Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bölgesel gelişme alanında referans olarak kabul edilen İlçe Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) 2022 çalışmasının yayınlanması üzerine konu ile ilgili değerlendirme yapan malatyahaber.com Yazarı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “Açıklanan bilgilere göre Malatya'da bir şeylerin ters gittiği devlet kayıtlarında da tescil edildi. 30 Büyükşehir arasında bulunan Malatya’nın hiçbir ilçesinin en gelişmiş ilçeler sıralamasında ilk 100’e girememesi Malatya adına üzücü bir sonuçtur.” dedi.
Altaş “Yapılan bu araştırma ilçelerin demografik yapısı, istihdam ve sosyal güvenlik verileri, eğitim düzeyi, sağlık kişi başına düşen hekim sayısı, finans mevduat ve kredi kullanımı, Kredi kartı ve POS cihazı kullanımı, rekabetçilik, yenilikçilik ve yaşam kalitesi boyutlarında yaklaşık altmış değişken veri kullanılarak ilçelerin gelişmişlik sıraları ve kademeleri belirlenmektedir. 2020 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan Malatya il raporunda yer alan verilere göre kıyasladığımızda 2022 yılı için açıklanan verilerde Malatya merkez ilçeleri Battalgazi ve Yeşilyurt başta olmak üzere 13 ilçenin sosyal gelişmişlik ve yaşam kalitesi yönünden ileri gitmediğini aksine gerilediğini görmekteyiz. TRB Bölgesinde Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerinin yer aldığı Fırat Kalkınma Ajansı Bölgesinde yer alan tüm iller içinde durumun hiç iç açıcı olmadığı görülmektedir.
Malatya’nın 13 ilçesinden 9'unun kategorik olarak son sıralarda 5 ve 6. kategorilerde yer alması. Özellikle de 2020 yılında 6. kategoride 1 ilçe bulunurken 2022 yılında bu sayının 4 ilçeye çıkması yine 2020 yılında 1 ilçe 3’üncü kategoride yer alırken 2022 yılında bu kategoride hiçbir ilçenin yer almaması ve 13 ilçeden 8 ilçenin Türkiye ilçe sıralamasında 2020 yılı sıralamasına göre geriye düştüğü Malatya için önemli bir kayıp olmuştur.
Bana göre bu başarısızlığın en önemli nedeni yerel yöneticilerin ve siyasilerin yetersizliğidir. Çeyrek asırlık dönemde iktidara her zaman en çok destek veren iller arasında yer alan Malatya’nın kamu yatırımlarından yeteri kadar destek alamaması ve Malatya’nın geleceğine ilişkin planlama ve öngörünün sağlıklı yürütülmemesi de bunda etken olmuştur.
Nüfusları 300 bin kişiyi geçen ve bu nüfus yoğunlukları ile onlarca ili geride bırakan merkez Battalgazi ve Yeşilyurt İlçelerinin bile gelişmişlik sıralamasında ilk yüz gelişmiş ilçeler içinde yer almamasının hiçbir gerekçesi olamaz. Çünkü yaklaşık on yıldır büyükşehir olmamıza rağmen hala küçük şehir gibi yönetiliyorsak bu işte bir yanlış vardı!
Fiili durumun devlet kayıtlarında bu şekilde tespit ve tescil edildiği bu ortamda 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem felaketi sonrasında şehrin yeniden ayağa kalkması bu yerel yöneticilerin ve siyasilerin bakış acısıyla çok zor görünmektedir. Malatya olarak bu sonuçlardan gerekli dersi çıkarmamız ve yaşanan bu başarısızlığın maliyetinin bedelinin hesabı yetkililerden ve sorumlulardan sorulmalıdır. Unutmayalım ki yöneticilerin başarısızlığı kader değil tercihtir." değerlendirmesini yaptı.
EN GELİŞMİŞ VE EN AZ GELİŞMİŞ İLÇELER..
Türkiye’deki 922 ilçe üzerinden yapılan araştırmaya göre en gelişmiş 10 ilçe arasında İzmir'den ilçe yer almazken, Ankara iki ve Bursa bir ilçe ile temsil edildi. Ağırlığı ise yedi ilçeyle İstanbul oluşturdu.
En gelişmiş İlçeler
Şişli
Çankaya
Beşiktaş
Kadıköy
Yenimahalle
Bakırköy
Fatih
Nilüfer
Ataşehir
Başakşehir
En az gelişmiş ilçeler:
Akçakale
Hani
Karayazı
Hamur
Şirvan
Tekman
Hazro
Gerger
Pervari
Harran
malatyahaber.com