SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Adliyesi 6 Parça!. Yeni Binanın İhalesi Dahi Yapılmadı..

Malatya Adliyesi 6 Parça!. Yeni Binanın İhalesi Dahi Yapılmadı..
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat depremlerinde Çevre Yolu Akpınar kavşağındaki binası ağır hasar gören Malatya Adliyesi, şu anda 6 ayrı binada  hizmet veriyor. Malatyalılar, şehir merkezinden 8 ve 10 kilometre uzaklıktaki binalara giderek adalet hizmetinden yararlanmaya çalışıyor.  Bu arada, Yeşiltepe’de yıkılan Asker Hastanesi’nin yerine yapılması planlanan ve projesi de hazırlanan, bu yıl 130 milyon TL ödenek ayrılan yeni adliye binasının ise henüz ihalesi bile yapılmadı.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 1990’lı yıllarda yapılmış olan Çevre Yolu  altındaki Malatya Adliye Sarayı, ağır hasar görmesi nedeniyle boşaltılmıştı.  Mevcut binanın boşlatılmasının ardından Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, Malatya-Kayseri Yolu 8. Kilometredeki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı il binasında ayrılan bölüme taşındı. 

İcra Müdürlüğü ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Eski Adliyenin karşısındaki 2 ayrı bina da hizmet vermeye devam ediyor. 

Malatya İdare Mahkemeleri, Kubilay Lisesi binasında hizmet vermeye başladı.

Malatya Adliyesindeki Ceza Mahkemeleri, Malatya-Kayseri Yolu 10. Kilometredeki eskiden otel olan, son olarak okul olarak kullanılan ve depremden önce Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi için tutulan Cafana (Görgü) Mahallesindeki binaya taşındı. 

Malatya Adliyesindeki Hukuk Mahkemeleri ise Malatya-Kayseri Karayolu üzerinde TEDAŞ binasının karşısındaki TÜİK binasında hizmet veriyor.

Depremlerden sonra 6 ayrı binada hizmet vermeye başlayan Malatya Adliyesindeki mahkemeler, savcılık, icra ve denetimli serbestlik konusunda vatandaşlar, hakimler, savcılar, avukatlar ve adliye çalışanları büyük bir sıkıntı yaşıyorlar.

-Sanki deprem olmamış, adli yük artmamış gibi!.

Malatya’nın son 10 yıldan beri gündeminde olan, ancak sadece siyasetçilerin bültenlerine ve açıklamalarına konu olabilen Malatya Yeni Adliye Binası yapımının 2023 Yılı Yatırım Programında olmasına, 130 milyon TL ödenek ayrılmasına ve yaşanan depremlerde mevcut adliye binasının ağır hasar görmesine rağmen inşaat ihalesi bile şu ana kadar gerçekleştirilemedi. 

Depremde büyük yıkım yaşayan, yeniden imarı konusunda çok ciddi hak- hukuk sorunları yaşanacağı anlaşılan Malatya’da, depremin yeni adliye binasının yapımını ön plana çekmesi ve hatta binanın bütününün hizmete girecek şekilde en kısa sürede tamamlanması gereğine karşın, ilgili makamların depremin getireceği adli yükü, adli kuruluşların 6 ayrı yerde hizmet vermesine ilişkin zorlukları dikkate almamaları tepkiye yol açıyor.

Vatandaşlar, depremin ardından Malatya Adliyesi'nin 6 ayrı yerde hizmet verirken ve depremden önce projelendirilen yeni Adliye Sarayı'nın önceliğini değerlendirip ihalesini bile hızlandırmayı akıl edemeyenlerin, depremde büyük yıkıma uğrayan Malatya'nın yeniden imarı konusunda büyük bir hayal kırıklığı yaşatacağını, geride kalan 4 aydaki yetersizliğin bunu gösterdiğini ifade ediyorlar.

Öte yandan, Hakim ve Savcılar için yeni lojman yapılması da bekleniyor.

