı ile yapılan kazılarda çıkan buluntularla daha da zenginleşen Malatya Müzesinde 2001 yılında başlatılan proje sonucu modern bir teşhir salonu ile birlikte salona sahip olmuştur.
Müze de M.Ö. 8000li yıllarda başlayan ve Osmanlı dönemine kadar geçen tarih içindeki yerleşmelerin buluntuları sergilenmektedir. Özellikle Cafer Höyük Vitrininde ki Neolitik heykel örnekleri, Aslantepe Vitrinlerindeki kılıç-mızrak örnekleri, mühür baskılar ve kral mezarı buluntuları ilgi çekmektedir.
İlimizin kültür turizmi potansiyeli içerisinde önemli bir yer tutan Aslantepedeki M.Ö 3300lü yıllara tertiplenen Kerpiç Saray, Sarayın duvar resimleri önemli bir yer tutar. Aynı zamanda Battalgazideki Roma, Beylikler , Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin önemi tartışılmaz.
Yılda 16.000 civarında yerli ve yabancı ziyaretçinin gezdiği, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından hakkında kitapların çıkarıldığı ve içerisinde ki eserlerin Avrupanın kültür Merkezlerinde aylarca sergilendiği, böylesi önemli Kültür hazinesine sahip olan ilimiz müzesinin şu an taslak halinde olan ve ileriki günlerde Mecliste kabul edilmesi beklenen Ulusal Müze kapsamına alınmaması bizleri derinden üzmüştür.dedi.
EFLATUN CEM GÜNEY..
Derneğin yönetim kurulu üyesi Serkan Güzel(fotoğrafta sağdaki)de "Bugün, Malatyamızın yetiştirdiği değerli edebiyat insanlarından Eflatun Cem Güneyin doğumunun 110. yılı. 1896 yılında Malatyada doğan Eflatun Cem Güney, Sivas Lisesini bitirdikten sonra çeşitli illerde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. Topkapı Müzesi Müdür Yardımcılığı, İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı ve Halk Eğitim Başkanlığı görevlerinde bulunan Eflatun Cem Güney; Milli Mücadele yıllarında Konyadaki Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin Temsil ve İrşad Heyetinde görev aldı.
Çeşitli illerde gazete ve dergiler çıkaran Güney; halk hikaye, masal ve efsanelerini derleyerek kitaplaştırdı. Kendine özgü üslubu ile edebiyat çalışmalarını yürüten Eflatun Cem Güney; Andersen Payesi Şeref Diploması, Dünya Çocuk Edebiyatı Sertifikası ile ödüllendirildi.
İstanbul Radyosunda yaptığı Bir Varmış, Bir Yokmuş programıyla büyük ilgi toplayan Eflatun Cem Güney, Türk edebiyatına onlarca değerli eser kazandırdıktan sonra, İstanbulda vefat etti.
Bizler, Malatyanın kültür ve sanat değerlerini korumayı ve yaşatmayı amaç edinen Malatya Kültür ve Sanat Derneği olarak, hemşerimiz, büyük edebiyatçı Eflatun Cem Güneyi doğumunun 110. yılında tekrar saygıyla anıyoruz." diye konuştu.