SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Adına Üzücü Bir Sonuç!"

A- A+ PAYLAŞ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından  bölgesel gelişme alanında referans olarak kabul edilen İlçe Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) 2022 çalışmasının yayınlanması üzerine konu ile ilgili değerlendirme yapan malatyahaber.com Yazarı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “Açıklanan bilgilere göre Malatya'da bir şeylerin ters gittiği devlet kayıtlarında da tescil edildi. 30 Büyükşehir arasında bulunan Malatya’nın hiçbir ilçesinin en gelişmiş ilçeler sıralamasında ilk 100’e girememesi Malatya adına üzücü bir sonuçtur.” dedi.

Altaş “Yapılan bu araştırma ilçelerin demografik yapısı, istihdam ve sosyal güvenlik verileri, eğitim düzeyi, sağlık kişi başına düşen hekim sayısı, finans mevduat ve kredi kullanımı, Kredi kartı ve POS cihazı kullanımı, rekabetçilik, yenilikçilik ve yaşam kalitesi boyutlarında yaklaşık altmış değişken veri kullanılarak ilçelerin gelişmişlik sıraları ve kademeleri belirlenmektedir. 2020 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan Malatya il raporunda yer alan verilere göre kıyasladığımızda 2022 yılı için açıklanan verilerde Malatya merkez ilçeleri Battalgazi ve Yeşilyurt başta olmak üzere 13 ilçenin sosyal gelişmişlik ve yaşam kalitesi yönünden ileri gitmediğini aksine gerilediğini görmekteyiz. TRB Bölgesinde Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerinin yer aldığı Fırat Kalkınma Ajansı Bölgesinde yer alan tüm iller içinde durumun hiç iç açıcı olmadığı görülmektedir.

Malatya’nın 13 ilçesinden 9'unun kategorik olarak son sıralarda 5 ve 6. kategorilerde yer alması. Özellikle de 2020 yılında 6. kategoride 1 ilçe bulunurken 2022 yılında bu sayının 4 ilçeye çıkması yine 2020 yılında 1 ilçe 3’üncü kategoride yer alırken 2022 yılında bu kategoride hiçbir ilçenin yer almaması ve 13 ilçeden 8 ilçenin Türkiye ilçe sıralamasında 2020 yılı sıralamasına göre geriye düştüğü Malatya için önemli bir kayıp olmuştur.  

Bana göre bu başarısızlığın en önemli nedeni yerel yöneticilerin ve siyasilerin yetersizliğidir. Çeyrek asırlık dönemde iktidara her zaman en çok destek veren iller arasında yer alan Malatya’nın kamu yatırımlarından yeteri kadar destek alamaması ve Malatya’nın geleceğine ilişkin planlama ve öngörünün sağlıklı yürütülmemesi de bunda etken olmuştur.

Nüfusları 300 bin kişiyi geçen ve bu nüfus yoğunlukları ile onlarca ili geride bırakan merkez Battalgazi ve Yeşilyurt İlçelerinin bile gelişmişlik sıralamasında ilk yüz gelişmiş ilçeler içinde yer almamasının hiçbir gerekçesi olamaz. Çünkü yaklaşık on yıldır büyükşehir olmamıza rağmen hala küçük şehir gibi yönetiliyorsak bu işte bir yanlış vardı!

Fiili durumun devlet kayıtlarında bu şekilde tespit ve tescil edildiği bu ortamda 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem felaketi sonrasında şehrin yeniden ayağa kalkması bu yerel yöneticilerin ve siyasilerin bakış acısıyla çok zor görünmektedir. Malatya olarak bu sonuçlardan gerekli dersi çıkarmamız ve yaşanan bu başarısızlığın maliyetinin bedelinin hesabı yetkililerden ve sorumlulardan sorulmalıdır. Unutmayalım ki yöneticilerin başarısızlığı kader değil tercihtir." değerlendirmesini yaptı.

EN GELİŞMİŞ VE EN AZ GELİŞMİŞ İLÇELER..
Türkiye’deki 922 ilçe üzerinden yapılan araştırmaya göre en gelişmiş 10 ilçe arasında İzmir'den ilçe yer almazken, Ankara iki ve Bursa bir ilçe ile temsil edildi. Ağırlığı ise yedi ilçeyle İstanbul oluşturdu.