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Burhan KARADUMAN

Malatya'nın depremde hasar gören ve boşaltılan Adliye Sarayı

Mahkemelerin hizmet vermeye çalıştığı binalardan bazıları

Yeşiltepe'de eski Asker Hastanesi'nin yerine inşası planlanan, ancak henüz ihalesi dahi yapılmayan yeni Adliye Sarayı'nın maket görseli

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • MEHMET (10 ay önce)
    Malatya malesef kaderine tek edilmiş durumda her konuda adliye yıllardır yapılacak ha ihale başladı ha ödenek çıktı diye diye bu günlere geldik maselef ama bunun gibi yüzlerce konu var ve halen bir çoğu uzun bir süre çözülemeyecek gibi duruyor yetkiler resmen gözlerini yummuş. asayiş bile yok denilecek seviyelere inmiş durumda.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Hasan (10 ay önce)
    Bugüne kadar bir Adliye yapılamadı eğer yapılsa idi bugün bu mağduriyetler yasanmayacakti,%72 oy veren şehre bu yakışmıyor, bölge olarak adliyesi yenilenmeyen tek il kaldık, yazık çok yazık
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatyali (10 ay önce)
    Haber eksik bilgi var arkadaşlar. Teknokent okulu önce kiralandı sonra adalet bakanlığı tarafından satın alındı. Depremde de daha once otel olarak kullanılan büyük bina hasar aldıgi için ek bina mahkeme birimlerine tahsis edildi spor salonuda durusmala salonlarına çevrildi.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Ibrahim (10 ay önce)
    Teknokent kolejini kapatip.1000 yakin öğrenciyi mağdur edıp.hiçbişey yapmayan millî eğitim.yuksek kiraya Vermek. şimdide baska bir devler kurumu kiraliyor.ogrencilerin egitim hayatını caldiniz.1000 öğrencinin gelecegini caldiniz.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Tak44 (10 ay önce)
    Boşuna boşuna yıkılan binalardan bir tanesi daha. Yeni adliye sarayı yapım işini garantiye almak, süreci hızlandırmak için boşu boşuna yıkıyorlar. 2 gündür uğraşıyorlar 10 metrekarelik bölümünü ancak yıkabildiler. Güçlendirerek ve belki de güçlendirmeden sadece onarımla kullanılabilecek yüzlerce bina rant kurbanı oluyor.
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Alperen (10 ay önce)
    Mevcut Adliye binasının dün yıkımına başlandı... Eskiler hatırlar O bölge Dutluk diye bilinirdi. Adliyeden önce yazlık sebze hali oraya kurulurdu. Şimdi hepsi masal oldu...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kamil Yılmaz (10 ay önce)
    Ak parti yönetiminden mal sahipleri kiraya verirler yerlerini diger kurumlara nasil verdilerse. Malaty
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hacı (10 ay önce)
    Tek parça ne kaldıki?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Osmanlı (10 ay önce)
    Devletimin yanındayım. Adliye Binası Malatya’ye gerekli değil. Yüzde 80 oy vermediği için bunu hak etmiyor Malatyalı. Kiralar 10 bine oturdu. Malatyalı sessiz. 20 bin olunca da sessiz kalacak. Sonra 18 bine düşecek kiralar. İşte Malatyalı davula vuracak ve kutlama yapacak. Malatya Malatya Malatya bulunmaz eşin, viranelikte ay ve güneş...
    %66
    %34
    Yanıtla
  • ali (10 ay önce)
    sahipsiz memleket
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Battal (10 ay önce)
    Adliye sarayı işi çok uzadı...Şimdi de deprem oldu ekonomi iyi degil..Zamanında bürokratlarımız ve devlet büyüklerimiz bu işi çözmeliydi..
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Salih (10 ay önce)
    130 milyon lira ihale nedir malatyayı komple yeniden mi yapacaksınız? Devletin bu tür ihaleleri daha ucuza uyguna yapması gerekmez mi? Bu arada Adliye hep kağıtta planda yapılacak olarak kalır, yüzde 70 vermişsin sen hele sus otur derler sizde oturursunuz.
    %47
    %53
    Yanıtla
  • MUSTAFA (10 ay önce)
    En önemli konunun adalet olmasına rağmen yine Malatya nın siyasileri sınıfta kalmıştır. Şaşırdık mı hayır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da Malatyanın hakkını savunmamışlardır. Aslında nasıl olsa halk her türlü oy verdiği için çok da kendilerini yormaya gerek te yoktur.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatya 44 (10 ay önce)
    Malatya sahipsiz
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Yüzde 72 sahibi var dert etme
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet can (10 ay önce)
    Deprem üzerine ekonomik kriz seçim vs e depremzedelere Allah yardım etsin kişa kadar turizm den gelecek paraya kaldı ülke inşallah iyi olur ama deprem in yaralarını zor sararız bu gidişle
    %77
    %23
    Yanıtla