En gelişmiş İlçeler
Şişli
Çankaya
Beşiktaş
Kadıköy
Yenimahalle
Bakırköy
Fatih
Nilüfer
Ataşehir
Başakşehir

En az gelişmiş ilçeler:
Akçakale
Hani
Karayazı
Hamur
Şirvan
Tekman
Hazro
Gerger
Pervari
Harran

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Ahmet (10 ay önce)
    Abi nasil olsun, level atladık artık, Suriyeli göçmenlere ek olarak Afganistan, Pakistan dan gelenler mașallah caddeler Hindistan ı çok da aratmıyor. Birde bunlara Muğla Bodrumdaymıș hissi veren ev kirası, yiyecek içecek fiyatları eklenince Malatya nın cazibesi dayanilmaz bir hal aliyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ss44 (10 ay önce)
    Arkadaşlar Allah aşkına sağa sola bakmayın sadece şu sanayi kavşağı ve sanayinin durumuna bi bakın yıllarca ihmal edilmis bir durumda adeta kõy pazarı gibi sanayi esnafı ise yıkık ve dar işyerlerine mahkum edilmiş trafik desen keşmekeş yollar arızalı ve cukurlardan gecilmiyor ah ah ne anlatsak dahada varda neyse peki bu arada ağalar ne yapıyor boy boy fotoğraflar yapıyorlar birbirlerini ağırlıyorlar birbirlerine sürekli plaket veriyorlar, işte Malatyanın hali bu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erhan (10 ay önce)
    Deprem sonrası Elazığa taşınan Malatyalılar olarak gördükki bazı hatalar yapılmış mesela burada ataşehir var bostanbasi ile aynı zemin adamlar 4-6 kat imar vermiş hiç hasar yok. Çayda çıra semti var sert zemin 8-11 kat imarlı 1 tek binada hasar yok zemine göre yapılanma lazımmış. Elazığa tayin aldıran Malatyali memurlar artık geri dönmezler şartları imkanları iyi. Şehir hastanesi Hava limanı Bölge Müdürlükleri merkezde 3 Avm ne ararsan var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (10 ay önce)
    Elazığı tebrik ediyorum son yılların planlı ve proğramlı gelişen kentlerinden birisi Malatya ise yerinde sayıyor.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (10 ay önce)
    Malatya nin buyuksehir yapılırken zaten baştan hatalı yapıldı.. çünkü merkez ilçe kurulmadı.. Battalgazi ve Yeşilyurt ne alakaydi ki şehir merkezine hakimiyeti kurdular. Malatya ile buyuksehir yapılan diğer şehirlere bakın hepsi merkeze yeni şehir diye ilçeler kurdular. Ama iş Malatya gelince bizim akıllı çok bilmiş vekiller 2 ilçeyi katariz merkeze gerek yok dediler.. iste sonucu da bu oldu.. ayrıca buyuksehir asla ne halkı dinledi ne diğer buyuksehir lerden ibret aldı.. örneğin trambus.. yapilmayacakti yerine orta refuje rayli sistem yapılması lazımdı.. ancak unuttukları bisey vardı.. çevre yolu alt geçitleri dar yapıldı, beylerderesi viyadüku dar yapıldı.. böylece ileriyi göremeyen vekiller raylı sistem olayini da çöp ettiler.. diğer buyuksehirlere şehir hastaneleri kuruldu, Malatya da yok... her yeni yeni havalimani yapildi Malatya yok... hatta kalr tarafına Malatya elazig ortak liman yapılsa her daim uçakta olacaktı.. oda olmadı.. komurhan köprüsü ile Malatya nin bir alakası yoktu.. kubbe dağı tüneli yapılıp doganyol Pütürge yakinlastirilsa iste bu Malatya yi ilgilendiren proje olacaktı.. oda yapılmadı.. deprem oldu sağlı sollu binalari yik daha geniş cadde sokak lar olsun otopark sorunu ortadan kalkar dedik.. yooookk ayni yere yenisini yapicaz dediler.. malatyalilara otoparksiz, dar cadde sokakları olan küçük sehirlerinde mutluluklar dilemek düşer bizede:-) yeni havalimani, şehir hastaneleri, komsu şehirler ile aralarına bölgesel trenler, raylı sistemler yapılsa böyle olmazdı.. ne yapalım..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hacı (10 ay önce)
    Battalgazi, Arapgir, Doğanşehir, Akçadağ ve Kale dışındaki ilçeler Türkiye ilçe sıralamasında gerilemiş Malatya dan ilk yüzde hiç bir ilçe yokken son yüzde 2 ilçe var ne kadar güzel değil mi?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zafer (10 ay önce)
    Bu mantığa göre koskoca İzmir'den hiçbir ilçenin ilk 10'a girememesi, İzmir'in ilçelerinin geri kalmış olduğunu mu gösteriyor? 20 sene önce Battalgazi ve Yeşilyurt nasıldı, şimdi ne durumda? Biraz da bu açıdan kıyaslayın Bahadır Bey.
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Anlamak da hesaba dahil dedikleri bu olsa gerek. Demek ki devlet kurumu Malatya'yı kasıtlı geri kalmış göstermiş. Zafer efendi haberin içeriğini anlamadan yorum yapmış. Verdiği örnekteki Yeşilyurt Bostanbaşı da yapılan binaları hepsi ağır hasarlı yani yüksek beton binalar yapmak o şehirdeki yaşam kalitesini artırmıyor. Araştırma eğitimden sağlığa geçimden yaşam kalitesine kadar bir bilgi içeriyor. Özetle araştırma okuyanların zeka seviyesi ile de ilgili dikkatinizi çekerim.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Yesil Malatya (10 ay önce)
    Malatya adına söylenecek çok söz var ama kısa kesmeye çalışacağım. Malatya ilçelerinin altındaki ilçelerin büyük çoğunluğu terör bölgesinde oldukları için aşağıdalar. Türkiye nin birçok şehrinde bulunmuş bir kişi olarak Malatya nın entelektüel ve kültürel alanda sahipsiz kaldığını ve bu yüzden şehre bakış açısının tamamen ranta odaklandığını söyleyebilirim. Şehri yaşanabilir kılması gereken orta direk birbirini kazıklamadan başka birşey düşünmez oldu son yıllarda. İnsanların şehre aidiyet hissinde inanılmaz bir düşüş var, kimse kendi şehrine kolay para getiren emlak dışında yatırım yapmaz oldu. Bu işin uzmanları incelerlerse nasıl bir toplumsal erozyon yaşandıği daha net ortaya çıkar...
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Aklıselim bir yorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (10 ay önce)
    Hayatımda akp ye oy vermedim ama bundan sonra Malatya her anlamda hak ettiğini yaşasın diye akp ye oy vereceğim,bu şehrin hak ettiği idare bu... ya
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Atıf hoca (10 ay önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Kıymetli hemşerim, söylediğinizde mevcut partinin rolü büyük evet ama burda en büyük suç Malatya siyasetine yön veren sözde kanaat önderleridir, malum partiler siyasi adayları kendi mekanizmalarındaki kanaat sahiplerinden aldıkları notlarla vitrine sunarlar.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Murat (10 ay önce)
    Hep bu CHP zihniyeti, ama mesela AK parti olsaydı şu an ilimiz Lig atlamış olurdu, şehrimizi artık bu CHP zihniyetinden kurtaralım, lütfen artık CHP %75 ile desteklemeyin
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Alperen (10 ay önce)
    Malatya nereye gidiyor TRB1 Bölgesinde en geri kalmış ilçeler Malatya da en gelişmiş ilçeler Tunceli de Merkezi Malatya da bulunan FKA sende bu durumdan sorumlusun Elazığ 11 ilçe 2 kategori 1 ilçe 4 kategori 3 ilçe 5 kategori 6 ilçe 6 kategoride 1 ilçe Bingöl 8 ilçe 3 kategori 1 ilçe 4 kategori ilçe 5 kategori 3 ilçe 6 kategoride 3 ilçe Tunceli 8 ilçe 6 kategoride ilçe yok 2 kategori 1 ilçe 4 kategori 5 ilçe 5 kategori 2 ilçe
    %67
    %33
    Yanıtla
  • HÜSEYİN (10 ay önce)
    Değerli okuyucularımız Tercih iki şey arasında seçim yapmak demek Hizmette tercih Halkın ihtiyaçlarını karşılamak ve sağlamak amacıyla maddi olmayan her türlü faaliyetlerdir. 1- Yönetim biçiminde kısaca masa başında değil sahada yapılan işin yapılacağınının teminatı olarak icraatı tercih edilecekler işi yapacak kişi ve kişilerde kendiliğinden ortaya çıkar. Şimdi meslek gereği aklıma gelen muhasebe de bir fonksiyon vardır 1-Kayıt sistemini kurmak, 2-Verileri sınıflandırmak, 3-Verileri raporlamak, 4-Verileri analiz etmek ve yorumlamak. Yoksa eskilerin deyimi ile şu güzel sözlere kulak verelim harmanı savurmak için yel, düğünün iyi hazırlanması ve toplantının şen geçmesi için hısım, akraba, eş, dost ister.
    %56
    %44
    Yanıtla